Nuff

14 Januari 2019

Resepi Biskut Raya - Red Pearl Mudah dan Sedap!




Resepi Biskut Raya - Red Pearl Mudah dan Sedap!

Raya lagi 10 hari je.. tapi TB satu kuih raya pun tak buat lagi tau.. Hemm.. yang benarnya.. nak buat tu teringin gak.. sebab masa zaman anak dara dulu teman la yang rajin buat biskut raya kat kampung tu.. bila dah kahwin dan dok KL semuanya tinggal macam tu je.. hahaha.. Ni terasa nak buat kukis sendirila pulak sejak harraz pun dah pandai makan kukis.. heee,, so, TB nak tepek dulu resepi yang mudah-mudah kat blog ni.. nanti.. boleh iktu sini je.. 

Kali ni TB share dulu Resepi Biskut Raya - Red Pearl Mudah dan Sedap! seba tengok memang nampak mudah pun kan.. taktau lah harraz suka ke tak.. eh buat kuih semata-mata sebab harraz je ke? hahahaha.. adoii

Bahan A
  1. 250gm Butter/Margerin - saya guna Pelangi je
  2. 500gm tepung gandum - ikut keperluan
  3. Setengah cawan gula Custor - (kalau takde..guna je gula biasa yg dah blend..kalau malas masukkan je gula biasa tu takyah pening2.. hehe)
  4. Esen vanila



Bahan B (nak lebihkan pun takpe..lagi sedap)
2 cawan Cornflakes - ramas
200gm Coklat Cips
200gm Almond Nips
Ceri merah potong 4 memanjang

Cara : 
  1. Masukkan butter, gula & esen vanila - kacau sebati..tak perlu pakai mixer ye..                            kacau pakai senduk je cukup..
  2. Masukkan tepung gandum sikit2 - uli sampai tepung tak lekat kat tangan.
  3. Masuk & gaul bahan B.
  4. Cubit2 je doh - takyah pakai acuan bagai
  5. Hias dengan ceri
  6. Bakar suhu 160c selama 30 min (ikut oven memasing)
  7. Siap..

Sedapnya alahai.. hasil kejadian biskut orang ni.. adoi.. kerupkrup depan tv sedap nii..layannnzzz



Credit photo n resepi :
Nor Asfah Mohd Ali



Related Posts

0 comments:

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

GA New

Innity Mobile

nuffy2

BV2019 - 2