Nuff

23 Januari 2015

Lyssa Faizureen Blogger Paling Ramai Follower Komen kat Blog Tengkubutang lah!

Lyssa Faizurren tuanpunya blog lyssasecret.com
Komen di Blog Tengkubutang|

Wahh.. terujanya bila nampak Blogger Yang Punya Paling Ramai Follower ni Komen kat Blog teman hari ni.. wahhh.. terkejut lagi ni.. huhuhu.. 

Actually teman memang kagum dengan Lyssa Faizureen ni sejak dulu lagi.. dengan berpuluhribu Follower dia, denganPageview dia.. dan dulu teman suka godek blog Lyssa sebab suka tengok Tutorial berkenaan coding blog dekat Blog Lyssa ni.. 

Patutlah ramai pengunjung suka singgah blog Lyssa.. orangnya tak sombong rupanya.. tQ Lyssa sudi singgah blog teman yang copak capit ni.. huhuhu.. ni teman buat entri sebab nak nyatakan sukanya teman hari ni.. heeee.. K byee..
Nari gelek hawai sikit.. heeee.. Yea.. teman tau.. sepopular mana pun seorang Blogger tu.. kalau sombong pun tak guna juga kan.. heee.. so, contohilah Blogger macam Lyssa dan teman2 Blogger lain yang tak sombong dan rajin singgah sini.. semuanya awesome! heee.. bodek! eh.. no no no lah.. ikhlas nii... =)


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )
Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 


Saya Nak RM150 Produk Percuma daripada Nile.com.my


Giveaway Nile.com.my datang lagiii!! Jom Join! |
Nile.com.my adalah merupakan online shopping Malaysia yang menjual baju muslimah , Kasut , Beg , Barang-barang Gym , Buku , Barang Dapur , dan banyak lagi.. 

Seperti tahun-tahun yang lepas, pasti akan ada Giveaway yang dilancarkan sempena bererapa Perayaan di Malaysia, dan kali ini Nile.com.my akan melancarkan GiveAway semasa Tahun Baru China iaitu pada 19 Februari 2015 .

Di bawah ini adalah hadiah hadiah bagi giveaway ini :

5 x Pemenang Bertuah yang akan mendapat 
RM 150 
barangan dengan PERCUMA

Macam mana nak join giveaway ni ? Senang je ! Korang buat post di blog dengan mengikut 4 step di bawah ini :

1.     Tajuk Entry : Saya Nak RM150 Produk Percuma daripada Nile.com.my

2.     Letak banner macam kat atas tu bersertakan backlink untuk banner tersebut .


L  Letakkan produk-produk yang korang nak daripada Nile.com.my bersama dengan link produk tersebut .

Contohnya :
Saya mahukan barangan di bawah ini dengan harga kurang daripada RM150, jadi saya letakkan kesemua gambar beserta link untuk rujukan semua . 


dan barangan pilihan hati Tengkubutang ialah.. heee.. jeng jeng jenggg.. sila lihat bawah..



Stripe Long Sleeve Dress - Red Color

Stylish Fashionable Lady Leather Jacket - M
Elegant Stylish Jacket - Black
Ladies Fashionable Lady Leather Jacket - M
Must Have Blouse - Pink



Jumlah harga barangan : RM22.79+RM42.90+RM25.71+RM39.50+RM18.80 = RM 149.70

Heeee.. Hampir Cukup-cukup Amoun nya yea.. heee.. tak chance lansung kan!.. =P.. Moga ada rezeki..haaa.. lepas dah senaraikan hadiah yang korang nak tu.. boleh lah.. Email kan terus kepada give_away@nile.com.my berserta dengan detail dan tajuk :

CNY Giveaway 2015 (dan nama penuh)
Link blog :
Nama Penuh :
No. Telefon :

Contoh :

   Nanti boleh check result KAT SINI  yeaa.. Tarikh tutup untuk korang update blog adalah pada15/02/2015 , 11.59 pm

p/s : Cabutan bertuah via random.org



Credit To : LyssaSecret.com

Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )
Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 





RESEPI NASI ARAB YANG SEDAP!!

