Nity

Nuff

17 April 2014

KARPAL SINGH MAUT DALAM KEMALANGAN NGERI

 
TAPAH 17 April - Ahli Parlimen Bukit Gelugor, Karpal Singh maut dalam satu kemalangan ngeri di kilometer 301.6, Lebuh Raya Utara-Selatan menghala arah utara berhampiran Gua Tempurung pada kira-kira pukul 1.30 pagi ini.

Turut terkorban dalam kemalangan berkenaan ialah pembantu peribadi beliau, Michael Cornandez.
Karpal yang dipercayai dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Pulau Pinang kerana perlu menghadiri satu kes mahkamah mati di tempat kejadian akibat cedera parah.

Kemalangan berlaku apabila kenderaan jenis Toyota Alphard yang dinaiki Karpal melanggar sebuah lori yang cuba menukar laluan tanpa memberi isyarat. 

SUMBER- UTUSAN ONLINE



16 April 2014

RAHSIA SOLAT LIMA WAKTU - TAKMAU SOLAT LAMBAT LAGI

RAHSIA SOLAT 5 WAKTU
Setiap peralihan waktu solat sebenarnya menunjukkan perubahan tenaga alam ini yang boleh diukur dan dicerap melalui perubahan warna alam. Fenomena perubahan warna alam adalah sesuatu yang tidak asing bagi mereka yang terlibat dalam bidang fotografi.

Waktu Subuh 
Pada waktu Subuh alam berada dalam spektrum warna biru muda yang bersamaan dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisma tubuh. Jadi warna biru muda atau waktu Subuh mempunyai rahsia berkaitan dengan penawar/rezeki dan komunikasi

Mereka yang kerap tertinggal waktu Subuhnya ataupun terlewat secara berulang-ulang kali, lama kelamaan akan menghadapi masalah komunikasi dan rezeki. Ini kerana tenaga alam iaitu biru muda tidak dapat diserap oleh tiroid yang mesti berlaku dalam keadaan roh dan jasad bercantum (keserentakan ruang dan masa) – dalam erti kata lain jaga daripada tidur. 

Di sini juga dapat kita cungkil akan rahsia diperintahkan solat diawal waktu. Bermulanya saja azan Subuh, tenaga alam pada waktu itu berada pada tahap optimum. Tenaga inilah yang akan diserap oleh tubuh melalui konsep resonan pada waktu rukuk dan sujud. Jadi mereka yang terlewat Subuhnya sebenar sudah mendapat tenaga yang tidak optimum lagi. 

Waktu Zuhur 
Warna alam seterusnya berubah ke warna hijau (isyraq & dhuha) dan kemudian warna kuning menandakan masuknya waktu Zohor. Spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi perut dan hati yang berkaitan dengan sistem penghadaman. Warna kuning ini mempunyai rahsia yang berkaitan dengan keceriaan. Jadi mereka yang selalu ketinggalan atau terlewat Zuhurnya berulang-ulang kali dalam hidupnya akan menghadapi masalah di perut dan hilang sifat cerianya. Orang yang tengah sakit perut ceria tak?

Waktu Asar 
Kemudian warna alam akan berubah kepada warna oren, iaitu masuknya waktu Asar di mana spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi prostat, uterus, ovari dan testis yang merangkumi sistem reproduktif. Rahsia warna oren ialah kreativiti. Orang yang kerap tertinggal Asar akan hilang daya kreativitinya dan lebih malang lagi kalau di waktu Asar ni jasad dan roh seseorang ini terpisah (tidur la tu ). Dan jangan lupa, tenaga pada waktu Asar ni amat diperlukan oleh organ-organ reproduktif kita. Nak subur? Sila segerakan solat Asar anda!

Waktu Maghrib Menjelang waktu Maghrib, alam berubah ke warna merah dan di waktu ini kita kerap dinasihatkan oleh orang-orang tua agar tidak berada di luar rumah. Ini kerana spektrum warna pada waktu ini menghampiri frekuensi jin dan iblis (infra-red) dan ini bermakna jin dan iblis pada waktu ini amat bertenaga kerana mereka resonan dengan alam. Mereka yang sedang dalam perjalanan juga seelok-eloknya berhenti dahulu pada waktu ini (solat Maghrib dulu la) kerana banyak interferens (pembelauan) berlaku pada waktu ini yang boleh mengelirukan mata kita. Rahsia waktu Maghrib atau warna merah ialah keyakinan, pada frekuensi otot, saraf dan tulang.

Waktu Isyak 
Apabila masuk waktu Isyak, alam berubah ke warna Indigo dan seterusnya memasuki fasa Kegelapan. Waktu Isyak ini menyimpan rahsia ketenteraman dan kedamaian di mana frekuensinya bersamaan dengan sistem kawalan otak. Mereka yang kerap ketinggalan Isyaknya akan selalu berada dalam kegelisahan. Alam sekarang berada dalam Kegelapan dan sebetulnya, inilah waktu tidur dalam Islam. Tidur pada waktu ini dipanggil tidur delta di mana keseluruhan sistem tubuh berada dalam kerehatan.
Selepas tengah malam, alam mula bersinar kembali dengan warna putih, merah jambu dan seterusnya ungu di mana ianya bersamaan dengan frekuensi kelenjar pineal, pituitari, talamus dan hipotalamus. Tubuh sepatutnya bangkit kembali pada waktu ini dan dalam Islam waktu ini dipanggil Qiamullail.
Begitulah secara ringkas perkaitan waktu solat dengan warna alam. Manusia kini sememangnya telah sedar akan kepentingan tenaga alam ini dan inilah faktor adanya bermacam-macam kaedah meditasi yang dicipta seperti taichi, qi-gong dan sebagainya. Semuanya dicipta untuk menyerap tenaga-tenaga alam ke sistem tubuh.

