Nity

Nuff

25 Mac 2019

RESEPI NASI KAK WOK YANG MUDAH DAN SEDAP!



RESEPI NASI KAK WOK
YANG MUDAH DAN SEDAP!

Woww.. dah lama TB cari resepi ni tau.. bukan tak pernah buat tapi macam tak jadi je.. lepas tu terjumpa pulak resepi ni kat wall FB tadi.. terus paku kat sini.. sebab mana tau nanti nak buat kan.. TB memang selalu macam tu.. kalau nak try apa-apa TB akan tepek dulu resepi kat blog ni.. lepas tu nak cari nanti senang la kan.. Yang ni kegemaran hubby gak ni.. boleh la simpan resepi ni.. Nampak sedap je kan.. TB selalu beli je kat depan rumah tu ada Jual macam ni.. tapi kari dia biasa-biasa je.. Yanga dalam gambar ni nampak sedap je kan..

Heee.. Resepi ni TB jumpa dekat Page MAHN (Masa Apa Hari Ini) dan di post oleh  Mazliza Ahmad 
      
Alang-alang dah jumpa.. TB share terus.. boleh jugak dijadikan menu berbuka puasa nanti kan.. hehe


Ayam goreng kak wok 

Bahan:
7@8 ketul ayam-potong kecik
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu mkn rempah kari daging
1 sudu mkn tepung bestari pedas
Garam n perasa

Cara:
Gaul semua bhn dgn ayam n perap sekejap dlm 1/2 jam pastu goreng garing



Sambal belacan

Bahan:
15@20 tangkai cilipadi
1 inci belacan
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
5 biji limau kasturi-belah 2 dan buang biji
Garam ,perasa dan gula

Cara:
Goreng semua bhn dlm sedikit minyak hingga layu(kecuali limau)
Tumbuk semua bhn dgn garam n perasa
Dah lumat baru masukkan gula n perahkan limau
Masukjan 3@4 keping kulit limau dlm sambal dan gaul rata



Gulai kak wok versi 

Bahan:
Segala tulang dan kaki ayam-cincang
2 biji bawang besar-hiris nipis
4 ulas bawang putih-hiris
1 inci halia
2 paket kecik rempah kari daging babas
1/2 paket kecik rempah kerutub adabi
1 biji terung-potong kecik
3@4 batang kacang panjang-patah2kan
1/2 kotak kecik santan
2 keping asam keping
1 sudu makan gula merah
1 sudu makan gula putih
Garam dan perasa

Cara:
Bancuh kedua rempah dgn air
Tumis bahan hiris hingga garing dan naik bau
Masukkan rempah dan tumis garing
Masukkan 1 mangkuk air..
Masukkan tulang ayam dan sayur
Masukkan gula merah,gula,garam dan perasa
Masukkan asam keping dan santan
Balance kan rasanya dan kepekatan kuahnya..


Nasi :

Masak Nasi putih tu..letakkan daun pandan 2@3 helai


Hansaegee Nature Skincare Dari Korea - Pilihan Tengkubutang



Hansaegee Nature Skincare Dari Korea
- Pilihan Tengkubutang 


Haii semua.. TB baru je lepas sambut Anniversary yang 7 pada 10 Mac baru ni.. hehehe.. macam biasa kalau nak keluar sambut hari special ni.. kena la makeup-makeup sikit.. kalau tak makeup pun kenalah pastikan muka tu berseri je kan.. hehehe.. dan TB rasa happy sangat sekarang sebab kalau nak bagi muka nampak glowing dan berseri mudah sangat dah. Tak perlu makeup tebal-tebal dah sebab Gold Nano CC Cream dari Hansaegee Nature kan ada.. Memudahkan kerja TB nak bersiap keluar ke mana-mana.


Haaa.. ini lah dia Gold Nano CC Cream dari Hansaegee Nature tu.. Best sangat!

TB dapati selepas guna Gold Nano CC Cream, kulit TB makin sekata, dan nampak cerah sedikit, wrinkle/kedut pun dah berkurangan.. Syoklah rasa dapat jugak TB bertemu dengan CC Cream yang sesuai dengan TB. Terbaikk lah..



Haaa.. ini dia kelebihan Gold Nano CC Cream yang TB ceritakan tu.. 

Kalau korang nak baca review atau info tentang Gold Nano CC Cream ni, jemputlah baca di link SINI dan SINI yea.. Pasti korang pun teruja tengok perubahan kulit TB selepas guna Gold Nano CC Cream ni.. 


Haaa.. untuk entri kali ni pulak TB nak share mengenai Hansaegee Nature ni dan macam mana korang nak dapatkan produk-produk dari jenama ni..


HANSAEGEE NATURE

TB mula mengenali jenama Hansaegee Nature dari seorang Blogger yang selalu share tentang produk ni, dan TB ada tengok ramai yang guna produk Hansaegee nature ni bagi feedback positif lepas guna..


