Nity

Nuff

09 Oktober 2014

Cara Mudah Untuk Bangun Solat Subuh

Cara Mudah Untuk Bangun Solat Subuh | Ramai golongan pekerja sangup bangun awal untuk pergi ke pejabat asalkan punch card tidak merah. Ramai pelajar mampu bangun awal demi mengelak terserempak dengan pengawas atau dimarahi cikgu disiplin. 

Tetapi kenapa masih ramai yang masih liat bangun solat Subuh? Motivasikan diri anda untuk lebih mudah dan bersemangat bangun solat Subuh tanpa sebarang alasan berdasarkan tip berikut:

1. Ikhlaskan niat hanya kerana Allah s.w.t. dan berikanlah hak-hakNya. Niat yang ikhlas akan mendorong anda mengorbankan apa-apa kekangan yang menghalang seperti mengantuk, tilam dan bantal yang empuk, kesejukan yang menggigit dan sebagainya.

2.Tanam tekad yang jitu, semangat juang yang tinggi (strong will) dan muhasabahlah diri setiap hari.

3. Bertaubat daripada dosa dan berniatlah untuk tidak mengulanginya kembali.

 4. Memperbanyakkan berdoa agar Allah s.w.t. memberikan kesempatan untuk solat Subuh.

5. Carilah kawan yang baik. Wujudkan komuniti (keluarga atau sahabat) yang boleh sama-sama bangun awal dan solat Subuh.Jika berseorangan terasa lemah untuk mujahadah, bertemankan sesama beribadah dan melakukan ketaatan.

6. Latih diri untuk tidur mengikut sunnah Nabi s.a.w. seperti dengan tidur awal agar mudah bangun awal, berwuduk sebelum tidur, tidur mengiring di atas rusuk kanan dan berdoa.

7. Elakkan makan lewat malam atau makan dalam jumlah yang banyak kerana ia boleh menyebabkan susah bangun awal pagi.Jauhilah juga minuman berkafein seperti kopi atau teh pada waktu malam, dikhuatiri susah tidur malam yang seterusnya akan membawa kepada susah bangun pagi dan berkemungkinan terlepas solat Subuh.

8. Pasang penggera yang boleh mengejutkan anda bangun untuk solat Subuh.Tetapkan supaya penggera berbunyi beberapa minit sebelum azan Subuh.Sebaik sahaja bangun, cuba hayati azan Subuh terutamanya lafaz “solat itu lebih baik daripada tidur”. Kemudian bingkas dan lekas berwuduk bagi menunaikan solat Subuh.

9. Ajaklah orang lain bangun solat Subuh dan mulakanlah dengan diri sendiri dan keluarga.

10. Cuba hayati keindahan waktu pagi, kesegaran udaranya, kedinginan hawanya, kicauan burung, suasana yang damai daripada hiruk-pikuk, mutiara embun yang jernih dan sebagainya.Kemudian tanamlah tekad ingin menikmati lagi dengan selalu bangun awal dan solat Subuh awal waktu.

Selamat mencuba, semoga niat murni kita ini memperoleh keberkatan dan keredhaan oleh Nya. In Shaa Allah 
❤*•¸.•´`¸.•❤´``•.ﷲ❤*•¸.•´`¸.•❤ ´``•.ﷲ❤*•¸.•´`¸.•❤ﷲ❤*•¸.•´`¸.•❤❤*•¸.•´`¸.•❤´``•.ﷲ❤*•¸.•´`¸.•❤ ´``•.ﷲ❤*•¸.•´`¸.•❤ﷲ❤*•¸.•´`¸.•❤´`


Sumber Asal : Here

BE PALING BANYAK DAN MASIH ON GOING???

hemm.. agak musykil bila check earning Nuffnang tadi.. jujur teman kata, sebelum ni agak susah bebeno nak dapat BE berderet camni.. selalunya 2 bijik ke 3 bijik je dapat.. tapi tetiba hari ni check berderet plak BE masuk.. aish.. itu OK lagi.. sebelum ni pernah gak sembang dengan Blogger Suria Lekat Lekit pasal apa teman tak pernah dapat BE yang On Going.. asik2 yang dah Credited.. entah bila iklan tu keluar teman pun taktau..

