Free Online Money Games For Kids

money games

Free Online Money Games For Kids


Bermain game online adalah sesuatu yang menyeronokkan ditambah pula ia dapat mengaktifkan otak kita untuk berfikir menyelesaikan masalah. Permainan game berbentuk kira-kira atau kewangan boleh membantu anak-anak kita mengetahui lebih lanjut tentang belanjawan, melabur dan membelanjakan wang sambil berseronok sebagai sebuah keluarga.

Mengajar anak-anak tentang kewangan adalah bahagian penting dalam melengkapkan mereka dengan pengetahuan yang mereka perlukan untuk menjadi orang dewasa yang berjaya. Ia boleh menjadi satu cabaran untuk membuat mereka memberi perhatian apabila mereka mungkin mempunyai sedozen perkara yang mereka lebih suka lakukan.

Walau bagaimanapun. kita boleh menjadikan pembelajaran tentang wang menyeronokkan untuk anak-anak kita apabila kita menggunakan game online untuk memperkenalkan konsep dan peraturan umum wang tanpa perlu menghadiri kuliah yang membosankan. Kebanyakan permainan seperti ini boleh didapati dalam talian dan secara percuma. Pastinya banyak cara boleh dilakukan untuk berhubung dengan kanak-kanak dan remaja untuk membantu mereka mengetahui lebih lanjut tentang perbelanjaan, simpanan, pelaburan dan belanjawan.

Antara lainnya kita boleh melatih anak-anak membiasakan diri dengan kira-kira dan belanjawan serta tambah tolak melalui pelbagai game yang terdapat dalam money games online secara percuma ini. Tidak perlu download dan tidak perlu buang masa dengan iklan yang menganggu. Pastinya kita juga turut sama menyukai game online sebegini yang mudah dan tidak perlu memuat turun game seperti bermain game video lain .

Jom kita lihat game apa yang boleh kita bermain dalam website ini. Terdapat pelbagai game mengikut kategori yang boleh kita pilih. Semuanya menarik sangat dan membuatkan kita dan anak-anak teruja bermain hingga tamat. 

Harraz juga pandai memilih game yang bersesuaian dengan umurnya. dia akan bermain dengan fokus kalau dia dapat game yang menepati minat nya. 


Free Online Money Games For Kids


Money Games - Counting Money & Making Change

Dibawah ini TB nak share beberapa permainan online yang bagus untuk melatih kanak-kanak belajar  mengira tambah dan tolak serta cara memulangkan baki wang serta perbelanjaan harian.

free online game


Ini adalah salah satu permainan online yang sangat bagus untuk anak-anak belajar tentang wang dan transaksi serta pulangan baki wang untuk setiap perbelanjaan. permainan ini dinamakan Cash Back. Cash Back ialah permainan di mana pemain memulangkan baki kepada pelanggan dengan jumlah yang tepat menggunakan bil dan syiling. 

Harraz memang sukakan pengiraan (Matematik), jadi permainan ini buat dia teruja nak mencuba. Dia bermain dengan asyik sekali. Ih ya, bagi yang baru pertama kali bermain permainan ini, pastinya agak keliru dan kurang faham, betul tak? Tapi jangan risau kerana diawal permulaan game ada option untuk dipilih samada pilih untuk menonton tutorial atau terus bermain. 

Pilih tetapan yang kita ingin mainkan termasuk tahap kesukaran (mudah, sederhana atau sukar), pembayang dan jika kita mahu menunjukkan jumlah baki wang. Pilih bil dan syiling yang diperlukan untuk menjumlahkan dengan betul jumlah baki wang pelanggan. Klik pada butang GIVE CHANGE . 

Jawab seberapa banyak soalan dengan betul selagi kita masih ada banyak masa untuk menjawab sehinggalah kehabisan masa. Harraz berm,ain dengan gembira dan teruja sangat apabila dia berjaya menjawap soalan dengan betul.


Kita boleh menjawab soalan dengan pelbagai kombinasi wang yang berbeza asalkan jumlah akhir sepadan dengan perubahan yang perlu dibayar.


grocery Cashier


Grocery Cashier ialah satu permainan yang berkaitan kerjaya dimana kita melakukan kerja sebagai  Cashier / Juruwang Runcit. Apabila dah mencuba permainan ini, TB rasa ia amat sesuai untuk kanak-kanak yang lebih muda bermain dan berlatih tambah dan tolak dalam membiasakan diri dengan kira-kira/ kewangan dengan mengendalikan daftar tunai secara maya. 

