Nity

Nuff

12 April 2013

FOLLOWER TEMAN YANG KE - 600


Klik pada Banner diatas kalau nak follow.. heee..

Hai... follower teman udah mencapai 600 dah.. Alhamdulillah.. x sangka leh jugak sampai 600, dlu pk setakat 100 lebih aje.. tp dpt pulak 600.. ok n tengkiyu sgt2 dekat rakan2 blogger yg sudi follow teman yea.. he2.. ok lah.. nak tau blog mana yg menjdai follower ke 600 teman? heee.. cer tengok kat atas 2.. itulah blog nya.. heeee.. blog jagau ni (err.. nk panggil jagau ke? teman x tau namanya.. baru sat tadi follow memfollow.. hu2..) ok sambung balik.. blog jagau ni ada mcm2 dalam nya.. kalu korang xcaya korang pi lea singgah n jenguk2.. nak belajo cord music pun ada.. heee.. x mo komen lebih2, teman pun x sempat nak nengok sepenuhnya lagi blog kawan kita ni.. hope pasni dpt kenal lebih dekat kann.. apa lagi.. sekali lagi.. jomm terjah blog yg bewarna Ijo epal ni.. mehehehe.. x rugi pun singgah, ada mcm2 dalamnya.. hokeh! C U!


11 April 2013

NASI DAGING SEMPOI





NASI DAGING SEMPOI



Bahan-bahan ( 4 orang ) :

●2 cawan beras basmathi @ beras taj mahal faiza
●1/2 kg daging lembu
●3 biji bawang putih
●1 inci halia
●5 - 6 sb rempah kurma daging
●4 sb minyak sapi
●air ( ikut sukatan beras yg digunakan)
●bahan perasa
●susu cair F&N
●2 kntm bnga lawang
●1 inci kayu manis
●3-4 kntm bnga cengkih
●sedikit garam ( tp jgn masin sgt )
●4-5 biji bawang merah

Cara-cara:

◆mula2 basuh beras dan toskan.

◆panaskan minyak sapi, masukkan bawang merah+ bawang putih+halia ( dihiris )+bunga lawang+kayu manis+bunga cengkih dan goreng sehingga garing.

◆bila bahan2 tumis tadi dah garing dan berwarna keemasan masukkan rempah kurma ( dibancuh dengan sedikit air ) dan biarkan rempah kurma tersebut garing dan naik bau.

◆bila dah naik bau ( jgn terlalu garing takut nanti pahit ) masukkan air (air nih mengikut sukatan jenis beras yang digunakan) dan boleh masukkan susu cair ( sukatan susu dan air cth: 2 cwn air yang diperlukan utk memasak beras taj mahal,msukkan 1/2 cwn susu cair dan 1 1/2 cwn lg air )

◆bila dah masukkan semua dalam periuk bolehlah dimasak seperti nasi biasa sehingga kering.

◆boleh dimakan bersama sambal tumis udang@sotong+kerabu tomato.

09 April 2013

CARA TEMAN BER BELOG..

SAPE KOMEN SINI ----> 
TEMAN AKAN KOMEN ENTRI DIA BALIK (KALAU BUKAN HARI YG SAMA, HARI KEESOKANNYA atau 
WALAU LEWAT CAMNE PUN, TEMAN AKAN 
SINGGAHBALAS N KOMEN)

SAPE SINGGAH SINI ---->
TEMAN AKAN SINGGAH BLOG DIA BALIK (KLU SEMPAT TEMAN KOMEN SEKALI)

SAPE KLIK/ISI TABUNG NUFFNANG TEMAN ----> 
TEMAN AKAN KLIK BALIK TABUNG KORANG (IKHLAS) TAPI KORANG PUN HARUSLAH JUJUR YEA.. JGN X KLIK CKP DH KLIK.. TEMAN X NMPK.. TAPI ALLAH NAMPAK.. TOI TAKKK.. HARUSLAH JUJUR DLM IDOP.. OKEH!

