Nuff

25 Oktober 2013

1st G.A of Gangentry

Assalamualaikum semua..
Objektif segmen ini :
1. meningkatkan kenalan blog selain dapat mengeratkan silaturrahim
2. dapat berkenalan dengan blogger-blogger baru & lama
3. dapat meningkatkan trafik/followers di blog

Syarat & Peraturan:
1. Follow blog dan fanpage sponsor
2. Buat entri bertajuk "1st G.A of Gangentry"
3. Copy coding di bawah dan paste di ruang HTML entri.

Follow blog Geng entry & Plus|Like Fan Page
ref="https://www.facebook.com/pages/Geng-entry/215205611870710" target="_blank">Fan Page 

Like fanpage sponsor :

Join Group Blogger:

4. Publish dan tinggalkan link di ruang komen ya
5. Jika rajin anda patut pergi ke blog- blog rakan yang sertai segmen ini

24 Oktober 2013

Lirik Bencinta - Faizal Tahir


Lirik Bencinta - Faizal Tahir

Benarkan ku 'tuk berbicara...

Bicara terus ke hati mu.. Hati mu..
Hati yang penuh rasa ragu
Jangan terus pergi
Tanpa mendengar ku
Mungkin mudah
Untuk kau terus berlalu
Nanti dulu
Berikanlah waktu
Untuk aku, untuk kamu

Ingatkah lagi waktu kau bersama ku

Kaku aku melihat mu
Lidah kelu sedangkan aku
Mahu kau tahu
Aku cinta pada mu
Benci pada mu
Cinta pada mu

Ke tepi lihat ku berlalu

Pasti itu yang terbaik untuk ku
Tiada lagi mahu ku tahu
Tentang hidup kamu
Tentang mati kamu
Aku tahu

Engkau tahu apa yang mata ku tahu
Apa yang kau tunggu
Mahu aku buka pintu?

Ingatkah lagi waktu kau bersama ku

Kaku aku melihat mu
Sedang aku mahu kau tahu
Dengar kata ku
Aku cinta pada mu
Benci pada mu
Cinta pada mu

Sakitnya aku

Membenci kamu
Sakit lagi mencintai mu
Dan aku pergi
Tapi kembali

Benci aku mencintai diri mu
Ku benci... Kamu
Ku cinta... Kamu

SUAMI YANG KUBENCI

Sape ada baca Novel ni? best tak? nanti nak baca gak lea.. tajuk macam menarik jea.. 
Selalunya tajuk Suami yang ku Sayang, Isteri Yang Ku Sayang, Kekasihku Sayang lah.. 
yang ni nampak lain sikit kann?
SINOPSIS
“Seseorang itu dicintai bukan kerana kesempurnaannya,
tetapi dia kelihatan sempurna kerana dia dicintai….”


Mengikut kata orang, Novel setebal 544 muka surat ni memang best. Ketawa tak berhenti - henti... 
Tak tahu kenapa.. kata pengulas lagi bila baca novel ni teringat lak watak makcik Zoila dalam cerita SINDERELA"something wrong somewere"...itu lah mak mertua Hannah Maryam , mak kepada Uwais Ukasyah. Ramai orang cakap Novel ni memang best , rugi kepada sesiapa tak membelinya. Bak kata lain mesti dalam pelukan. 

Sebelum tu meh kita baca SINOPSIS Novel ni camne.. best ke tidak.. heee.. 
Hannah Maryam terpaksa akur kehendak tuk ayah a.k.a Tan Sri Idris dikhawinkan dengan Uwais Ukasyah. Ini kerana Tengku Muiz tunang Hannah Maryam telah menconteng arang pada kerluarganya seminggu sebelum perkhawinannya. Demi menutup malu Tuk ayah memaksa perkhawinan itu di teruskan dengan mengganti pengantin lelaki. Menurut tuk ayah Hannah akan bahagia dengan pilihannya. Bagi Hannah Uwais tak layak menjadi suaminya kerana Uwais hanya penjual Burger dan dia pula CEO syarikat. 

