Nuff

21 Ogos 2013

JOM MAIN KELIK2 NAK.. U KELIK I.. I KELIK U? BOLE? =)

GIVE ME ONE CLICK! JUST CLICK ON THE LINK BELOW.. =) 
"INI ADALAH ENTRY STICKY POST"
SCROLL KE BAWAH UNTUK BACA ENTRY TERBARU..

Haiii.. jumpa lagi kita yewww.. heee.. teman xde entri nk buat tp rasanya kalau yg ni bole gak kot jadi entri kann.. heh3.. nak mintak tolong korang KELIK-KELIK kat bawah ni leh ke? jangan risau.. kalau korang KELIK, teman akan KELIK korang punya lak.. siyes.. ni janji org Islam.. korang jujur KELIK sini, teman pun akan 101% jujur KELIK korang punya lak.. deal?? heeee... kira suka sama suka lea yea.. buleh?? heee.. okeh.. klu dh KELIK korang tinggalkan komen kat entri ni.. nti teman akan bw ke blog korang n KELIK2 nuffnang korang yew.. heeee.. pilih lea mana korang nk klik.. xyah semua pun xpe..
CLICK HERE YA! =)
v
v
v
COCA COLA  OYEKE  NOKIA  LOL  JOB  HANDBEG  ENGINEER  ART   BLA-BLA LACTACYD   PEPLUMDRESS  CANTIKK  BONANZA BLUEEKKK! CAK!!  HOTFM  GSC SAVE TWISTIES FOLLOWME  SHOPPING  PURWHITE  UMBRA    MICHELIN AIRCRA FT SLIM  PASTRY  DESIGN  INTI  KAKAO  AYOYO..  IKEA  BOO  DOVE  KATE  ESCAPE  LIKE COLLAGEN  MY     FANPAGE  RHB YUNA PUREGEN

  klik yea.. dah klik tunggu sapai dah kua gambar, jgn klik tutup terus yea.. mekasih byk2.. he2.. moga korang dimurahkan rezeki... aminn... 

20 Ogos 2013

MENU IFTAR RAMADHAN YANG LALU..

haii.. yang ni saja teman nak share.. heee.. hari tu masa bulan puasa x sempat nak upload gambo.. 
Menu berbuka kami, Ikan Bakar cicah sambal asam sedeppp.. papedemm.. telur goreng kicap.. sambal sotong dan kerang cicah air asam tadi.. haaa.. very the seafood kannnzz..
tengok tu.. hubby teman udah tak sabo2 dah.. sempat jugak dia jeling sambil cakap.. org dh lapo lagi nak tangkap2 gambo.. wahahaha.. teman cuak terus makan dengan dia.. hi2.. sib baik sempat snap gambo.. 
 
Jangan pelik.. semua ala2 siput (seafood).. ekceli teman pun x pasan.. main masak x agak2.. haa.. 
kan dah tema siput dah.. ha2.. 
 
teman paling suka ikan bako tu.. sedappp.. memang ratah abes.. nyum2.. bako guna pemanggang ajib tuuu..

19 Ogos 2013

RESEPI NASI AYAM SIMPLE TAPI SEDAP!

NASI AYAM SIMPLE

haa.. haiii.. teman meroyan lagi update entri masak lagi hari ni.. adoii.. jangan ada yg bosan suda.. dah jadi blog masakan lea plak blog teman ni yea.. ha2.. almaklumlea.. org baru belajo masak ni.. excited terlebih naa.. ha3.. tp yang bebenonya teman publish kat sini sebab nak kasi ingat diri sendiri.. supaya lain kali nak tau resepi tengok je balik kat blog ni kann.. 

ha2.. tapi bila dah publish kat sini, serta-merta teman nak share terus lea dengan mengkome hasil air tangan teman yg teman dah try selama ni.. ada yg jadi, ada jugak yg x jadi.. tp setakat ni kalau nasi ayam, Alhamdulillah.. my hubby sukaaaaa sgt.. syukur.. masakan lain lak kena improvel lagi.. hehehehe.. kesian kan dapat hubby masterchef.. hihihi.. (tapi side lain teman rasa bertuah!)

he2.. okeylah.. jom tengok resepinya.. simple tapi.. nyum2.. sedapppp!! dh cuba manyak kali..x jemu.. !! gambo kat bawah ni pun ada lea 2-3 kali teman snap stiap kali masak.. heee.. rasanya dah lebih 3 kali teman buat nasi ayam atas request my hubby... sekarang tgh nak belajo wat ayam penyet lak.. tapi x pass2 lagi.. huk2.. hoo.. okeh2.. teman termelalut lea pulok.. jom tengok resepi dan jangan segan2 cuba yea!

sebelum tu, jamu mata nengok gambo dulu yea.. resepinya ada bawah sekali..



ni masa mula2 buat nasi ayam.. 
teman goreng je ayamnya..

