Nuff

17 Ogos 2013

NASI LEMAK HOME MADE

Haii.. entri masak lagi yea.. aishh.. bila nak stop nya entah.. ni lea padah nya bila lama sangat menggodek entri yg dalam draft teman tu.. abes semua teman nak publishkan.. hu3.. xpelah.. saja nak share jea kan.. even korang memang pandai masak menu ni, malah lagi sedap kot kan.. tapi teman nak jugak share sebab ini jugak salah satu kegemaran my hubby tu.. heeee.. nasi ayam n nasi lemak.. ha2.. okehlah.. ni resepi nasi lemak yang teman dah buat entah berapa kali entah.. sedapp.. heee...
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠· 
BAHAN-BAHAN
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·
Bahan untuk nasi:-
 2 cawan beras
 1 cawan santan n 1 cawan air( jun guna 1/2 cwn santan pekat n 1 1/2 cwn air)
 1 helai daun pandan - disimpul (teman potong pendek2 jea..)
 3 hirisan halia
Secubit garam
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠· 
BAHAN-BAHAN UNTUK SAMBAL
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·
* 6 sudu besar cili kering mesin
* 4 ulas bawang merah -ditumbuk
* 2 ulas bawang putih -ditumbuk
* 1 biji bawang besar -dihiris
* segenggam ikan bilis (dibasuh, separuh darinya ditumbuk)
* sedikit air asam jawa
* sedikit belacan (jika suka)
* garam n gula
Bahan sampingan lain :-
Ikan bilis goreng, telur rebus dan timun.
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·
CARA MENYEDIAKAN:-
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·
Campur semua bahan untuk nasi dan masak seperti nasi biasa.
Tumis bawang besar, masukkan bawang2 yg ditumbuk, cili mesin, belacan dan ikan bilis yg ditumbuk..
hingga sedikit garing dan pecah minyak.
Masukkan air asam dan separuh lagi ikan bilis yg sudah dibersihkan tadi.
Masukkan garam n gula. Masak sehingga agak pekat.
heee.. nasi lemak ala2 gaya kat kedai makan.. hubby teman sebok jea tanya mana dapat daun pisang.. alahai.. makan jea lea.. banyak pulak soklan nya.. hi3.. 

Related Posts

25 ulasan:

  1. waaaaa macam sedappp jeee...malam td bru mkn nasi lemak...heheheh

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehehe.. sekali sekala makan emmang sedap kan..

      Padam
  2. Yelah... nak tahu juga mana dapat daun pisang
    Nasi lemak kalau kena daun pisang memang meletopz aromanya
    Kakak dah jadi teringin pulak dah ni:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehehehe.. daun pisang cari kat kedai mamak.. malas nak jawab kat hubby sebab perut dh lapo.. kekeke

      Padam
  3. hari2 mkn nsi lemak sbb mak jual... =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. amboih... ni mesti mak pandai buat ni.. sedapp..

      Padam
  4. wah..cam kat kedai..mesti sodap ni..:)

    BalasPadam
  5. kalau guna air asam jawa takke jadi masam?? saya lemah skit masak yg guna cili kering+air asam jawa

    BalasPadam
    Balasan
    1. jangan banyak sangat.. hubby teman suka boh air asam jawa.. so, ikut je lea.. heee

      Padam
  6. nampak sedap!

    salam syawal =)

    BalasPadam
  7. saya suka mkn nasi lemak yg dibungkus daun pisang . ada rasa unik sikit ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. betull.. sedap tiba2 bila mkn dgn daun pisang kan

      Padam
  8. Blogwalking di sini, jom singgah ke http://www.budakblogspot.com/

    Budak Blogspot memberikan panduan dan tips blog dalam bahasa Melayu kepada blogger Malaysia untuk menghasilkan blog yang berkualiti, mesra SEO dan trafik tinggi. Budak Blogspot juga menerapkan pendekatan SEO, Google PageRank serta Alexa Rank yang baik.

    BalasPadam
  9. Waahhh mujur bagi idea..nak buat nasi lemak lah esok..

    BalasPadam
    Balasan
    1. ha2.. kan.. sib baik ada idea dah.. hee.. esok teman lak cari idea kat blog mieza ok..

      Padam
  10. wah rajin masak2 yer.. bagus2..

    BalasPadam
    Balasan
    1. heee.. boleh la.. untuk makn berdua.. klu utk kenduru x reti teman

      Padam
  11. Red Velvet promotion for blogger. visit our blog :)

    BalasPadam
  12. lamanya tak makan nasi lemak ...

    sabarrrr jelah .. Diet season ... sabarrr banyak2

    BalasPadam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

Innity Mobile

adseng

GA New