Walau apa-apa pun.. tQ buat Nuffnang.. hope banyak BE / CPUV biarlah berbaloi2 dengan earning dia yea.. heee.. teman suka earning banyak2 ni.. hehehehehe.. 

Note : maleh teman nak kaburkan bahagian amount tu.. tengok jelah.. 

Cara Terbaik Minum Teh

Cara Terbaik Minum Teh |
Ada yang kata, makan nasi diiringi dengan minum teh boleh memudaratkan kesihatan. Jadi, bagaimana cara minum teh yang menyihatkan? Walaupun teh mengandungi antioksida yang tinggi, daun teh boleh menyebabkan gangguan penyerapan zat besi.

Zat besi yang berada di dalam suplemen dan sayuran adalah zat besi yang sangat rentan diikat oleh tannin di dalam teh.  Berbanding zat besi di dalam daging, ia sukar diikat oleh zat pengikat seperti tannin yang terdapat di dalam teh. 

Untuk mengelakkan masalah kekurangan zat besi apabila minum teh mengiringi makan nasi, sebaiknya minumlah teh selepas dua jam waktu makan utama. Jadi, antioksida dalam teh juga dapat dimanfaatkan sepenuhnya, selain mencegah gangguan penyerapan zat besi.

Bukan itu sahaja, campuran gula dalam teh yang dibuat juga perlu diperhatikan. Penggunaan gula berlebihan berbahaya kerana boleh menyebabkan diabetes. Sebaiknya gunakan gula seminimum mungkin.  Minum teh dengan cara yang sihat boleh membantu memelihara kesihatan..

Sharing Is Caring :
Baru-baru ni teman balik kampung, ada sorang makcik tu kata.. minum teh ni memang elok untuk badan, tetapi kalau nak minum pastikan minum teh panas.. kalau minum teh sejuk.. maka berangin lah badan yong oiii... pastu.. kalau nak minum.. jangan minum banyak sangatt.. dah sah2 berangin berganda2 lah nampaknyaa.. 

08 Oktober 2014

DAH BERADA DI KL

SAFELY ARRIVED... |
Selama 4 hari beraya Aidiladha di Kg (Ipoh-Taiping), semalam kul 7 lebih baru gerak balik KL, jalan tak berapa jam.. so sampai KL pun dalam kul 9 lebih.. itu kalau naik motor la.. kalau naik keta taktau lea teman kul berapa lak sampainya.. he2.. apa2 pun syukur Alhamdulillah perjalanan kami selamat.. Alhamdulillah sampai KL dengan hati yang lega.. Sekarang berada di kedai dah.. memulakan tugasan harian seperti biasa.. heeeee.. badan ada rasa sengal2 sikit.. tapi semangat bekerja tu membuatkan mood jadi OK... 

Untuk hari ni teman takde apa nak update, hanya nak jemput kawan2 semua join Mini Giveaway teman ni je.. syarat2 mudah aje.. takyah nak LIKE banyak2.. 2,3,4,5 aje.. heeeee.. apa2 pun, jom join!

06 Oktober 2014

03 Oktober 2014

KakiPing.com Laman Web Agregator Malaysia Terbaru 2014

9Laman Web Agregator terkini http://kakiping.com/ untuk para blogger gunakan bagi meningkatkan trafik blog.

Wah.. ada laman Web Agregator terbaru lah untuk ping entri-entri kita.. cayalah.. lepas ni bolehlah ping kat sana nanti.. Korang pun jom lah ping kat sana, nanti boleh naikkan traffic blog korang tau.. 

Daftar Blog di KakiPing Dengan Facebook atau Email
Haaa.. Tapi sebelum tu, korang kena Daftar / Login ke KakiPing.com ni dulu yea.. Cara nak Daftar senang aje.. samada guna akaun Facebook korang atau boleh juga guna alamat Email korang. Amacam? Mudah je kan? Teman suka Guna FB je login ke KakiPing sebab mudah je.. sekali klik ajoo.. heee. . pastu dah boleh terus kongsikan entri-entri menarik blog kita...