Perasan benci bertukar sayang kerana kesabaran Uwais melayan kerenah Hannah. Kehadiran Cikgu Batrisya membuat hannah menjadi cemburu. Hannah rasa dirinya tergugat dengan kelembutan yang ada pada Cikgu Batrisya. Dikala hubungan Hannah dan Uwais semakin baik. Fawaz sepupu Hannah datang tanpa diundang. Disini Uwais pula rasa tergugat. Masing- masing mencari keserasian dan memerlukan. Senda gurau dan keletah Mak Uwais yang mencuit hati, Gelagat Fawaz yang baru nak belajar mengorat perempuan cukup menghiburkan pada sesiapa yang membaca novel ni.

Sinopsis dari kulit novel.
Perkahwinan antara dia dan Uwais Ukasyah bagaikan duri yang mencu...cuk tangkai hatinya.Dia bencikan lelaki itu kerana baginya seorang penjual burger tidak layak untuk memilikinya sebagai seorang isteri. Kalaulah bekas tunangnya Tengku Muiz tidak menconteng arang pada maruah keluarganya. Pasti perkahwinan ini tidak akan terjadi. Ditelan juga rasa pahitnya pernikahan itu

Hannah Maryam, Nama secantik wajahnya. Namun sayangnya..cantik itu hanya pada wajah bukan pada hati!. Kebencian isterinya itu hanya disanggah dengan kesabaran. Dia sedar dia bukan putera raja mahupun jutawan ternama. Uwais Ukasyah berpegang pada kata hati..satu hari nanti dia akan pastikan dia bukan lagi suami yang dibenci. Penjual burger juga layak untuk dicintai!

Mampukah rumahtangga Hannah Maryam dan Uwais Ukasyah bertahan tanpa permulaan yang begitu indah? Kehadiran Fawaz pula menambahkan lagi kekeruhan rumahtangga yang berantakan.. lakonan demi lakonan dimainkan. Kemana hala tuju pernikahan mereka? atau mungkin perceraian jalan penyelesaian terbaik.

"Terima Uwais? Kau buat lawak ke apa ni? Malaslah aku nak cakap pasal dia…." Bila nama Uwais disebut, dia mula rasa kurang senang. Dia masih tidak boleh lupakan pergaduhan beberapa hari yang lalu. Pasal burger pun nak marah orang, macamlah sedap sangat burger dia tu....

"Lawak apa pulak, kan elok kalau kau mula berfikir pasal masa depan kau dengan dia? Korangkan dah jadi suami isteri...."
"Masa depan? Aku ada masa depan ke dengan lelaki macam tu? Kerja pun jual burger... masa depan apa yang dia boleh bagi kat aku, Maira?"
"Astaghfirullah.... Mengucap Hannah, tak baik kau cakap macam tu…!"
"Kau nak aku cakap macam mana lagi, Maira? Kau nak aku bersyukur dapat suami macam tu? Kau faham tak yang aku tak boleh terima cara hidup dia tu? Dia tu low class, kau tahu tak?



Petikan-petikan yang menarik dalam Novel
“Nak tidur kat mana? takkan saya nak tidur kat ruang tamu ni pulak”“Tidurlah dalam bilik..tapi takde sofa dalam bilik tu..takkan awak nak tidur atas lantai papan tu kut..”“Awak ni kan,suka buat saya naik angin..boleh tak jangan nak main-main…saya takde mood nak bergurau..” Hannah muncung panjang.
“Okey..okey…tak boleh nak usik sikit..dah,pergi masuk bilik..awak tidur atas katil..”“Awak?”“Sayalah tidur bawah..takkanlah saya nak biar isteri kesayangan saya ni tidur bawah..” jawab Uwais sambil menutup TV.Hannah sudahpun melangkah masuk ke dalam bilik.

“Awak…jangan tutup lampu ya?” pesan Hannah.“Saya tak boleh tidurlah kalau terang sangat..saya janji,saya tak buat apa-apa kat awak Hannah..percayalah” Uwais meyakinkan .“Memanglah saya percaya tapi..saya..saya..takut tidur dalam gelap..” Hannah malu nak mengaku tapi kalau dah terpaksa dia takde pilihan..“Hah? takut apanya..bukan ada hantu pun..”“Bukan pasal hantulah! awak dengan hantu lebih kurang sama aja,kalau saya tak takutkan awak,maknanya saya tak takutkan hantulah..” Hannah ketawa kecil.Aik? dia ketawa?kata takde mood .. bukan senang nak tengok dia ketawa..dah tak marahlah kut..lega!