Harraz belum cuba lagi permainan ini namun permainan ini perlu di ajar dahulu untuk permulaan supaya harraz tau apa yang dikehendaki dalam game ini. Mungkin agak rumit sedikit bagi kanak-kanak seumur Harraz. Namun belum cuba belum tahu kan.


Melalui permainan ini kita dapati setiap pelanggan mewakili tahap permainan yang berbeza. Apabila kita bermain lebih lama, bilangan item akan meningkat manakala had masa untuk setiap pelanggan berkurangan. 

Masukkan kos setiap item semasa item bergerak menuju ke pelanggan, kemudian klik butang tambah. Untuk memasukkan pembayaran, perlu diingatkan mesti mengklik atau menekan butang pada juruwang dan bukannya menggunakan keyboard. Jika kita tersalah atau membuat ralat terdapat butang CLEAR yang boleh digunakan untuk memadamkan input terdahulu. 

Oh ya, selain itu apabila memasukkan jumlah, kita tidak perlu memasukkan apa-apa selepas perpuluhan jika harga produk adalah angka dolar keseluruhan & tidak perlu memasukkan sen untuk produk yang berharga dalam dolar dan sen. Selepas memasukkan semua item klik pada butang jumlah. Jika pelanggan membayar melalui baucer, masukkan jumlah baucer dan tanda tolak. 

Anda tidak membuat perubahan untuk pelanggan yang bermain dengan baucer. Hanya masukkan amaun, tanda negatif, dan kemudian klik butang SELESAI di sebelah kanan. Jika pelanggan membayar dengan wang pula, masukkan jumlah yang mereka bayar dan kemudian klik pada butang bayar. 

Kemudian klik pada bil dan syiling yang dikaitkan dengan jumlah yang terhutang dan kemudian klik butang selesai apabila telaH selesai.


PC GAME


Inaara baru 2 tahun lebih tetapi kadang-kadang dia pun seperti berminat bermain game seperti abangya. Namun begitu TB tetap kawal agar inaara tidak terlalu obses dengan screen time. Kalau TB nak bagi anak-anak bermain game pun TB akan pilih game yang berbentuk education atau learning game. dan TB nampak Treze Coins ialah game yang bagus untuk kanak-kanak bermain. 

Treze Coins ialah perrmainan tambah wang yang mudah di mana kanak-kanak menambah syiling untuk didepositkan ke dalam mesin gula-gula getah.

Cara bermain pun sangat mudah untuk difahami kanak-kanak seusia inaara. Mula-mula sekali kita perlu setting dahulu nilai syiling sebelum memulakan permainan. Pilih denominasi syiling yang ingin digunakan samaada 1, 1 dan 10, atau 1 dan 5 dan 10.

Lihat amaun yang ditunjukkan di bahagian tengah atas skrin dan klik pada syiling dari bahagian bawah untuk memasukkan syiling yang jumlahnya kepada amaun itu.

Selepas klik/menambah bilangan syiling yang betul, klik pada mesin gula-gula getah untuk memasukkan syiling. Jika tersilap, kita boleh klik X di bawah kotak tambah syiling. Jika kita mahu membuat perubahan terdapat penukar syiling di sudut kanan bawah. Dan terus beli gula-gula getah sampai kehabisan duit.

Game diatas ialah game yang TB kongsikan untuk ibubapa beri anak cuba dalam memupuk komunikasi kewangan yang penting dengan anak-anak. Cara ini dapat menggalakkan anak-anak belajar menggunakan wang dalam perbelanjaan seharian.  

Selain itu ada banyak lagi permainan online yang boleh dicuba iaitu seperti yang TB share dihujung entri ini :

Dibawah ini pula ialah game-game lain yang TB telah cuba main dengan anak-anak dan ia amat menyeronokkan dengan muzik background yang nayaman didengari serta paparan gambar video yang menarik.. seronok bermain tanpa jemu.


free online gameIdle Farming Business ialah permainan petani di mana kita perlu menanam dan menuai tanaman yang berbeza. Ia sangat mengasyikkan dengan muzik background yang ala country gitu. TB memang suka kan game bercucuk tanam dari dulu lagi. Harraz pun suka juga. Harraz sibuk mengira berapa lagi perlu collect untuk tanam sayuran baru.. tak sabar nya dia nak unlock new item dalam ladang dia.. hehe.. 


faRM GAME


Cara bermain pun agak mudah dah senang difahami kanak-kanak seusia harraz. Mula-mula sekali kita akan menanam ubi kentang dan tuai ubi kentang dalam plot pertama. Kemudian gunakan keuntungan hasil daripada menjual ubi kentang untuk menanam dan menuai 8 jenis sayur-sayuran lain iaitu lobak merah, gandum, tomato, timun, lada, lobak, bawang dan jagung.

