Adab Mandikan Bayi Baru Lahir Dengan Cara Betul

ADAB MEMANDIKAN BAYI | SHARING IS CARING | 
hu2.. saja teman share menda ni sebab teringat adik perempuan teman yang juga seorang Blogger iaitu Lynda ( Klik untuk jenguk dan follow blog adik teman ni yea.. hee..(kalau sudi) ).. Lynda baru sahaja melahirkan baby boy Isnin minggu lepas.. Dulu masa anak pertama, teman pernah gak mandikan anak Lynda  , tapi bukan hari-hari la.. berani sebab anak dia bolat masa tu.. lahir-lahir memang tak risau nak pegang.. kuat tulangnya.. heee... Dulu, tolong mandi biasa-biasa aje.. rupa-rupanya ada cara memandikan baby dengan lebih beradab dan tertib.. jom kita tambah ilmu kita.. sila baca secara berjemaah.. heeee.. udah.. teman bz.. takmo melalut.. baca cepatt!! 
Adab Mandikan Bayi Baru Lahir Dengan Cara Betul  
Bayi baru lahir adalah khalifah Allah yang baru menjengah dunia selepas sembilan bulan tinggal di alam rahim. Justeru ibu bapa yang beragama Islam mestilah menyambut kelahirannya mengikut cara yang dianjurkan oleh Islam.
Antara yang mungkin kita semua tidak beri perhatian adalah tatacara memandikan bayi baru lahir iaitu dari usia sehari hingga 40 hari. Dalam tempoh ini, kaedah mandian memainkan peranan penting dalam membentuk aliran darah dan pembentukan tulang yang baik.
1. Seeloknya mandikan bayi pada waktu dhuha, kerana pada waktu tersebut fisiologi kitaran darah dan degupan jantung bayi dalam keadaan tenang. Gunakan air yang suam.
2. Siraman pertama perlu dimulakan ke atas belakangnya secara perlahan-lahan, kemudian baru disiramkan ke kaki, seterusnya naik ke bahagian punggungnya.
3. Belaian dan gosokan lembut memainkan peranan penting semasa memandikan bayi. Ini akan membuatkan pengaliran darah bayi lancar dan baik. Siraman disertakan dengan sapuan sabun yang sesuai untuk bayi.
4. Seterusnya siram dari belakang hingga ke kepala. Siraman di kepala dilakukan secara perlahan, supaya air tidak mengalir masuk ke dalam lubang telinga. Semasa menyiramkan air di belakang kepala ke bahagian hadapan dahi, tangan digunakan untuk menggosok dahi.
5. Sebaiknya tugas memandikan bayi dilakukan oleh bapa. Sambil memandikan, hati berzikir Ya Latif, Ya Hadi.
6. Pastikan siraman tidak dilakukan pada muka bayi kerana ia boleh melemaskan bayi serta menyebabkan lubang hidungnya lembap seterusnya mudah selesema atau jangkitan kuman.
7. Siraman yang terakhir, dilakukan ke atas dada seterusnya hingga ke bawah. Tidak digalakkan menyapu sabun pada bahagian hadapan tubuh bayi usia ini, kerana bimbang air dan sabun menyebabkan bahagian pusatnya lembap dan seterusnya melambatkan proses ‘gugur’ tali pusat.
8. Selepas selesai mandi, lapkan seluruh badan bayi dengan tuala yang bersih. Cara mengelap dimulakan dari kepala kerana kelewatan mengelap bahagian kepala boleh menyebabkan kepala dan ubun-ubun bayi basah serta membawa masalah paru-paru lemah.

Psssttt : Entri Giveaway 2 Year Blog tengkubutang is On Da Way... Jangan lupa join yea.. Hadiah Ohsem Ohsem!! Tapi skearang bz sikit.. tengah cari masa sesuai utnuk publish.. sabo yea para sp[onsor dan para blogger yang nak join tu.. heeeee.. 


3 Ulasan

Catat Ulasan

Post a Comment

Terbaru Lebih lama