Tapi kalu panggang lagi sedap tau.. so, teman try guna pemanggang ajaib tu.. memang giler2sedap sebab air jus ayam tu kuo n x pakai myk lansung tauu..

heee.. teman rasa memang senang resepi ni.. 
korang kena cuba tauu..

  yang ni masa iftar bulan puasa ritu.. 
2X buat nasi ayam my hubby request..he2

yang ujung sekali tu cucur cempedak.. heee..

RESEPI NASI AYAM SIMPLE TAPI SEDAP!

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠· 
BAHAN-BAHAN
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·

Beras (3 cawan)
Ayam (1/2 ekor)
Bawang putih (2 ulas)
Bawang merah (2 ulas)Halia dihiris halus (1 inci)Kulit kayu manis (1 cm)
 Bunga lawang (1 kuntum)Buah pelaga (2 biji)Sos tiram (3 sudu)Daun pandan (2 helai)Serbuk kunyit (secukup rasa)Gula (secukup rasa)Garam (secukup rasa)

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·
CARA MENYEDIAKAN:-
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·
Tumis bawang putih hingga naik bau, diikuti dengan bawang merah.
Masukkan halia, buah pelaga, bunga lawang dan kulit kayu manis. Kacau hingga wangi.
Masukkan 4 1/2 cawan air. Biar mendidih.
Masukkan ayam, garam, gula dan serbuk kunyit.
Apabila ayam empuk, angkat dan tos airnya.
Gaul ayam bersama sos tiram dan perap seketika.
Masukkan beras dan daun pandan ke dalam air rebusan ayam. Biar hingga air sedikit kering. Tutup periuk dan masak dengan api kecil.
Sementara itu, goreng ayam hingga garing.
Nasi ayam sedia dihidang bersama kicap dan air lada.


٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠· 
BAHAN-BAHAN UNTUK SOS LADA
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·
5 biji cili padi merah siam - teman guna cili merah5 ulas bawang putih2 cm halia 1 sudu teh cuka1 sudu teh garam 1 sudu teh gula1/2 cawan air rebusan ayam
Sos tomato - opsyenal 

Blend cilipadi merah siam dengan halia dan bawang putih. Masak di dalam kuali. Masukkan gula, garam dan cuka secukup rasa. Tambah sedikit air rebusan ayam. Masak dengan api kecil sehingga likat.  

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠· 
SAMBAL KICAP
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·
guna lebihan sos tiram perap ayam tadi
letak Cabai burung sikit
tambah kuah sup tadi sikit.. dah siap..
Psstt : hubby teman kata macam kat kedai punya.. lagi sedap dari kedai.. puas makan sebab leh makan banyak2.. heee.. korang tau.. teman rasa nak menitis air mata bila hubby teman puji camtu tau.. yelea.. hubby teman tu kan pandai masak.. masterchef lea katakan.. teman ni lak bukan reti sangat masak sedap2 ni.. alakadar biasa2 bole lea.. jarang nak dapat pujian pun dari en. miaw tuh.. tapi kalau sekali dia puji.. memang kembang kempis lobang idong tauuu! syukur Alhamdulillah..  suka tengok hubby makan dengan selera.. resepi ni memang mudah n lazat.. cubalah korang.. senang sangat.. 