Scroll ke atas setiap plot secara berkala untuk mengutip pendapatannya supaya kita boleh terus melabur semula dalam meningkatkan lagi ladang kita.

Untuk setiap jenis sayuran beli peningkatan (upgrade) untuk mengurangkan masa pengeluaran, menyusun pendapatan dan meningkatkan keuntungan.

Gali setiap kawasan untuk memperbaiki tanah supaya anda boleh menanam lebih banyak sayur-sayuran, yang meningkatkan hasil anda. Apabila anda menanam 25, 50, atau 100 dalam plot masa pengeluaran dipotong separuh.


farm game online

Pilih awan hujan untuk menggandakan kadar penuaian anda & pilih matahari agar ia bersinar untuk pengeluaran yang lebih cepat.


ice cream barIce Cream Bar ialah permainan simulasi kedai aiskrim di mana kita sebagai penjual mesti melayan pelanggan dengan pantas dengan menyediakan ais krim yang mereka inginkan dalam susunan yang betul.

Permainan ini memerlukan kita bergerak pantas, kerana dalam tiba-tiba je banyak barang habis dan kena topup segera sebelum pelanggan marah menunggu lama.. 

Cara bermain pun sangat mudah. Lihat gelembung pemikiran di atas pelanggan untuk melihat apa yang mereka pesan dan berapa banyak masa yang kita ada untuk melayani mereka.

Pilih cawan atau kon, kemudian bina hidangan ais krim mereka dalam susunan tepat yang mereka minta dari bahan bawah ke atas.

Klik  pada produk siap untuk menghidangkannya. Jika membuat kesilapan, boleh mengetik pada tong sampah di bahagian bawah sebelah kiri permainan. Tidak seperti permainan sim yang lain, kita tidak perlu mengutip bayaran pelanggan dalam permainan ini.

Jika kehabisan bahan, klik pada syiling di mana ia adalah untuk mengisi semula item.Capai matlamat tahap untuk pelanggan yang dilayan sebelum pemasa kehabisan & bermain melalui semua 20 peringkat.


tractor mania game online


Tractor Mania ialah permainan memandu traktor 180 peringkat di mana kita mengambil hasil dan menghantarnya ke destinasinya. Agak comel permainan ini kerana gambarnya yang menarik serta seronok menggerakkan traktor tersebut. 

Cara bermain pun agak mudah dan menyeronokkan. Harraz bermain sambil ketawa apabila bermain game ini. Mula-mula sekali kita perlu tunggu sehingga hasil dimuatkan sepenuhnya sebelum memulakan perjalanan. Pandu merentasi jalan rata dan berbukit sambil mengawal kelajuan dan sudut traktor anda untuk meminimumkan jumlah hasil yang hilang sepanjang perjalanan akibat jalan yang berbukit-bukit.


game online


Perlahan sebelum melintasi jambatan & berhati-hati dengan kelajuan bila-bila masa terdapat perubahan besar dalam gred jalan. 

Gunakan pendapatan yang diperoleh daripada setiap peringkat untuk meningkatkan/upgrade traktor, atau untuk membuka kunci traktor dan treler yang lebih baik. Kita boleh menaik taraf enjin, kotak gear, tayar, boost dan bahan api pada setiap traktor.

Terdapat 3 treler berbeza untuk dijual & traktor pokok berkualiti tinggi yang boleh dibeli. Apabila telah mencapai tahap tinggi kita tidak boleh kembali dan memainkannya semula, jadi pastikan memandu dengan berhati-hati.we bear bare


Satu-satunya game yang sangat comel yang membuatkan inaara menjerit sebut comelnyaaaaaa... bear comel lah. Tapi inaar tak boleh main lagi sebab game ini perlukan pembacaan juga, ada teka-teki. dan perlu memikir juga. belum sesuai untuk kanak-kanak seumur inaara. 

