Nity

Nuff

07 November 2019

Lemang Periuk Kera


Lemang Periuk Kera

Hari raya tahun lepas (2018) Kak Ipar (kak intan namanya) ada buat Lemang Periuk Kera... Lemaknya nampak unik sebab ia dimasak dalam kelongsong periuk kera.. bukan guna buluh lemang macam mak mak kita buat tu yea.. 

Lemang periuk kera ni lain dari segi segi bentuknya. Cara pembuatannya pun berbeza dari lemang biasa.

Lemang periuk kera sebenarnya menggunakan kelongsong periuk kera, lalu dimasukkan beras pulut dan santan. Ia menggunakan proses mengukus untuk memasaknya.

Imej via facebook

Kalau nak tau, hidangan lemang periuk kera memang rare lah kalau ada time raya sebab bukan semua orang akan buat ni.. salah satu sebab ialah sebab kelongsong periuk kera ni boleh tahan mahal harganya jugak kata kak ipar yang buat Lemang Periuk Kera ni..

Pada mulanya TB macam takut-takut nak rasa lemang ni tau.. hehehe.. tapi lepas share separuh-separuh dengan anak sedara hubby (ita jae) TB pun rasa macam sedap la pulak.. hahaha.. terus ambil lagi satu.. hehehehe.. Tu laa.. tak cuma maka tak tahu.. dah cuba.. baru tahuu.. hihihi..

Kalau korang nak tahu.. Sebenarnya penggunaan kelongsong periuk kera ini memberi rasa yang agak unik, maka tak hairanlah kalau ramai yang ingin menikmatinya.



Makan dengan Petai sedap jugak ni.. hahaha..






DOA TIAP KALI SELESAI BACA / KHATAM ALQURAN



DOA TIAP KALI SELESAI BACA /
KHATAM ALQURAN


Sebelum ni masa zaman TB remaja dulu, TB memang tak tahu pun kena baca doa ni lepas je baca Al-Quran, Tapi lepas TB selalu dengar adik perempuan TB selalu baca ni lepas dia selesai baca Al-Quran, TB baru tahu rupanya ini ayat / doa setelah selesai baca Al-Quran atau Khatam Al-Quran..  Dan sejak itu TB dah start baca doa ni .. 

Munkin ramai yang tahu pasal ni .. Tapi TB just share je untuk siapa yang tak tahu lagi tu.. supaya kita rasa lebih puas hati sebab ikut kaedah dan caranya.. kan.. ok itu je.. kalau ada salah mohon perbetulkan ye.. tq.. 



Doa Khatam Al-Quran



Doa Khatam Al-Quran


Assalammualaikum.. TB saja nak share Doa Khatam AlQuran ni kat sini sebab suka baca tulisan yang tebal gini.. Nanti kalau save kat tempat lain mesti tak jumpa dah.. Mata rasa segar bugar je kalau nampak tulisan yang terang dan jelas macam ni.. =) ..

Sharing Is caring.. 


بِسْـــــمِ آللهِ آلرَّحْمٰنِ آلرَّحِيـمِ


اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالِمِينَ. حَمْدًا شَاكِرِينَ. وَالْعَاقِبَةُ لِلْمُتَّقِينَ. وَالصَّلَاةُ 

وَالسَّلَامُ عَلَى رَسُولِنَا مُحَمَّدٍ وَءَالِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَعِينَ.


اَللَّهُمَّ رَبَّنَا تَقَبَّلْ مِنَّآ إِنَّكَ أَنْتَ السَّمِيْعُ الْعَلِيْمُ. وَتُبْ عَلَيْنا إِنَّكَ أَنْتَ 

التَّوَّابُ الرَّحِيْمُ. وَاهْدِنَا وَوَفِّقْنَا إِلَى الْحَقِّ وَإِلَى صِرَاطٍ مُسْتَقِيْمِ. بِبَرَكَةِ 

الْقُرْءآنِ الْعَظِيْمِ. اللَّهُمَّ ارْحَمْنَا بِالقُرْءَانِ. وَاجْعَلْهُ لَنَا إِمَامًا وَنًورًا 

وَهُدًا وَرَحْمَةً. اللَّهُمَّ ذَكِّرْنَا مِنْهُ مَا نَسِينَا. وَعَلِّمْنَا مِنْهُ مَا جَهِلْنَا. 

وَارْزُقْنَا تِلَاوَتَهُ ءَانَآءَ الَّيْلِ وَأَطْرَافَ النَّهَارِ. وَاجْعَلْهُ لَنَا حُجَّةً يَا رَبَّ 

الْعَالَمِينَ.


اَللَّهُمَّ زَيِّنَّا بِزِيْنَةِ الْقُرْءَانِ. وَأَكْرِمْنَا بِكَرَامَةِ الْقُرْءَانِ. وَشَرِّفْنَا بِشَرَافَةِ 

الْقُرْءَانِ. وَأَلْبِسْنَا بِخِلْعَةِ الْقُرْءَانِ. وَأَدْخِلْنَا الْجَنَّةَ بِشَفَاعَةِ الْقُرْءَانِ. 

وَعَافِنَا مِنْ كُلِّ بَلَآءِ الدُّنْيَا وَعَذَابِ الْأَخِرَةِ بِحُرْمَةِ الْقُرْءَانِ.



