Nity

Nuff

21 Januari 2014

2nd Giveaway by Nina

2nd Giveaway by Nina
Jom Join!! 2nd Giveaway by Nina -->klik Banner atas ni cepatt!!
TARIKH TAMAT : 31/01/2014 
Hadiah : 
3x Header by BudakVanilla
2x ReFuBee Pretzle Choclate/Hazelnut/Almond by Azney Shamsuddin
1x Novel & 1x Topup RM 5 by Cik Akie
1x Topup RM 5 by Anis Atyra
1x Topup RM10 & 1x Topup RM5 by Nurul Asikin Rasidi
3x Topup RM5 by Ian Faizal
2x Topup RM5 by Aimi Farzana
Topup RM5, Baju tribal/blouse, Tudung bawal by Amirah Nuraisyah
1x 2 Keychain Felt by Saljiah Zafirah
1x Novel & 1x Topup RM 5 by AlyaniMatshah
2x Handphone strap & 2x Keychain Comel by Tengkubutang

20 Januari 2014

SYARAT BARU BAGI JEMAAH PEREMPUAN--WANITA WAJIB BAWA MAHRAM


WANITA WAJIB BAWA MAHRAM

SYARAT BARU BAGI JEMAAH PEREMPUAN
Baru-baru ni teman bersembang dengan rakan-rakan tentang hal ni, ada member teman tu berhajat nak ke Mekah.. nak menunaikan Umrah, tetapi kecewa akhirnya apabila wujud pula syarat baru oleh Arab Saudi, dimana Mulai 2013 Kerajaan Arab Saudi telah mengetatkan peraturan baru iaitu, jemaah perempuan yang berumur 45 tahun ke bawah dan jemaah lelaki yang berusia kurang dari 18 tahun yang ingin mengerjakan umrah tetapi tidak mempunyai mahram yang sah tidak akan mendapat visa

Hal ini telah disahkan ramai dimana mereka tidak dapat pergi kerana Kedutaan Arab Saudi telah menolak permohonan visa berikutan penguatkuasaan undang-undang baru ini.

Member teman tu masih bujang, sebab tu menda ni jadi masalah bagi dia.. dia cadang nak gi dengan kawan2 perempuannya, tapi bila dah jadi camni, harapan tinggal harapan jea kot.. nak ajak ayah.. ayahnya dah lama meninggal.. nak ajak adik lelaki, kewangan lak tak mengizinkan.. so.. acane tu? terpaksa bersabar yea sayang, tunggulah dah bersuami nanti.. gi sana sama2 yea.. mungkin itu yang Allah dah tulis untuk awak..

hemm.. So, info ini jugak buat kengkawan semua yea.. sebar2 kan kalau boleh.. ini 
bagi memudahkan bakal-bakal jemaah yang berhajat mengerjakan umrah dalam waktu terdekat atau beberapa bulan lagi, apa2 pun sila AMBIL PERHATIAN. 

CONFIRMKAN DENGAN TRAVEL AGENT KORANG NANTI TENTANG HAL INI. 
PASTIKAN JUGA KORANG MEMPUNYAI MAHRAM SEPERTI DALAM CATATAN BERIKUT :

PERATURAN PERMOHONAN VISA
Semua jemaah wanita yang berumur kurang dari 45 tahun atau jemaah lelaki yang berumur kurang dari 18 tahun pada tarikh permohonan visa umrah TETAPI TIDAK DITEMANI MAHRAM tidak akan diluluskan visa umrah oleh Kedutaan Arab Saudi lagi.

Contoh mahram yang dibenarkan dan dokumen diperlukan :-
1. Suami – surat nikah;
2. Bapa kandung – surat beranak;
3. Adik beradik lelaki kandung – surat beranak
4. Bapa saudara kandung – surat beranak wanita, surat beranak ibu/ bapa dan surat beranak bapa saudara
5. Datuk kandung - surat beranak wanita dan surat beranak ibu/ bapa

AMBIL PERHATIAN  DAN SILA ALERT DENGAN SAUDARA MARA KAWAN2 YANG BERHAJAT PERGI TETAPI TIDAK MEMPUNYAI MAHRAM.
Kepada semua yang permohonan visa ditolak dan hajat untuk mengerjakan umrah tidak kesampaian, jangan bersedih lama2 ya. Sentiasa yakin pada Allah yang perancangan Allah adalah yang terbaik untuk kita. 
untuk Haji teman tak pasti lak.. 