17 Ogos 2013

NASI LEMAK HOME MADE

Haii.. entri masak lagi yea.. aishh.. bila nak stop nya entah.. ni lea padah nya bila lama sangat menggodek entri yg dalam draft teman tu.. abes semua teman nak publishkan.. hu3.. xpelah.. saja nak share jea kan.. even korang memang pandai masak menu ni, malah lagi sedap kot kan.. tapi teman nak jugak share sebab ini jugak salah satu kegemaran my hubby tu.. heeee.. nasi ayam n nasi lemak.. ha2.. okehlah.. ni resepi nasi lemak yang teman dah buat entah berapa kali entah.. sedapp.. heee...
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠· 
BAHAN-BAHAN
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·
Bahan untuk nasi:-
 2 cawan beras
 1 cawan santan n 1 cawan air( jun guna 1/2 cwn santan pekat n 1 1/2 cwn air)
 1 helai daun pandan - disimpul (teman potong pendek2 jea..)
 3 hirisan halia
Secubit garam
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠· 
BAHAN-BAHAN UNTUK SAMBAL
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·
* 6 sudu besar cili kering mesin
* 4 ulas bawang merah -ditumbuk
* 2 ulas bawang putih -ditumbuk
* 1 biji bawang besar -dihiris
* segenggam ikan bilis (dibasuh, separuh darinya ditumbuk)
* sedikit air asam jawa
* sedikit belacan (jika suka)
* garam n gula
Bahan sampingan lain :-
Ikan bilis goreng, telur rebus dan timun.
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·
CARA MENYEDIAKAN:-
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·
Campur semua bahan untuk nasi dan masak seperti nasi biasa.
Tumis bawang besar, masukkan bawang2 yg ditumbuk, cili mesin, belacan dan ikan bilis yg ditumbuk..
hingga sedikit garing dan pecah minyak.
Masukkan air asam dan separuh lagi ikan bilis yg sudah dibersihkan tadi.
Masukkan garam n gula. Masak sehingga agak pekat.
heee.. nasi lemak ala2 gaya kat kedai makan.. hubby teman sebok jea tanya mana dapat daun pisang.. alahai.. makan jea lea.. banyak pulak soklan nya.. hi3.. 

MENGHARGAI SYILING KERANA FIKIR TAKDE SEPOSEN TAKDE SERATUS..

Assalammualikum semua.. kali ni teman relaks jap dari publish entri pasal masak jea.. nanti korang bosan lak kan.. asik2 masak.. asik2 masak... kang ada yang tengah ganti posa terliur miur lak kang teman jugak dipersalahkan kannn.. heee.. 
Ok lah, berbalik pada Tajuk entri teman kat atas ni.. Menghargai syiling.. hemm.. teman rasa ramai dikalangan kita ni kalau nampak syiling kat tepi2 katil ke, bawah almari ke, kat celah2 sofa ke, atau tertinggal dalam mesin basuh ke.. mesti korang abaikan kan..? sebab bagi korang syiling tu nilainya kecik bebeno berbanding duit kertas.. duit kertas ni walaupun RM1 je korang rasa beso nilainya.. kalau syiling lak.. walau dikira2 sama jumlahnya RM1 jugak, korang still berat jea nak akui nilainya beso kan? kan? 
ni Tabung Angry Bird yang selalu teman isi duit syiling tu.. hee..
Bagi teman lak, sama lea.. tak suka syiling.. sebab syiling memberatkan poket teman aje.. tapi.. TAPI.. teman tertap hargai syiling2 tu.. walau 5 sen sekalipun, kalau teman jumpa kat mana2 dalam umah teman ni.. teman akan kutip n masukkan dalam tabung.. bukan niat nak ngumpoi duit pun sebenarnya, tapi dah perasaan menghargai syiling tu ada dalam jiwa teman.. 
so.. memang x boleh nak buat buta je bila nampak syiling.. sampaikan dengan hubby teman pun teman selalu pesan, kalau nampak syiling kat mana2 dalam umah ni, kutip n masukkan dalam tabung.. sebab kalau takde seposen/dua posen.. x cukup seratus tauuu.. ha2.. my hubby sampai sekarang macam dah hafal je ayat teman ni.. tapi memang betul kan apa teman cakap ni.. cuba korang kira.. RM99.90 kalau nak cukupkan RM100 korang kena tambah seposen kan? haaa.. kalau xde seposen acane? haaaa.. itulea kaitannya kann..
Teringat baru2 ni, malam raya...kami keluar ke Maidyn.. nak mencari kasut capal untuk 
my hubby ke Masjid nanti, hubby pun pilih2 lea barang nak dibeli n kami pun kira2 lea berapa rm nak bayo kan.. almaklumlah.. hubby bawa duit cukup2 je pun.. malas bwk banyak takut nanti terambang mata lak.. kan x elok membazir.. toi x? hu2.. kami dah kira semua..RM55 jea nampak macam cukup.. sekali bila kat kaunter dia kata RM55.10.. alamakkk... kami terculas kira kah.. ha3.. mana nak cekau seposen weh.. aduii.. acane leh salah kira nih.. pastu masing2 dok korek2 poket kot ada duik yang terselit..
gambo syiling seposen xdek.. ibaratkan aje ini seposen yea.. 
 haaaa... last2 syukur.. ada jugak seposen.. cukup2 untuk bayo.. hemm.. time 2 hubby dah pandang muka teman.. he2.. teman dpt agak apa dia fikir.. mesti dia fikir ayat teman "xde seposen xde seratus.. ha2.. lepas balik umah dia kata inilah dia Tragedi Seposen.. sin baik ada seposen.. kalau tak malu je nak reduse barang yang dibeli depan customer lain.. hik3.. aluuuuuu.. pepe pun.. kami semakin menghargai syiling start from that tragedy.. ekekekk.. macam tragedy beso bebeno yew.. aishh.. haruslah.. nak pulak ada org yg teman kenal kat situ..
Misi menyimpan diteruskan.. teman pernah tukar syiling.. sedar x sedar rupanya beratus jugak syiling yg teman kumpul dari celah2 dalam umah teman ni.. heee.. (yg pasti itu duit my hubby yg x suka syiling.. heh3)
tengokk.. Angry Bird marah sebab kita x menghargai syiling.. so, meh lea kita ramei2 hargai syiling walau 5 sen sekalipun.. sebab? sebabbbb.. xde seposen xde seratus.. he2.. salam..