RESEPI NASI ARAB YANG SEDAP! |
Salam Jumaat semua.. hari ni teman udah sibuk2 mengumpul resepi untuk dijadikan panduan semasa bulan puasa nanti.. eh! bulan puasa je ke? hari biasa takyah masak la yea? uhuhuhu.. ishhh.. idak le ghopa tu kome wehhh... kena gak masak untuk harian punya.. hu2.. tapi teman ni bukan tiap hari masaknya pun.. sebab sejak ada kedai ni.. nak masak pun terhad.. balik umah je dah terkelam kabut masak.. kadang makan pun lambat.. cian encik hubby kan isterinya lambat bebeno masaknya.. hihihi.. im still practicing my skill hokeh.. teman bukan dari kategori pandai masak tau, tapi yang teman tau.. sebelah hubby miaw memang geng-geng tangan ajaib.. hihihi.. 

So, kalau nak masak apa-apa.. pastikan SODAP yeee.. kalau tak sedapp.. jangan harap le masakan itu akan diulang masak, even ko masak dah ada improvement pun, sekali je hubby dah makan tak sedap.. selama-lamanya dia akan set mind tak sedap.. huwaaaaa.. memang betui2 dugaannn.. dan.. memang betul.. ada masakan yang teman dah malas nak masak sejak hubby tak makan.. heee.. teman just masak yang dia betul2 suka aje.. hu2.. Sib baik banyak gak yang Ok.. so, resepi tu memang teman simpan la.. takkan ubah cara masak dah.. hubby suka car tu, so, buatlah masak guna cara or resepi yang sama.. jangan gatai2 tambah or ubah ye.. dia dapat detect! hihihihi.. 

Untung kalau korang dapat hubby yang tak pandai masak, depa makan je apa yang korang masak.. betul tak? hihihihi.. Tapi.. untung jugak kalau dapat hubby yang pandai masak ni.. kita pun boleh belajo dan jadikan dia Tok Guru kita kan.. teman pun pandai dah buat Western Food pun sebab hubby teman yang rajin buat.. heee.. Untung.. Untung dapat hubby yang pandai masak.. takpelah.. kalau kita masak kureng sedap.. dia leh masakkan untuk kita.. macam nabi-Nabi kita buat kat isteri2nya dulu .. ye tak.. heee.. Opss.. panjang plak menaipnya.. jom tengok Resepi Pilihan teman kali ni lak.. hehehehe.. 
RESEPI NASI ARAB YANG SEDAP!
Bahan untuk nasi:
2 1/2 cawan beras basmathi ~ cuci dan rendam 1/2 jam
4 cawan air rebusan ayam ~ sukatan air ikut beras masing2
garam secukup rasa
2 sb minyak sapi
pewarna kuning dan oren

Bahan yg disangai dan dikisar kering:
1/2 sm jintan manis
1/2 sm jintan putih
1/2 sm bunga cengkih
1/2 sm lada hitam
1/2 sm biji ketumbar
1/2 sm buah pelaga

Bahan untuk ditumis:
1 biji bawang besar ~ dihiris halus
3 ulas bawang putih ~ dihiris halus
buah pelaga
kayu manis
bunga lawang

Caranya:
1. Panaskan minyak sapi dalam kuali, masukkan bahan tumis. Tumis hingga kekuningan.
2. Masukkan bahan yg dikisar, gaul sebati.
3. Masukkan beras yg telah ditoskan, goreng sekejap hingga sebati.
4. Masukkan dalam rice cooker, masuk air rebusan ayam, garam dan masak seperti biasa.
5. Bila dah kering, letak pewarna di atas nasi, jangan dikacau, nanti nasi hancur.
6. Bila nak dihidangkan, baru gaul nasi, biar bercampur warna.