We Bare Bears Develobears ialah permainan STEM yang menyeronokkan untuk kanak-kanak yang mengajar mereka tentang komponen yang digunakan untuk membuat permainan video.

Sambungkan bersama puzzle / teka-teki watak animasi dan watak animasi itulah juga watak kita dalam permainan video nanti. Pilih tugasan daripada papan tugas untuk terus bekerja pada pembangunan permainan.Tugas termasuk melukis gambar, membuat chiptune, mencipta seni piksel tersuai yang muncul dalam permainan dan menambah elemen permainan lain yang boleh dibuka kunci.

online game

Pilih untuk bermain melalui pelbagai kombinasi reka bentuk tahap, gubahan muzik dan watak. Main permainan berulang kali dan buka kunci variasi baharu sehingga selesai membina permainan.

Semasa membuat kemajuan pembangunan permainan, latar belakang pejabat juga akan dinaik taraf untuk mencerminkan kemajuan kita. yang ini memang seronok kerana kita nampak setiap kemajuan kita dari segi item atau barangan dalam pejabat kita dah diupgrade.. contohnya laptop dan macam-macam lagi.MAHJONG GAME


TB sukakan mainan Mahjong macam ni.. Mahjong solitaire orang kata. Game Cooking Mahjong ini antara game kegemaran TB sendiri malah Cooking Mahjong ini ialah permainan membina resipi yang diilhamkan oleh permainan Mahjong Solitaire. Cuma cara bermain ini agak lain sedikit apabila ia seakan-akan kita penjual atau chef yang perlu menyediakan menu masakan mengikut pilihan pelanggan, gabungkan bahan-bahan untuk dijadikan satu menu.. 

Cara bermain juga gak mudah. Mulamula sekali lihat bahagian atas skrin untuk melihat resipi yang kita mesti penuhi dan berapa banyak kuantiti resipi yang kita mesti buat. Pilih batu/stone terbuka yang merupakan sebahagian daripada resipi. Daripada memilih batu padanan yang sama, kita memilih bahan-bahan individu. 

Setiap kali melengkapkan resipi, kiraan yang diperlukan turun satu. Kita hanya boleh menggunakan batu terbuka untuk melengkapkan resipi. 

Batu terbuka ialah jubin yang tidak mempunyai batu tepat di atasnya dan sekurang-kurangnya satu bahagian kiri atau kanan bebas daripada batu lain. Batu terbuka dilambangkan menggunakan warna latar belakang yang lebih terang, manakala batu yang tidak terbuka mempunyai warna latar belakang yang lebih gelap.

Main melalui 25 peringkat, lengkapkan semua resipi pada setiap satu sebelum pemasa mencapai sifar.
Apabila tiada perlawanan terbuka yang sah kekal, batu yang selebihnya akan dikocok secara automatik.
Jika a gagal sesuatu peringkat, kita boleh mencubanya semula tanpa had kali.


HIDDEN FOODHidden Food ialah permainan mencari objek tersembunyi di mana kita mesti mencari makanan atau peralatan dapur yang tersembunyi disebalik perkakas dapur yang banyak dna padat.

Lihat bahagian atas permainan untuk baki masa tahap, item yang diperlukan yang mesti dicari, dan berapa banyak setiap item yang mesti ditemui.

Klik pada item dengan cepat sebaik sahaja kita melihatnya di peringkat di bawah. Ulangi proses sehingga semua item ditemui.

Apabila kita maju melalui permainan, ia menjadi lebih sukar kerana perlu mencari lebih banyak jenis item, lebih banyak setiap jenis item, dan item di papan menjadi lebih padat.

Jika tidak menjumpai item untuk satu tempoh masa, salah satu daripada baki item yang perlu kita cari akan bergoyang-goyang ke sana ke mari, menjadikannya lebih mudah untuk dikesan. siap ada hint tu.. mudah sangat game ni. Jika gagal mana-mana peringkat kita boleh memainkannya semula tanpa had kali.


Sebenarnya banyak sangat game yang TB dah cuba tetapi tak dapat nak share disini, jadi apa kata awak semua pergi je tengok sendiri dan pilih sendiri money games online  yang awak semua suka. 0 Ulasan

Catat Ulasan

Post a Comment (0)

Terbaru Lebih lama