Kita sebagai umat Islam sepatutnya bersyukur kerana telah di’kurniakan’ syariat solat oleh Allah S.W.T. tanpa perlu kita memikirkan bagaimana hendak menyerap tenaga alam ini. Hakikat ini seharusnya menginsafkan kita bahawa Allah S.W.T. mewajibkan solat ke atas hambanya atas sifat pengasih dan penyayang-Nya sebagai pencipta kerana Dia tahu hamba-Nya ini amat-amat memerlukannya. Adalah amat malang sekali bagi kumpulan manusia yang amat cuai dalam menjaga solatnya.

Sumber : dari facebook

11 April 2014

HADIAH MISTERI KINI TERBONGKARRR!!


GELANG / BANGLE AVON UNTUK PEMENANG BERTUAH!!
hokehh.. seperti yang teman udah war2 kan dekat Facebook Tengkubutang Miaw tadi, inilah dia hadiah misteri dari teman untuk pemenang bertuah GIVEAWAY 2ND YEAR WED. ANNIVERSARY MYLUV & ME... heee.. kalau lum join, cepat2 join yea.. mana tau.. dalam dok join tu rupa2nya dah tertulis rezeki Allah ni untuk korang ke.. mana kita tau kan.. di hari Jumaat ni moga termakbul lah doa korang nak menang hadiah ni atau mana2 hadiah dari sponsor yang menarik dan meruntun hati tuh.. heee (ayattt).. Okeh.. sape Nak tengok Hadiah2 lain? sila KLIK SINI


Nak Join Giveaway teman tak?? he2.. 

Note : Lupa lak nak gitau.. gambo tu teman amik kat Google jea.. nak snap gambo gelang yang kat teman ni henfon lak masalah.. tapi hadiahnya memeang serupa macam dalam gambo ni yea.. dont worry.. Tengkubutang tak pernah TIPU... Peaceee..





10 April 2014

Entri Penghargaan buat penganjur n Sponsor GA

 
Menang hadiah ni..
Menang Hadiah dari Giveaway Intan Berlian
hee.. rezeki lagi.. saja nak letak sini sebagai entri penghargaan.. Hari tu Teman menang cabutan No.10.. dapat KEESYA COUTURE harganya RM59 dari penaja Online AwanaStyleMuslimahShop

Syukur Alhamdulillah.. terima hadiah ni bulan 3 hari tu.. ingat nak buat entri penghargaan sekali dengan beberapa hadiah lagi yang teman lum terima.. tapi disebabkan takut terlupa.. teman up kan dulu entri yang ni.. heee.. thanx again buat Zarina Tazari ialau tuan punya blog Intan Berlian serta .
Menang yang ni jugak.. Alhamdulillah..
Hadiah ini di sponsor oleh JOM Singgah Shoppe dalam Big Giveaway by Iman Zakaria dan Huda
tq buat adik Iman Zakaria.. hee.. pasni leh join lagi kalau ada GA baru.. =).. jom singgah JOM Singgah Shoppe ada banyak design baju2 cantik kat situ.. 

O.. lupa lak nak gi tau.. link blog http://honeyoyeke.blogspot.com/ tu blog contest teman tau.. heee.. saja buat satu blog untuk contest aje.. =) .. dah alang2 letak blog contest.. teman nak share gak blog kucen teman lak.. klik http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

09 April 2014

GiveAway Contest Gila #5: Artikel Pilihan

Heeeee.. Sempena menyambut Blog Buasir Otak yang dah cecah ke 1000 entri/post, Blog Buasir Otak pun mengadakan satu Contest/Giveaway untuk menghargai pengunjung2 blog tersebut..heeee... teman pun memang nak sangat join Giveaway ni hari tu, tapi disebabkan kesibukan terlupa pulak nak join.. ingatkan dah tutup pada 5 April hari tu, rupa2nya dilanjutkan lagi tarikhnya hingga hari Sabtu, 12 April 2014 jam 11.59 malam. Wahh.. apa lagi.. memang laju2 lea teman join.. heeee.. sape nak join gak? klik kat BANNER atas ni yea.. jangan fikir2 dah kang Buasir lak otak mengkome tu.. klik dan join jea yea! senang jea contestnya.. hehehehe.. =)

Artikel/Entri Pilihan : Muka Macam ALIEN, Ada Hati Nak Ngorat Aku

Ha2.. opssss.. ini bukan ayat teman yea.. ni ayat dari seorang rakan teman yang brutal tapi jelitawan.. hi3.. Bila teringat hari ni hari Jumaat, dok sorang2 teringat pulak citer masa kami 'dating' a.k.a jalan berdua sambil window shopping kat sebuah Pasaraya.. 

Citer ni dah lama dah.. masa zaman teman lum kawen lagi.. heee.. saja mengenangkan kembali nostalgia bersama sahabat brutal teman tu.. dulu kami memang rapat.. cuma. sekarang kami dah tak serapat dulu.. biasalea.. masing2 ada komitmen dengan dunia masing2 kan.. 

Okeylah.. sambung lik citer tadi.. sambil berjalan2 untuk menghabiskan waktu rehat kami.. kami jengjalan lea kat dalam Pasaraya tu.. nengok2 barang.. tapi idaklea membeli.. tengok jeaa.. hu2.. Alkisahnya.. tengah lalu kat satu kerusi rehat tu, ternampaklea "selonggok" budak2 lepak kat situ.. 
Yang sahabat teman ni walaupun brutal tapi berwajah cantik orangnya, dia brutal macam tomboi sikit, tapi still dressing macam girl la.. xdelea macam rappers tu.. he2.. maka memang selalulah menarik perhatian lelaki ketika itu.. he2..sebab apa teman highlight ayat ketika itu..? sebab sekarang dia dah lain sikit.. udah molat... hik3.. opsss.. jangan dia terbaca entri ni sudah.. Naya teman kena sekeh kepala.. heee... walaupun sekarang dia dah molat tapi still cumey lagi tau..bayangkan CT Nurhaliza, macam tu lah rupa dia..