Resepi Ayam
1 ekor ayam ~ belah 4, dikelar2 bahagian dada kemudian direbus untuk mendapatkan stok ayam.
garam dan gula secukupnya

Bahan dikisar:
3 in halia
2 biji kunyit hidup ~ guna yg serbuk pun ok
1 sm jintan manis
1 sm jintan putih
2 sm ketumbar
1 sm buah pelaga
1 biji bawang besar
6 ulas bawang putih

Caranya:
1. Gaul rata bahan dikisar pada ayam. Masukkan garam dan gula. Perap selama 2 - 3 jam ~ lagi lama lagi bagus.
2. Panggang atau bakar ayam hingga masak.

Resepi Salad:
1 - 2 biji tomato *
1 batang mentimun*
1 batang lobak merah*
1 biji bawang besar* ~ * didadu
lada hijau dihiris
garam, gula dan cuka secukupnya
( campur semua bahan, perasakan masin, manis dan masam secukupnya)

Air Asam:
3 biji cili merah
5 biji cili api
1 biji buah tomato
1 biji bawang besar
sedikit belacan
garam dan gula
jus limau nipis @ air asam jawa
sedikit air masak ~ untuk mesin bahan 
(campur semua bahan, mesin hingga halus dan hidangkan)

Resepi dari Page : Chef Wan


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )
Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 


CHEF WAN PROMOTE KRIM HERBA KEMBOJA (KHK)

Wah.. Chef Wan pun Promote KHK (Krim Herba Kemboja) gak eh... heee.. heee..Opss.. Actually.. teman taktau la Page ni Page betul Chef Wan atau Fake aje.. Sebab sekarang banyak ej akaun Fake kan.. heee.. tapi kalau Ori.. memang teman suka punn.. hihihi.. sebab? dia tengah promote Krim Herba Kemboja yang Femes Amos gitu sekarang..

Kalau korang nak tau.. setakat ni teman dah guna 3 botol tau, memang bagus dan meninggalkan kesan yang memuaskan hati pada wajah kita.. ekceli bab parut tu, haaa.. teman ni baru-baru ni kena alahan kucen.. sampai ke muka sekali alahannya.. tergaru-garu macam berok sudah.. tapi masa tu dah stop kejap pakai KHK ni, sebab nak baikpulih betul-betul muka ni kan..

Then bila dah semakin reda gatal-gatal tu, teman pakai balik KHK ni.. setiap malam teman sapu.. tang parut jerawat tu la.. dulu gelap giler parut tu tau.. sekarang.. wah.. dah nampak pudar.. Alhamdulillah.. memang KHK ni terbaekk.. teman suka pakainya.. dan maybe sebab ia sesuai dengan kulit teman.. so.. amat berbaloi bagi teman.. heee..
Korang nak baca Review teman yang lain pasal KHK ni tak? jom klik LINK bawah ni yea.. 









Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )
Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 


RESEPI SAMBAL TOTOK JAWA

RESEPI SAMBAL TOTOK JAWA
Waduh-waduh... kok pagi begini ternampak foto ini yang bikin gue kelaparenn.. slurrrpp.. emangnya enggak buleh ka ternampak foto ini semasa lunch nanti? hahahahaha.. tetiba lak teman nak ngomong indon/jowo lak yea.. nampak tak disitu? darah Jowo arwah atok teman yang berasal dari Sumatera Indonesia kenampakan disituk.. hahahaha..

Yo Yo lah.. percayalah labun teman ni.. eheheheh.. Oklah.. yang beno nya teman tak pernah tengok lagi resepi ni, dan baru tadi jumpa resepi ni.. hooo.. dah alang2 jumpa, teman save kan dulu dalam blog teman.. nanti bila2 time mati kutu nak masak apa.. leh guna je resepi ni.. ye takk? hee... korang nak try pun buleh.. senang ajo..hik3.. 


