Nity

Nuff

29 Mei 2017

RESEPI NASI AYAM MUDAH DAN SEDAP!

RESEPI NASI AYAM MUDAH DAN SEDAP!

Hai.. hari ni TB nak share tentang masakan yang TB paling suka di bulan Ramadhan ni.. kalau nak tahu TB dengan hubby TB suka makan nasi Ayam, Tapi untuk tahun ni TB belum buat lagi menu ni .. InsyaAllah memang akan buat gak Menu nasi Ayam Mudah dan Sedap ni.. sebab hari-hari makan berkuah macam bosan la pulak kan.. Nasi Ayam ni antara yang simpla bagi TB dan Hubby..  Haa.. nak tengok apa resepi yang TB gunakan untuk memasak Nasi Ayam Mudah dan Sedap ni? jom terjah!


Oh ya.. sebelum tu TB nak gitau kalau korang agak macam susah je nak keluar ke pasar atau ke supermarket untuk membeli bahan-bahan untuk memasak Nasi Ayam ni, korang tak perlu pening-pening.. korang boleh je beli secara online.. tambahan pula sekarang ada sale sempena Ramadhan.. eh.. kat mana yang perlu korang shopping tu? kat mana lagi.. LAZADA la.. 


Haa... sekarang Lazada sedang buat sale sehingga 90% untuk barangan untuk kome masak tu.. haha.. jom terjah Marhaban Ya Ramadhan and Riang Ria Raya sale yang telah berlansung dari 19hb Mei 2017 hingga 30 Jun 2017 ini.. dimana korang boleh dapat diskaun sehingga 90% tauu.. Jom cepat-cepat Shopping.. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Haa.. antara barang yang korang boleh beli di Lazada untuk masak Nasi Ayam Mudah dan Sedap ni ialah :


Knorr Seasoning Chicken 12 Cubes



Adabi Serbuk Campuran Kunyit (250G)



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Haa.. TB senaraikan sikit ajelah yea.. kang penuh pulak satu entri ni nak letak gambar semua.. bila pulak nak story pasal resepi kang kan.. so.. korang cari lah sendiri apa korang nak kat lazada tu nanti yea.. Ok lah.. jom kita tengok Resepinya ye..

RESEPI NASI AYAM MUDAH DAN SEDAP!

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠· 
BAHAN-BAHAN
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·

Beras (3 cawan)
Ayam (1/2 ekor)
Bawang putih (2 ulas)
Bawang merah (2 ulas)
Halia dihiris halus (1 inci)
Kulit kayu manis (1 cm)
 Bunga lawang (1 kuntum)
Buah pelaga (2 biji)
Sos tiram (3 sudu) 
Daun pandan (2 helai)
Serbuk kunyit (secukup rasa) 
Gula (secukup rasa)Garam (secukup rasa)

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·
CARA MENYEDIAKAN:-
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·
Tumis bawang putih hingga naik bau, diikuti dengan bawang merah.
Masukkan halia, buah pelaga, bunga lawang dan kulit kayu manis. Kacau hingga wangi.
Masukkan 4 1/2 cawan air. Biar mendidih.
Masukkan ayam, garam, gula dan serbuk kunyit.
Apabila ayam empuk, angkat dan tos airnya.


Gaul ayam bersama sos tiram dan perap seketika.
Masukkan beras dan daun pandan ke dalam air rebusan ayam. 

Biar hingga air sedikit kering. Tutup periuk dan masak dengan api kecil.
Sementara itu, goreng ayam hingga garing.
Nasi ayam sedia dihidang bersama kicap dan air lada.




٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠· 
BAHAN-BAHAN UNTUK SOS LADA
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·
5 biji cili padi merah siam - teman guna cili merah5 ulas bawang putih
2 cm halia 
1 sudu teh cuka
1 sudu teh garam 
1 sudu teh gula
1/2 cawan air rebusan ayam
Sos tomato - opsyenal 

Blend cilipadi merah siam dengan halia dan bawang putih. Masak di dalam kuali. Masukkan gula, garam dan cuka secukup rasa. Tambah sedikit air rebusan ayam. Masak dengan api kecil sehingga likat.  

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠· 
SAMBAL KICAP
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·
guna lebihan sos tiram perap ayam tadi
letak Cabai burung sikit
tambah kuah sup tadi sikit.. dah siap..
Makan panas-panas.. 