Sambil nak melepasi kelompok geng jejaka lepak tadi.. bermacam2 bunyilah yang kuo.. bunyi tikus lah.. bunyi nyamuk lah.. ha3.. teman walaupun xde kena-mengena dalam hal tersebut (sebab teman bukan lawa pun masa tu... cumut jea.. budak baru abes skulah lea katakannn.. sob.. sob.. ) haaa... nampak teman highlight lagi disitu? nape teman highlight ayat masa tu ?? ha2.. sebab nak bagitau.. sekarang pun comot jugakkkk.. wakakakaka.. eh.. termelalut plak.. sambung lik citer yea..
Datanglah sorang mamat tu (boleh tahan orgnya)dengan muka slumber dia menegur kami,err..ekceli teman tau dia nak tegur sahabat teman sorang tu jea..tapi udah teman ada disebelah,maka ditegurlah kedua2 skali.. haa.. teman udah rasa tak selesa dah masa tu.. bukan tak selesa sebab teguran 'ngorat' mamat tu, tapi yang paling teman risau ialah JAWAPAN MAUT yang akan keluar dari mulut sahabat teman yang lawo tu.. haaaaaaa.. teman udah nengok ke belakang siap2.. takmo nengok muka mamat tu apabila mendengar ayat2 cinta yang keluar dari bibir munggil sahabat teman tu.. akhirnya.. terjawablah teguran mamat tadi.. haaaa.. korang tau ke ayat apa yang sahabat teman yang brutal ni jawap??? Sila baca bawah ni yeaaaa!
haaaaaaaaaaaaa.. kan naya jea dapat seketul ayat pedas ni.. adoiyaiii.. teman udah taktau nak kata apa.. segan pulak bila sahabat teman cakap cenggitu kat mamat tu.. pastu kesian pulak nengok muka mamat tu time kena sembur ayat pedas melekat tu.. errr.. teman tarik tangan sahabat teman tu, kami berundur ke tempat lain.. sempat jugak teman nengok muka mamat tu, macam terkejut n bengang jea.. tapi mujur dia tak balas balik or buat sesuatu yang diluar dugaan.. kalau tak.. dengan teman2 sekali lea sangkut beb! 
hemm.. maybe mamat tu pun dah sedar kot.. yelaa.. segan kot ditegur TAK SOLAT JUMAAT kannn.. hu3.. teman ni idaklea menyokong sahabat teman tu, sebab tak semua orang leh terima ayat2 macam tu.. kalau terBAGI ayat tu kat salah orang acane?? maunya orang tu ikut balik, then cari masa jea nak balas dendam.. ishh... mintak simpanggg.. sebab tu walau apa2 pun kita kena jaga kata2 kita.. 

Jangan sampai buat orang berdendam mendengarnya.. ini just nasihat jea dari teman buat adik2 diluar sana.. kot lea pernah berhadapan dengan situasi teman n sahabat diatas... hope janganlah keluar kata2 yang x enak pada orang tu.. just biar jea.. selagi dia tak buat tindakan yang tak elok pada kita, kita beredar jea dari situ.. buatpe nak kecoh2.. kalau setakat diorang menegur jea, tak perlu sampai nak keluar kata2 makian ke apa... 
Jangan buat ayat macam Penguin ni jugak yeaaaa.. kiranya macam samakan diorang dengan serangga/haiwan lak.. lagi lea diorang mengamok.. silap2 kita pulak yang dia malukan balik kat situ.. so, jagalah budi bahasa kita yea adik2.. heeee.. udah macam siaran TV Moral budak2 lea plak teman ni yea!
heeee.. kalau taknak kena ngorat, sila tutup aurat rapat2 / betul2 okeh.. ha3.. ni last sekali punya ayat.. tak larat taip dah.. bukan mengkome baca abes punya.. ni mesti baca lompat2 kannn?? memang kome nak kena ni!! (alamak.. dah terikut sikap Brutal sahabat teman lea plak..hik3) back to Normal plzz! ha2! Sekian!

04 April 2014

KHASIAT TEMBIKAI

Sedapnya Tembikai tu.. nyum2..
Ibnu Abbas berkata: "Makanlah tembikai kerana didalamnya ada kebaikan.Ianya makanan, minuman perangsang kepada pertumbuhan gigi,sebagai pewangi,pembersih pundi kencing, menambahkan air tulang belakang, menghindarkan sejuk dan pembersihan kulit."
Satu hari telah dihadiahkan buah tembikai Taif kepada Rasulullah SAW .Nabi menciumnya dan bersabda: "Makanlah ini dengan gigi kamu, kerana ini adalah antara perkara yang halal di atas bumi.Jusnya adalah rahmat dari Allah dan kemanisannya dari syurga."
Rasulullah berada bersama beberapa sahabat pada suatu hari dan bersabda: "Allah merahmati orang yang memberi kita makan dengan buah tembikai ini". Kemudian bangun Sayidina Ali k.w bangun mendapatkan beberapa buah tembikai tambahan.Rasulullah SAW dan sahabat terus memakannya.
Baginda bersabda "Allah akan melimpahkan rahmat kepada orang yang memberi kita, yang memakannya sekarang dan kepada sesiapa yang memakannya dari golongan umatku dari sekarang hinggalah kepada hari kebangkitan."Begitulah hebatnya khasiat dan kelebihan Buah tembikai.Dari segi faktanya, memakan buah tembikai sebelum makan membersihkan usus dan menghindarkan penyakit.

DOA ABU DARDA YANG SANGAT ELOK DIAMALKAN


Doa Abu Darda
(Doa untuk Perlindungan diri, keluarga, harta dan pagar rumah)
Hari tu sedang asyik like2 n komen kat FB, ternampak lak post kak Ku-jie pasal Doa Abu Darda ni.. Masa tu kak Ku-jie tengah risaukan kucen2 jirannya yang selalu sangat dicuri oleh seekor monyet disitu.. Ku-jie ada mengongsikan Ayat/Doa Abu Darda ni di dalam komen tersebut.. teman pun bagai mengantuk disorongkan bantal lah.. hee.. Haa.. Memandangkan teman memang mencari doa2 begitu untuk dijadikan amalan.. maka teman pun nak share dengan korang cerita disebalik Doa Abu Darda ni dan apa kebaikannya jika diamalkan.. tQ buat kak Ku-jie yang sudi share pasal ni.. untuk kedai pun boleh kan kak Ku-jie? ok.. meh kita baca sama2.. kot2 korang pun tercari2 gak doa ni kan..