4 Kelebihan KakiPing.com

Trending Keyword
Suka bermain dengan SEO? korang boleh gunakan trending keyword yang ada di Kakiping ini untuk bantu blog korang meningkatkan trafik blog. Terdapat senarai kata kunci atau keyword hangat di Kakiping ini yang boleh korang guna untuk hasilkan entri terbaru yang meningkatkan trafik blog menerusi enjin carian. Sila lihat trending keyword itu di sini - http://kakiping.com/trending

Banner Kakiping
Salah satu cara lagi untuk meningkatkan lagi trafik blog korang ialah dengan menjadi Top Referal di Kakiping.com,  Ia satu kelebihan menarik sebab korang akan dapat backlink yang bagus untuk meningkatkan PR blog korang.

Kakiping.com adalah laman web agregator terbaru Malaysia. dan teman rasa suatu hari akan menjadi medium tempat para Blogger berkongsi entri terbaru mereka disini.. so, apakata kita ramai2 pakat guna servis percuma Kakiping.com ini?

Daftarkan blog korang FREE aje di sini - http://kakiping.com
Jangan lupa untuk like Fanpage kakiping.com di sini - https://www.facebook.com/kakiping

Widget Kongsi Trafik
Kakiping menyediakan widget khas untuk semua ahli yang daftar dapat saling terima trafik. Menerusi widget yang disediakan secara percuma ini, Kakiping akan berikan impak trafik meningkat di blog korang. Ada 3 jenis widget yang disediakan oleh Kakiping untuk blogger dapatkan trafik. korang boleh lihat widget-widget Kakiping di sini - http://kakiping.com/widget
Contoh widget Kakiping.com
Satu alternatif terbaru untuk blogger Malaysia kongsikan entri menarik di laman agregator terbaru Malaysia iaitu KakiPing.com. Jika ingin mendapatkan trafik berkualiti, daftar segera dengan KakiPing.com; dan lihat kesan positif yang akan blog kita perolehi. 

KakiPing.com masih baru diwujudkan, namun impaknya jangan dipandang sebelah mata. Mana-mana blogger yang telah mendaftar dengan KakiPing.com sudah mendapat trafik positif, apatah lagi pendaftaran KakiPing.com amat mudah dan percuma.

Credit to : Sifu Hasrul Hassan

Blogger Area Mega Give Away

Blogger Area Mega Give Away | Klik BANNER untuk join!

Jom Join jom.. mana tau ada rezeki menang.. hadiahnya menarik wooo...
Dibawah ini adalah hadiah-hadiah yang menarik yang mungkin menjadi milik korang nanti. jom join!
  • Cash RM50 X 9
  • Topup 30 X 1
  • Topup RM20 X 3
  • Topup RM10 X 11
  • Topup RM5 X 16
  • Vit C Cewabel & 1 Herba Bland X 1
  • Free Membership Shaklee X 3
  • Tudung Ruffle X 2
  • Tudung Aidijuma White Label New Release X 3
  • Tudung Bawal Ribbon X 2, 1 Hadiah Misteri
  • Hadiah Misteri X 3 pemenang teratas
  • Plain Wide Shawl X 3
  • Crumble Glitter Wideshawl X 1
  • Blouse + Wide Shawl X 1
  • Shawl X 3
  • Dress Labuh Vintage X 1
  • Baju X 2
  • Custom Made T-Shirt X 1
  • T-Shirt Langkawi X 3
  • Qurratul Jubah X 1
  • Kain Sulam X 3
  • Inner Bawal + Shiseido Mask X 3
  • Beg Duit X 1
  • Keychain X 2, Eyemask X 1
  • Keychain Sabah X 3
  • Keychain Langkawi X 7
  • Set Tasbih Persona + Digital X 2
  • Tasbih X 3
  • Sticker Keyboard X 2
  • 5 Botol Crispy Bubble X 5
  • Bloglist 1 year X 4, Bloglist 2 year X 3
  • 1 Kotak Cellmaxx + 1 Kotak Serum X 2
  • Sophie magic pink cream X 1
  • Perfume Sample Grade 5A (2-3ml) X 2, Homemade perfume (2-5ml) X 5, voucher discount X 5
  • Celak Arab D’Herbs X 1
  • 3 Buku Sabun Arbutin + Beg Handmade + embroid nama pemenang X 1
  • Monopod X 1
  • Review blog X 6
  • Novel + Autograph [karya sendiri] X 1
  • Novel X 1
  • Thermos Bottle, 1 Sticker Paper, Bloglist Sebulan X 3
  • Tablet PC Backrest Mounting X 1, 5000 visitors ke blog dari seluruh dunia X 1
  • Jam Loceng X 2, Wakil Mini GA personal blog X 5
  • E-Book X 10
  • Trial Pack Argan Oil X 3, Handcraft Keychain from Rare Icewhite Seaglass X 2
  • Charm Bracelets X 2
  • Produk business X 1