Tiba-tiba lampu terpadam.Suasana jadi gelap.“Uwais!!!” jerit Hannah.“Eh,apasal lampu padam? bukan saya yang tutup Hannah…ini macam..black out!” Uwais berbicara dalam gelap.“Uwais!! awak kat mana? suara Hannah kedengaran cemas.“Saya kat dalam bilik ni lagilah..saya pergi cari lilin jap,mak mesti tak sedar black out ni sebab mungkin dia dah tidur..”Kebetulan Uwais ada menyimpan lampu suluh dalam laci.Suasana bilik sedikit terang bila lampu suluh itu dibuka. “Saya takut! awak janganlah tinggalkan saya..” Hannah yang tadi teraba-raba dalam gelap dapat melihat Uwais.Cepat-cepat dia memaut lengan Uwais.


“Saya pergi ambil lilin aja..awak duduklah dalam bilik ni sekejap..” Apa kena dengan dia ni? macam budak kecil pulak.. ada ke takut dengan gelap! 


“Tak nak! tak payahlah pasang lilin..bahaya tahu tak? nanti kalau terbakar macamana? kita tunggu ajalah,kejap lagi mesti ada elektrik..” pegangan Hannah makin kemas.Betul punya takut ni..hairan sungguh! macamana dia boleh fobia dengan gelap ni?

“macamana saya nak bentang narita kalau bilik ni gelap..” Uwais terpaksa membiarkan lengannya dipaut.Aku dah mengantuk ni..Hannah ni pulak,tiba-tiba jadi pelik..


“Errr…eemmm..awak tidur atas katil boleh?”“Hah? kan awak tak nak saya tidur satu katil dengan awak..biar betul awak ni..”“Betullah..saya lagi rela tidur sebelah awak daripada tidur atas katil tu dalam gelap sorang-sorang..”Uwais tak tahu nak cakap apa.Macam tu pulak? kan bagus kalau hari -hari kawasan Bukit Istana tu black out..heheh..dia senyum dalam suasana suram itu.“Tapi dengan syarat..awak jangan nak ambil kesempatan pulak”“Siapa yang ambil kesempatan pada siapa sekarang ni? sindir Uwais.
“Anis, tadi petang mak suruh Anis tutup pintu reban ayam..Anis buat tak?” Tanya Sarimah yang baru keluar dari bilik.Mukanya kelihatan putih dengan bedak sejuk.“Alahai..mak,Anis lupalah Mak..” Anis yang sedang mengulangkaji pelajaran baru teringat pesanan maknya petang tadi.


“Hmm..belum tua dah lupa..sudah,pergi ambilkan mak lampu picit kat dalam bilik”Anis tanpa berlengah pergi mengambil lampu picit.Kemudian diserahkan pada maknya itu.Sarimah keluar ikut pintu hadapan rumah.Sewaktu dia menyarung selipar,dia perasankan sesosok tubuh yang sedang bersidai atas tangga di tepi bilik anaknya,Uwais.


“Aik? Jebon mana pulak yang panjat tingkap rumah aku nibulan mengambang malam itu.Dia jelas sekali melihat Uwais yang sedang bermadu asmara dengan menantunya. Astaghfirullahalazim… rupanya Jebon peliharaan aku yang buat kerja panjat memanjat ni.. Bukan main dia tengok Uwais dan Hannah berge?” Dia mengatur langkah perlahan-lahan.Senyap tanpa dikesan kehadirannya.Melalui cahaya lak tawa, belai membelai..naik berbulu mata aku tengok aksi korang bercinta! Hannah..Hannah…Mengantuk sangat katanya ya? rupanya duk berbulan madu di tingkap rumah aku..Siap ada bunga pulak tu.. yang Si Jebon ni pun satu, tak reti nak bersabar langsung! jaga kau…


“Abang balik dulu ya sayang?”Uwais mencium dahi Hannah dan perlahan-lahan menuruni anak tangga.
“Baik-baik sayang..” Hannah risau kalau-kalau Uwais terjatuh.Betul punya Romeo suami aku ni!
“Hah…dah lama kau buat kerja ni Uwais??” suara sergahan kedengaran sebaik saja Uwais berpaling dan dia betul-betul terkejut bila melihat wajah putih melepak dan bertompok di depannya.
“Mak!!!!” jeritnya bagaikan ternampak hantu.


