Nuff

27 Mac 2014

Pengumuman Pemenang Baru bagi Giveaway t.shirt by Tengkubutang

Senarai Peserta -->KLIK SINI
Gambar T.shirt -->KLIK SINI
Haii.. lama bebeno nak umum Pemenang Baru yea.. bz sesangat sekarang ni.. bagi yang belum tau pasal ni, teman just nak gitau yang Pemenang baru ni dipilih adalah kerana pemenang sebelum ni ada masalah sikit dengan link penyertaan dia yang tak function, so.. untuk berlaku adil kepada peserta yang lain.. teman terpaksa buat pemilihan pemenang yang baru.. walauapapun teman mohon maaf dengan pemenang yang asal, semoga murah rezeki untuk GA yang lain yea.. jangan simpan dalam hati.. insyaAllah rezeki awak akan lebih murah lagi dari ini.. Aminnn.. Ok lah.. teman dah ada pemenang baru.. jom tengok sape yang menang.. kalau pemenangnya adalah anda, silalah PM teman untuk tuntut hadiah di Tengkubutang MIaw (kalau belum friend sila add teman dulu ok, kalau tak teman takleh nak balas mesej korang.. teman dah kena block.. hu3)
Tahniah!!!

26 Mac 2014

PENEMUAN KOTAK HITAM PESAWAT MH370

Kotak Hitam pesawat MH370 telah ditemui adalah satu2 nya berita yang amat kita tunggu2 sangat.. Namun itu hanya doa dan harapan dari kita setakat ini, semoga misi mencari Kotak Hitam berjaya ditemui...Berharap sangat2 Kotak Hitam Pesawat MH370 dijumpai segera.. 

Teman nak sangat tahu apa yang berlaku sebenarnya.. rasa macam sedih dan hiba dengar berita tentang pengumuman baru-baru ini dari PM kita bahawa Pesawat MH370 berakhir di Selatan lautan Hindi.. memang agak mengejutkan pengumuman itu, walau berat hati nak terima berita tu, namun teman sedikit demi sedikit redha dengan ketentuan ilahi.. memang kita sedih dengan berita ini, tetapi insan yang paling sedih sebenarnya ialah keluarga mangsa yang terlibat.. semoga mereka semua tabah menerima dugaan ini..

Sebelum ni teman hanya dengar2 sahaja pasal Kotak Hitam ni, tapi tak pernah pulak nak ambil tau apa itu Kotak Hitam, apa gunanya, apa kepentingannya Kotak Hitam tu, macam mana rupa Kotak Hitam tu.. memang totally zero pasal menda ni.. hanya tau n selalu dengan ajar ayat Kotak Hitam ni.. Tapi bila terjadi peristiwa sedih baru2 ni.. iaitu tentang MH370, teman sentiasa mengikuti perkembangan semasa dan tiba2 terasa nak tahu lebih mendalam pasal Kotak Hitam ni.. 

hemm.. dulu selalu jea dengar, asal kapal terbang terhempas jea pasti Kotak Hitam yang dicari.. asal kapal terbang terhempas atau terlibat dalam nahas jea, perkara utama yang dicari selepas menyelamatkan mangsa mesti Perakam dan Penyimpan Data (Kotak Hitam) jugak.. teman tertanya2 apa itu Kotak Hitam.. dan hari ni baru teman buka mata dapat baca sedikit info berkenaan Kotak Hitam ni.. dan teman baru tahu kenapa ia penting sangat dalam kes pencarian pesawat MH370 ni.. So, teman nak share jugak dengan korang yang mana belum tahu tentang Kotak Hitam ni.. kalau yang dah tahu tu.. sila komen kalau ada kekurangan atau pendapat tambahan korang tentang Kotak Hitam tu yea.. 

Apakah fungsi dan peranan kedua-dua Kotak Hitam ini? 

