Nuff

16 September 2018

Resepi Ayam Bakar Ala-Ala KENNY ROGERS


Resepi Ayam Bakar Ala-Ala KENNY ROGERS

Alamakkk.. Bila hubby share Resepi kat wall dia.. teman dah terfikir dia nak makan tu la gamaknya.. huhuhu.. Selalu hubby memang akan share dulu resepi kat wall dia pastu abru kerja-kerja try resepi pun bermula.. huhuhu.. Bahan-bahan pun TB tengok macam mudha dicari je.. dan cara-cara pun alahai senang aje.. (cecececeeee....) Takpe.. TB tepek dulu resepi kat sini.. takut nanti hubby pi delete pulak post tu.. huhuhu.. haaa.. nanti dia sebut je.. teman tengok balik resepi ni.. hahahaha.. nasib laaa.. tak pernah masak ayam seketul besar macam ni.. Terpaksa la tengok resepi yeeeee.. haha.. Jom tengok resepi mudah ni.. kot korang pun nak try mana tauuu..

  • 1  ekor ayam(cuci bersih)
  • 2  labu bawang besar
  • 7  ulas bawang putih
  • 2  inci halia
  • 2  sudu besar pati Oren sunquick(yang dalam botol tu)
  • 1  senduk sos blackpaper aka sos lada hitam
  • 3  sudu besar majerin (cairkan atas api)
  • 1  biji ubi kentang (rebus empuk)
  • 1  ketul kiub pati ayam
  • 1  sudu kecil garam
  • 2  sudu besar gula pasir

Kentang, brokoli, tomato cerry tu optional la. Tak nak letak pon tak apa, ayam tetap sedap dan nyum2. Semua bahan-bahan ni blend dengan sedikit air (suku cawan air je)


Dah kisar semua....perapkan dengan ayam. Perap 2jam sebelum bakar.. lagi lama perap lagi sedap.


Bakar suhu 200° 45 minit sampai masak...

Api atas bawah. Ikut pada oven masing2 la yea. Kalau suka crunchy diluar lembut juicy didalam letak suhu tinggi.

MasyaAllah.. bila TB tengok hasilnya kat gambar paling atas tu.. terliur benar weh.. harap satu hari nanti dapat la buat ayam bolat seketul macam ni.. hahaha.. 


Kredit gambar dan Resepi :
Cik Pooja





Related Posts

3 ulasan:

  1. kalau macam ni baru puas gayanya :p

    BalasPadam
  2. terima kasih perkongsian. menangis nau tengok gambar. haha. terasa kesedapan tu :D

    BalasPadam
  3. aduhai. lazat nyer, TB.
    kuah nyer tu yg bikin ia lagi nampak gojes.

    BalasPadam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

Innity Mobile

adseng

GA New