10 MAKANAN YANG BAIK UNTUK JANTUNG

Jantung merupakan organ penting manusia.Ia berfungsi mengepam dan mengedarkan darah ke seluruh badan. Makanan yang mengandungi Omega 3 adalah salah satu makanan terbaik untuk jantung kita.

Berikut 10 makanan yang baik supaya jantung sihat.

1.Makanan Beroat
Mulakan hari anda dengan semangkuk oat panas. Makanan ini kaya asid lemak omega-3, folat dan kalium. Selain itu,ia kaya dengan serat membantu menurunkan kadar kolesterol jahat LDL dan mencegah pembentukan plak di dinding arteri.

2.Salmon
Ikan yang kaya asid lemak omega-3 ini efektif menurunkan tekanan darah dan mencegah pembekuan darah. Makanlah dua keping salmon seminggu. Ia mengurangkan risiko meninggal akibat serangan jantung hingga 33 peratus.“Salmon mengandungi karotenoid astaxanthin, yang merupakan sebuah antioksida kuat,” menurut Stephen T. Sinatra, MD, penulis Lower Your Blood Pressure In Eight Weeks, health.com.

3.Avocado
Menambah lemak sihat ke dalam diet anda. Makanan yang kaya lemak tunggal tidak tepu ini mampu menurunkan kadar kolesterol jahat LDL dan meningkatkan kadar kolesterol baik HDL dalam tubuh.

4.Minyak zaitun
Minyak zaitun kaya akan lemak tunggal tidak tepu.Ia adalah pengganti baik bagi mentega.

5.Kekacang
Kacang-kacang seperti walnut dan almond .

6.Berries
Blueberries, raspberries, strawberi dan jenis beri lainnya kaya anti radangan.Berfungsi mengurangi risiko penyakit jantung dan kanser.

7.Kacang peas
Tambah pengambilan kacang peas, seperti kacang merah dan kacang hitam.

8.Bayam
Bayam kaya akan berbagai komponen sihat seperti lutein, folat, kalium dan serat.

9.Biji rami (linseed)
Biji rami kaya dengan serat dan omega-6.Pengambilan biji rami dicampurkan dengan oatmeal.

10.Kacang Soya
Kacang soya membantu menurunkan kadar kolesterol karena rendah lemak.