Fungsi Kotak Hitam
  • Kotak yang digunakan untuk merakam data penerbangan (FDR) dan perakam suara kokpit (CVR).
  • FDR mencatat hingga 700 parameter yang berkait dengan operasi dan aktiviti penerbangan pesawat seperti kelajuan, tekanan udara, ketinggian, posisi kawalan kokpit, kompas, pengukur mesin dan aliran bahan bakar.
  • CVR merakam suara manusia, suara mesin dan bunyi lainnya di kokpit kira-kira 25 jam terakhir.
  • Ia merakam perbualan antara juruterbang dan menara kawalan udara serta untuk mengetahui tekanan udara dan keadaan cuaca sepanjang penerbangan.
  • Data FDR dan CVR disimpan pada Memory Boards yang dilindungi CRash Survivability Memory Unit (CSMU) yang mempunyai beberapa lapisan daripada aluminium tipis, silika dan baja tahan karat atau juga titanium yang kuat dan tahan terhadap letupan pesawat.
  • Ada dua unit kotak hitam yang diletakkan pada bahagian depan pesawat dan bahagian ekor pesawat yang diyakini mudah dijumpai jika berlaku tragedi.
  • Rakaman komunikasi sepanjang penerbangan menerusi kotak hitam ini penting untuk mengetahui punca kemalangan membabitkan pesawat.
  • Kotak hitam pertama dicipta rakyat Autralia, Dr David Warren. 

Semoga penemuan kotak hitam ini dapat memberi gambaran sedikit tentang apa yang berlaku kepada pesawat MH370 sebenarnya.. walaupun apa yang teman ada baca sedikit tadi.. penemuan kotak hitam belum tentu dapat menjawab semua persoalan.. =(

Menerusi sidang media harian di KLIA, hari ini, Pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein turut memaklumkan bahawa pasukan penyiasat Air France turut berkongsi pengalaman mengenai kotak hitam. “Penyiasat Air France turut berkongsi maklumat mengenai alat khas bagi mengesan kotak hitam. Kami sudah mengenal pasti alat berkenaan yang mungkin dapat membantu. Kita perlu cari pesawat dulu untuk mendapatkan kotak hitam,” katanya.  

info tentang Hayat Kotak Hitam--> KLIK SINI

25 Mac 2014

#MH370 BERAKHIR DI SELATAN LAUTAN HINDI #speechless

Kuala Lumpur: Misteri kehilangan pesawat MH370 sejak 17 hari lalu terungkai apabila Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sebentar tadi mengesahkan penerbangan pesawat itu berakhir di selatan Lautan Hindi.

Menurut beliau, perkara itu dimaklumkan oleh pihak Biro Siasatan Kemalangan Udara (AAIB) petang tadi yang memaklumkan data satelit INMARSAT melakukan kiraan lanjut dan mengesahkan pesawat itu terbang ke Koridor Selatan.

"Lokasi terakhir pesawat MH370 terbang dikesan di tengah Lautan Hindi di Barat Perth, Australia.

"Ini adalah lokasi terpencil yang jauh daripada mana-mana lokasi pendaratan. Oleh itu, saya dengan dukacitanya memaklumkan penerbangan pesawat itu berakhir di selatan Lautan Hindi," katanya.

Kata Najib, kerajaan akan berkongsi maklumat dengan keluarga penumpang dan sidang media lanjut mengenai perkara berkenaan akan dibuat dalam masa terdekat.

24 Mac 2014

BILA BLOGSPOT NAK BAIK DARI DEMAM?

hu3.. pasti semua tertanya2 bila lea Blogspot ni nak baik dari demam kepialu kan.. huk3.. Giveaway teman pun tergantung sudaa.. taktau bila nak Publish.. sabo jelah.. Apa2 pun hope korang semua bersabar yea, dan jangan lupa selalu2 lea jengah sini untuk tau Giveaway dan bermula ke belum yea.. buat para sponsor.. hope sabar menunggu juga yea.. hu3.. apa2 pun jom cuci mata dulu nengok hadiah2 untuk Giveaway teman kali ni,..