Psst.. Jangan lupa yea.. Marhaban Ya Ramadhan and Riang Ria Raya SALE bermula dari 19 Mei 2017 hingga 30 Jun 2017.. Ada special discounts up to 90% tauu.. 


Oh ya.. buat rakan-rakan Blogger tu.. jom lah join Contest  Lazada yang terbaru ni.. hadiah-hadiahnya lumayan tau.. mana tau kot rezeki korang.. jom tengok hadiahnya.. 

Prizes – More Participants More Winners

Bergantung kepada bilanagn penyertaan samada 15, 20, 50 atau 80 pemenang.

1. Lebih dari 100 penyertaan (15 pemenang) 
 15 x RM100

2. Lebih dari 100 penyertaan (20 pemenang) 
 1st Prize: 1 x RM400
 2nd Prize: 8 x RM150
 3rd Prize: 11 x RM100 

3. Lebih dari 200 penyertaan (50 pemenang) 
 1st Prize: 1 x RM500 
 2nd Prize: 16 x RM150 
 3rd Prize: 33 x RM100 

3. Lebih dari 300 penyertaan (80 pemenang) 
 1st Prize: 1 x RM600 
 2nd Prize: 35 x RM150 
 3rd Prize: 44 x RM100 

Berita Baikk!! Setiap Minggu 3 Blogger Bertuah akan dipilih sebagai Pemenang dan akan memenangi RM100 shopping voucher dari Lazada. 

Jom join dan jemput kawan-kawan join ramai-ramai.. yeayy!!

Untuk keterangan lanjut boleh 

Note :
List of 4 contests held during these 4 weeks :
Week 1 : Delicious Ramadhan - Share the recipes of your favorite Iftar dishes
Week 2 : My Ramadhan Home - Share your house decorating tips for this Raya
Week 3 : Looking Good & Beautiful - Share your outfit details for this Raya
Week 4 : Travelling Back Home - Where do you celebrate Raya this year?

Prizes – More Participants More Winners (Up to RM10000 Lazada Shopping Vouchers)


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

Shoping dan dapat Cashback balik? Bestnya.. jom daftar SHOPBACK Percuma sahaja. Lepas ni shopping apa-apa je dapat pulangan duit balik.. untung kan??

Shopping barang paling murah di website online! tak percaya? daftar SGSHOP dan start intai barang2 yang murah giler kat sini!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


28 Mei 2017

DOA HARIAN RAMADHAN | HARI KETIGA

DOA HARIAN RAMADHAN | HARI PERTAMA

Ya Allah! Mohon berikanlah aku rizki akal dan kewaspadaan. dan jauhkanlah aku dari kebodohan dan kesesatan. Anugerahkanlah kepadaku bagian dari segala kebaikan yang ENGKAU turunkan, demi kemurahan-MU, Wahai dzat Yang Maha Dermawan dari semua yang dermawan!. Amiin

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

Shoping dan dapat Cashback balik? Bestnya.. jom daftar SHOPBACK Percuma sahaja. Lepas ni shopping apa-apa je dapat pulangan duit balik.. untung kan??

Shopping barang paling murah di website online! tak percaya? daftar SGSHOP dan start intai barang2 yang murah giler kat sini!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page

27 Mei 2017

DOA HARIAN RAMADHAN | HARI KEDUA

DOA HARIAN RAMADHAN | HARI KEDUA

Ya Allah! Mohon dekatkanlah aku kepada keridhaan-MU dan jauhkanlah aku dari kemurkaan serta alasan-MU. Mohon berilah aku kemampuan untuk membaca ayat-ayat-MU dengan rahmat-MU, Wahai Maha Pengasih dari semua yang Pengasih!. Amiin

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

Shoping dan dapat Cashback balik? Bestnya.. jom daftar SHOPBACK Percuma sahaja. Lepas ni shopping apa-apa je dapat pulangan duit balik.. untung kan??

Shopping barang paling murah di website online! tak percaya? daftar SGSHOP dan start intai barang2 yang murah giler kat sini!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


26 Mei 2017

DOA HARIAN RAMADHAN | HARI PERTAMA

DOA HARIAN RAMADHAN | HARI PERTAMA

Ya Allah, jadikan puasaku di bulan ini sebagai puasa orang-orang yang berpuasa sebenarnya, shalat malamku di dalamnya sebagai orang yang shalat malam sebenar¬nya, bangunkan daku di dalamnya dari tidurnya orang-orang yang lalai. Bebaskan aku dari dosa-dosaku wahai Tuhan semesta alam. Maafkan aku wahai Yang Memberi ampunan kepada orang-orang yang berbuat dosa."