TB paling teruja sangat dengan Gold Nano CC Cream tu sejak dari packaging lama lagi tau.. Memang rasa nak cuba sangat bila tengok efek glowing tu memang serta merta lepas beberapa minit guna.. TB tengok review-review yang guna sebelum dan selepas memang nampak berbeza kulit diorang tau..  Haa.. TB pun simpan angan-angan nak cuba jugak produk dari Hansaegee Nature ni..


Akhirnya, Alhamdulillah dapat juga TB mencuba Gold nano CC Cream ni, dari packaging lama hinggalah ke Packaging baru.. dua-dua packaging TB suka.. tekstur dan bau serta kesan efek lepas guna, semua TB puas hati..
Haaa.. bagi kornag yang belum tahu tentang Hansaegee Nature ni, meh TB share sikit story tentang jenama dari Korea ni..

Hansaegee Nature ni merupakan satu jenama kecantikan dan penjagaan kulit. Ia dah wujud sejak  6 tahun lalu (bermula dari tahun 2011) lagi dekat Malaysia ni. Istimewanya tentang produk-produk jenama ini kerana ia merupakan produk 100% original buatan dari Korea dengan menggunakan bahan-bahan berkualiti dan semulajadi.

Semua bahan-bahan yang digunakan telah diluluskan secara sah dan memang selamat untuk digunakan. So tak payah nak risau lah dengan kualiti produknya..yang penting bebas dari bahan terlarang.

Antara produk Hansaegee Nature yang sering mendapat permintaan tinggi adalah Gold Nano CC Cream. Ia telah pun berada bertahun-tahun di pasaran.

Kemudian pada tahun 2016, Hansaegee Nature telah melancarkan produk Aqua Whitening Cream. Ia adalah krim pelembap yang membantu untuk mencerahkan kulit dan mengatasi masalah kesan sunburn kulit. Apa yang menarik tentang krim ini ialah selepas bebearapa sata sapu di kulit ia akan berubah menjadi seperti titisan air .. Awesome.. 

Dan pada tahun 2018, sekali lagi Hansaegee Nature memperkenalkan Aloe AC Clean Bubble Cleanser.

Selain dari ini, Hansaegee Nature juga turut mengeluarkan beberapa produk lain seperti produk penjagaan mata dan mask muka.


BAGAIMANA UNTUK MEMBUAT PEMBELIAN

So kalau korang pun berminat untuk mendapatkan produk Hansaegee Nature ni boleh terus membuat pembelian melalui website sahaja. Ini kerana produk mereka HANYA boleh di dapati di laman rasmi di www.hansaegee.com/shop

Kesemua produk Hansaegee Nature TIDAk dijual di kedai runcit atau lain-lain saluran dalam talian.

Disini TB share macam mana TB membuat pembelian :

1. Buka laman www.hansaegee.com/shop dan sign up form



2. Isikan kesemua maklumat di dalam borang dengan betul dan lengkap dan tekan CREATE AN ACCOUNT




3. Setelah selesai, korang akan menerima notification mengenai point yang diterima, macam TB takde poitn dah sebab TB dah lama daftar akaun Hansaegee Nature ni.. Masa mula-mula daftar je akan dapat point ni tau.. Ok seterusnya ...


4. Pilih mana-mana produk yang ingin dibeli dan Add To Cart



5. Bila dah Add To Cart, boleh la terus Go To Checkout.




6. Masukkan butiran nama dan alamat untuk penghantaran. Isi maklumat dengan betul okay..




7. Pilih Shipping Methods mana yang korang nak ( Poslaju dan Gdex ) dan selepas tu boleh la terus membuat pembayaran. So senang dan mudah je kan.

Untuk setiap pembelian pulak, yang bestnya korang akan dapat hadiah percuma untuk setiap pesanan tau ( bergantung pada jumlah pesanan dan hadiah yang berbeza )
Contoh macam TB dapat Gold Nano CC Cream, so hadiah PERCUMA yang diberi adalah Pen + Beg Kertas + Pouch.

Kalau korang berbelanja miniman RM70 ke atas, korang akan dapat percuma penghantaran di seluruh Malaysia dan akan mendapat 1 mata ganjaran untuk setiap pembelanjaan RM1.00..dengan setiap 100 mata ganjaran pula korang boleh menebus untuk pembelian seterusnya.





Penghantaran produk pun cepat..kalau korang bayar sebelum jam 10.00 pagi, produk akan di hantar pada hari yang sama. Tapi kalau selepas jam 10.00 pagi akan dihantar pada keesokannya. Kalau area KL dan Selangor sehari je sampai..tapi kalau luar kawasan tu..biasa dua tiga hari.

