Nuff

13 September 2019

HOMEMADE CHEESE SAUCE | SOS CHEESE


HOMEMADE CHEESE SAUCE | SOS CHEESE


Malam tadi goreng kentang buat macam wedges tu.. tapi tu lah.. terfikir pulak kalau ada SOS CHEESE tu kan sedap.. buat cicah ala-ala Cheezy Wedges tu kan.. tapi udah cheese powder pulak habis.. haha.. terfikir la cara nak buta sendiri sos ni.. tapi macam tak reti.. terjumpa lah resepi ni dekat wall hubby.. hahaha.. so.. save sini dulu.. mana tau nanti nak try buat boleh la buat... homemade cheese sauce gitu.. bolehlah wat cheezy wedges bila2 masa je, tak payah nak beli cheese powder bagai.. 

Bahan-Bahan

Butter 1/2 ketol
Susu cair 1/2 tin
Tpg gandum 1sudu bancuh dgn ckit air
Cheese 4 keping
1sudu serbuk lada hitam
Pewarna kuning
1 ketol Kuib ayam
Garam

Cara2nya...
Cairkan butter,pastu masukkan susu cair,tepung gaul rata,kmudian masukkan cheese,kacau lagi pastu masukkan serbuk lada hitam,kuib ayam,garam dan pewarna,kacau sebati..boleh tambah air kalo pekat.
Ok semoga berjaya


credit : NizSa Mi #mahn

Related Posts

3 ulasan:

  1. Senangnyaa. boleh buat lpastu pagi2 takyah fikir nak masak apa. buat je cheesy wedges ni

    BalasPadam
  2. ok gak buat camni..kalau beli yg instant punya cheese powder tu mcm masin yang hamat

    BalasPadam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

nuffy2

GA New