Doa Abu Darda ialah Doa untuk Perlindungan diri, keluarga, harta dan pagar rumah. Dibawah ini adalah doa yang selalu diamalkan oleh Abu Darda r.a. Doa ini telah diajarkan kepada beliau oleh Rasulullah S.A.W.Didalam suatu riwayat dikatakan bahawa beliau dimaklumkan oleh seseorang yang rumah beliau sedang terbakar. 

Abu Darda r.a dengan yakin mengatakan yang rumahnya tidak terbakar, kerana menurut beliau Rasulullah S.A.W telah mengajarkan beliau satu doa yang kalau dibaca selepas Subuh, si pembaca akan terselamat dari semua bala dan musibah sehingga waktu petang. 

Boleh diamalkan selepas subuh dan selepas asar agar diri kita, ahli keluarga dan harta dipelihara oleh Allah.
Ya Allah, Engkaulah Tuhanku, tiada Tuhan bagiku kecuali hanya Engkau.Pada-Mu aku bertawakkal, dan Engkau Tuhan Arasy yang agung.Apa yang dikehendaki Allah pasti terjadi,Dan apa yang tidak dikehendaki-Nya pasti pula tidak akan terjadi. Tiadalah daya upaya dan tiada pula kekuatan kecuali hanya dengan Allah yang Maha Tinggi dan Maha Agung.Aku yakin, bahawasanya Allah berkuasa atas segala sesuatuDan bahawasanya Allah meliputi segala sesuatu dengan ilmunya.Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung dengan Engkau dari kejahatan dirikuDan dari kejahatan segala makhluk yang melata, Engkaulah yang memegang ubun-ubunnya.Sesungguhnya Tuhanku sentiasaberada di jalan yang lurus.

tq buat kak Ku-jie
Jom singgah blog-->http://www.kujie2.com/ 

BERUNTUNGLAH WAHAI WANITA

BERUNTUNGLAH WAHAI WANITA

6 Sebab Beruntungnya Perempuan Mempunyai RAHIM

1.) Dia bekerja dengan Allah..jadi ‘kilang ‘manusia.Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh.. 7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang tetapi Allah anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya. 

2.) Cuti bersalin juga sehingga 60 hari. Cuti ini bukan cuti suka hati tapi, cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah..Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang…sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis nyawanya..

3.) Satu lagi berita gembira untuk wanita, sepanjang dia mengandung Allah sentiasa mengampunkan dosanya..lahir saja bayi, seluruh dosanya habis.. Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita, jadi kenapa perlu takut nak beranak? Marilah kita pegang kepada tali Allah. Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin, itu dianggap mati syahid.. Allah izinkan terus masuk Syurga..Untuk orang kafir dia tak dapat masuk Syurga tapi Allah beri kelonggaran siksa kubur.

4.) Untuk peringatan semua wanita yang bersuami: Seluruh kebaikan suaminya, semuanya isteri dapat pahala tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung. 

5.) Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan terperanjat dengan Pahala extra yang banyak dia terima diatas segala kebaikan suaminya yang tak disedari.. Bila dia lihat suaminya tengah terhegeh-hegeh di titian Sirat,dia tak nak masuk syuga tanpa suaminya, jadi dia pun memberi pahalanya kepada suami untuk lepas masuk syurga. Didunia lagi, kalau suami dalam kesusahan isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat. Kalau seorang isteri asyik merungut, mulut selalu muncung terhadap suami dia tak akan dapat
pahala extra ini.

6. )Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat didalam dan diluar rumah, segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain. Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat Allah agar tidak derhaka denganNya. Dan semua lelaki fahami hati naluri seorang wanita & isteri agar tidak derhaka denganNYA.

Jomm share pada yang dah berkahwin atau belum..

Note : Masih mencuba jadi yang terbaik.. insyaAllah.. cuba..

03 April 2014

SPECIAL GIVEAWAY BY GITARBOYZ

KLIK SINI UNTUK JOIN!
Ha2.. apakah tetiba keluar gambo atas ni yea? pasti korang tertanya2 kann.. haaa.. teman saja nak ngajak mengkome untuk join sama2 Giveaway by Gitarboyz a.ka. Ninjaboyz ni.. semalam ternampak jemputan dari Gitarboyz untuk join Giveaway anjuran beliau.. heee.. so, teman saja nak penuhkan jemputan dari Gitarboyz ni.. kalau menang tu kira bonus lah kan.. heee.. apa2 pun just untuk memeriahkan blog kawan2 apa lah salahnya kann.. ok.. ada sape2 berminat nak join? meh join meh.. leh kenal2 dengan blogger2 yang lain..
Ni hadiahnya.. haaa.. teruja tak? moh join! klik mana2 gambo akan di link ke blog Gitarboyz.. 

Ok lah.. pada sape2 yang nak join.. leh klik kat BANNER atas ni yea.. nak klik kat gambo teman tu pun leh.. nak klik SINI pun leh, semua teman dah link kan ke Blog Gitarboyz dah.. haaaa.. jom join.. 

Cara2nya.. ikut je kat bawah ni.. sebab teman rasa itu paling senang, kalau gi kat blog Gitarboyz punya arahan, kang korang fenin n tak faham lak.. heee.. hanya yang berjiwa hati kering je faham kot.. lalalalala.. haa.. apa lagi.. jom join!!haaa..jangan lupa syarat yang lagi satu tu..Tag 5 orang rakan! haaa.. sape mangsa teman yea? he2 ..nak TAG Sheila Salim, Mimi, Anum, Farah dan Asha Liya

CARA | LANGKAH JOIN SPECIAL GIVEAWAY 


#1 - SNAP PICTURE | AMBIL GAMBAR ANDA [KREATIF & INOVATIF]
#2 - POST {S.G.A} @ YOUR BLOG | ENTRI-KAN {S.G.A} INI DI BLOG ANDA
#3 - TAG YOUR FRIENDS TO JOIN | PELAWA SAHABAT ANDA UNTUK SERTAI
#4 - INSERT BANNER @ SIDEBAR | LETAK BANNER GITARBOYZ DI TEPI BLOG