Longlai tubuh Uwais terjelepok. Dekat situ juga dia pengsan!“Abang!!” jerit Hannah.Dia pun terkejut bila mak mertuanya muncul tiba-tiba begitu.Dengan muka penuh dengan bedak sejuk pulak tu..maunya Uwais tak terkejut! Hannah tanpa berlengah berlari keluar dari bilik.
Sarimah terlongo,dia menyuluh tubuh Uwais yang terduduk tepi tangga kayu. Boleh pulak dia pengsan? buruk sangat ke muka aku ni?


“Baik-baik sayang..” Hannah risau kalau-kalau Uwais terjatuh.Betul punya Romeo suami aku ni!“Hah…dah lama kau buat kerja ni Uwais??” suara sergahan kedengaran sebaik saja Uwais berpaling dan dia betul-betul terkejut bila melihat wajah putih melepak dan bertompok di depannya.“Mak!!!!” jeritnya bagaikan ternampak hantu.


Longlai tubuh Uwais terjelepok. Dekat situ juga dia pengsan!“Abang!!” jerit Hannah.Dia pun terkejut bila mak mertuanya muncul tiba-tiba begitu.Dengan muka penuh dengan bedak sejuk pulak tu..maunya Uwais tak terkejut! Hannah tanpa berlengah berlari keluar dari bilik.Sarimah terlongo,dia menyuluh tubuh Uwais yang terduduk tepi tangga kayu. Boleh pulak dia pengsan? buruk sangat ke muka aku ni?

"Sakit sangat ke?"Mestilah... tengok ni, benjol besar ni..." wajah Uwais begitu bersungguh - sungguh.Sewaktu dia masuk sahaja ke dalam rumah, terus Uwais memberitahu yang dia terhantuk dan dahinya benjol.


" Besar ke? Apasal Hannah macam tak nampak aje benjol tu?" Hmmmm... aku layan la jugak! Dah faham sanagt, sengaja nakkan perhatianlah tu.... Uwais mencapai tanganHannah, kemudian diletakkan didahinya."Cuba sayang rasa dengan tangan... "" Hmmm .. Haah.. benjol la, kan? Tpai sikit aje kut... bukan lah cedera parah pun..."
"Sayang ni memang tak prihatin la.... " Wajah Uwais cemberut. Hannah senyum comel. Eeee macam budak - budak!


"Kau tak payahlah layan perangai mengada dia tu, Hannah .... masa Hannah belum balik tadi, elok aje dia tolong mak tak dapur, tak de pun merengek sakit ke apa...." Sarimah meletakkan dulang berisi juadah minum petang."Memanglah tak ... sebab mak bukan nak layan Uwais pun..! Mak lagi nak tambah benjol adalah..." Uwais mencapai cucur udang. Digigit selepas membaca bismillah."Memang pun, sakit tak seberapa... merengek aje yang lebih... Sedarlah kau tu dah besar panjang... Kalaulah esok dah jadi bapak orang , kau nak buat perangai macam ni lagi ke ? Mengalahkan budak tadika!"


"Dah tu, kalau dapat anak nanti Uwais dah tak boleh bermanja dengan Hannah la mak, ya? Kalau macam tu sayang pregnent tiga atau empat tahun lagilah!" Uwais ketawa. Sengaja dia hendak melihat reaksi maknya itu. Hannah yang sedang menuang air teh ke dalam cawan mengerut dahi. Lamanya?"Tiga atau empat tahun lagi? Errr... biar betul abang ni..." Hannah merenung wajah mak mertuanya yang sudah macam harimau kelaparan.


"Kau ingat aku ni muda lagi ke nak menunggu? Esok lusa aku ni belum tahu lagi Uwais oi..""Mak, Uwais bergurau aje.. relekslah mak.. Belum setahun lagi kami ni khawin. Kalau ikutkan nak anak, Uwais dengan Hannah oun pun nak, mak ... soal anak ni bukan kerja kita, mak... Rezeki anak Allah yang bagi, takkanlah Uwais nak suka-suka aky suruh Hannah ni prenent! Sayang, mengandung sekarang! Takkanlah macam tu mak....


" Mak tahulah itu semua kerja Allah, tidaklah aku suruh Hannah ni mengandung serta merta... Kau ingat mak ni bendul sangat ke? Dah kau cakap nak tunggu tiga ke empat tahun ... mestilah aku hangin!"



Note : Alamak.. macam best jea.. nak cari novel ni lah! he2..