Giveaway Saya Nak RM300 Angpow Daripada Nile.com.my

 Saya Nak RM300 Angpow Daripada Nile.com.my
Nile.com.my Malaysia yang merupakan website online shopping ada buat satu GiveAway sempena Tahun Baru China dalam entry ini .

2x Pemenang Bertuah akan mendapat RM300 seorang
4 x Pemenang bertuah akan mendapat RM100 seorang

Jom ramai-ramai kita join giveaway ni ! Just follow jea 4 step yang simple kat bawah ni .. 

1. Tajuk : Saya Nak RM300 Angpow Daripada Nile.com.my

2. Letak banner kat bawah ni dalam entry korang  dan linkkan dalam banner tu dengan 
    link yang ini    : http://www.nile.com.my/page.php?cd=76

3.  Lepas tu , dalam entry tu korang tulislea , if korang dapat RM300 tu , korang nak buat apa ?         
          (Contoh : nak beli barang rumah ke, nak tambah2 beli henfon baru kewww..)

4.   Email to give_away@nile.com.my korang punya detail , bersama tajuk [Your Full Name]
a.       Blog Link :
b.      Full Name :
c.       H/p Number :

5.  Boleh check keputusan cabutan bertuah di sini : http://www.nile.com.my/page.php?cd=87

Tamat pada : 21/01/2014 pada pukul 12 pm . 

Hemm.. kalau teman menang lea hadiah RM RM ni kan.. teman ingat nak beli satu barang special untuk diri sendiri buat kenang2an dalam berblogging.. haa.. maybe buat tambah2 duit untuk beli gadget henfon, sebagai ganti henfon teman yang dah semakin outdated ni.. kui3.. hope bole menang.. yeay!

--->Selamat menjoinkan diri!!
-->JANGAN LUPA email kepada diorang seperti step ke-empat di atas ya !
 GOOD LUCK ! hehe :p

p/s : Pemilihan berdasarkan undian melalui Random.Org :) 

18 Januari 2014

CARA REPAIR BADAN SENDIRI

Sambil rehat2 atau bersantai2... kita boleh la cuba2 repair badan kita sendiri. Rujuk grafik. Picit dan gosoklah bahagian2 berkenaan di tapak tangan kita. InsyaAllah bermanfaat untuk kesihatan. Lagi baik kalau sedang memicit2 atau menggosok2 tu kita baca Surah Al-Fatihah, Ayat Kursi dan 3 Surah Qul...

17 Januari 2014

PM Najib Tun Razak dan Isu Kangkung

Maybe, PM kita sendiri tak sedar bahawa setiap apa saja yang keluar 
dari mulut beliau boleh jadi isu paling hangat ketika ini...
Salam Jumaat buat semua, hemm pagi tadi teman terbaca banyak cerita pasal KANGKUNG yg berkaitan dengan PM kita dekat MalaysiaKini.. rupa2nya banyak sungguh herdikan dan kata2 sinis yang beliau terima dari orang ramai yang menentang kenaikan harga barang, dan beliau sendiri dah pun menjawab tentang isu kangkung yang kini hangat diperkatakan dalam Facebook sehingga ada yg membuat parodi lagu kangkung, dan yang terbaru wujud isu perkauman pulak bila tersebar gambar dari kaum bukan Melayu, dimana replika kartun PM kita yg mulutnya disumbat dengan 10kg kangkung.. dalam pada tu.. teman baca jugak komen2 yang negatif kat situ,  kebanyakan menyarankan PM kita berundur.. 
hemm.. bila terbaca je komen macam tu, terfikir jugak kenapa PM masih tak faham apa yang rakyat mahukan? ternyata terang2an dah nampak yang rakyat inginkan perubahan, kalau taknak berundur sekarang, tak tahulah apa lagi malu atau aib yang beliau akan terima lepas ni, 
sedikit sebanyak teman ada jugak berasa kasihan beliau diperlakukan begitu, nak pulak isu kangkung baru2 ni tersebar meluas hingga keluar Malaysia pun ada, 

Teman pasti keadaan ini akan berlarutan sekiranya PM masih disitu.. kalau benarlah begitu, teman rasa lebih elok beliau berundur secara terhormat.. atau.. betulkan keadaan yang semakin membebani rakyat ini, fahami kesusahan rakyat dengan merasai sendiri keperitan rakyat... atur perbelanjaan negara dengan betul dan tidak lagi menggunakan pendapatan negara untuk sesuatu yang tidak penting..dapatkan kembali kepercayaan rakyat dengan sesuatu yang benar2 buat rakyat kembali menyokong pucuk pimpinan beliau.. 
Dan sekiranya masih tak mendapat tempat dihati rakyat, maka berundurlah dengan cara terhormat daripada diri beliau terus diabkan.. .kerana apa yang teman nampak, rakyat dah semakin kurang hormat kepada beliau..  dan sekiranya masih tiada tindakan membaiki keadaan daripada beliau, sudah tentu apa saja dibuat rakyat akan menentang .. inilah dikatakan bila dah tak suka, buat apa pun orang akan mengata.. 