#5 - TINGGALKAN LINK PENYERTAAN KORANG DI KOMEN ENTRI GA TERSEBUT

nak kenal lebih dekat sape diorang ni? meh2 klik.. heeeGitarboyz | Ninjaboyz #Link :

CARA NAK LETAK LAGU BACKGROUND DALAM BLOG

Blog Kucen teman, jom singgah-->KUCEN KUCEN BELOG
Heeee.. sekarang teman hepi sangat2 tauu.. tau sebab apa? sebabnya ialah.. teman dah dapat balik lagu background blog kucen teman tu, hari tu hilang sebab apa taktau lah.. senyap sunyi je blog kucen teman tu, teman suka lagu tu.. so.. usaha dgn gigih jugak cari lagu tu.. last2 akhirnya jumpa secara tak sengaja.. MasyaAllah.. suka bebeno teman masa tu.. hati girang tak terkata.. hahaha.. (opss.. ter over lak yea..) 

haaa.. lepas teman jumpa lagu tu, terus teman google, then jumpa kat Utube akhirnya.. then try tutorial cara nak letak lagu dalam blog macam kat bawah ni.. akhirnya berjaya.. yeayyy!! .. so.. buat korang yang selalu singgah dan suka dengo lagu tu.. sekarang dah ada balik lagu tu.. gi lea singgah yea.. 


Okeylah, sape nak tau cara mudah teman letak lagu dalam blog? bagi yang dah tau dok diam2.. ni untuk yang lum tahu n selalu je tertinggal macam teman ni.. ha2.. apa kata kita nengok kat bawah ni cara2 nya yea.. thanx pada yg buat tuto ni.. terbaekkk... 


Letak lagu dalam blog ( cara mudah )
Cara yang Senang, Mudah, Simple untuk letak lagu dalam blog korang . tak perlu nak kena sign in or main coding2 bagai... simple n mudah aje.. pastu kalau sape taknak dengo lagu leh je klik kat butang pause tu.. 
 
STEP 1
Dashboard --> Layout --> Add a gadget --> Javascript/ HTML
STEP 2
set up untuk lagu...korang boleh pergi SCM Player..
STEP 3
korang pilih laa skin jenis apa yang korang nak....nanti just 'tick' pada bulatan tu tau....and tekan 'NEXT'...



second, korang boleh laa pilih lagu yang korang nak....
just type tajuk lagu and masukkan url lagu di dalam kotak yang disediakan.....
( pilih laa sebanyak mana korang nak sampai muntah laguu...huahua ) ...ehh jap, tak tau nak ambil url lagu kat mana?? ok, rujuk SINI...

kalau daa siap pilih, just tekan 'NEXT'...akan keluar page nie pulak..
ok, penuhkan ruang kosong tu dengan kreativiti korang...ueww.......
bilaa dah siap, korang hit jer button 'DONE'....

STEP 4
sekarang, korang boleh laa dapatkan kod untuk lagu korang tadi...just copy semua kod dalam box tu dan paste kan dalam javascript/ HTML seperti di langkah 1  tadi....
STEP 5
bila dah siap, apa lagi?? SAVE laaaa... 
selamat mencuba.. =)

p/s : just click pada gambar untuk tumbesaran gambar tersebut...

sumber dari :OH Budax B
Jom Singgah!

CELAK DAN CERITANYA..

Teman sedang mencari Celak Arab ni, yang dalam gambo ni Ok tak?
Haaa.. hari ni teman nak share citer pasal celak lak, teman paling suka pakai celak.. sebab celak tu menampakkan kebesaran mata kita.. bosa gitu.. heeee.. korang pun suka kan? tapi susah bebeno nak cari celak yang hitam macam dalam gambo atas ni.. dulu selalu gak guna celak Arab tu, tapi bila dah kehabisan teman pun membeli celak dari cosway tu plak.. cuma sejak akhir2 ni takleh nak pakai celak taktau nape.. mata asyik merah.. alergik lea pulak.. adeh.. ni rasa nak membeli celak Arab lak.. sape ada jual murah? ada link tak? kasi link kat FB teman nanti yea.. hee... tQ.. apa2 pun jom baca ni dulu..
Celak Arab D'Herbs ni ok tak? sape pernah guna?
Sunnahnya bercelak: Terdapat hadis:  “Rasulullah Shallallahu ’alaihi Wasallam melaknat laki-laki yang menyerupai wanita dan melaknat wanita yang menyerupai laki-laki”. Adapun memakai celak, maka tidak mengapa kerana memakai celak itu disyariatkan bagi laki-laki dan wanita dengan kadar yang sama. Rasulullah dilihat lebih kepada mencadangkan celak itu dipakai dan disebut bahawa dipakai ketika ingin tidur. Ia tidak wajib bahkan ia hanyalah satu cadangan. Namun begitu, baginda menambahkan: “Orang yang berpuasa hendaklah menjauhinya”

Apakah Makna Bercelak?
Dalam kamus Dewan Bahasa, menghitamkan kening (bulu mata, keliling mata) dengan celak (habuk hitam (biru) untuk mewarnai kening (bulu mata, keliling mata). Di dalam hadis nabi, bercelak itu ialah dengan menoreh istmid ke kelopak mata.
Produk celak berasaskan istmid

Apakah Istmid?
Sejenis batu hitam yang biasa dibuat menjadi bahan asas celak, di datangkan dari Isfahan (Parsi) iaitu jenis celak paling elok. Jenis yang paling baik ialah yang paling mudah melekat namun bahagian dalamnya halus, tidak mudah melekat kotoran dan mudah ditanggalkan dengan air. Gabungan dari unsur sejuk dan kering, khasiatnya menguatkan mata, mengencangkan sarafnya dan menjaga kesihatannya. Ia juga boleh dibuat ubat kudis, ketuat dan bisul pada mata, menjernihkan penglihatan serta menghilangkan pening jika dicampurkan dengan madu yang cair. Jika ditumbuk dan dicampurkan dengan lemak segar, kemudian dicampurkan dengan abu bakar, boleh mencegah gangguan serangan halus berbisa. Untuk kaum tua yang sudah rabun matanya (akibat tua), celak disapu sebelum tidur dengan sedikit kasturi. (Thibbun Nabawi Bab 65; Tentang ubat dan Makanan Yang Disebut Rasulullah, Ibnu Qayyim) 
Inilah batu istmid yang belum dihancurkan
Yang ni pulak, yang telah dihancurkan menjadi serbuk