SAPE LIKE FANPAGE TEMAN (TENGKUBUTANG) ----->
TEMAN AKAN LIKE FANPAGE KORANG LIK.. (ACTUALLY KLU TEMAN SINGGAH BLOG MANA2 PUN IF NAMPAK BUTANG KLIK LIKE OR FOLLOW TWITTER 
TEMAN AKAN KLIK TERUS... )

Dirang ---- CIRI UNIK GIGI SEPADAN GIGI DIRANG





Salam.. masih ingat lagi pada budak comel ini? pernah baca kisah budak ini tak? jom baca cerita TERKINI tentang kes pembunuhan budak comel yg benama DIRANG ni.. 

JOHOR BAHRU 8 April - Mahkamah Tinggi di sini hari ini diberitahu bahawa ciri-ciri unik yang terdapat pada gigi mayat yang ditemui di sebuah ladang kelapa sawit berhampiran Flat Seri Delima, Bandar Seri Alam, dekat sini tahun lalu sepadan dengan gigi Nurul Nadirah Abdullah atau Dirang.

Pakar Forensik Pergigian Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM), Dr. Noor Azma Sohari berkata, pihaknya menjalankan pemeriksaan secara visual dan X-ray ke atas gigi mayat tersebut bagi mengesahkan identiti dan umur mangsa.

Beliau berkata, pihak polis turut membekalkan sekeping gambar Dirang dalam keadaan tersenyum bagi membolehkan pihaknya membuat analisis secara matriks bagi mendapatkan kesepadanan di antara gigi mayat dan gambar mangsa.

Selain pemeriksaan visual, kata beliau, pihaknya menjalankan ujian terhadap pertumbuhan gigi kekal mangsa selain turut membuat pemeriksaan secara terperinci terhadap panjang dan jarak gigi selain panjang rahang mangsa bagi mendapatkan keputusan tepat.
‘‘Hasil ujian mendapati, mangsa yang meninggal dunia berusia empat tahun lapan bulan dan ia konsisten dengan umur mangsa.

‘‘Berdasarkan ujian yang dilakukan kami mendapati, ciri-ciri unik yang ada pada gigi mayat berpadanan dengan baik dengan mangsa yang hilang dan gigi hadapan mayat juga berpadanan dengan baik dengan gambar mangsa.

‘‘Keputusan analisis menunjukkan terdapat kebarangkalian yang tinggi bahawa mayat yang ditemui adalah orang yang sama dengan mangsa,’’ kata saksi pendakwaan ke-24 itu di hadapan Hakim Datuk Abdul Halim Aman.

Noor Azma memberi keterangan dalam perbicaraan terhadap Muidin Maidin yang didakwa membunuh Dirang, 5, di ladang kelapa sawit, Jalan Suria 47, Bandar Seri Alam, Masai di sini antara pukul 11.30 pagi, 1 Mac dan 12 tengah malam, 2 Mac 2012.
Tertuduh berusia 26 tahun yang merupakan buruh kontrak didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman gantung sampai mati, jika sabit kesalahan.

Dirang dilaporkan hilang pada 1 Mac tahun lalu, ketika membeli mi segera dan telur di kedai runcit berhampiran rumahnya di Flat Seri Delima, Bandar Seri Alam sebelum disahkan meninggal dunia akibat dibunuh dan dibakar pada 12 Mac tahun lalu.

Misteri kehilangan Dirang terjawab apabila laporan Jabatan Kimia mengesahkan ujian asid deoksiribonukleik (DNA) ke atas mayat rentung yang dijumpai di sebuah lubang di tapak perumahan terbengkalai di Nusa Damai, Masai di sini pada 8 Mac lalu adalah milik mangsa.

Pendakwaan dikendalikan oleh Ketua Unit Pendakwaan Johor, Umar Saifuddin Jaafar dan Timbalan Pendakwa Raya, Jasmee Hameeza Jaafar, manakala tertuduh diwakili peguam bela, Mohd. Daud Ismail dan Mohamad Abd. Kadir.
Perbicaraan bersambung esok.


