Nuff

17 Ogos 2013

MENGHARGAI SYILING KERANA FIKIR TAKDE SEPOSEN TAKDE SERATUS..

Assalammualikum semua.. kali ni teman relaks jap dari publish entri pasal masak jea.. nanti korang bosan lak kan.. asik2 masak.. asik2 masak... kang ada yang tengah ganti posa terliur miur lak kang teman jugak dipersalahkan kannn.. heee.. 
Ok lah, berbalik pada Tajuk entri teman kat atas ni.. Menghargai syiling.. hemm.. teman rasa ramai dikalangan kita ni kalau nampak syiling kat tepi2 katil ke, bawah almari ke, kat celah2 sofa ke, atau tertinggal dalam mesin basuh ke.. mesti korang abaikan kan..? sebab bagi korang syiling tu nilainya kecik bebeno berbanding duit kertas.. duit kertas ni walaupun RM1 je korang rasa beso nilainya.. kalau syiling lak.. walau dikira2 sama jumlahnya RM1 jugak, korang still berat jea nak akui nilainya beso kan? kan? 
ni Tabung Angry Bird yang selalu teman isi duit syiling tu.. hee..
Bagi teman lak, sama lea.. tak suka syiling.. sebab syiling memberatkan poket teman aje.. tapi.. TAPI.. teman tertap hargai syiling2 tu.. walau 5 sen sekalipun, kalau teman jumpa kat mana2 dalam umah teman ni.. teman akan kutip n masukkan dalam tabung.. bukan niat nak ngumpoi duit pun sebenarnya, tapi dah perasaan menghargai syiling tu ada dalam jiwa teman.. 
so.. memang x boleh nak buat buta je bila nampak syiling.. sampaikan dengan hubby teman pun teman selalu pesan, kalau nampak syiling kat mana2 dalam umah ni, kutip n masukkan dalam tabung.. sebab kalau takde seposen/dua posen.. x cukup seratus tauuu.. ha2.. my hubby sampai sekarang macam dah hafal je ayat teman ni.. tapi memang betul kan apa teman cakap ni.. cuba korang kira.. RM99.90 kalau nak cukupkan RM100 korang kena tambah seposen kan? haaa.. kalau xde seposen acane? haaaa.. itulea kaitannya kann..
Teringat baru2 ni, malam raya...kami keluar ke Maidyn.. nak mencari kasut capal untuk 
my hubby ke Masjid nanti, hubby pun pilih2 lea barang nak dibeli n kami pun kira2 lea berapa rm nak bayo kan.. almaklumlah.. hubby bawa duit cukup2 je pun.. malas bwk banyak takut nanti terambang mata lak.. kan x elok membazir.. toi x? hu2.. kami dah kira semua..RM55 jea nampak macam cukup.. sekali bila kat kaunter dia kata RM55.10.. alamakkk... kami terculas kira kah.. ha3.. mana nak cekau seposen weh.. aduii.. acane leh salah kira nih.. pastu masing2 dok korek2 poket kot ada duik yang terselit..
gambo syiling seposen xdek.. ibaratkan aje ini seposen yea.. 
 haaaa... last2 syukur.. ada jugak seposen.. cukup2 untuk bayo.. hemm.. time 2 hubby dah pandang muka teman.. he2.. teman dpt agak apa dia fikir.. mesti dia fikir ayat teman "xde seposen xde seratus.. ha2.. lepas balik umah dia kata inilah dia Tragedi Seposen.. sin baik ada seposen.. kalau tak malu je nak reduse barang yang dibeli depan customer lain.. hik3.. aluuuuuu.. pepe pun.. kami semakin menghargai syiling start from that tragedy.. ekekekk.. macam tragedy beso bebeno yew.. aishh.. haruslah.. nak pulak ada org yg teman kenal kat situ..
Misi menyimpan diteruskan.. teman pernah tukar syiling.. sedar x sedar rupanya beratus jugak syiling yg teman kumpul dari celah2 dalam umah teman ni.. heee.. (yg pasti itu duit my hubby yg x suka syiling.. heh3)
tengokk.. Angry Bird marah sebab kita x menghargai syiling.. so, meh lea kita ramei2 hargai syiling walau 5 sen sekalipun.. sebab? sebabbbb.. xde seposen xde seratus.. he2.. salam..

Related Posts

8 ulasan:

  1. btol2...ske dgn istilah tu...tp spnjg smggu part time sy kt fast food hari tu, sdih sgt tgk diorg tggal macam tu je syiling kat atas meja...kalau setakat 15 sen or 30 sen tu x pe lah, ni smpaikan 2.50 pn ade.. kalau kitorg x sdar, emg msuk tong smpah je la duit2 tu...hmmmm

    BalasPadam
    Balasan
    1. yeke? eh.. byk jugak RM2.50 tu tau.. hemm.. tu lea depa kan.. asal syiling jea depa anggap macam tak berharga.. walhal kadang duit 2 lea nak guna time diperlukan.. bayo duit loker ke.. duit parking ke.. kan kena pakai duit kecik? aisshh..

      Padam
  2. Dulu zaman sekolah rendah terpaksa mrncari duit 20sen bawah rumah untuk buat belanja sekolah esok..boleh beli nasi kerabu sebungkus..minum air paip je..

    BalasPadam
    Balasan
    1. huuu.. betul mieza, kita sampai sekarang menghargai syiling sebab kita pernah lalui kesusahan tanpa duit.. dulu bg kita 20 sen pun dah banyak kann..

      Padam
  3. Orang yang main campak-campak je duit kecik termasuk syiling ni mungkin dari golongan berpendapatan tinggi kot. Golongan berpendapatan rendah macam saya ni, memang kumpul. Tak cukup duit dalam tabung, top up lagi dengan juai tin, botoi kicap dengan surat habaq lama. Tu dia, punya terok nak kumpui duit. Hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu awak.. hanya kita yang pernah hidup susah yang tau menghargai duit kecik/duit syiling tu..

      Padam
  4. semua yg komen sini teman dh kunjungbalas yea.. thanx sebab sudi singgah n komen

    BalasPadam
  5. bagi anda yang mempunyai keluhan penyakit yang ad di bawah ini bisa mencobaynya dengan obat herbal tanpa efek samping
    obat herbal campak
    obat herbal vertigo akut
    obat herbal paru-paru basah
    obat herbal fistula ani

    BalasPadam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

Innity Mobile

adseng

GA New