21 Mac 2014

Segmen Kenali Sirah Rasulullah Saw

Segmen Kenali Sirah Rasulullah Saw


Rasulullah Saw ( Nabi Muhammad ) dilahirkan pada hari Isnin 12 Rabiulawal ( 20 April 571 Masihi ) di Makkah. Nama bapa baginda ialah Abdullah Bin Abdul Muthalib manakala ibu baginda bernama Aminah Binti Wahab. Ibu susuan baginda pula bernama Halimatus Saadiah.
Baginda telah dijaga oelh Halimatus Saadiah selama 4 tahun. Semasa di dalam kandungan, bapa baginda telah meninggal dunia. kemudian ibu baginda pula meninggal dunia.
Baginda kemudian dijaga oleh datuknya. Apabila dewasa, baginda digelar Al - Amin kerana sentiasa berkata benar. Baginda kemudian berkahwin dengan Siti Khadijah.
Ketika baginda berusia 40 tahun, baginda sering pergi ke Gua Hira untuk menyendiri daripada kaumnya yang gemar menyembah berhala.
Atas perintah Allah SWT, pada 17 Ramadhan  malaikat Jibrail datang kepada baginda untuk mengajar baginda membaca dengan menyebut " bacalah " namun baginda tidak dapat membacanya. Baginda berasa takut dan segera pulang ke rumah.  
Selepas menyedari baginda merupakan seorang Rasul, akhirnya selama 3 tahun baginda berdakwah secara sembunyi-sembunyi kepada keluarga dan sahabat terdekat. Kemudian, Allah SWT memerintahkan baginda berdakwah secara terang-terangan.
Pelbagai tentangan dihadapi dari kaum Quraisy. Ada yang merancang untuk membunuh baginda. Lalu kemudian Allah SWT telah mememrintahkan baginda berhijrah ke Kota Madinah.
Pada 12 rabiulawal 11 Hijriyah, Rasulullah Saw telah wafat ketika baginda berusia 63 tahun dan dimakamkan di Kota Madinah.
Sabda dan pesan baginda kepada seluruh umat manusia :
“Aku telah meninggalkan kepada kamu dua perkara yang tidak akan kamu sesat selamanya
dan selagi kamu berpegang teguh pada dua perkara itu iaitu : Kitabullah (Al-Quran)
dan Sunnah Rasulullah (Hadis)

Segmen Kenali Sirah Rasulullah ini diilham dan dianjurkan oleh Blogger Nilam  dan disokong oleh Zaza Zehra. Tamat pada 30 Mac 2014.

16 Mac 2014

SENARAI HADIAH DAN PARA SPONSOR

NAK JOIN?? KLIK  SINI  CEPATTTTT!!! 
Just cuci2 mata.. heee.. ini adalah senarai Hadiah dan Sponsor yang akan support teman untuk 

GIVEAWAY 2ND YEAR WED. ANNIVERSARY MYLUV & ME

Nama Sponsor : Nur Arina / Arina camaro
Brg sponsor  : wide shawl utk 2 pemenang
Syarat       : follow blog--> http://arinacamaro.blogspot.com/
             LIKE Fanpage--> https://www.facebook.com/ArinaCamaroShawl?ref=hl
 Nama Sponsor : Asha Alya/Sweety Cool
Brg sponsor  : sticker keyboard utk sorang pemenang
Syarat       : follow blog --> http://blogashalya.blogspot.com/
 Nama Sponsor : Hazirah Shah
Brg sponsor  : nrg herbalife
Syarat       : follow blog-->www.iuzira.com
 Nama Sponsor : Lilly Lolly
Brg sponsor  : 1pcs gelang handmade utk 1 pemenang
Syarat       : Follow Blog--->http://missqerieyal.blogspot.com