Pasal pembungkusan produk pun tak payah risau sebab pihak Hansaegee akan memastikan setiap produk dibalut dengan kemas dengan bubble wrapping. So produk korang tu ada perlindungan dan akan sampai dengan selamat. TB sendiri akui memang masa terima barang hari tu, barang dibalut dengan kemas dengan bubble wrap yang tebal sampai susah juga nak buka.. haha... dah la tak sabar nak guna.. hihihhi..  terbaik!

Sesuatu yang menarik TB suka tentang website Hansaegee Nature ni jugak ialah ada Live Chat…So kalau macam korang ada nak tanya apa-apa ke boleh dibuat melalui Live Chat tu.. tapi kalau rasa nak tanya melalui whatsapp atau emel pun boleh jugak. Ikut yang mana korang rasa senang.


Dekat website Hansaegee Nature ni juga ada bahagian “Review” dimana korang boleh baca perkongsian menarik dari pengguna-pengguna yang menggunakan produk Hansaegee ni.

Terdapat juga bahagian “Tutorial”. Dekat bahagian Tutorial ni ada tutorial dan penerangan bagaimana cara untuk menggunakan produk tersebut. Korang juga boleh tengok video untuk lebih pemahaman.


Haa.. best kan... korang boleh baca dulu cara nak guna macam mana, apa yang boleh buat krim lebih menyerap dengan lancar dan bagaimana nak bagi muka lebih berseri dengan memakai krim cara yang betul.. Ok lah.. kalau ada yang berminat dengan produk Hansaegee Nature, korang boleh hubungi mana-mana link dibawah ni yea.. Kalau sudi Follow dan LIKE sekali ye.. hehe..


Oh ya.. Hingga kini TB masih teruja guna Gold Nano CC Cteam ni tau.. sebab mudah nak guna.. Kulit pun nampak glowing lepas guna cc cream ni.. dan paling best sebab senang nak bawa pi mana-mana..  Haa.. bagi korang yang berminat tu.. boleh lah tengok info atau order dekat link bawah ni ye.. 

Maklumat lanjut :





21 Mac 2019

CARA NAK HAPUSKAN DOUBLE CHIN A.K.A DAGU BERLAPIS DENGAN CEPAT!





CARA NAK HAPUSKAN DOUBLE CHIN
A.K.A DAGU BERLAPIS DENGAN CEPAT!


Alamak.. bila ternampak post yang ada kaitan dengan diri sendiri.. laju je nak tempek kat blog kan.. bukan apa.. takut terlupa je.. hahahaha.. actually TB memang mencari something yang boleh hilangkan double chin ni.. siap beli alat2 u ollss tauu.. hahahaha.. tapi tak berkesan, beli krim pun tak jalan jugak.. adeh.. last2 biarkan aje lah labu... malas nak fikir.. haha..

Tiba-tiba ternampak post ni.... hemm.. rasa nak emncuba la pulak.. kih kih kih.. Apasalahnya kan.. usaha tangga ke jayaan.., walaupun terasa macam ada bau hangit-hangit tahi ayemm je ni.. kih kih kih.. Takpe-takpe.. cuba dulu ekkk...












Haa.. ni TB te[ek sekali video untuk senang nak tengok.. hahaha.. 



Video credit to 0wner

Tips diatas Credit to :



Sony PS4 Skins, Wraps & Covers - HYPERGRAFIX


Sony PS4 Skins, Wraps & Covers - HYPERGRAFIX


Nak tengok Design PS4 Skin yang dah ready dipasang? Haaa.. Jom Tengok kat bawah ni, bukan ni saja tau.. banyak lagi design-design lain yang ada.. just tengok jer kat link ni.. dan boleh terus order.. senang sangat-sangat kan!

Klik Untuk Lihat Design PS4 :
























Amacam.. hensem tak PS4 diorang semua diatas? hensem kan? takkan korang yang ada PS4 tu nak tengok je? mestilah beli jugak kan.. sebab? sebab harga dia murah je.. RM55 je.. Nak beli Console dia je pun boleh.. ada dijual berasingan.. Korang pakai PS4 apa? haaaa... di Hypergrafix Ada Skin PS4 SLIM / FAT dan PRO Ok .. Pilih je mana-mana design korang nak di album tu.. ada lebih 1111 design.. jangan rambang mata sudah! huhu.. Ok apa lagi..  jom terjah yea..

Haaa.. Yang dalam gambar ni salah satu Skin yang Hypergrafix dah hasilkan.. cantik ke tidak??? haha.. lekaihhhh.. pi order kat mana-mana link yang TB letak kat bawah sekali ni.. paling senang.. Order kat Shopee.. lancar gituu.. !

Nak Membeli? boleh je..

GA New

Innity Mobile

nuffy2

BV2019 - 2

nity 2