16 Ogos 2013

ARKKKKK!! LAGI SEKALI!!!???

Hemmmm.. korang nampak tak kaler merah yang teman dah bulatkan tu? 

Hu3.. selepas kes semalam, ada lagi KOMEN MISTERI muncul kat kotak Shoutbox teman pagi tadi.. (klik tulisan PINK untuk baca citer lepas) Hubby teman skodeng blog teman lagi.. haaaa.. apa cer...

Ha2.. buat my hubby.. agaknya camni lea rupa dia ngintai n skodeng blog teman yeaaa.. tengok.. siap pakai baju kemeja BARU tu.. ha2.. serupa tak?? cuma misai je lupa taruk.. ekekekek.. wlu apapun, teman rasa terharu bila hubby teman dah mula jenguk2 belog teman yang tak seberapa ni.. sekurang2nya dia tahu belog ni antara sesuatu yang teman sayang selain menda2 lain.. tapi dia No. 1 lea yg teman sayang kann.. (aishh.. ayat mesti kaw2.. hik3.. opsssss... sorry miaw2.. teman gurau jea.. miaw2 tetap number ONE dihatiku..ok!

heee.. sambung lik.. teman start berblog pun sebab sekadar mengisi masa lapang.. tahun lepas, masa mula2 kawen, hubby teman punya riso takut teman boring duk umah.. siap dia belikan CD game untuk teman main kat PC.. hu2.. tp bila main kejap boring pulak sorang2 je main kan.. main game ni kalau ada geng baru best.. so, teman pun on FB jelah.. nyembang dgn kawan2.. pastu nyembang dengan blogger mimi terus tergerak hati nak main blog plak.. heee.. ekceli dulu dah pernah buat.. tapi rasa macam pening2 lalat dengan template dan x reti nak letak gadget2 semua, terus beku kat situ jelea blog tu.. 

Pastu yg baru ni baru lea teman mintak tunjuk ajor mimi... Maka lahirlah blog Tengkubutang ni.. nama Tengkubutang pun diambil sempena nama Butang demok teman tu.. hu2.. dipermulaan my hubby agak membangkang teman berblog.. tapi lama2 dia support jugak dengan cara tolong save gambo2 kuceng dari internet untuk teman muatkan dalam blog kucen teman iaitu KUCEN KUCEN BELOG.errr.. sebelum tu sorry lea sebab blog tu agak bersawang sikti.. sebab dah lama teman x hupdate entri kucen kat situ.. nanti teman kena cari masa yang sesuai untuk aktifkan balik blog tu.. 