16 Januari 2014

THAIPUSAM DAN APA YANG BEST?

THAIPUSAM DAN APA YANG BEST
Hemmm.. hari ni teman saja jea buat entri pasal Thaipusam ni.. sebab esok hari Thaipusam kan.. dan apa yang best ialah.. heeee.. esok my hubby Cotiiiii.. haaa.. korang pun coti gak kan?? Apa2 pun teman saja baca sikit2 info tentang perayaan Thaipusam ni, just untuk pengetahuan bukan berniat nak agung2 kan jauh sekali nak sambut... just info dan ilmu untuk diri sendiri aje.. so, jangan ada yang kata teman buat entri ni nak promote Thaipusam lak yea.. hari tu nak buat entri Maulidur Rasul tapi udah terlepas sebab bz dengan tetamu yang datang umah n ajak gi jengjalan.. hu3.. so, terlepas lea entri pasal Maulidur Rasul..

Hemm.. ok lah.. meh kita mulakan, sedikit pengenalan tentang Thaipusam.. Hari Thaipusam merupakan perayaan yang disambut oleh mereka yang beragama Hindu di seluruh dunia bagi menghormati dewa Hindu, Dewa Murugan atau juga dikenali sebagai Dewa Subramaniam.

Thaipusam dirayakan pada bulan 'Thai' bulan kesepuluh dalam kalendar Tamil. Pada hari Thaipusam, bulan penuh melintasi bintang terang, Pusam dalam zodiak Cancer.

Pada hari itu mereka akan membawa susu yang berwarna putih kerana susu itu dianggap paling suci . Susu ini diisikan dalam belanga tembikar atau kini dalam belanga aluminium. Belanga berisi susu ini akan dihias dengan pelbagai corak , warna , daun dan benang. Belanga ini akan dijunjung di atas kepala dari luar kuil hinggalah ke dalam kuil. Tidak semua penganut Hindu membawa belanga berisi susu ini.

Ramai juga lelaki Hindu yang mencukur rambut pada hari tersebut dan menyapukan campuran serbuk cendana dan air di atas kepala. Perkhidmatan menggunting rambut ini ada disediakan di luar kuil dengan bayaran tertentu. Ia merupakan satu bentuk melepaskan atau membayar nazar.

Bagi yang memohon ampun agar dosa mereka diampunkan, kavadi akan dibawa atau dijunjung di atas bahu atau di atas kepala. Kavadi ini diperbuat daripada beberapa rod besi atau kayu yang di atasnya terletak patung dewa Murugan dengan pelbagai saiz dan bentuk. 

Antara hiasan utama kavadi ialah bulu burung Merak dan bunga-bungaan. Pembawa kavadi ini terdiri daripada lelaki , perempuan, tua, muda dan kanak-kanak. Berat dan saiz kavadi ini bergantung kepada kemampuan seseorang. 

Selain itu pembawa kavadi akan diiringi oleh beberapa orang pembantu khas dari tempat masing-masing. Ada yang diiringi dengan kumpulan muzik , mangkuk perasap kemenyan dan lain-lain. Dari semasa ke semasa, pembawa kavadi akan berehat di tangga-tangga tertentu , berehat dan diberi minum.

Pelbagai cara menyiksa diri bagi menunjukkan mereka memohon ampun. Antaranya ialah berjalan di atas kasut berpaku. Mereka melangkah perlahan-lahan mendaki tangga-tangga kuil hingga tiba ke sisi patung Dewa Murugan di dalam gua Batu Caves. 

Ada juga yang mencucuk panah besi pada lidah dan pipi dari kiri ke kanan dengan panah pendek dan panjang. Yang lain pula mencucuk belakang mereka dengan puluhan mata pancing yang bersaiz 10 sm. Mata pancing itu disangkut dengan buah limau nipis yang teramat pedih rasanya. Ada juga mata pancing itu bertali dan ditarik oleh para pembantu.

Boleh dikatakan semua mereka berada di dalam keadaan separuh sedar.

