Nuff

22 Oktober 2013

FOBIA JADI MANGSA BANJIR

Korang percaya x teman pernah tempuh banjir seperti gambar diatas ni? 
Jom baca pengalaman ngeri teman n rakan teman masa tu.. 

Hemmm.. sana sini citer pasal banjir n hujan lebat.. teman pun takut nak kuo gi mana2 sebab musim hujan yang turun bukan kejap2.. kadang berlarutan sampai ke malam... seriau teman nak kuo, dan tambah2 lak jalan2 area umah teman ni selalu berlaku banjir kalau hujan lebat x henti2.. pernah beberapa kali teman terkandas dikawasan banjir dan terpaksa cari kawasan lebih tinggi untuk elak keta atau motor teman dinaiki air.. Dan pengalaman yang paling menakutkan dan pengalaman paling ngeri buat teman Ialah...

Ya Allah.. Memang Allah nak selamatkan kami masa tu.. semuanya bermula selepas teman keluar dengan kawan teman,masa tu teman bawak keta abah teman, teman ni xleh balik lewat sangat nanti my parent bising.. masa tu jam dah pukul 7 lebih.. teman tunggu hujan berenti, tak berenti2 pun.. makanya buat keputusan nak redah hujan jea.. terus anto kawan balik, dan balik umah terus.. masa dalam perjalanan balik, hujan turun dengan lebatnya.. m

Maka kawan teman cadangkan ikut jalan lain.. jgn ikut jln biasa sebab kawasan tu memang selalu banjir..makanya kami ikutlah jalan yang kawan teman syor kan tu.. tapi malang tak berbau,teman terlajak lalu ke kawasan banjir yang dalam..masa tu kawasan tu gelap..hujan lak lebat giler..x nampak apa.. 

tau2 ada bayang2 lori n keta kancil yg terkandas tengah2 kawasan banjir tu.. dan teman nampak air dah sampai separuh lampu keta teman, sebijik macam gambo kat atas tu, makin lama makin menutup lampu keta teman.. ya Allah.. korang xtau apa teman rasa masa tu.. hanya Allah jea yang tahu.. teman xtau nak buat apa dah.. takkan nak patah balik kot?? nak berhenti kat situ nanti keta terus ditenggelami air banjir tu, kami lak tetap dalam bahaya.. Tak pasal2 ada plak masuk berita dua wanita ditemui kojol dalam keta kang... nauzubillah.. Mintak dijauhkan dari semua tu... 

Hujan x berhenti2, makin lebat ada lea.. maka teman still tekan minyak untuk lepas dari kawasan dalam tu.. dah nak nanges dah teman masa tu korang tau.. rasa macam keta tu nak tenggelam bersama2 kami jea.. Nauzubillah min zalik.. teman xtau nak gambarkan ketakutan teman masa tu.. teman buat keputusan nak redah terus banjir tu sambil tekan minyak sekuat2nya.. janji dapat lepas dari tempat tu..tekan minyak.. tekan minyak.. tekan lagi kuat2.. sampailah akhirnya kami lepas dari banjir tu.. Alhamdulillah.. syukur.. kami terselamat dari kawasan banjir yang dalam tu, tapi.. masa tu kami baru tersedar depan kami ada jugak banjir lagi.. 

MasyaAllah.. teman dah berdebar2 balik... tapi syukur.. banjir tu x sedalam yang tadi.. kami redah dengan lancar.. tapiiiii... kat depan tu ada lagi banjirrrr!!! Ya Allah... teman dah giveup sebab nampak banyak dah keta yang terkandas tengah2 tu.. maka ter"stop" kejap kami kat situ.. mati kutu, buntu semua ada.. lama jugak berfikir, last2 teman ternampak ada restoran dekat atas sikit, teman pun undur keta n terus naik kat tempat parking keta situ, ramai yang parking situ.. syukur Alhamdulillah.. ada ruang untuk keta teman park, 

So.. tunggulah kami dalam keta sampai hujan reda n banjir surut.. keta abah teman tu tiba2 macam berasap kat depan enjin tu.. teman udah risau.. teman matikan enjin sekejap.. pastu dah lama sikit teman start balik.. mujur leh start balik dan mujur asap tadi dah takde.. maybe asap tu datang dari enjin yang dah dimasuki air kot.. entah.. teman pun x pandai bab2 keta ni.. yang pasti bila dah selamat sampai umah teman dah Fobia nak keluar time cuaca mendung nak hujannnn.. takotttt.. 