عليكم بالإثمد ؛ فإنه منبتة للشعر ، مذهبة للقذى ، مصفاة للبصر
“Bercelaklah dengan itsmid. Kerana ia menumbuhkan rambut, mengilangkan kotoran yang masuk ke mata, dan mencerahkan pandangan” (Hadis Riwayat ‘Abu Ashim, Ath Thabrani. Lihat Aunul Ma’bud syarah hadits no. 1679 Status hadits: Dihasankan oleh Al Albani dalam Silsilah Ahaadits Shohihah 2/270/665)


Apakah memakai celak itu sunah?
Ya, memakai celak itu sunah sebelum tidur atau semasa ihram atau untuk pakaian harian bagi lelaki selagi bertujuan meniru Rasulullah dan bukan kerana trend remaja, trend artis dan apa sahaja bentuk perkembangan rentetan kejadian (amalan) yang baru.

Ibnu Abbas yakin Rasulullah mempunyai peralatan celak yang digunakan setiap malam, tiga kali pada mata kanan dan tiga kali pada mata kiri. (Syamail Muhammadiyyah Al-Imam Tarmizi)

حَدَّثَنَا أَحْمَدُ بْنُ يُونُسَ حَدَّثَنَا زُهَيْرٌ حَدَّثَنَا عَبْدُ اللَّهِ بْنُ عُثْمَانَ بْنِ خُثَيْمٍ عَنْ سَعِيدِ بْنِ جُبَيْرٍ عَنْ ابْنِ عَبَّاسٍ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ الْبَسُوا مِنْ ثِيَابِكُمْ الْبَيَاضَ فَإِنَّهَا مِنْ خَيْرِ ثِيَابِكُمْ وَكَفِّنُوا فِيهَا مَوْتَاكُمْ وَإِنَّ خَيْرَ أَكْحَالِكُمُ الْإِثْمِدُ يَجْلُو الْبَصَرَ وَيُنْبِتُ الشَّعْرَ

Telah menceritakan kepada kami Ahmad bin Yunus telah menceritakan kepada kami Zuhair telah menceritakan kepada kami Abdullah bin Utsman bin Khutsaim dari Sa'id bin Jubair dari Ibnu Abbas ia berkata, "Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam bersabda: "Pakailah pakaian yang putih, sebab ia adalah sebaik-baik pakaian kalian, dan kafanilah jenazah kalian dengannya. Sesungguhnya sebaik-baik celak kalian adalah itsmid (sejenis tumbuhan), itsmid dapat mempertajam pandangan dan menumbuhkan rambut ( bulu mata)." (Hadis Riwayat Abu Daud)
Gambar alat celak Rasulullah


أَخْبَرَنَا قُتَيْبَةُ قَالَ حَدَّثَنَا دَاوُدُ وَهُوَ ابْنُ عَبْدِ الرَّحْمَنِ الْعَطَّارُ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عُثْمَانَ بْنِ خُثَيْمٍ عَنْ سَعِيدِ بْنِ جُبَيْرٍ عَنْ ابْنِ عَبَّاسٍ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ إِنَّ مِنْ خَيْرِ أَكْحَالِكُمُ الْإِثْمِدَ إِنَّهُ يَجْلُو الْبَصَرَ وَيُنْبِتُ الشَّعَرَ أَبُو عَبْد الرَّحْمَنِ عَبْدُ اللَّهِ بْنُ عُثْمَانَ بْنِ خُثَيْمٍ لَيِّنُ الْحَدِيثِ

Telah menceritakan kepada kami Qutaibah ia berkata; telah menceritakan kepada kami Dawud -iaitu Ibnu 'Abdurrahman Al 'Aththar- dari Abdullah bin Utsman bin Khutsaim dari Sa'id bin Jubair dari Ibnu Abbas bahwa Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam bersabda: "Sesungguhnya celak terbaik untuk kalian pakai adalah Al Itsmid (batu celak), ia mampu menajamkan pandangan mata dan menumbuhkan rambut." Abu 'Abdurrahman Abdullah bin Utsman bin Khutsaim adalah seorang yang lemah dalam masalah hadits.(Hadis Riwayat Nasa'i)

حَدَّثَنَا أَبُو سَلَمَةَ يَحْيَى بْنُ خَلَفٍ حَدَّثَنَا أَبُو عَاصِمٍ حَدَّثَنِي عُثْمَانُ بْنُ عَبْدِ الْمَلِكِ قَالَ سَمِعْتُ سَالِمَ بْنَ عَبْدِ اللَّهِ يُحَدِّثُ عَنْ أَبِيهِ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَلَيْكُمْ بِالْإِثْمِدِ فَإِنَّهُ يَجْلُو الْبَصَرَ وَيُنْبِتُ الشَّعَرَ

Telah menceritakan kepada kami Abu Salamah Yahya bin Khalaf telah menceritakan kepada kami Abu 'Ashim telah menceritakan kepadaku 'Utsman bin Abdul Malik dia berkata; saya mendengar Salim bin Abdullah menceritakan dari Ayahnya dia berkata, "Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam bersabda: "Hendaknya kalian menggunakan itsmid (semacam tumbuhan untuk celak), sesungguhnya ia dapat memperjelas penglihatan dan menumbuhkan bulu mata." (Hadis Riwayat Ibnu Majah, hadis yang sama dari Jalan Abu Bakar bin Abu Syaibah dari Jabir dan dari Ibnu Abbas.