(gambar contoh)
 Nama Sponsor : Mazatul Azura Muhamad
Brg sponsor  : tudung bawal 2 pcs untuk 2 pemenang
Syarat       : follow blog-->http://mazatulazura.blogspot.com
             : like fanpage maishoppe-->https://www.facebook.com/mazatulazuramuhamad?bookmark_t=page
Nama Sponsor : Nasrina Amarudin
Brg sponsor  : Shawl untuk 1 pemenang
Syarat : follow blog--> http://nashanim.blogspot.com/
: follow Instagram-->IG nuraisy_shoppe
 Nama Sponsor : Nur Farahain
Brg sponsor  : fridge magnet untuk 2 pemenang
Syarat       : follow blog-->http://akuainkausiapa.blogspot.com/
               Add FB-->https://www.facebook.com/ain8291
Nama Sponsor : Nurul Faiz Drifter
Brg sponsor  : Fridge magnet x 2 pemenang
Syarat       : follow blog-->http://cikgufaizcute.blogspot.com/
             : Follow Instagram-->http://instagram.com/faqihhakim
 Nama Sponsor : Raden Galoh Cendera Kirana
Brg sponsor  : 2pack Pore Strip for 2 winners
Syarat       : follow blog--->http://dia-honey.blogspot.com
             : Like Fanpage-->https://www.facebook.com/SyahoneyKittyShoppe
 Nama Sponsor : Syiera Shiera/Syiera Firdaus
Brg sponsor  : buku "mudahnya menjemput rezeki" x 1 pemenang
Syarat       : follow blog-->http://sayasyiera.blogspot.com
             : follow Instagram-->instagram.com/syieraa_shieraa
Nama Sponsor : Wir Aida Aziz
Brg sponsor  : set sarung bantal kusyen n sarung kotak tisu untuk 2 pemenang
Syarat       : follow blog-->http://pmbcinta.blogspot.com/
             : LIKE fanpage-->https://www.facebook.com/PermataHatiBuahCinta?ref=hl
 Nama Sponsor : Yana Aina/Yana Nazlyzan
Brg sponsor  : Lolipop keychain & Brooch utk seorang pemenang
Syarat       : Follow Blog : http://nazlyizan.blogspot.com/
             : Like page : https://www.facebook.com/NazlyizanCreation   
Nama Sponsor : Nasrina Amarudin
Brg sponsor  : Ephyra 2 Peket untuk  x 2 pemenang 
Syarat  : follow blog--> http://nashanim.blogspot.com/
Nama Sponsor : Cik Eymasu
Brg sponsor  : kain felt untuk seorang pemenang
             : Share gambar ini di wall FB korang--> https://www.facebook.com/EymasuAndWorldCraft/posts/463951123732174
Nama Sponsor : Sheila Salim
Brg sponsor  : topup rm10 x 2 pemenang
Syarat       : follow blog-->http://sheilashahfiekry.blogspot.com/
Nama Sponsor : Cik Eymasu
Brg sponsor  : Starter kit felt untuk seorang pemenang
             : Share gambar ini di wall FB korang--> https://www.facebook.com/EymasuAndWorldCraft/posts/463951123732174
Nama Sponsor : Cik Amal
Brg sponsor  : Topup RM5 X 2 pemenang
Syarat  : follow blog --> http://www.cikamal.com
    : follow Instagram --> http://instagram.com/cik_amal1992
Nama Sponsor : Noorhasniza Khalid/Mamaniza.com
Brg sponsor  : Jam Dinding untuk 2 pemenang
Syarat       : follow blog -->http://www.mamaniza.com/