P/s: tentu korang tak percaya apa yang teman ceritakan ni, bagaimana keta yang tenggelam macam dalam gambo kat atas tu leh lepas dari banjir dengan selamat? Hu2.. Allah jea tahu rahsianya.. syukur teman n kawan terselamat dari bahaya.. apa yang pasti.. selepas dua hari kejadian tu, keta abah teman masuk bengkel... hemmm.. ada soalan??

nota buat rakan blogger: teman akan bw korang bila dah lik kl lik yea.. sekarang tak dapat sebab ada kat kg n on9 pakai Note agak susah sikit.. thanx sebab sudi singgah sini yea.. 

Related Posts

25 ulasan:

  1. fuuuh,
    bahaya tu.
    next time maybe boleh tunggu hujna berhenti.
    biar lambat asal selamat :)

    BalasPadam
  2. percaya je.. dasatnyer pengalaman.. :)

    BalasPadam
  3. satu pengalaman yang sukar dilupakan..memang dahsyat.syukur alhamdulilah juga selamat kan

    BalasPadam
  4. klu arus kuat boleh hanyut tuh ... alhamdulillah awk selamat .

    BalasPadam
  5. syg la keta tu..huhu
    tp kan bila tetibe banjir mmg panik jdnya
    yumida isi tabung Nuffnang sini - churp2 - selamat menabung :)

    BalasPadam
  6. Adui.. sedih klu kena mcm ni.. alhamdulillah, selamat..

    BalasPadam
  7. Macam tu sekali yea. alhamdulillah selamat,,

    BalasPadam
  8. Tak mati plak enjin tenggelam smpai mcmtu.. Selalunya dh kaput dh..

    BalasPadam
  9. zaman kecik dulu, tiap tahun hadap banjir besar kat rumah... da lali jadinyer...

    BalasPadam
  10. aduhla dik... akak pun penah hadap situasi mcm tu... air tu masa tu dh separuh paras pintu,, siap ada kete mati tepi jln lg tp akak jln gk... tp dlm hati segala mcm doa dh akak baca... tp nsb baik selamat lepas... sampai umah bgtau somi akak... dia ckp nsb kete tak mati kalu mati kt situ mmg nngis lah...

    BalasPadam
  11. Bagi orang yang tak pernah kena banjir, tingin la nak rasa sekali. heheheh saya ler tuh!

    BalasPadam
  12. Allah sayang kat kita.. Bila dalam kesusahan, insyaAllah akan datangnya pertolongan.. Semua tu kuasa Allah.. Pengajarannya adalah supaya kita lebih berhati-hati di lain masa. Dan untuk kuatkan diri kita dalam menghadapi musibah :)

    BalasPadam
  13. Banjir cam ni bahaya. Air keruh, apa pun tak nampak.. Takut...

    BalasPadam
  14. waktu lady kecik2.. kalau hujan turun selalu doa agar hujan turun banyak2.. sebab nk main air banjir..

    BalasPadam
  15. kalau kita sendiri dah ada pengalaman memang kita la yang rasa mcm mana kan..orang lain tak -tau..bahaya betul ni.. mudah - mudahan Allah jauhkan kita dari benda tu semua... kat sini pun rasa dah nak mula hujan ni..

    BalasPadam
  16. Assalamualaikum wbt...
    tu lah sis, dok umah tinggi2 bertingkek-tingkek, takut kan gempa bumi.
    dok umah atas tanah, takutkan banjir dan denggi... huhhuhu...
    lemahnya kita yang bernama manusia ne kan kan kan...
    tu pun masih banyak nak sombong...hakikatnya, MANA MILIK KITA?

    BalasPadam
  17. nasib air x ader arus..kalau x mau nya dihanyutkan banjir..

    BalasPadam
  18. so far lom ada pengalaman mcm tu... takut jg bla bc ni

    BalasPadam
  19. Alhamdulillah selamat yer sis. Tak pernah ada pengalaman mcm ni lagi.

    BalasPadam
  20. Alhamdulillah syukur kamu selamat....memang menakutkan pengalaman itu......

    BalasPadam
  21. Pnh harungi air bnjir kilat... dh la kete lowered.. huhu.. akrg ni mendung je dh risau thp gban.. huhu

    BalasPadam
  22. bahayanya. syukur alhamdulillah panjang lagi umur :)

    BalasPadam
  23. Yang pasti.. kereta abah teman tu dah jual pun.. sebab seminggu lepas banjir tu.. kereta abah kena overhaul!!! erghhhh.. adoii..

    BalasPadam
  24. Yang pasti.. kereta abah teman tu dah jual pun.. sebab seminggu lepas banjir tu.. kereta abah kena overhaul!!! erghhhh.. adoii..

    BalasPadam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

GA New

Innity Mobile

nuffy2

BV2019 - 2