22 Oktober 2013

FOBIA JADI MANGSA BANJIR

Korang percaya x teman pernah tempuh banjir seperti gambar diatas ni? 
Jom baca pengalaman ngeri teman n rakan teman masa tu.. 

Hemmm.. sana sini citer pasal banjir n hujan lebat.. teman pun takut nak kuo gi mana2 sebab musim hujan yang turun bukan kejap2.. kadang berlarutan sampai ke malam... seriau teman nak kuo, dan tambah2 lak jalan2 area umah teman ni selalu berlaku banjir kalau hujan lebat x henti2.. pernah beberapa kali teman terkandas dikawasan banjir dan terpaksa cari kawasan lebih tinggi untuk elak keta atau motor teman dinaiki air.. Dan pengalaman yang paling menakutkan dan pengalaman paling ngeri buat teman Ialah...

Ya Allah.. Memang Allah nak selamatkan kami masa tu.. semuanya bermula selepas teman keluar dengan kawan teman,masa tu teman bawak keta abah teman, teman ni xleh balik lewat sangat nanti my parent bising.. masa tu jam dah pukul 7 lebih.. teman tunggu hujan berenti, tak berenti2 pun.. makanya buat keputusan nak redah hujan jea.. terus anto kawan balik, dan balik umah terus.. masa dalam perjalanan balik, hujan turun dengan lebatnya.. m

Maka kawan teman cadangkan ikut jalan lain.. jgn ikut jln biasa sebab kawasan tu memang selalu banjir..makanya kami ikutlah jalan yang kawan teman syor kan tu.. tapi malang tak berbau,teman terlajak lalu ke kawasan banjir yang dalam..masa tu kawasan tu gelap..hujan lak lebat giler..x nampak apa.. 

tau2 ada bayang2 lori n keta kancil yg terkandas tengah2 kawasan banjir tu.. dan teman nampak air dah sampai separuh lampu keta teman, sebijik macam gambo kat atas tu, makin lama makin menutup lampu keta teman.. ya Allah.. korang xtau apa teman rasa masa tu.. hanya Allah jea yang tahu.. teman xtau nak buat apa dah.. takkan nak patah balik kot?? nak berhenti kat situ nanti keta terus ditenggelami air banjir tu, kami lak tetap dalam bahaya.. Tak pasal2 ada plak masuk berita dua wanita ditemui kojol dalam keta kang... nauzubillah.. Mintak dijauhkan dari semua tu... 

Hujan x berhenti2, makin lebat ada lea.. maka teman still tekan minyak untuk lepas dari kawasan dalam tu.. dah nak nanges dah teman masa tu korang tau.. rasa macam keta tu nak tenggelam bersama2 kami jea.. Nauzubillah min zalik.. teman xtau nak gambarkan ketakutan teman masa tu.. teman buat keputusan nak redah terus banjir tu sambil tekan minyak sekuat2nya.. janji dapat lepas dari tempat tu..tekan minyak.. tekan minyak.. tekan lagi kuat2.. sampailah akhirnya kami lepas dari banjir tu.. Alhamdulillah.. syukur.. kami terselamat dari kawasan banjir yang dalam tu, tapi.. masa tu kami baru tersedar depan kami ada jugak banjir lagi.. 

MasyaAllah.. teman dah berdebar2 balik... tapi syukur.. banjir tu x sedalam yang tadi.. kami redah dengan lancar.. tapiiiii... kat depan tu ada lagi banjirrrr!!! Ya Allah... teman dah giveup sebab nampak banyak dah keta yang terkandas tengah2 tu.. maka ter"stop" kejap kami kat situ.. mati kutu, buntu semua ada.. lama jugak berfikir, last2 teman ternampak ada restoran dekat atas sikit, teman pun undur keta n terus naik kat tempat parking keta situ, ramai yang parking situ.. syukur Alhamdulillah.. ada ruang untuk keta teman park, 

So.. tunggulah kami dalam keta sampai hujan reda n banjir surut.. keta abah teman tu tiba2 macam berasap kat depan enjin tu.. teman udah risau.. teman matikan enjin sekejap.. pastu dah lama sikit teman start balik.. mujur leh start balik dan mujur asap tadi dah takde.. maybe asap tu datang dari enjin yang dah dimasuki air kot.. entah.. teman pun x pandai bab2 keta ni.. yang pasti bila dah selamat sampai umah teman dah Fobia nak keluar time cuaca mendung nak hujannnn.. takotttt.. 