Upacara Pecah Kelapa Sempena Perayaan Thaipusam
Pesta' memecahkan beratus-ratus ribu buah kelapa oleh penganut-penganut agama Hindu sempena perayaan Thaipusam kini  bermula..

Upacara yang diadakan saban tahun itu adalah sebagai persediaan merayakan Thaipusam yang disambut esok oleh penganut agama Hindu di seluruh dunia.

Tradisi ini diadakan bertujuan untuk  menyucikan diri daripada kejahatan.

Selain itu, tradisi ini turut dikongsi oleh orang ramai yang turut 'menolong' memecahkan buah kelapa yang disediakan di tepi jalan atau di hadapan kuil.

Beberapa jalan di sekitar bandar raya telah ditutup secara berperingkat mulai semalam, Rabu (15 Januari) berikutan perarakan berhala sempena perayaan Thaipusam esok (Jumaat) ,

Jalan-jalan dari Kuil Sri Maha Mariamman di Jalan H.S.Lee ke Kuil Sri Subramaniam, Batu Caves ditutup bermula pukul 10 malam hingga 4 pagi berikutan perarakan itu.

So, kepada sape2 yang suka berjalan tu.. dok umah jelah yea esok.. hu3.. mana tau nanti terkandas lak kat jalan2 yang digunakan untuk upecara ni.. haaa..

Segmen : Ramaikan Follower,Raikan Ukhuwah

just nak support rakan blogger kita, hee.. sorry abak.. lambat plak join.. heee.. jom kita meramaikan follower jom.. jomm.. klik Banner atas ni untuk join! =) disamping leh tambahkan follower, leh kita kenal2 dengan blogger2 lain .. kan.. =)
Syarat-syarat :

1. Follow Lorong Cinta
2. Buat Entri  Segmen : Ramaikan Follower,Raikan Ukhuwah..
3. Tampal Banner dan link kepada Lorong Cinta
4.Copy URL dan Paste dalam ruangan komen
5.Bermula 7 Januari dan berakhir 7 Februari 2014

15 Januari 2014

MASUK RAPI MAGAZINE

---- Wordless Wednesday ---
Simpan buat kenang-kenangan.. heee.. tapi yang ni bukan citer pasal blog tauu.... tapi citer/pendapat teman tentang .. hemm.. bacalah sendiri yea.. Takmau taip panjang2.. lagipun ini kan entri Wordless Wednesday.. heee.. 

09 Januari 2014

ARMAGGEDDON NIGHTHAWK KAI-5 REVIEW

ARMAGGEDDON NIGHTHAWK KAI-5
Ni rupa kotaknya.. Beso kan..
Lalalalala.. Hai. korang semua, Hai.. senanglah dalam hati... he2.. hari ni mood nak buat entri datang dah sikit2.. ni yang up satu entri baru ni.. hu2.. bukan entri apa pun, just nak review tentang keyboard baru yang hubby teman beli ni haa.. semalam dia beli keyboard ni, pergh.. kotaknya beso.. tapi dalamnya tak lea beso mana.. hik3.. mula2 pandang sebelah mata jea.. maleh nak nengok.. tapi pastu bila duduk kat kerusi depan pc tu, try menaip sikit.. pergh.. lembutnya butang keyboard dia.. alahai.. jatuh cintak teman tau! memang butang keyboard camni lea kegemaran teman.. idoklea keras melengkang macam yang sekarang teman guna sebelum ni.. kekekeke.. 
2 COLOR BACKLIGHTING tuuuuu.. heee..
sekali dengan CD Installer.. (jangan tanya lebih, teman idak lea tau menda2 ni)

Haaa.. harga yang hubby teman beli semalam ialah RM 105.00, hubby miaw beli kat Lowyat, mana lagi yang murah kan? ho3.. tapi kalau ada yang beli lagi murah tu, sila diam2 yea.. hi3.. nanti teman nyesal lak kang.. harga murah dari yang kami punya.. kekekeke.. apa2 pun jom baca review kat bawah ni.. haaaa.. kot lea mengkome pun sedang tercari2 keyboard baru kan.. he2.. teman suka keyboard ni.. best! baca review!

Technical Specifications
General
  •  118 membrane silent switch and lifespan up to 10,000,000 keystrokes.
  • 11 programmable macro keys, on-the-fly profile switch.
  • 3 customizable gaming software profiles.
  • 7 default multimedia control keys.
  • Adjustable polling rate with custom setting 125/500/1000Hz.
  • Adjustable backlighting intensity and color [red, blue].
  • Gaming cluster with anti-ghosting capability
  • Additional WSAD and directional keys
  • 1.5 meters multiflex cord
Description

24 Programmable buttons: Headed by 12 additional keys with 2 Macro profiles, the KAI-5 can store up to 24 different Macros, with a profile switch key for easy cycling.