haaa.. sambung lik.. my hubby dah tunjukkan supportive dari segi situ tapi teman masih tak terfikir yang dia boleh singgah blog teman.. hu3.. ingatkan sekadar tolong cari gambo kucen n artikel kucen jea.. pepe pun thanx yea my lovely hubby.. baru ada semangat nak share story pasal blog.. sebelum ni teman sorang2 jea.. xde teman nak citer pasal blog.. mana taknya, bila nak citer kat hubby jea hubby udah tarik muka macam naga.. takutlea teman nak citer.. so, pendamkan aje dilubuk hatiku ini.. cewahhhh.. mak aiii.. teman dah termerepek panjang lebor ke?? awat kome tak tegur??? ha3.. okehlah.. teman nak smabung buat apa yang patot.. nanti esok or lusa or isnin kita sambung story.. hokehh..!! 

Psssttt::: ni teman taip panjang2 ni kome baca sampai abes ke? ke celum celam aje?? hu3.. x ngapelah kome oitt.. teman bukan nak maksa kome pun.. hokeh.. tatatititutu.. assalammualaikum!

MISI MEMANDIKAN SI OYEN & SI BUTANG BERJAYA!!!

Haiiii.. selamat petang semua.. jam di pc teman ini sekarang udah pukul 3.10pm.. tapi teman buat entri ni bukan nak kabor jam pukoi berapa yea.. tapi teman nak kabor yang misi teman untuk memandikan si bulus dua ekor ni berjaya akhirnyaa setelah berhari2 asik terLUPA aje kan.. hinggalah teman dapat KOMEN MISTERI di kotak Shoutbox teman semalam.. (klik tulisan PINK untuk baca apa citernya)..

Ha2.. semalam ada yang tanya berjayakah misi teman memandikan Si Butang n Oyen?? haaa.. meh baca cepattt.. Hari ni dengan gigihnya teman memaksa si bulus dua ekor ni mandi.. punya lea payah bebeno.. dulu masa kecik senang je mandikan deme ni.. ni bila dah beso.. mak aiii.. empat2 kaki menerokam teman, dah pandai melawan yeaaa.. sib baik teman pandai jampi serapah.. tiup sekali terus depa menyerah diri untuk dimandikan.. (ha3.. kome percayalah sangat dengan labun teman ni.. hihihihi).. memang agak memenatkan memandikan depa yang asik mengelupor ke sana kemari.. abes ditawaf nya bilik air yg sekangkang kera tu..

jenuh jugak lea teman menjerit.. marah depa soh dok diam2.. tapi nama pun kucen kan.. mana paham apa kita cakap.. aishh... teman ngiau camne pun tetap deme tak paham apa teman cakap.. hu3..
Si Butang ni ha.. tengokk..digigitnya lengan teman.. dulu senang je mandikan dia.. tapi sekarang.. 
bila dah beso.. jenuh teman bersilat bagai nak syampukan dia.. nak mandikan dia.. 
dia boleh lak buat lompat kijang dalam bilik air tu tadi.. aishhh.. 
Ni lagi sekor.. hemm.. dari kecik sampai beso memang ngelupor je bila tengok air.. hemm... bole lea kawan dengan encik "Kambiang"(kambing) kalau macam tu kann.. Si Oyen ni lagi dasyat.. nampak je kecik ni.. tapi.. bila ngelupor.. kuku semua kuo.. Argghhh.. sib bek x kena cako.. tu tengok, muka melawan tuu..
 
Butang selepas mandi.. dia majok n dok kat lua/balconi... teman panggil, sikitpun dia x toleh.. aishh.. marah bebenooo.. kata badan gatal tergaru2 mcm nyet2 tuu? 2 yg teman mandikan dia.. pastu dia marah teman lak.. memang lea kacang lupakan kulit betoi..(tiba2) ha2..
 
Bila dah lama tu baru Butang masuk umah.. dan bermulalah aksi tido yang lena cenggini.. dah tak garu2 dah.. dah wangi dah.. dah rasa fresh kot badan tu.. tu yg tido lena sungguh tu.. heeee... pastu dua2 ekor naik katil teman, dua2 tido atas katil.. amboihhh.. tido nak sedappp yea.. 
  
sempat jugak teman snap gambo deme tengah tido.. masing2 dengan gaya yang serupa.. 
Oyen nyenyak sungguh sebab dengo dia berdengkur masa tido.. alahai.. cumeynyaa.. sesekali ternampak lidah dia tersentil keluar.. Ololololoh.. sukaaa teman nengoknya.. 