08 April 2013

Take Note.. Sharing is Caring..


haii.. Selamat hari ISNIN yeaa.. he2.. bagi yang bekerja haruslah rasa 'lemau' n lemah2 badan today kan! hee.. xpe2.. ceriakan diri wlupun lemau.. hi3.. kalau x ceriakan diri nanti korang gak dapat kedutan di wajah.. mau x mau? haaaa.. so, be chill okeh.. hemm.. teman ada terbaca sesuatu n rasa nk share dgn korang.. moga2 kita dapat amalkan.. mintak dijauhkan dari gangguan syaitan kan.. ok.. baca ni.. :-

"Antara faktor keluarnya darah istihadhah & keguguran..adalah kerana 
masuk ke bilik air ketika azan berkumandang!!!..
Ketika syaitan & tenteranya berlari2 ke dalam tandas..ketika itulah juga kita menyertai mereka..
masuklah ke dalam tandas sebelum atau selepas azan..

"Mengapa, ketika berwudhuk...mula solat..mula baca AlQuran..ketika itulah, 
anak-anak kecil kita mula bergaduh..menangis..mahu itu & ...ini"
Di situlah syaitan memainkan peranannya mengganggu melalui bisikan..
'Mak tak dapat kacau.. dapat kacau anak pun jadilah..' 
Lalu para ibu sering jadikan anak sebagai alasan untuk tidak dapat beribadah dengan khusyu'...

Maka amalkan membaca doa berikut: 
(doa yang Nabi SAW ajar kepada Hasan & Husin untuk berlindung dari gangguan iblis & syaitan)
Moga kita sentiasa dilindungiNya...

Doa berlindung dari gangguan Iblis & Syaitan

Selain itu teman nak share jugak (bagi kawan2 yg mana lum tahu) .. sama2lah kita mengamalkannya kerana dalam dunia ni kita x tahu sape sukakan kita n sape bencikan kita..kita x bole puaskan hati semua org.. betul x? okeh.. selamat beramal.. just untuk rakan blogger semua..
TIPS PENDIDING DIRI
==================




05 April 2013

SAYA MAHU REVIEW BLOG KORANG



Syarat-syarat : 
Follow blog  Leods  dan paste link blog Leods  dalam entry ini....

tak perlu buat entry. Cuma tampal banner tu dalam entry korang. Senangkan.

Tarikh tutup 15 April 2013

Semua peserta akan direview blognya...

- Happy blogging -

~7 WAKTU TAK DIGALAKKAN MINUM AIR~

Tahukah anda, terdapat 7 waktu yang kita tak digalakkan untuk minum air. Jika boleh, anda cubalah elakkan. Tapi, kenapa pulak agaknya anda tak digalakkan minum pada waktu-waktu tersebut? Tak lain dan tak bukan adalah bagi memelihara tubuh badan anda agar sentiasa berada pada tahap terbaik. 

7 waktu yang saya maksudkan tu adalah:

1. Sebaik saja bangun tidur.
Tapi anda memang digalakkan minum dulu air kosong sebelum bersarapan.
2. Selepas keluar dari bilik mandi atau tandas.
3. Selepas memakan buah-buahan.
4. Selepas bersenam, beriadah ataupun melakukan kerja-kerja berat. Kalau nak minum gak, tunggulah selepas beberapa ketika.
Ataupun rehat sekejap, lepas tu barulah minum (saya paham sangat keadaan anda masa nie).
5. Sewaktu tengah makan.
Senang kata, cuba elakkan makan berulam air. Mengikut kata orang, tabiat inilah yang mengakibatkan 
perut buncit.
6. Sebelum atau sesudah makan.
Tapi anda boleh minum baik dalam jangka waktu 30 minit sebelum makan ataupun 30 minit selepas makan.
7. Selepas melakukan persetubuhan dengan pasangan.
Mudah-mudahan anda boleh mengikuti petua di atas. Mula-mula mungkin susah sikit kot. Tapi, lama-kelamaan ia pasti akan sebati dengan diri anda.
Sebagai permulaan, cuba anda amalkan selama 21 hari berturut-turut dulu. Lepas 21 hari, saya yakin anda pasti rasa lebih mudah untuk mengikutinya.
Selamat Mencuba! 



sumber petuasejagat

03 April 2013

TUKAR HEADER BARU.. HE3..


Ni header lama.. (lama x lama lea.. baru tahun ni punya header.. x buang pun, sebab nanti nak guna balik ner tau kan.. heee... sayang wooo... 

dan yang ini..... Tadaaaaa...

v
v
v
v

Header baru teman.. hi3.. teman suka katon ni, grafik dia pun cantik.. Masa tengok citer katon ni dgn hubby tersayang, terus terpikat lak nak jadikan header.. mmg suka sgt katon ni.. Hope korang pun suka jugak yeakk.. opss.. xleh citer byk2.. hari ni Wordless Wednesday kann.. tata.. titi.. tutu...