P/s: tentu korang tak percaya apa yang teman ceritakan ni, bagaimana keta yang tenggelam macam dalam gambo kat atas tu leh lepas dari banjir dengan selamat? Hu2.. Allah jea tahu rahsianya.. syukur teman n kawan terselamat dari bahaya.. apa yang pasti.. selepas dua hari kejadian tu, keta abah teman masuk bengkel... hemmm.. ada soalan??

nota buat rakan blogger: teman akan bw korang bila dah lik kl lik yea.. sekarang tak dapat sebab ada kat kg n on9 pakai Note agak susah sikit.. thanx sebab sudi singgah sini yea.. 

21 Oktober 2013

EnTri fRoM kAmPuNg...

Huk3.. salam isnin semuaaa.. hari ni baru dapat hupdate entri terbaru..  dari petang jumaat sampai lea petang ni baru lea ada masa nak post entri terbaru.. kalau tak... dok berkurun situlea entri hari jumaat ritu kan.. heee.. actually teman ada kat kg ni.. petang semalam kami sapainya.. hujan sesaja dari kl ke tepen.. basah lenjun, alghuyub abes kami.. mcm video memori daun pisang dh kami ni.. hi3.. tapi dah tak heran sebab dah biasa lenjun pun.. biasalea klu naik motor kalau x tempuh hujan memang x sah kan.. sampai jea tepen terus mandi.. risau lak domom.. hu2.. 

kul 8 ni lak kami nak bergerak ke ipoh lak.. umah mak n abah teman.. pastu Rabu lak terus shoot balik kl... hubby pun xleh cuti lama.. byk koje nak kena buat katanya... Ada plak Customer nak cod barang , memang nk kena balik cepat gak lea nampaknya.. Hu3.. teman pun dah rindu si bulus dua ekor tu.. si Butang n Oyen.. apa lea dibuatnya deme la' ni yea..

Ni ada pengumuman.. awal November ni teman ingat nak wat Giveaway sempena ulangtahun pertama blog Tengkubutang ni, hope ada sambutan lea hendaknye.. hu3.. ni 1st giveaway teman.. sebelum ni x pernah lagi buat giveaway2 ni.. heee.. hope dapat sokongan dari semua rakan blogger yea.. heee.. hadiah dia??? Haaa.. nanti teman gitau yea.. heee.. sabo yea.. bulan Nov ni teman up entri GA tu yea! ok, tatataaaa

18 Oktober 2013

ALLAH LEBIH TAHU...


Betul kan apa yang tertulis diatas ni? kalau kita rasa kita susah, kita jangan merungut dan mengeluh, sebaliknya kita kena sabar menempuh setiap dugaan yang Allah beri.. kerana Allah tidak akan membebani seseorang dengan dugaan dan cabaran yang hambaNya tidak sanggup dan tidak dapat tempuhi.. dan ingatlah! Allah S.W.T lebih tahu samada ujian yang diberiNya itu adalah mengikut kemampuan hambaNya atau tidak.. Setiap Ujian juga Allah sediakan jalan penyelesaian.. cuma kita perlu gali dan pilih yang terbaik.. Aminn.. 

17 Oktober 2013

MACAM MANA NAK FOLLOW BLOG YANG TIADA BUTANG FOLLOWER

Haaa.. pernah terjadi kat korang tak perkara camni? nak join Segmen/GA tapi kena ikut syarat nak follow setiap blog sponsor, tapi tiba2 ada satu blog tu xde butang follow or widget follower lansung...? so.. acane nak follow yea? teman udah mati kutu gak sekali tu.. pastu masa join GA FIQA baru teman dapat tau cara lain nak follow blog blogger yang takdak/tak nampak widget followernya..hu2.. mudah rupanyaaa.. huu.. baru lea lega, risau gak kalau tak follow blog sponsor, sekali bila menang rasa x syok lak kan.. x cukup syarat.. hu3.. ok lah.. jom kita tengok solution yang simple sangat2 by FIQA  ni.. moga dapat dikongsikan bersama yea.. heeee.. thanx  FIQA
i
i
V
1.) gi kat  B Blogger
i
i
V

2.) copy paste pulak link blog yang korang nak follow tu...  dah?
i
i
V

3.) okay, pergi kat dashboard > reading list > add

*nanti dia akan keluar cmni:

*klik untuk tumbesaran*

4.) paste la link blog yang korang nak follow tu. 
then, tekan butang Follow tu. DONE!

hah, simple kan? 

entri asal adalah dimiliki oleh
FIQA jom singgah Blog beliau!