Tips Semasa Pembelian Makanan
  • Pilih makanan yang dilabel dengan ‘rendah lemak’, ‘ rendah garam’, ‘kurang lemak’, ‘ tanpa lemak’, ‘bebas lemak trans’ dan sebagainya. Contohnya : susu rendah lemak, susu skim, yogurt rendah lemak, yogurt tanpa lemak, keju kurang lemak, light mayonis dan sebagainya.
  • Susu rendah lemak dan susu skim adalah disarankan untuk orang dewasa yang ingin mengambil susu sebagai sebahagian daripada diet mereka. Pengambilan susu adalah digalakkan kerana susu merupakan sumber kalsium yang baik yang penting untuk kesihatan tulang.  
  • Pilih marjerin lembut dan bukan marjerin keras.
  • Pilih daging tanpa lemak dan bukan daging berlemak.
  • Pengambilan makanan segar adalah digalakkan. Elakkan makanan terproses dan diawet, makanan dalam tin dan makanan segera kerana makanan ini tinggi dalam kandungan garam. Pilih makanan yang rendah garam.
  • Pilih produk mil-penuh (wholegrain) di mana kandungan seratnya lebih tinggi seperti cereal dan oat tinggi serat. Ambil sekurang-kurangnya 1 hidangan produk mil-penuh dalam sehari.
  • Sayur-sayuran dan buah-buahan juga mengandungi serat yang tinggi, di mana boleh diambil sebagai snek untuk meningkatkan pengambilan serat harian. Saranan pengambilan adalah sekurang-kurangnya 3 hidangan sayur-sayuran dan 2 hidangan buah-buahan dalam sehari.
Tips Penyediaan Makanan
  1. Penyediaan bahan-bahan makanan
    • Buangkan semua bahagian lemak dan kulit pada daging atau ayam. Elakkan kepak, kaki ayam dan bahagian lain yang berlemak.
    • Buangkan bahagian kepala / otak dan organ dalaman pada makanan laut (contoh: udang, sotong, ikan bilis dan sebagainya) di mana bahagian ini adalah tinggi dalam kandungan kolesterol.
    • Guna susu rendah lemak untuk menggantikan santan yang tinggi dalam kandungan lemak tepu dalam masakan. Sekiranya santan diguna, hadkan kepada 2 sudu makan sebanyak 2 kali dalam seminggu sahaja.
    • Kurangkan penggunaan minyak sapi dalam masakan. Gantikan dengan minyak masakan tumbuhan.
    • Secara umumnya, bagi jumlah pengambilan tenaga harian antara 1800-2000kcal, penggunaan minyak masakan perlu dikawal kepada 9-10 sudu teh. 
    • Guna minyak jenis tak tepu untuk tumis atau cara masakan yang memerlukan pemanasan yang minima.
    • Cara masakan bergoreng harus dikurangkan bagi mengelakkan pengambilan lemak harian berlebihan.
    • Guna telur putih atau gantian telur untuk menggantikan kuning telur dalam pembuatan kek atau roti.
  2. Tips memasak yang sihat
    • Masak makanan dengan cara masakan sihat seperti panggang, bakar, kukus atau tumis untuk mengurangkan pengambilan lemak (minyak) dalam diet kita.
    • Berhati-hati dengan sumber lemak (minyak) yang tersembunyi. Kurangkan pengambilan makanan bergoreng (contoh: ayam goreng) atau makanan goreng bersalut dengan tepung (contoh: pisang goreng).
    • Guna kuali tidak melekat untuk memasak bagi mengurangkan penggunaan minyak seberapa minimal yang mungkin.
    • Letak rak dalam oven semasa memanggang daging atau ayam supaya lemak pada makanan ini menitis keluar semasa dipanggang.   
    • Guna rempah-ratus dan herba segar untuk menambahkan warna, rasa dan aroma makanan tanpa menambah dengan garam atau lemak.
    • Guna yogurt asli tapi bukannya mayones dalam salad.
    • Sejukkan sup yang berminyak (contoh: sup daging) dan buang lapisan lemak sebelum sup dipanaskan semula dan dihidangkan.
    • Tambah lebih sayur-sayuran dalam masakan bagi meningkatkan pengambilan serat harian.
  3. Tips-tips lain pemakanan sihat untuk penyakit kardiovaskular
    • Tambahkan susu rendah lemak atau susu skim tetapi bukan krimer bukan tenusu di dalam minuman.
    • Pengambilan alkohol perlu dihadkan kepada 2 unit (hidangan piawai) untuk lelaki dan 1 unit untuk wanita. Bagi sesiapa yang tidak mengambil alkohol tidak digalakkan untuk mulakan pengambilan alkohol.
    • Untuk sesiapa yang menghidapi penyakit kardiovaskular, adalah disarankan mengambil 2 atau lebih hidangan ikan dalam seminggu (120g/hidangan ikan) dan 2 hidangan untuk orang yang sihat.