Haipp.. komen sikit wajah baru... he3.. tapi.. ada yg teman x puashati lg ni.. background nak kaler oren x dpt2 lg.. huuu.. kalau kawan2 ada background OREN yg cantik n tak sakitkan mata silalah share dgn teman yea.. NAK SANGAT2 tauuu.. sebab teman mmg suka OREN.. =)

AWAT SUSAH BEBENO.... TOLONGGGG...


hemmm.. nampak x muka katon kat atas  ni mcm mana? mcm ni lea muka teman skrg ni.. teman buntu.. sakek kepala mikirkan camne nak tuko background blog teman ni.. header udah tuko.. sekali x ngam plak dgn background ni.. udah berkali2 teman cuba tuko tapi x bole nape ehh.. bole teman2 blogger HELP me? hu2.. udah x ketahuan dah teman disini.. rasa frust, bengkek, semua ada.. awat lea payah bebeno.. teman xtau kat mana setting yg patut diubah untuk tukar background ni.. hope sape2 leh bantu yea.. nak sangat2 bantuan n nasihat serta pendapat dari korang semua.. tq.. =) syayang kume semua.. 

02 April 2013

BAHAYA MINUM AIS

BAHAYA MINUM AIS 
[Kesan Minum AIS]

Baca dan terus sebarkan kepada teman dan kenalan anda. Serangan Jantung dan Amalan Minum Air Panas. Artikel ini berguna untuk semua. Bukan sahaja amalan meminum air panas selepas makan, tetapi berhubung SERANGAN JANTUNG!!!!. Kita tidak akan kehilangan apa apa... malah akan mendapat faedah dari amalan ini. Kepada sesiapa yang suka minum AIS, artikel ini sesuai untuk anda baca. 

Sememangnya sedap minum air berAIS selepas makan. Walaubagaimanapun, AIS akan membekukan makanan berminyak yang baru kita makan. Ia akan memperlahankan penghadaman kita. Bila lemak-lemak ini terbentuk di dalam usus, ia akan menyempitkan banyak saluran dan lama kelamaan ia akan menyebabkan lemak berkumpul dan kita semakin gemuk dan menuju ke arah mendapat pelbagai PENYAKITJalan terbaik...adalah untuk minum sup panas atau air PANAS/suam selepas makan.

:Nota penting tentang SERANGAN JANTUNG!!!

Baca ini.. Ia juga mungkin dapat menyelamatkan nyawa korang!!!!
Anda patut tahu bahawa bukan semua tanda-tanda serangan jantung akan mula terasa pada tangan sebelah kiri. Berhati-hati juga pada permulaan sakit sedikit-sedikit pada bahagian atas dada anda. Anda mungkin tidak akan mengalami sakit dada pada serangan pertama serangan jantung.

Keletihan dan berpeluh adalah tanda-tanda biasa. Malah 60% penghidap SAKIT JANTUNG tidak bangun selepas tidur. Marilah kita berwaspada dan berhati-hati..

01 April 2013

MAKANAN UNTUK MATA SIHAT

Alohaaa! selamat pagi semua rakan blogger!! he2.. hari ni mood teman nak share tentang Makanan Untuk Mata lah.. saja buat entri ni untuk simpan dalam blog teman.. kalau ada masa or terlupa ke apa leh rujuk balik kat sini kan.. he2.. untung jugak ber blog ni yea.. udah macam diari jea senang nak semak balik.. Okeh lah.. jom sama2 baca info ni.. mungkin berguna gak untuk korang kan.. sape tak sayang mata kannn..!