Panduan Bercelak

Bagaimana kaedah bercelak menepati sunnah? Celak istmid tadi dicampurkan dengan sedikit kasturi. Dari Abdirrahman bin Nukma bin Mu’bid bin Hamzah Al-Anzari, dari ayahnya dari saudaranya ia berkata: Bahawasanya Rasulullah memerintahkan memakai celak mata yang telah dicampuri harum-haruman setiap kali hendak tidur (Hadis Riwayat Abu Daud). Abu Ubaid meriwayatkan bahawa erti “yang telah dicampuri harum-haruman” ialah dibubuhi minyak kasturi (Thibbun Nabawi Bab 64; Bimbingan Rasulullah Menjaga Kesihatan Mata, Ibnu Qayyim)

Kaedah menoreh celak ke mata, sunnahnya ialah dengan menyapu celak sebanyak tiga kali.

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ حَدَّثَنَا يَزِيدُ بْنُ هَارُونَ عَنْ عَبَّادِ بْنِ مَنْصُورٍ عَنْ عِكْرِمَةَ عَنْ ابْنِ عَبَّاسٍ قَالَ كَانَتْ لِلنَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مُكْحُلَةٌ يَكْتَحِلُ مِنْهَا ثَلَاثًا فِي كُلِّ عَيْنٍ

Telah menceritakan kepada kami Abu Bakar bin Abu Syaibah telah menceritakan kepada kami Yazid bin Harun dari 'Abbad bin Manshur dari Ikrimah dari Ibnu Abbas dia berkata, "Nabi shallallahu 'alaihi wasallam memiliki tempat celak, dan beliau bercelak darinya tiga kali di tiap-tiap matanya." (Hadis Hasan Sahih Riwayat Ibnu Majah dan Imam Tirmizi)

Namun begitu di idalam riwayat at-Tirmizi dari Ibnu Abbas katanya, “adapun rasulullah jika bercelak, menorehkan celaknya tiga kali di bahagian kanan matanya dimulai dari kanan dan diakhiri di bahagian kanan, sedangkan bahagian kiri hanya dua kali”. (Thibbun Nabawi Bab 64; Bimbingan Rasulullah Menjaga Kesihatan Mata, Ibnu Qayyim)
Ini sejajar dengan hadis di bawah iaitu hendaklah melakukan dengan bilangan ganjil. Tiga kanan, dua kiri bersamaan dengan 5 kali.

حَدَّثَنَا عَبْدُ الرَّحْمَنِ بْنُ عُمَرَ حَدَّثَنَا عَبْدُ الْمَلِكِ بْنُ الصَّبَّاحِ عَنْ ثَوْرِ بْنِ يَزِيدَ عَنْ حُصَيْنٍ الْحِمْيَرِيِّ عَنْ أَبِي سَعْدِ الْخَيْرِ عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ مَنْ اكْتَحَلَ فَلْيُوتِرْ مَنْ فَعَلَ فَقَدْ أَحْسَنَ وَمَنْ لَا فَلَا حَرَجَ

Telah menceritakan kepada kami Abdurrahman bin Umar telah menceritakan kepada kami Abdul Malik bin Ash Shabah dari Tsaur bin Yazid dari Hushain Al Himyari dari Abu Sa'd Al Khair dari Abu Hurairah, bahwa Nabi shallallahu 'alaihi wasallam bersabda: "Barang siapa memakai celak, maka hendaknya dengan bilangan yang ganjil, barangsiapa melakukannya maka dia telah berbuat baik dan barang siapa tidak melakukannya, maka tidak ada dosa baginya." (Hadis Riwayat Ibnu Majah)

Ganjil di sini banyak pengertiannya, sama ada:
a. Di bahagian kanan dan kiri berjumlah 5 kali jumlah torehan  yang dimulakan dari kanan dan berselang seli dengan mata kiri dan diakhiri mata kanan atau;

b. Lima kali torehan kanan dan kiri di mana dihabiskan tiga kali torehan bahagian kanan terlebih dahulu tiga kali kemudian sebelah kiri dua kali.

c. Dalam pendapat Mazhab Hambali, mereka berpegang terus kepada hadis iaitu kanan tiga kali dan kiri tiga kali berdasarkan jumlah kanan ganjil dan kiri ganjil.

Bahagian mata yang terlibat:
a. Hanya bawah kelopak mata iaitu di sektor bulan sabit dan bukan pada bulu mata.
b. Di bahagian bulu mata, iaitu torehan istmid dilakukan selepas menyelak kelopak mata bawah.
c. Kaedah ‘b’ tetapi termasuk kelopak mata atas.

Yang lebih menepati sunah sunah ialah di perenggan b.
Manakah satu kaedah sunnah menoreh celak ke mata?

Fatwa Syaikh Abdul ‘Aziz bin Baz rahimahullah
س : هل هناك دليل يحرم وضع الكحل على العينين والحناء على اليدين والرجلين بالنسبة للرجل ؟ علما بأن وضعها ليس القصد منه التشبه بالنساء ، إنما هي عادة .

ج : ليس للمؤمن أن يتشبه بالنساء لا في الحناء ولا في غيره ، ولو كان عادة فليس له أن يفعل ما يكون فيه متشبها فيه بالنساء ؛ لأن الرسول صلى الله عليه وسلم” : لعن المتشبهين من الرجال بالنساء ، ولعن المتشبهات من النساء بالرجال

أما الكحل فلا بأس ؛ لأنه مشروع للرجال والنساء على حد سواء ، فكونه يكحل عينيه فلا بأس ، والكحل طيب نافع ، “ وكان النبي صلى الله عليه وسلم يكتحل “ ، فلا بأس بذلك
“Bercelak ada dua sebab, yang pertama bercelak untuk menguatkan pandangan, mengubati rabun, atau untuk membersihkan pandangan mata tanpa bermaksud untuk berhias maka tidak mengapa, bahkan ini dianjurkan. Kerana Rasulullah Shallallahu’alaihi Wasallam menggunakan celak pada kedua mata beliau. Lebih baik lagi jika memakai itsmid.
Jenis kedua, bercelak dengan tujuan untuk berhias. Jenis ini berlaku bagi wanita. Kerana seorang wanita dianjurkan mempercantik diri untuk suaminya. Adapun bagi laki-laki, terdapat beberapa pertimbangan dan aku tawaqquf dalam hal ini. Namun perlu dibezakan antara lelaki yang masih muda dengan lelaki yang sudah tua. Bagi pemuda yang khuatir dapat menimbulkan fitnah jika bercelak, maka sebaiknya tidak dilakukan. Sedangkan orang yang sudah tua, tidak dikhuatirkan lagi dapat menimbulkan fitnah maka tidak dilarang.” (Fatwa Syaikh Al Utsaimin dalam As’ilah Al Usroh Al Muslimah)