Nak tahu, rahsia buat kek yang ringkas tapi sedap
LIKE page ni ➨ Jom Belajar Buat KekLIKE page ni ➨ Jom Belajar Buat Kek


Bahan-bahannya:
Segenggam ikan bilis 
10-15 tangkai cili padi kampung -potong 2 (takut meletup2)
3 biji cili merah-di potong2 sebelum digoreng(takut meletup2)
1 biji bawang merah (hiris)
3 ulas bawang putih (hiris)
1 inci belacan
Minyak utk menggoreng
Garam & sedikit gula
Limau kasturi -ikut suka


Caranya: 
1. Mula-mula, goreng ikan bilis sehingga garing. Angkat &toskan.

2. Goreng seketika bawang merah dan putih bersama belacan, angkat. 

3. Kemudian goreng cili padi tadi. Pastikan anda menutup kuali, 
kalau tidak cili padi akan meletup-letup.

4. Tumbuk kesemuanya. Tapi kalau mahu ikan bilis yg terasa rangup ketika di makan,
tumbuk kasar ikan bilis kemudian sekali.

5. Perahkan limau kasturi mengikut citarasa anda.





Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )
Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 



22 Januari 2015

Celak Kajal Paling Pekat dan Cantik!

Hehehe.. Saja nak share dengan korang.. Celak pilihan hati teman ni haa.. Baru jumpa yang pekat dan jimat punya Celak.. Tak sangka dulu asyik tercari-cari celak macam ni.. Lastly terjumpa gak yang ok camni.. 

Memang cantik je bila pakai Celak ni.. Satu lagi.. Kalau nak buat smokey eyes pun x susah.. Guna je celak ni.. Siyess.. Mesti korang puas hati.. Haaa.. 

Kalau ada sape berminat nak beli.. Harganya rm10 aje.. Postage tambah rm6.. Beli banyak lagi untung.. Satu letak kat umah.. Satu letak kat tempat koje, satu lagi dalam tas tangan.. Haaa.. Kan.. 

Orang popuan ni kalau lipstick takde takpe lagi.. Tapi kalau celak takde, nampak beza giler muka tu kaann.. Ok.. Sape nak order, leh pm teman di 

Tengkubutang Miaw.. K bye. 




Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )
Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 



BIODATA/PROFAIL VOKALIS CALIPH BUSKERS BAND & BACA KOMEN-KOMEN!

Gambar Anggota Caliph Buskers bersama Dj Radio HotFM 
ketika berada di Konti Penyiaran HotFM semalam.. |

BIODATA/PROFAIL  VOKALIS CALIPH BUSKERS  BAND & BACA KOMEN-KOMEN!

Haishhh.. Semalam dengar Caliph Buskers Band di interview On Air kat HotFM, aduh.. rendah diri je diorang kan.. Sedangkan bakat diorang telah membuka banyak mata insan-insan yang melihat, sehingga tersedar dari mimpi bahawa sememangnya Allah itu pemberi Anugerah yang tidak terhingga buat insan-insan yang cacat penglihatan ini.. 
Rezeki Caliph Buskers Band nampaknya apabila berjaya memukau mata penonton ketika mempersembahkan Lagu RomanCinta yang sepatutnya dibawakan oleh penyanyi asal Kumpulan Mojo iaitu Aweera (yang kini bergerak solo) pada AJL 29 Pada 18 Januari 2015, sehingga ada yang menitiskan air mata dengan persembahan mereka.. 

Tahniah Caliph Buskers Band! Teman tak sempat nak buat entri untuk korang hari tu.. hari ni baru dapat buat.. heee.. Nak jugak masuk citer pasal Caliph Buskers Band kat blog teman ni.. heeee..
Disebabkan AJL 29... habis video yang berkaitan CALIPH BUSKERS teman layannnn...Omputih pon diorang tapau.. 