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

Shoping dan dapat Cashback balik? Bestnya.. jom daftar SHOPBACK Percuma sahaja. Lepas ni shopping apa-apa je dapat pulangan duit balik.. untung kan??

Shopping barang paling murah di website online! tak percaya? daftar SGSHOP dan start intai barang2 yang murah giler kat sini!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


25 Mei 2017

CONTEST OLDTOWN RIANG RAYA DAN MENANG 2017

CONTEST OLDTOWN RIANG RAYA
DAN MENANG 2017 

Wah.. macam-macam peraduan ada sempena nak sambut Ramadhan ni.. almaklumlah.. raya menyusul selepas Ramadhan.. so, time ramadhan ni la orang dok promote macam-macam sebab dah tahu time ni la sibuk nak mengumpul macam-macam untuk persediaan raya kan.. nak kumpul tu kena ada duit.. tapi kalau tak dapat membeli, boleh la try join contest-contest ni semua.. mana tahu rezeki kan.. ada yang nak join ke? 

SERTAI SEKARANG!! Menangi Sebuah Vespa S150 Atau Samsung Galaxy A7 Sebelum 25 Jun 2017!


Cara Menyertai

1. Beli mana-mana dua (2) mengambil bahagian produk OLDTOWN White Coffee (Hazelnut x2 atau Mocha x2) atau gabungan satu (1) setiap (Hazelnut x1, Mocha x1) dalam satu resit di mana-mana kedai runcit yang mengambil bahagian.

2. Snap gambar resit peruncit yang dicetak ini ( "Bukti Pembelian") dan yang dibeli dalam satu (1) foto sebagai bukti pembelian produk. The gambar Bukti Pembelian mesti mengandungi jumlah pembelian, nama outlet runcit, nombor resit dan tarikh pembelian dinyatakan dengan jelas.

3. Buka website  OLDTOWN White Coffee Facebook untuk borang penyertaan dan muat naik gambar Bukti Pembelian

Borang peraduan boleh diakses melalui:

i. Scan Kod QR dekat website Peraduan berkaitan Riang Raya dan Menang untuk Cetak Borang peraduan .

ii. Klik  pada tab "Riang Raya & Menang" di laman OLDTOWN White Coffee Facebook.

iii. Boleh juga melalui pautan ini: https://goo.gl/a89dWV

3. Kemukakan gambar Bukti Pembelian lengkap dengan butir-butir peribadi dan jawapan kepada soalan yang diberikan. Simpan resit asal bagi tujuan pengesahan.

Produk OLDTOWN White Coffee yang mengambil bahagian dalam pertandingan ini ialah:

i. OLDTOWN White Coffee 3-in-1 Mocha

ii. OLDTOWN White Coffee 3-in-1 Hazelnut

Nak Join? 
yea! 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

Shoping dan dapat Cashback balik? Bestnya.. jom daftar SHOPBACK Percuma sahaja. Lepas ni shopping apa-apa je dapat pulangan duit balik.. untung kan??

Shopping barang paling murah di website online! tak percaya? daftar SGSHOP dan start intai barang2 yang murah giler kat sini!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


24 Mei 2017

DOA MENYAMBUT BULAN RAMADHAN


Assalammualaikum semua.. Hari ni TB nak kongsikan dengan semua, doa-doa untuk menyambut kehadiran Ramadhan yang insyaAllah akan tiba sabtu ini.. 27hb Mei 2017 bersamaan dengan 1 Ramadhan 1438 . TB juga nak share dengan semua doaharian Ramadhan yang boleh kita baca untuk mendapatkan puasa yang lebih bermakna buat diri kita.. sambil-sambil berdoa tu.. selit-selit kan juga doa harian.. Doa ni dibaca ketika bersahur.

Try amalkan sampai 30 Ramadhan, manalah tahu kot masa tu Allah nak makbulkan kejap-kejap tu doa kita? hee.. pastikan doa yang baik-baik ajelah yea.. 

TB juga ada terbaca yang waktu-waktu paling afdal untuk berdoa salah satunya ialah ketika nak bersahur dan ketika nak berbuka puasa.. semasa azan tu maghrib tu.. cepat-cepat doa yea.. 