AYAM PANGGANG ALA-ALA KENNY ROGERS


AYAM PANGGANG ALA-ALA KENNY ROGERS

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠· 
BAHAN-BAHAN
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·

Bahan-bahan ( Ayam saiz besar (8-10 orang) )
1 ekor ayam (bersihkan dan tidak perlu dipotong kecil)

Bahan-2 untuk make up ayam :
3 biji bawang besar
4 biji bawang putih
1 inci halia
2 atau 3 sudu besar sos lada hitam (takde stok lada hitam serbuk)
2 sudu besar madu
1 ketul kiub ayam Knorr
2 sudu besar gula pasir
2 sudu besar herba campuran
1 1/2 sudu teh garam halus
Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan make-up.
Sedikit mentega


٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·
CARA MENYEDIAKAN:-
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·

Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air dan kisar.
Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.

Perap selama 1 1/2 jam.
Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang (teman guna pemanggang ajaib)selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak. Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, teman menyapukan ayam dengan minyak n campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering.
Untuk dicurahkan keatas ayam dan kentang putar semasa makan, teman menggunakan sos lada hitam yang memang tersedia dijual di pasaran. Campurkan 2 jenis sos lada hitam yang berbeza dengan sedikit air panas (mengikut citarasa sendiri kita)
Hidangkan bersama kentang goreng, coleslaw dan kentang putar (kesemua resepi boleh diperolehi di laman MyResepi ini). Selamat mencuba. ni teman sertakan gambo2 masa memasak hari tu.. x bubuh watermark pun.. malas lea pulak rasanya.. heee.. redha jea lea klu korang nak tumpang pinjam gambo yea.. hee...





Tadaaa.. inilah dia Ayam panggang ala2 Kenny Rogers.. dalamnya lembut berjus..fuh.. terangkatt.. bukan saja nak cakap.. dah memang sedap.. err.. tapi ini pun my hubby yang punya air tangan.. hu3.. kenyang n tersadai teman hari tu.. yang penting.. hubby teman buat apa pun menjadi.. untung teman ni kan..

15 Ogos 2013

KOMEN MISTERI DI KOTAK SHOUTBOX.. SIAPAKAH??

hemm.. dalam teman sibuk2 mempublish entri2 masak memasak tadi.. curi2 jugak bw sikit2 blog rakan2.. dan intai2 jugak jejak yang kawan2 tinggalkan dekat Shoutbox teman ni.. sekali ternampak satu komen.. nampak tak kat atas tu? komen dari Butang Dan Oyen ?? dia kata "mama Butang nak mandi"... terus teman terkejut berok.. alamak.. baru teringat budak2 dua ekor tu x mandi lagi.. aduiii.. terlupa teman.. baru semalam ingat nak mandikan deme dua ekor.. tapi disebabkan rakus sangat mempublish entri2 masakan tadi.. terus terlupa.. adoii.. ini yang buat kucen2 teman tu tergaru2 bpanjangan tuu.. alahai.. syian bulus2 teman ni.. semua kerana belog ni lahhh.. (ha' a.. yeaaa.. pasai blog ke pasai dirik sendirik?? haaa.. ni lea dikatakan bangau Oh bangau tuu.. asik nak salahkan menda lain walhal salah tu datang dari diri sendri!)
Opss.. sambung lik citer tadi.. korang rasa sape yang skodeng teman & tinggalkan komen seperti diatas nun? huk3.. pasti korang leh agak sape kann.. sape lagi.. my hubby miaw2 lea..  huh.. cemoihh..dia skodeng blog teman rupanya..  terkejut sampai nak pingsann sebenonya.. tau pasai apa... rupanya selama ni dia ada jugak singgah blog teman, ingatkan dia tak jenguk lansung.. hati ni dah rasa 3 rasa sekarang ni tauu.. 