Disebabkan CALIPH BUSKERS... teman yang dulu tak pernah dengar lagu RomanCinta ni dah jadi tahu dan mula suka lagu ni plak.. hahaha.. tapi yang CALIPH BUSKERS bawak la kan.. Sebab halwa telinga ni rasa macam sukakan Nada dan suara merdu Vokalis CALIPH BUSKERS lagi.. opssss.. 

hihihihi.. Opss.. yang atas tu gambo Vokalis Mojo yang lama.. nak letak gambo baru lak lah.. heee.. 
Haaa.. baru betul.. letak gambo Caliph Buskers Band teruss.. hehehehe.. Walauapapun.. Gandingan Caliph Buskers Band dan Kumpulan Mojo memang terbaekkk..! happening kottt.. 

Jom kita kenali Vokalis dan Ahli Kumpulan CALIPH BUSKERS BAND dan Baca Komen-Komen Membangun dari semua peminat mereka.. 

Sangat terharu bila Azmi dalam interviewnya bersama Stesen Radio HotFM semalam.. mereka lebih menganggap peminat itu sebagai SAHABAT, bukan peminat.. 

dan mereka juga menyatakan akan terus Busking (bermain muzik di jalanan) kerana mereka tahu ada sahabat2 diluar sana akan menantikan persembahan mereka seperti kebiasaan.. 

ho2.. teman pun nak tengok live kalau camni.. depan SOGO kan? kan? kan?

BIODATA VOKALIS CALIPH BUSKERS yang menyanyikan Lagu RomanCinta dari Kumpulan Mojo AJL29

Nama Ketua Vokalis: Azmi Saat
Asal: Johor Baharu
Umur: 28 Tahun
Pekerjaan: Vokalis Caliph Buskers dan penyanyi jalanan
Status: OKU (Kurang Penglihatan)
Lokasi: Bukit Bintang Kuala Lumpur
Kumpulan: Caliph Buskers

Ahli Caliph Buskers Band
Azmi Saat - Bassis/Vokalis
Nirwan - Guitaris
Zaki - Guitaris/Vocalis
Fendy Cajon /Vocalis,
Rubiana- Shaker/Vocalis

Punca Sertai Kumpulan Mojo: 
Haaaa.. yang ni teman nak tahu sangat ni.. heeee.. kornag [un mesti nak baca kan.. jom baca sama-sama..

Ketua Kumpulan Mojo iaitu Edry KRU telah menyingkirkan Aweera (Vokalis Mojo) kerana masalah peribadi dan mengambil Azmi Saat dari vokalis Caliph Buskers Band.


Penyanyi Azmi Saat ialah vokalis daripada kumpulan Caliph Buskers iaitu sekumpulan pemuzik jalanan busker yang dianggotai oleh insan-insan istimewa cacat penglihatan. 


Caliph Buskers membuat persembahan busking di beberapa tempat di sekitar Kuala Lumpur terutamanya di Jalan Tuanku Abdul Rahman.


Caliph Buskers berpeluang menyanyikan lagu Romancinta dari kumpulan Mojo di atas pentas AJL29. Persembahan Romancinta dari Caliph Buskers berjaya mendapat 'standing ovation' sekaligus meraih Persembahan Terbaik dalam Anugerah Juara Lagu 29.


Bukanlah sesuatu yang asing buat Azmi Saat dan Caliph Buskers kerana mereka pernah membawakan lagu ini di hadapan khalayak penonton di hadapan kawasan pusat beli-belah Sogo. 


Latar belakang Caliph Buskers

Caliph Buskers baru ditubuhkan setahun lalu terdiri daripada 6 anggota iaitu Fendy, 24; Mohd. Zaki Ismail, 36; Nirwan Zainal Abidin, 26; Khairul Azmi Saad, 28; Nor Nadira Rubiana, 24; dan Syahzmeen Abdul Rahman, 24.

Mereka adalah golongan orang kurang upaya (OKU) cacat penglihatan, yang masing-masing berkebolehan bermain alat muzik dan memiliki suara yang merdu.