Gaming mode: Activate the gaming mode via a simple button to disable the windows key. You’ll never be disturbed by that pesky little button while gaming ever again.

Marked key set: Additional WSAD and directional keys give a stylish finish to the KAI-5. It is also practical, with its grooves and markings to aid in lightning-quick keystrokes.

Designed with the essential Keyboard Active Illumination, our codenamed KAI-5 has been a popular choice amongst gamers. With its prominent backlighting, you will have perfect vision of the keyboard which reduces the chance of hitting the wrong keys.

The KAI-5 comes with 12 built-in programmable buttons. Additional keys mean that you can have more commands at your disposal. Create your very own macros and customize the KAI-5 to match the game.

The KAI-5 comes with 2 Macro profiles color coded into hot red and cool blue backlighting. This prevents any confusion between profile switching, improving your gameplay responsiveness. 

Be it the handful of spells in World of Warcraft, or simply adding macros for different games, additional macro keys are indispensable.

tengokkk.. best giler kan.. bila malam2 sungguh cantikk keyboard ni, pastu kan.. buttorn dia lembut jea nak menaip.. alalala... sukaaa sangat2 tauu.. pandai hubby miaw pilih.. hu3.. Opsss.. dia pilih ada sebab.. sebab nak main game senanggg.. haaaa.. tau sangattt... tapi takpe.. janji bestt! sedap menaip! he2..

Sumber
Gambar : Pakcik Google..
Info : http://armaggeddon.net/

06 Januari 2014

BERADA DALAM PENJARA SELAMA SEJAM

BERADA DALAM PENJARA SELAMA SEJAM
Entri berkaitan-->Call Me Back *126* - maxis
Nampak gambo atas tu? he2.. korang ibaratkanlah tu teman yea.. alkisahnya teman pernah terkurung dalam pintu grill dekat umah teman ni tau.. masa mula2 pindah n duduk dengan hubby, teman tak pernah terfikir pun akan melalui pengalaman camtu tau.. hu2.. 

Meh teman citer, hari tu kannn.. lepas hubby teman makan tengahari kat umah, dia pun bersiap ke Ofis semula, dalam kul 2 lebih kurang.. lepas hubby dah gi koje teman lak memang nak keluar jap gi Mydin, nak beli barang dapur untuk masak dinner punya menu.. kelam kabut sangat nak keluar, teman tarik lea pintu kayu tu (yg dah di lock dari dalam) pastu seluk poket nak buka pintu grill.. tengok2 kuncinya enggak adaaaa.. warghhhhh.. teman terlupa amik kunci grill.. arghh... guano ni?? 

Teman terperangkap ditengah2 tu? henfon lak takde kredit.. nak whats app pun line wifi takleh 'tarikh' sampai keluar pintu tu.. teman udah mati kutu kat tengah2 tu.. aiyooo.. acane ni? nak mintak tolong jiran, jiran lak tak keluar2 umah dari tadi.. pastu teman pun cuba lea rodok2 gak mangga grill tu dengan kunci2 lain yang teman ada.. dengan harapan untung2 boleh terbuka walau bukan kunci dia.. tapi.. kecewa hasilnya.. tak boleh wehh! (memang lea tak boleh kannn.. kunci SOLEX tuuuuuuuuuuu..)

Akhirnya teman berpeluhan kat situ.. gilerrr.. panas wehh!! ingat hotel ke ada aircond kat situ? ha3.. teman pun terduduk kejap kat tengah2 ruang antara pintu grill n pintu kayu tu..fikir punya fikir.. lama2 teringat tentang perkhidmatan Maxis Call Me Back yang disediakan untuk pelanggan Maxis yang tiada kredit dan ingin dihubungi segera (urgent) macam SOS gak lea bagi teman kan! 

Pastu teman pun tekan no. *126* diikuti no henfon hubby teman... tak lama pastu.. kring.. kring.. hubby teman Call teman.. (itupun selepas 3 mesej Call Me Back  berturut2 baru dia call, sebab dia tak paham katanya nape teman tiba2 cakap omputeh suh dia call lik.. kui3) then teman mengadulah itu ini, mintak dia balik bukakan pintu.. huk2.. kesian hubby teman balik semula ke rumah semata2 nak bukakan pintu grill untuk teman.. lepas dah buka dia terus gi koje lik.. nampak macam ada marah sikit kat muka hubby tu.. yelea.. dia baru masuk koje dah kena balik umah lik.. Teman pun faham dia bz sangat masa tu.. teman takut2 gak nak call dia.. 