Larangan Bercelak Kepada Janda

و حَدَّثَنَا حَسَنُ بْنُ الرَّبِيعِ حَدَّثَنَا ابْنُ إِدْرِيسَ عَنْ هِشَامٍ عَنْ حَفْصَةَ عَنْ أُمِّ عَطِيَّةَ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ لَا تُحِدُّ امْرَأَةٌ عَلَى مَيِّتٍ فَوْقَ ثَلَاثٍ إِلَّا عَلَى زَوْجٍ أَرْبَعَةَ أَشْهُرٍ وَعَشْرًا وَلَا تَلْبَسُ ثَوْبًا مَصْبُوغًا إِلَّا ثَوْبَ عَصْبٍ وَلَا تَكْتَحِلُ وَلَا تَمَسُّ طِيبًا إِلَّا إِذَا طَهُرَتْ نُبْذَةً مِنْ قُسْطٍ أَوْ أَظْفَارٍ و حَدَّثَنَاه أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ حَدَّثَنَا عَبْدُ اللَّهِ بْنُ نُمَيْرٍ ح و حَدَّثَنَا عَمْرٌو النَّاقِدُ حَدَّثَنَا يَزِيدُ بْنُ هَارُونَ كِلَاهُمَا عَنْ هِشَامٍ بِهَذَا الْإِسْنَادِ وَقَالَا عِنْدَ أَدْنَى طُهْرِهَا نُبْذَةً مِنْ قُسْطٍ وَأَظْفَارٍ

Dan telah menceritakan kepada kami Hasan bin Rabi' telah menceritakan kepada kami Ibnu Idris dari Hisyam dari Hafshah dari Ummu 'Athiyah bahwa Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam pernah bersabda: "Tidak boleh bagi seorang wanita melakukan ihdad kerana kematian seseorang melebihi tiga hari, kecuali kerana kematian suaminya yaitu empat bulan sepuluh hari, dan tidak boleh menggunakan pakaian yang berwarna warni, melainkan hanya memakai pakaian yang kasar (kain beludru), dan tidak boleh menggunakan celak mata, dan tidak boleh memakai wewangian kecuali jika masa iddahnya telah habis, maka diperbolehkan baginya memakai qusth dan adzfar (sejenis pohon yang harum baunya)." Dan telah menceritakan kepada kami Abu Bakar bin Abu Syaibah telah menceritakan kepada kami Abdullah bin Numair dan diganti dengan jalur periwayatan yang lain, dari Amru telah menceritakan kepada kami Yazid bin Harun keduanya dari Hisyam dengan sanad ini. (Hadis Riwayat Muslim)

Rawatan Sakit Mata

Sakit mata memang amat memedihkan dan membuatkan kita tidak mampu melaksanakan kerja seharian dengan sempurna. Sakit mata dipecahkan banyak kategori di antaranya sakit kerana demam panas, jangkitan virus, dimasuki serangga, sampah dan tumbuhan. Di sini saya ingin berkongsi salah satu kaedah saya merawat sakit mata (bukan akibat disihir). Ini adalah gabungan rawatan petua Melayu (ruqyah Melayu) dan juga dengan bacaan Al-Quran.

Kegunaan: Binatang, serangga dan sampah masuk mata. Juga untuk sakit mata akibat demam dan juga rabun/katarak.

1. Baca doa sakit mata.
اللَّهُمَّ رَبَّ النَّاسِ مُذْهِبَ الْبَأْسِ اشْفِ أَنْتَ الشَّافِي لَا شَافِيَ إِلَّا أَنْتَ شِفَاءً لَا يُغَادِرُ سَقَمًا، وَلَا اَلَمًا اِلَّاشِفَاهُ، فَكَشَفْنَا عَنكَ غِطَاءكَ فَبَصَرُكَ الْيَوْمَ حَدِيدٌ، فَسَتُبْصِرُ وَيُبْصِرُوْنَ
2. Jika sakit mata kanan
a. Pesakit Pejam mata. Pesakit berada depan perawat dan mendiamkan diri.
b. Perawat juga pejam mata.
c. Perawat gunakan tangan kiri
d. Sapu mata perawat sebelah kanan dengan tangan kiri dari atas dan letak di mata kanan perawat sambil membaca:
alif ba ba berubah, alif ba ba beralih, alif ba ta turun,

3. Jika sakit mata kiri
a. Pesakit Pejam mata. Pesakit berada depan perawat dan mendiamkan diri.
b. Perawat juga pejam mata.
c. Perawat gunakan tangan kanan
d. Sapu mata perawat sebelah kiri dengan tangan kanan dari atas dan letak di mata kanan perawat sambil membaca:
alif ba ba berubah, alif ba ba beralih, alif ba ta turun

4. Untuk mata yang dimasuki sampah/serangga, ulang sekali lagi jika tidak sembuh juga.

5. Ambil hanya bahagian akar pokok bunga raya putih. Bersihkannya terlebih dulu. Rebus akar tersebut hingga mendidih. Setelah mendidih, biarkan ianya sejuk. Apabila air rebusan tadi dah sejuk, titiskannya pada mata anda yang sakit.


6. Boleh juga menitikkan madu yang telah dicairkan dengan sedikit air yang telah diruqyah. Amalkan memakai celak sebelum tidur.



Insya allah.
Perkongsian dari blog : Abu Zaynab 
Jom singgah!

GA New

Innity Mobile

nuffy2

BV2019 - 2

nity 2