Mata merupakan organ tubuh yang penting dan bernilai bagi setiap insan. Oleh itu, jagalah mata sebaiknya. Berikut adalah beberapa fakta pemakanan khas untuk mata sebagai hadiah daripada ibu bapa untuk anak tersayang.
Penjagaan mata sangat penting terutamanya pada peringkat awal perkembangan deria penglihatan. Atas alasan inilah ibu bapa perlu memainkan peranan dan bertanggung jawab untuk memastikan mata anak dijaga sebaiknya. Penjagaan mata bermula dengan makanan untuknya. Sajikan hanya yang terbaik untuk anak anda.
Vitamin-vitamin yang diperlukan oleh mata
Protein
Protein adalah bahan asas yang diperlukan untuk nutrisi, perkembangan dan proses baik pulih tubuh. Protein juga berperanan besar terhadap metabolisme serta pemprosesan bahan kimia dan enzim yang berlaku dalam badan.  
Kalsium
Makanan yang kaya kalsium juga baik untuk mata kerana kalsium berfungsi untuk menghapuskan ketegangan ocular. Kekacang dan produk soya, hasil tenusu, ikan, udang, sotong, walnut, cendawan dan biji teratai adalah antara makanan yang kaya kalsium.
Vitamin A
Vitamin A bagus untuk menangani pelbagai jenis masalah mata termasuklah masalah penglihatan kurang jelas ketika waktu gelap ataupun suram. Makanan yang kaya dengan vitamin A ialah minyak ikan, lobak merah, telur, keju, mentega, susu, sayur-sayuran hijau dan oren.
Vitamin B
Vitamin B kompleks diperlukan untuk memastikan mata terus sihat. Kekurangan vitamin B2 boleh menyebabkan mata berwarna merah, rasa panas, masalah katarak dan sensitif terhadap cahaya yang terang. Makanan yang boleh diambil ialah seperti bijirin, gandum dan ekstrak yis.
Vitamin C
Vitamin C dipercayai mampu mengelakkan mata daripada katarak dan glaukoma. Didapati mata yang sihat mengandungi vitamin C yang banyak. Antara makanan yang kaya vitamin C ialah buah-buahan sitrus, tomato, sayuran berdaun hijau dan kentang.
Vitamin E
Vitamin ini diperlukan untuk menghalang katarak. Ia membantu menyihatkan salur darah dan retina. Sumbernya ialah minyak sayur-sayuran, roti gandum, bijirin, dan sayur-sayuran hijau.
Zink
Zink diperlukan bagi membolehkan retina berfungsi dengan baik. Zink juga diperlukan bagi mengeluarkan vitamin A dari hati untuk digunakan oleh mata. Makanan yang kaya dengan zink ialah daging merah, kekacang, sardin, hati, dan kerang-kerangan.
Tanda-tanda mata kekurangan nutrisi:
  • Sukar menyesuaikan mata dengan perubahan cahaya terutamanya pada waktu malam.
  • Mata rasa kering, gatal, panas dan berwarna merah.
  • Bermasalah untuk memfokus.
  • Sukar untuk memberikan tumpuan terhadap sesuatu objek.
Kesimpulannya, kanak-kanak yang mempunyai masalah seperti yang tercatat di atas, perlulah segera dibawa berjumpa pakar untuk menjalani pemeriksaan mata.
Makanan khas untuk mata:
  • Ikan
  • Hati
  • Labu
  • Lobak merah
  • Bayam
  • Brokoli
  • Tomato
  • Telur
  • Kekacang
  • Air yang banyak
  • Bijirin
Info penting
  1. ‘Xerophthalmia’ ialah masalah penglihatan yang disebabkan oleh kekurangan vitamin A dan boleh dielakkan dengan memakan sayur-sayuran segar, lemak dan protein.
  2. Dua jenis antioksida yang dikenali sebagai ‘carotenoids’ yang dipanggil ‘Lutein’ dan ‘Zeaxanthin’ mampu menyihatkan mata. ‘Lutein’ ada dalam mangga, ‘bilberries’, dan sayuran berdaun hijau. ‘Zeaxanthin’ pula ada dalam brokoli, jagung, salad (kecuali ‘iceberg’), oren, dan telur.
  3. Memasak sayur-sayuran dengan sedikit minyak dalam tempoh yang singkat membantu tubuh menghasilkan Retinol. Retinol ialah vitamin yang penting untuk perkembangan penglihatan dan tulang.
  4. Untuk mata yang sihat, hadkan pengambilan gula, minuman berkarbonat, makanan bergoreng, roti putih, kek, dan coklat.

GA New

Innity Mobile

nuffy2

BV2019 - 2

nity 2