GIVEAWAY – SAYA NAK SIHAT

KLIK BANNER untunk Join! |
Pagi ni nak join Giveaway dari AD-DINA SHOP , rasa tak best plak bil;a dah ternampak jemputan dari rakan blogger tapi tak join kan.. kalau tak perasan tu takpe.. tapi ni dah nampak depan mata.. kenalah join.. hee.. just support rakan blogger punya Giveaway kan.. hehehe.. Jom join jom! 

ADA 5 HADIAH MENARIK UNTUK DIREBUT…
1. Set Kurus + Gebu
2. Set Kurus + Mantap
3. Set Kanak-Kanak Sihat Ceria
4. Set Kesuburan Basic
5. Set Migrain Basic

Jangan lupa yea.. Kena Lengkapkan Slogan :
“Saya nak sihat kerana____________ (tidak lebih 100 perkataan di entry anda)

Slogan teman pula ialah..... 

 “Saya nak sihat kerana jikalau tubuh badan sihat, segalanya dapat kita lakukan dengan seperti yang kita mahukan, sekiranya badan tidak sihat, kita akan berasa sangat lemah dan tidak dapat bergerak aktif untuk melakukan tugasan harian yang semakin hari semakin bertambah. Tanpa kehidupan yang sihat hidup pastiu tak sempurna, biar tak kaya raya sekalipun, yang penting kesihatan itu perlu optima.. Moga Allah beri kesihatan yang baik buat diri kita semua..  Aamiinnn.. 
Pemenang akan dipilih melalui random.org

Tag : 
Syamimi
Azhafizah

02 Oktober 2014

HEBATNYA KUASA HAFAZAN | ENTRI PENGHARGAAN

heee.. teman menang Giveaway Anak Merdeka Malaysia by Maria Firdz.. teman peserta no.86, dapat hadiah HEBATNYA KUASA HAFAZAN.. MasyaAllah.. happynya rasa.. hari tu dapat hadiah Ensiklopedia Solat, kali ni dapat pulak buku ni.. 
Alhamdulillah.. rezeki.. suka sangat2.. kalau dapat buku2 macam ni lagi kan best.. hu2.. kena join GA banyak2 la ni kan.. Ok lah.. teman nak ucap jutaan terima kasih dekat Blogger Maria Firdz diatas penganjuran Giveaway ni.. Kalau takde Giveaway ni, tak dapek le teman Buku Bestt ni kann.. heee.. 

Terima kasih jugak buat Blogger Mar Mansor kerana jadi sponsor Giveaway ini, sampai terloncat2 teman dapat buku ni.. heeee.. cepat aje dia post, sehari je dah terima.. syok sangat2.. Alhamdulillah.. terima kasih sekali lagi yea..

Dibawah ni teman sertakan link entri penyertaan, senarai pemenang dan butir2 diri.. mekaseh.. heee..
Cuba tengok kat dalam dia plak... haaa.. memang agak menarik kan isi dalamnya.. buat kita rasa nak membaca sampai habis time tu jugak tauu.. nampak kemas dan teratur susunan ayat dia.. ada gambar2 menarik disertakan bersama penerangan.. best.. terbaikk.. i like.. heee..

Eh lupa lak, alang2 dah buat entri ni, teman nak letak jugaklah link website dari mana kak Mar beli Buku2 special ni.. hee.. jom tengok link2 bawah ni yea.. singgah gak blog kak Maria Fidz dan Kak Mar yea.. Okeh.. Tq..  Assalammualaikum...

Nak beli Buku secara Online? klik sini ---> BookCafe.com.my
LIKE Facebook--> Book.Cafe.Com.My
(geram tengok buku motivasi dan buku ilmu yang lain..
murah2 lak tuu.. tak caya? tengok sendiri)

Jom singgah Blog ---> Maria Firdz

Jom singgah Blog ---> Mar Mansor

BORANG POSLAJU - RUANG UNTUK ISI MAKLUMAT KECIL SANGAT!