KISAH SEHARI SEBELUM RAYA HAJI HARI TU


heeeee... ala syian je baca ayat en. hubby post kat wall teman kelmarin... hu2.. yelea.. org dah biasa sambut raya kat kg, mana pernah x balik raya lagi.. walaupun raya haji, mestilea nak jugak balik kg kann.. hu2.. tapi nak wat lagu mana.. hubby kena gak akur pada keadaan, dah mesyuaratnya esok (Khamis) maka hari Rabu dah bz nak memastikan meeting berjalan lancar kan.. makanya.. x dapat lea balik kg... walau apapun, kami sambut berdua jelea.. juadah raya just lemang n rendang pedas kerang (kegemaran my hubby).. pastu buat daging masak jintan sikit.. x buat banyak pun, makan berdua jea kan.. hu2.. 

tapi yang gelihati tu, request my hubby tu, nak rendang pedas kerang macam my mother in law (MIL) buat.. jenuh teman masa mula2 dia cakap cenggitu.. yelah.. ekceli lea kan.. teman sebelum kawen memang x pernah sekali pun makan rendang pedas kerang, tak tau pun ada rendang pedas kerang.. ingatkan rendang pedas ayam dan daging aje.. bila dah kawen ni baru tau ada gak rendang pedas kerang.. sedap lak tu MIL teman masak.. hu2.. tapi xde plak teman nak tanya resepi camne nak buat sebab teman kureng sikit kalau makan rendang pedas kerang ni.. klu kerang cicah air asam teman makan.. heee..

Makanya.... teman masak lea jugak rendang kegemaran hubby teman tu ikut stail teman sendiri.. risau gak rasa dia berlainan dengan MIL teman masak, tapi yelah kan.. mana nak sama air tangan ibu dengan isteri kan.. dah tentu lea air tangan ibu lagi sebati dengan dia.. hu2.. 

bila hubby miaw pulang dari koje, nampaklea 2 batang lemang kat lengan dia, dia kata panas lagi.. malam sikit baru potong.. hu3.. aishh.. x nyempat2 nak raya.. bila dah sejuk lemang pun dipotong dan di hidang.. .. bermulalah sesi meng "ngap" ..nyum2.. burpppp.. kekenyangan dua2 orang ni.. pingsan terus... ha2.. 

16 Oktober 2013

Giveaway Butik Comel Collection

KLIK BANNER UNTUK JOIN

Giveaway Butik Comel Collection

HADIAH:
1) Baucar RM200
2) Baucar RM150
3) Baucar RM100
Saguhati: 2 pemenang x Baucar RM50

Hadiah ditaja oleh Butik Comel Collection

PEMILIHAN PEMENANG:
-menggunakan random.org

SEMUA PESERTA BERPELUANG UNTUK MENANG
JOM JOIN RERAMAI!

2 ALL BLOGGERS, PROMOTE UR BLOG HERE!

Klik BANNER diatas atau dibawah ini untuk join Community ini..
Promote blog korang disini.. heee.. salam kenal buat new blogger,
salam silaturrahim buat blogger yang sedia ada.. =)
ASSALAMMUALAIKUM... 
buat rakan-rakan blogger semua.. teman nak jemput korang join community group ni.. kalau nak ping apa2 atau nak share post entri terbaru korang, leh jea share kat sini.. mana tau leh tingkatkan traffic blog?

Group ini terbuka kepada sesiapa sahaja samada Blogger lama / otai / baru.. boleh promote blog korang kat sini.. ping apa saja entri asalkan x menyalahi undang2 (spt berunsur lucah/atau menghina sensitiviti kaum / bangsa atau menganggu hak privasi blogger2 lain.) promote lah blog kita secara berhemah yea.. (^___^) Semoga kita dapat mengenali lebih dekat lagi blogger2 lain melalui group ini...

he2.. kalau rajin join sini gak yea.. =)
2 all Bloggers!

nuffy2

adseng

Innity Mobile

GA New