Harap dapat berpuasa dan mengumpul pahala dengan banyak. Dapat menambahkan lagi rezeki di bulan Ramadhan, dapat beramal dan melakukan amalan mulia dan meninggalkan amalan yang Allah murka. Semoga semuanya mendapat keberkatan di bulan Ramadhan.. Aamiinn.. 

Moga puasa kita diterima Allah sepenuhnya. Aamiinn..


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

Shoping dan dapat Cashback balik? Bestnya.. jom daftar SHOPBACK Percuma sahaja. Lepas ni shopping apa-apa je dapat pulangan duit balik.. untung kan??

Shopping barang paling murah di website online! tak percaya? daftar SGSHOP dan start intai barang2 yang murah giler kat sini!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page



SELAMAT DATANG YA RAMADHAN


SELAMAT DATANG YA RAMADHAN

Assalammualaikum semua.. TB harap semua sihat-sihat je yea.. Almaklumlah.. Lagi 3 hari kita nak sambut bulan Ramadhan dah. Nak kena pastikan sebelum bulan Ramadhan ni kita sentiasa berada dalam keadaan sihat dan ingat yea.. jaga kesihatan sebaik-baiknya. Moga Ramadhan tahun ini dapat kita lalui dengan mudah dan lancar.. InsyaAllah.. 

Harap dapat berpuasa dan mengumpul pahala dengan banyak. Dapat menambahkan lagi rezeki di bulan Ramadhan, dapat beramal dan melakukan amalan mulia dan meninggalkan amalan yang Allah murka. Semoga semuanya mendapat keberkatan di bulan Ramadhan.. Aamiinn.. 

Moga puasa kita diterima Allah sepenuhnya. Aamiinn..

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

Shoping dan dapat Cashback balik? Bestnya.. jom daftar SHOPBACK Percuma sahaja. Lepas ni shopping apa-apa je dapat pulangan duit balik.. untung kan??

Shopping barang paling murah di website online! tak percaya? daftar SGSHOP dan start intai barang2 yang murah giler kat sini!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page

23 Mei 2017

5 RESEPI UDANG MUDAH DAN SEDAP!

5 RESEPI UDANG MUDAH DAN SEDAP!

TB tak makan udang, sebab TB elergik.. kalau makan kulit akan gatal-gatal.. tapi kalau hubby beli udang, TB boleh je masakkan untuk hubby TB.. Cuma hubby TB ni suka lah ikut TB, bila TB pantang.. dia pun ikut berpantang.. kesian pun ada.. kononnya kesian kalau dia makan, TB tengok aje.. alahai.. pasal bab makan ni.. hubby TB ni tak kenal lagi kot TB ni macam mana.. selagi TB boleh telan yang simple-simple tu.. Nasi dengan kicap pun TB lalu.. bukan TB berkira pun bab makan ni.. TB fikir.. janji kenyang.. sudah.. 

Nak buat macam mana kalau dah TB terpaksa berpantang makan yang gatal-gatal ni kan.. huhuhu.. redha je laaa.. takpe.. masa remaja dah puas makan macam-macam.. TB muhasabah diri je.. buat hubby yang membaca tu, kalau nak makan apa, beli je.. ketam ke udang ke sotong ke, boleh je TB masakkan.. TB tak makan pun tak salah kalau TB masakkan .. betul tak? Ok lah.. ni ada resepi udang yang boleh kita buat time bulan Ramadhan nanti.. heeee..

UDANG MASAK LEMAK CILI API
Bahan-Bahan:
1/2kg udang harimau
1/2kg santan pekat
1 cawan air
1 genggam kacang buncis
10-15 biji cili api - tapi kalau nak pedas lagi silalah tambah lagi cili apinya 
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 batang serai - dititik
Garam secukup rasa

Cara-Cara:
1. Tumbuk cili api, kunyit hidup, kunyit serbuk, halia dan sedikit garam sehingga lumat.
Kalau tak rajin kisar je dengan blender.
2. Masukkan semua bahan tumbuk dalam periuk bersama santan dan air.
3. Biarkan mendidih dengan menggunakan api sederhana dan kacau selalu
untuk elakkan santan menjadi tahi minyak.
5. Bila sudah mendidih masukkan udang bersama sedikit garam.
6. Tunggu mendidih sekali lagi masukkan kacang buncis yang dipotong serong
dan biarkan sekejap.
7. Rasa garamnya dan barulah tutup api dan hidangkan.


