Nuff

29 Mei 2017

RESEPI NASI AYAM MUDAH DAN SEDAP!

RESEPI NASI AYAM MUDAH DAN SEDAP!

Hai.. hari ni TB nak share tentang masakan yang TB paling suka di bulan Ramadhan ni.. kalau nak tahu TB dengan hubby TB suka makan nasi Ayam, Tapi untuk tahun ni TB belum buat lagi menu ni .. InsyaAllah memang akan buat gak Menu nasi Ayam Mudah dan Sedap ni.. sebab hari-hari makan berkuah macam bosan la pulak kan.. Nasi Ayam ni antara yang simpla bagi TB dan Hubby..  Haa.. nak tengok apa resepi yang TB gunakan untuk memasak Nasi Ayam Mudah dan Sedap ni? jom terjah!


Oh ya.. sebelum tu TB nak gitau kalau korang agak macam susah je nak keluar ke pasar atau ke supermarket untuk membeli bahan-bahan untuk memasak Nasi Ayam ni, korang tak perlu pening-pening.. korang boleh je beli secara online.. tambahan pula sekarang ada sale sempena Ramadhan.. eh.. kat mana yang perlu korang shopping tu? kat mana lagi.. LAZADA la.. 


Haa... sekarang Lazada sedang buat sale sehingga 90% untuk barangan untuk kome masak tu.. haha.. jom terjah Marhaban Ya Ramadhan and Riang Ria Raya sale yang telah berlansung dari 19hb Mei 2017 hingga 30 Jun 2017 ini.. dimana korang boleh dapat diskaun sehingga 90% tauu.. Jom cepat-cepat Shopping.. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Haa.. antara barang yang korang boleh beli di Lazada untuk masak Nasi Ayam Mudah dan Sedap ni ialah :


Knorr Seasoning Chicken 12 Cubes



Adabi Serbuk Campuran Kunyit (250G)



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Haa.. TB senaraikan sikit ajelah yea.. kang penuh pulak satu entri ni nak letak gambar semua.. bila pulak nak story pasal resepi kang kan.. so.. korang cari lah sendiri apa korang nak kat lazada tu nanti yea.. Ok lah.. jom kita tengok Resepinya ye..

RESEPI NASI AYAM MUDAH DAN SEDAP!

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠· 
BAHAN-BAHAN
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·

Beras (3 cawan)
Ayam (1/2 ekor)
Bawang putih (2 ulas)
Bawang merah (2 ulas)
Halia dihiris halus (1 inci)
Kulit kayu manis (1 cm)
 Bunga lawang (1 kuntum)
Buah pelaga (2 biji)
Sos tiram (3 sudu) 
Daun pandan (2 helai)
Serbuk kunyit (secukup rasa) 
Gula (secukup rasa)Garam (secukup rasa)

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·
CARA MENYEDIAKAN:-
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·
Tumis bawang putih hingga naik bau, diikuti dengan bawang merah.
Masukkan halia, buah pelaga, bunga lawang dan kulit kayu manis. Kacau hingga wangi.
Masukkan 4 1/2 cawan air. Biar mendidih.
Masukkan ayam, garam, gula dan serbuk kunyit.
Apabila ayam empuk, angkat dan tos airnya.


Gaul ayam bersama sos tiram dan perap seketika.
Masukkan beras dan daun pandan ke dalam air rebusan ayam. 

Biar hingga air sedikit kering. Tutup periuk dan masak dengan api kecil.
Sementara itu, goreng ayam hingga garing.
Nasi ayam sedia dihidang bersama kicap dan air lada.




٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠· 
BAHAN-BAHAN UNTUK SOS LADA
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·
5 biji cili padi merah siam - teman guna cili merah5 ulas bawang putih
2 cm halia 
1 sudu teh cuka
1 sudu teh garam 
1 sudu teh gula
1/2 cawan air rebusan ayam
Sos tomato - opsyenal 

Blend cilipadi merah siam dengan halia dan bawang putih. Masak di dalam kuali. Masukkan gula, garam dan cuka secukup rasa. Tambah sedikit air rebusan ayam. Masak dengan api kecil sehingga likat.  

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠· 
SAMBAL KICAP
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·
guna lebihan sos tiram perap ayam tadi
letak Cabai burung sikit
tambah kuah sup tadi sikit.. dah siap..
Makan panas-panas.. 



Psst.. Jangan lupa yea.. Marhaban Ya Ramadhan and Riang Ria Raya SALE bermula dari 19 Mei 2017 hingga 30 Jun 2017.. Ada special discounts up to 90% tauu.. 


Oh ya.. buat rakan-rakan Blogger tu.. jom lah join Contest  Lazada yang terbaru ni.. hadiah-hadiahnya lumayan tau.. mana tau kot rezeki korang.. jom tengok hadiahnya.. 

Prizes – More Participants More Winners

Bergantung kepada bilanagn penyertaan samada 15, 20, 50 atau 80 pemenang.

1. Lebih dari 100 penyertaan (15 pemenang) 
 15 x RM100

2. Lebih dari 100 penyertaan (20 pemenang) 
 1st Prize: 1 x RM400
 2nd Prize: 8 x RM150
 3rd Prize: 11 x RM100 

3. Lebih dari 200 penyertaan (50 pemenang) 
 1st Prize: 1 x RM500 
 2nd Prize: 16 x RM150 
 3rd Prize: 33 x RM100 

3. Lebih dari 300 penyertaan (80 pemenang) 
 1st Prize: 1 x RM600 
 2nd Prize: 35 x RM150 
 3rd Prize: 44 x RM100 

Berita Baikk!! Setiap Minggu 3 Blogger Bertuah akan dipilih sebagai Pemenang dan akan memenangi RM100 shopping voucher dari Lazada. 

Jom join dan jemput kawan-kawan join ramai-ramai.. yeayy!!

Untuk keterangan lanjut boleh 

Note :
List of 4 contests held during these 4 weeks :
Week 1 : Delicious Ramadhan - Share the recipes of your favorite Iftar dishes
Week 2 : My Ramadhan Home - Share your house decorating tips for this Raya
Week 3 : Looking Good & Beautiful - Share your outfit details for this Raya
Week 4 : Travelling Back Home - Where do you celebrate Raya this year?

Prizes – More Participants More Winners (Up to RM10000 Lazada Shopping Vouchers)


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

Shoping dan dapat Cashback balik? Bestnya.. jom daftar SHOPBACK Percuma sahaja. Lepas ni shopping apa-apa je dapat pulangan duit balik.. untung kan??

Shopping barang paling murah di website online! tak percaya? daftar SGSHOP dan start intai barang2 yang murah giler kat sini!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page



Related Posts

2 ulasan:

  1. this is great... I want to try and make it also... thanks for the idea....

    BalasPadam
  2. thanks so much for the recipe, i am going to try make it haha

    BalasPadam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

GA New

Innity Mobile

nuffy2

BV2019 - 2