# 1st rasa bersalah sebab lupa mandikan Oyen n Butang,
# 2nd rasa terkejut bila baca ayat kat kota shoutbox tu.. memang teman kenal sangat ayat tu.. 
dah terbayang muka my sayang tu tauuu.. 
# 3rd teman rasa terharu n hepi bila dapat tau dia ada jugak jenguk blog teman ni 
walaupun pada mulanya dulu my hubby menentang habis-habisan teman berblogging..

semua sebab? sebab inilah.. LALAI.. huk3.. 4 my miaw.. im sorry.. teman hari ni jea pun aktif update entri, sebelum2 ni byk yang autopublish.. sebab riso bila dah mengadap blog, asik lupa je mcm2.. hemm.. maafkan i yea miaw2.. esok i x buka blog yea.. nak settle semuanya esok.. (sambil buat muka seposen..)
tengok ni.. sampai biru2 muka teman, pucattt.. sebab terkejut nampak komen en hubby tu 
PLUS rasa bersalah x mandikan bulus dua ekor tu.. huk3.. 
im sorryyy miaw cyg.. pasni x buat dah.. 

RAJA SEHARI TEBAR ROTI CANAI

Nak tengok Video? KLIK bawah ni..
RAJA SEHARI TEBAR ROTI CANAI

Haloo mengkume semua.. pekabo? ha2.. mesti mengkome heran apasal teman ligat jea publish entri terbaru kan.. bukan apa.. saja jea nak share dengan korang apa yang teman terlihat menarik & unik bagi teman.. he2.. antaranya ialah citer tentang pengatin baru yang tebar roti canai ni.. siap kuo Harian Metro lagi tuuu...he2.. walaupun citernya dah lepas ( masa raya ke-4 ritu ) teman nak jugak buat entri.. sebab? sebab suka tengok muka pengantinnya.. dua2 cute n comel.. memang sepadan lah depa ni.. ha2..
bagi korang yang lum sempat baca leh baca sini okeh!


Raja Sehari Tebar Roti Canai
Butterworth: Pelbagai cara dilakukan pasangan yang bergelar raja sehari bagi meraikan hari bahagia itu tetapi bagi seorang peniaga, Mohd Fazli Fazil Mokhtar, 31, aksi roti canai ‘terbang’ mencuri tumpuan jemputan yang menghadiri majlis perkahwinannya kelmarin.
Mohd Fazli atau lebih dikenali sebagai Fund, pakar penebar roti canai dari Teluk Air Tawar, dekat sini, meluangkan masa 15 minit menyediakan juadah berkenaan kepada tetamu dibantu isterinya, 
Nurmawarnee Tumadi, 26.
Walaupun jemputan dihidangkan nasi sebagai menu utama tetapi ramai yang tidak melepaskan peluang menikmati roti canai ‘terbang’ dihasilkan Mohd Fazli yang sebelum ini terbabit dalam program mempromosi makanan Malaysia di Jepun dan China.
“Idea membuat roti canai pada hari perkahwinan saya adalah idea rakan-rakan. Walaupun nasi disediakan sebagai hidangan utama tetapi ada yang mahu mengambil makanan ringan.
“Kebetulan saya berniaga roti canai dan sering membuat pameran di luar negara menyebabkan rakan mencadangkan agar saya sendiri menebar roti canai dengan memakai baju pengantin,” katanya kepada Harian Metro.
Mohd Fazli mengenali Nurmawarnee dari Bagan Serai, Perak sejak setahun lalu sebelum bertunang Disember tahun lalu, dan mreka melangsungkan perkahwinan pada Hari Raya keempat lalu.
Dia mula menyertai Pertandingan Roti Canai Pulau Pinang pada 2005 sebelum mengikuti program mempromosi makanan Malaysia di Jepun pada 2010, 2011, 2012 dan tahun ini.
Anak sulung dari empat beradik itu juga menyertai ‘World Expo’ 2010 di Shanghai, 
China dan sekali lagi akan ke Jepun pada Februari tahun depan bagi mempromosi roti canai 
sempena kempen Tahun Melawat Malaysia 2014.
Mohd Fazli berkata, menyediakan roti canai dengan berbaju pengantin adalah sesuatu yang unik bagi meraikan tetamu.

pssstt ::: teman riso baju tu kena minyak jea.. kang x pasal2 butik pengantin ngamok.. hihihi..

nuffy2

adseng

Innity Mobile

GA New