Hemm.. semalam teman dah start guna Form Poslaju yang baru tu, baru la bagi teman.. kalau bagi korang yang biasa mengepos barang guna Poslaju mungkin dah tak rasa slip poslaju tu baru kann.. 

ha3.. teman masih guna yang lama pun sebab stock slip poslaju yang lama masih banyak lagi.. dan memandangkan pihak Poslaju pun masih menerimapakai slip poslaju yang lama tu, maka kami pun terus menggunakan .. kasi perabih lah kan.. jangan membazir.. ye dakkk? 
Slip Poslaju Baru (terkini)
heee.. Ok lah, tujuan teman up gambo slip poslaju atas ni ada kerana nak meluahkan rasa kepayahan teman semasa menulis/mengisi form/slip Poslaju ni.. cer tengok Slip Poslaju kat atas ni.. yang ni baru punya slip tau.. kecik sikit, comel.. tapi.. masalahnya ruang nak menulis detail tu kecik bebeno.. nak tulis description barangan nak di pos tu pun, alahaii.,... korang tengok sendiri la.. kecikknyeee,, 

bukan payah apa, tapi payah dari segi nak mengecikkan tulisan sendiri yang dah sedia kecik.. jenuh weh.. dapat pulak alamat customer yang panjang berjela.. mana nak sumbat? takkan nak tulis rapat2 sampai takde space? kang tak faham lak poslaju nak membacanya.. ye dakk? 
Slip Poslaju yang lama
Haaa.. teman suka slip/borang Poslaju yang lama ni, besar dan senang nak tulis.. orang bertulisan beso pun takde masalah nak menulis borang ni kan.. alamat panjang pun tak risau sebab banyak ruang untuk menulis.. kadang rasa nak tanya je nape pihak Poslaju tukar borang Poslaju kepada yang kecil macam kat atas tu.. hu2,, takpelah.. guna ajelah.. banyak bunyi lak yea.. 



01 Oktober 2014

MAAF JIKA AKU TAK SEMPURNA

Sinopsis |
Melina adalah seorang gadis kota yang baru meningkat dewasa. Kehidupannya dipenuhi dengan perkara yang mengasyikkan sehingga dia lupa akan dosa dan pahala. Sikapnya itu telah menimbulkan rasa gundah dalam hati kedua ibu bapanya. Dalam terpaksa dan rasa malu papanya, Datuk Zakri telah meminta jasa baik Luqman untuk membantunya mengawasi setiap tindak tanduk Melina. Setiap hari pasti ada sahaja pertengkaran yang berlaku antara mereka. Perbezaan cara hidup dan latar belakang antara Melina dan Luqman boleh diibaratkan bagai langit dengan bumi. Sebelum Datuk Zakri menghembuskan nafas yang terakhir, beliau telah menitipkan wasiat kepada bapa Luqman, Rashid.

Atas dasar wasiat dan janji oleh kedua ibu bapa Luqman dan Melina, mereka ditemukan dalam satu ikatan suci yang tidak pernah mereka setujui. Walaupun ikatan perkahwinan itu dibina tanpa rasa cinta di hati, namun Luqman tetap menerima Melina seadanya sebagai seorang isteri. Dari hari ke hari, rasa benci yang selama ini menguasai kedua hati kini sudah bertukar kepada rasa cinta dan sayang yang tidak boleh dipisahkan lagi. Setelah rasa bahagia dikecapi, tiba pula badai yang menguji kesabaran kedua hati. Satu persatu dugaan datang menguji kasih sayang kedua insan ini. Mampukah mereka mengharungi segala dugaan ini? Mampukah mereka mempertahankan ikatan kasih suci yang sudah terpatri?
Tajuk : Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Penulis : Acik Lana
Harga : RM34.00
ISBN : 978-967-5067-98-3
Jom singgah ---> KakiNovel.com

GA New

Innity Mobile

nuffy2

BV2019 - 2

nity 2