Nama Sponsor : Keyme Keymoo
Brg sponsor  : RM5 X 2 pemenang
Syarat       : follow blog--->http://keymekeymoo.blogspot.com/
Nama Sponsor : Ct Aman
Brg sponsor  : Cash RM30 untuk seorang pemenang
Syarat       : follow blog-->http://Ctamanaqim.blogspot.com/
Nama Sponsor : Syamimi Saad
Brg sponsor  : RM5 X 1 pemenang
Syarat       : follow blog-->http://hanyadihatiku.blogspot.com/
Nama Sponsor : Afiqah Nu'aimi
Brg sponsor  : 1 mask, 1 eye mask untuk seorang pemenang
Syarat       : follow blog--> http://aimifiqa.blogspot.com/
Nama Sponsor : Yana Afi
Brg sponsor  : RM10 x 3 pemenang
Syarat       : follow blog--> http://yanapinkblossom.blogspot.com/
             : Like Fanpage-->https://www.facebook.com/yanapinkblossom
Nama Sponsor : Jaslina Murni
Brg sponsor  : Topup rm5 X 3 pemenang
Syarat       : follow blog-->  http://bilainginberbicara.blogspot.com/
(gambar contoh)
Nama Sponsor : Embun Beauty House
Brg sponsor  : Tudung Bawal Paesly untuk 2 pemenang
Nama Sponsor : Ainllah Abdullah
Brg sponsor  : eBook bertajuk '"Cara Buat Website Sendiri'
Syarat       : follow blog--> www.aehllah.blogspot.com
Nama Sponsor : Linda Lyn
Brg sponsor  : Topup RM5 x 2
Syarat : follow blog--> lindalyn2012.blogspot.com/

Dan......
Hadiah Misteri dari teman.. Gelang/Bangle AVON utnuk pemenang bertuah..

14 Mac 2014

LALUAN MANA PALING AFDAL?

Salam Jumaat semua.. teman bz lagi ni, hanya ini jea dapat ditempekkan kat entri hari ni, teman copy gambo ni dari FB hari tu.. cer korang nengok.. dan Komen dengan Nombor Sahaja.. sila tengok gambar tang bucu belah kiri tu.. dan tengok line yang ada kat gambo ni .. tulis Nombor yang mewakili laluan mana paling afdal mengikut pilihan korang.. hemm.. korang rasa camne? Laluan Mana Paling Afdal

13 Mac 2014

ENTRI PENGHARGAAN #2 -->MENANG HADIAH

Menang Top Refferal ke-2-->2nd Giveaway by Nina
Jom singgah Blog Nina
Menang hadiah 2nd Giveaway by Nina
iaitu pemenang bagi Top Refferal yang kedua.. 
hadiahnya 1x Novel & 1x Topup RM 5 by AlyaniMatshah
Topup diterima.. novel pun dah terima.. 
Thank You buat  Belog Alyanimatshah
 
Yang ni Tudung Bawal.. lum dapat lagi.. tengah Menunggu..
Hari tu menang hadiah Tudung Bawal by Nadiya Collections
apa2 pun jom singgah blog Nadia Musa
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ 

Menang Tasbih Digital By JOM Singgah Shoppe dari Big Giveaway by Iman Zakaria dan Huda
>http://komikfeeqry.blogspot.com/2014/02/pemenang-big-giveaway-by-iman-zakaria.html
blog penyertaan--> http://honeyoyeke.blogspot.com/2014/02/big-giveaway-by-iman-zakaria-huda.html
Tasbih Digital By JOM Singgah Shoppe

Camni ke cara guna nye yea.. ? heee..

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ 
tahun lepas teman join Segmen ni
-->http://honeyoyeke.blogspot.com/2013/12/percuma-calender-2014-bergambar-sendiri.html
Pastu akhirnya dapat jugak Kalendar gambo sendiri..hihihi.. tQ adik SyazwaniMazlan..
 jom singgah blog SyazwaniMazlan
 
haaa.. yang ni lak.. hadiah keran jadi Top Comentator blog Zarena Heeney
wow.. tadi masa singgah blog Zarena Heeney ni ternampak nama teman tersenarai jugak untuk Top Comentator bulan Febuari.. waa.. best2.. heee.. teman suka singgah blog Zarena Heeney   ni sebab sukakan ke kreatifan (ayat apa ni? ha2) beliau dalam mengubahsuai makanan.. nampak menyelerakann.. hi3.. Haa.. kalau korang nak mengenali beliau.. leh je klik sisni-->Zarena Heeney

nuffy2

GA New