Abeh tu, kalau tak call camne teman nak keluar dari situ? alamatnya kena tunggu sampai pukul 6 la baru leh Merdeka??? ha3.. tq lea hubby ku sayang, walau bz camne pun masih sudi balik selamatkan bini mu yang pelupa ni.. ha3.. selepas itu.. tiap kali nak keluar teman pasti akan genggam kunci tu kuat2.. takut terjadi kes terkurung ni lagi.. kikiki.. fobia wehh!!

Pssst : Sebelum ni teman pernah gelakkan kawan FB teman yang pernah hadapi kejadian terkurung macam teman gak, last2 kena batang hidung sendiri.. amik kauuu.. gelakkan orang lagii.. ha3.. So, korang hati2 yea.. jangan nak gelakkan teman sangat, kang korang lak kena.. hah3..  takuttt

Call-Me-Back *126* - Maxis

Call-Me-Back *126*

Haaa.. saja teman nak share yang ni dulu, sebab selepas share tentang menda ni, ada STORY disebaliknya teman nak share ngan korang.. apa2 pun.. korang cuci mata dulu nengok menda ni yea, malas teman nak translate2.. korang leh baca n faham Bahasa Inggeris kan? korang bacalah yea.. nanti teman update entri b terbaru yang berkaitan Call-Me-Back *126* ni yea! ada lea citer sikit pasal ni.. he3...

Call-Me-Back *126*

Call-Me-Back *126* is an exclusive service for Maxis subscribers. If your line has been barred or you're out of credit, you can send an SMS to other Maxis or Hotlink subscribers asking them to call you back. Best of all, it's totally free-of-charge!
Terms & Conditions
This service is available to all Maxis Mobile and Hotlink subscribers.


The content of the SMS is predefined using a standard template. Subscribers will not be able to send a personalised message.

Maxis Mobile subscribers may use this service only when barred and up to 3 times per month.
Hotlink subscribers can use this service when they are out of balance or their account has been deactivated. Maximum usage is 3 times per month.

03 Januari 2014

KALENDAR TAKWIM TARIKH PENTING DALAM ISLAM TAHUN 2014

Kalendar Takwim tarikh penting dalam Islam Tahun 2014 / 1435 - 1436 H bagi Malaysia.
Hari ni teman masih bz lagi nak ber blogwalking.. ada tetamu lak nak mai umah malam ni, nak kena kemas umah dan macam2 lagi nak settle kan.. hope lepas dah selesai semua teman dapatlah bw ke blog rakan2 yang komen kat sini yea.. jangan marah teman yea.. sebab lum ada kesempatan nak singgah blog korang... ada masa nanti teman singgahbalas yea.. thanx buat semua.. sayang korang semua..

Apa2 pun, entri blog teman kena jugak di update kan.. sebab hari ni dah masuk 3 Januari 2014, teman lansung takde update lagi entri terbaru untuk tahun ni kan.. makanya.. teman nak update sesuatu yang penting untuk kita share bersama2.. teman share info ni dari Blog Mia Liana yang femes tu.. jom singgah!

Maulidur Rasul
14 Januari 2014 bersamaan 12 Rabiulawal 1435 H

Israk dan Mikraj
27 Mei 2014 bersamaan 27 Rejab 1435 H

Awal Ramadhan / Berpuasa
*  29 Jun 2014 bersamaan  1 Ramadhan 1435 H

Nuzul al-Quran
15 Julai 2014 bersamaan 17 Ramadhan 1435 H

Hari Raya Puasa / Aidilfitri
* 28 Julai 2014 bersamaan 1 Syawal 1435 H

Awal Zulhijjah
26 September 2014 bersamaan 1 Zulhijjah 1435 H

Hari Raya Korban / Aidiladha
* 5 Oktober 2014 bersamaan 10 Zulhijjah 1435 H

Awal Muharam / Maal Hijrah
25 Oktober 2014 bersamaan 1 Muharam 1436 H

* Tarikh ini akan diisytiharkan oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Malaysia 
Sumber :  Jawatankuasa Teknikal Kalendar Islam, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

Entri Credit to : Blogger Mia Liana

GA New

Innity Mobile

nuffy2

BV2019 - 2

nity 2