Merupakan kumpulan muzik jalanan yang memilih lokasi yang dianggap cukup strategik, di hadapan pusat membeli belah SOGO, di Jalan Tunku Abdul Rahman, Kuala Lumpur


Bekerja enam hari seminggu dari Sabtu hingga Khamis, manakala Jumaat hari rehat , biasanya mereka hanya menghiburkan orang ramai selama tiga jam bermula pukul 12 tengah hari.


Mampu meraih pendapatan antara RM50 hingga RM60 dalam masa di atas dengan menyanyi lebih 30 lagu yang kebanyakan lagu popular masa kini


Bukan hanya mampu bermain alat muzik dengan baik, kesemua ahli kumpulan Caliph Buskers juga memiliki suara yang merdu.


Caliph Buskers mempunyai penyanyi utama, pemain gitar pertama dan kedua, pemain gitar bass, dan pemain temborin.


Dua daripada mereka bermain muzik secara sambilan kerana mempunyai pekerjaan tetap.
KOMEN-KOMEN DARI PEMINAT 
PERSEMBAHAN CALIPH BUSKERS BAND

Mojo menang persembahan Terbaik di AJL29 kerana Caliph Buskers (terutamanya, penyanyi) yang berjaya "membawa element of surprise" dengan cemerlang

Kerana elemen kejutan tadi serta kesedapan suara penyanyinya, aku yang memang tak pernah mendengar lagu ini (sorry!) tetiba meminati kagu Roman Cinta ini sekarang

Ak x pandang pd rupa paras. Ak hanya pandang pd bakat yg terpendam dlm diri seorg penyanyi. Setiap penyanyi ada jln crite tersendiri sebelum menempa kejayaan kt atas pentas. Spe sangka yg buruk itulah manis dan yg cantik itu adalah pahit. Spe tau kalo one day masterpiece dieorg boleh pecah rekod penyanyi2 yg lain. 

suara yg indah mantap.. tahniah memenangi persembahan terbaik AJL ke 29... semoga Edry memberi peluang dalam bidang seni... selamat berjaya!!

apapun vocal range dia memang tinggi jauh lebih baik dari Aweera. pitching steady, sebab control nafas. boleh setanding dengan Black, Azlan Typewriter, Hazama, brother Alen Castello Char Koey Teow & Shuib Nescafe. boleh tarik high note tanpa pergi jauh dari microphone. dan dia betul-betul tak ada tone deaf. Azmi Saat anda memang sangat-sangat berbakat. Thumbs up!

tapi apapun Aweera memang berbakat juga suara dia. harap dia tak sombong bila bernaung bawah Sony BMG dan mantapkan lagi vocal range. anda juga hebat! 

Allah tarik satu Pancaindera mereka, tetapi Allah beri satu kelebihan yg lain..tahniah Caliph Buskers di pentas AJL, semoga mereka sentiasa celik hati dan dimurahkan rezeki di bumi Allah ini.

Bagi yang terlepas nengok AJL 29 hari tu, Jom tengok
Video Persembahan Caliph Buskers AJL 29 

Pada 18 Januari 2015
Meremang bulu roma tak??? hahahaha.. kan dah kataaa.. Tahniah Caliph Buskers Band!!! 

Semoga Edry amik korang buat Band yang profesional lak.. korang memang layak..! teruskan mekar seperti bunga berkembang.. he..

LIKE/FOLLOW/SUBSCRIBED
Facebook Capilh Buskers Band (sila LIKE)
Youtube Caliph Buskers Band (sila subscribed)
Instagram : CaliphBuskersOfficial (cari sendiri)


Lain-Lain Entri yang berkaitan AJL 29
Senarai Lagu Masuk Final
Tonton Online AJL 29/2015
Keputusan Pemenang AJL 29



Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 



nuffy2

adseng

Innity Mobile

GA New