UDANG GORENG MENTEGA
Bahan-Bahan:
500gm udang harimau - siang, belah belakang, cuci bersih dan toskan
4 biji telur saiz kecil
1/2 cawan susu segar
1 pokok daun / kari daun ketumbar - hiris
7 biji cili api - hiris
Secubit garam
Sedikit mentega
Sedikit minyak masak

Cara-Cara:
1. Goreng udang hingga bertukar warna dan ketepikan. Pukul telur dengan susu segar, ketepikan.
2. Lebihan minyak tadi tambahkan dengan mentega.
3. Bila mentega mencair dan panas, tumiskan cili api dan daun kari / ketumbar.
4. Masukkan udang, kacau sebati dan masukkan pula campuran telur dan susu. Kacau sebati.
5. Biarkan seketika di atas api dan bolehlah dihidangkan.


BUTTER PRAWN

Bahan egg floss:
3 biji kuning telur
Minyak - untuk mengoreng

Cara-Cara:
1. Kuning telur dipukul dan panaskan minyak, tuangkan kuning telur tu kedalam minyak yang panas tadi sambil kacau sehala, kalau boleh mangkuk tu biar la tinggi sikit supaya telur tu jatuh tak terputus dan halus-halus baru la cantik jadinya.
2. Masak sampai warna dia kuning keemasan, minyak akan berbuih-buih tapi jangan risau abaikan je kacau je terus dan bila dah cukup warnanya angkat dan terus toskan kat atas tisu supaya tak banyak minyak nanti.

Bahan udang:
Udang - potong muncung dan ekor dia goreng sampai separuh masak
1/2 sudu kecil jintan manis
2 ulas bawang putih - dicincang
1/4 cawan susu cair
3 tangkai daun kari
4 biji cili api - dihiris
Serbuk lada sulah
1 sudu besar sos ikan 
1 sudu kecik gula
2 sudu besar butter
2 sudu besar minyak masak

Cara-Cara:
1. Panaskan minyak dan masukkan butter bila butter dah cair tumiskan bawang putih sampai wangi.
2. Masukkan daun kari, jintan manis dan cili api dan goreng sampai daun kari agak garing.
3. Masukkan susu cair, lada sulah, sos ikan dan gula masak hingga agak kering, lepas tu masukkan udang gaul rata dan tutup api sedia untuk dihidangkan. Letak udang dalam pinggan dan satukan dengan egg floss yang di buat tadi.


UDANG GORENG KUNYIT

Bahan-Bahan:
500gm udang - bersihkan dan toskan
1 biji cili merah - dipotong serong
1 biji cili hijau - dipotong serong
1 biji bawang besar - dipotong bulat
1 inci halia - dihiris
3 ulas bawang putih*
3 ulas bawang merah*
Sedikit kunyit hidup*
Garam
Serbuk perasa

Cara-Cara:
1. Tumbuk bahan yang bertanda *, tumiskan bahan tersebut bersama halia hingga kekuningan.
2. Masukkan udang, gorengkan hingga agak garing.
3. Sebelum angkat masukkan bahan yang dipotong.
4. Rasa garam dan perasa secukup rasa.
5. Angkat dan hidangkan.


PAPRIK UDANG

Bahan-Bahan:
10 ekor udang sederhana besar - dibersihkan dan digunting bahagian belakang
1 ulas bawang putih - dicincang
1sb lada merah - yang telah dikisar
Sedikit cili padi - dibelah tapi jangan putus
2 helai daun limau purut - disiat
1 batang serai - diketuk
1/2 biji bawang holland - di hiris kasar
2sb sos tiram
Sedikit sos cili
Sedikit kacang panjang, jagung muda, carrot - dipotong
Sedikit air
Minyak untuk menumis

Cara-Cara:
1. Panaskan minyak, masukkan bawang putih, lada kisar, cili padi,
 serai dan daun limau. Tumis hingga wangi. 
2. Masukkan sos tiram, sos cili dan sedikit air. Bila dah mendidih, masukkan udang,
bawang holand dan sayur yang telah dipotong tadi. Kacau rata dan rasakan garam.
Tak perlu letak garam sebab sos tiram dan sos cili dah cukup rasa masin dan manisnya.
3. Bila udang dah masak, tutup api, angkat dan hidangkan.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


GA New

Innity Mobile

nuffy2

BV2019 - 2

nity 2