اَللَّهُمَّ اجْعَلِ الْقُرْءَانَ لَنَا فِى الدُّنْيَا قَرِيْنًا. وَفِي الْقَبْرِ مُؤْنِسًا. وَفِى 

الْقِيَامَةِ شَفِيْعًا. وَعَلَى الصِّراطِ نُوْرًا. وَإِلَى الْجَنَّةِ رَفِيْقًا. وَمِنَ النَّارِ 

سِتْرًا وَحِجَابًا. وَإِلَى الْخَيْرتِ كُلِّهَا دَلِيْلاً وَإِمَامًا. بِفَضْلِكَ وَجُوْدِكَ 

وَكَرَمِكَ يَا كَرِيْمُ.



اَللَّهُمَّ اهْدِنَا بِهَدَايَةِ الْقُرْءَانِ. وَنَجِّنَا مِنَ النِّيْرَانِ بِكَرَامَةِ الْقُرْءَانِ. 

وَارْفَعْ دَرَجَاتِنَا بِفَضِيلَةِ الْقُرْءَانِ. وَكَفِّرْ عَنَّا سَيِّئَاتِنَا بِتِلَاوَةِ الْقُرْءَانِ. 

يَا ذَا الْفَضْلِ وَالْإِحْسَانِ.



رَبَّنَا ءَاتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الأخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّار 

.وَصَلَّى اللهُ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى ءَالِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلَّمَ. سُبْحنَ 

رَبِّكَ رَبِّ الْعِزَّةِ عَمَّا يَصِفُوْنَ. وَسَلمٌ عَلَى الْمُرْسَلِيْنَ. وَالْحَمْدُ ِللهِ رَبِّ 

الْعَالِمِيْنَ.


Maksudnya :

Segala puji tertentu bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam, pujian orang-orang yang bersyukur dan kesudahan yang baik adalah bagi orang-orang yang bertaqwa. Dan selawat dan salam ke atas rasul kita Muhammad dan juga ke atas keluarganya dan sahabat-sahabatnya.

Ya Allah, Tuhan kami terimalah doa kami dan amalan kami, sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Mendengar lagi Yang Maha Mengetahui. Dan terimalah taubat kami, sesungguhnya Engkau Maha Penerima Taubat lagi Mengasihi. Tunjuki dan bimbinglah kami kepada kebenaran dan kepada jalan yang lurus dengan berkat al-Quran. Ya Allah, kasihanilah kami dengan berkat al-Quran, dan jadikannya sebagai pimpinan, cahaya, petunjuk dan rahmat untuk kami. Ya Allah, ingtkanlah kami apa yang telah kami lupa dari al-Quran, dan ajarlah kami apa yang kami tidak tahu tentang isi al-Quran, dan kurniakanlah kami keupayaan untuk membacanya pada waktu-waktu malam dan siang, dan jadikanlah al-Quran itu sebagai hujjah untuk kami. Wahai Tuhan pemelihara sekalian alam.


Ya Allah, hiaskanlah diri kami dengan keindahan al-Quran, muliakan kami dengan kemuliaan al-Quran, dan serikan kami dengan ketinggian martabat al-Quran, dan pakaikan kami dengan pakaian permata al-Quran, masukkan kami ke dalam syurga dengan syafaat al-Quran, selamatkan kami daripada segala bencana dunia dan azab hari akhirat dengan berkat kehormatan al-Quran.


Ya Allah, jadikanlah al-Quran semasa hidup kami di dunia sebagai rakan dan di dalam kubur sebagai kawan yang mesra, pada hari kiamat sebagai pembantu, sebagai cahaya penyuluh, semasa menuju ke syurga sebagai teman, dan sebagai penghadang dan pendinding dari api neraka, dan jadikanlah al-Quran untuk kami sebagai panduan dan ikutan kepada segala kebaikan, dengan limpah kurnia, kemurahan dan kemuliaan-Mu jua ya Allah, Tuhan Yang Maha Pemurah.


Ya Allah, tunjukilah kami dengan petunjuk al-Quran, selamatkanlah kami daripada api neraka dengan sebab kemuliaan al-Quran, tinggikanlah darjat martabat kami dengan sebab kelebihan al-Quran, dan hapuskanlah dosa kejahatan kami dengan sebab membaca al-Quran, ya Allah, Tuhan Yang Empunya segala macam kelebihan dan ehsan. Wahai Tuhan kami berilah kami kebaikan di dunia dan di akhirat, dan peliharalah kami dari azab api neraka.


Allah mencucuri rahmat dan salam sejahtera ke atas junjungan kami Nabi Muhammad s.a.w serta keluarga dan sahabat-sahabat baginda sekalian. Maha Suci Tuhanmu, Tuhan yang mempunyai keagungan dan kekuasaan dari apa yang mereka katakan dan selamat sejahtera kepada sekalian rasul. Dan segala puji tertentu bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan seluruh alam.



Nota Tambahan : 

Digalakkan khatam dalam solat jika dia membaca Al-Quran seorang diri. Jika dibaca secara beramai-ramai, buat majlis meraikan khatam Al-Quran.

Cara bacaan ialah dengan memisahkan antara surah dengan surah lain (daripada surah Waddhuha sampai An-Nas) dengan sebutan ‘Allahu Akbar’. Jika berjemaah, gilirkan bacaan surah antara peserta dan dibaca Allahu Akbar di antaranya.

Bila sudah siap membaca surah An-Nas, disunatkan membaca surah Al-Fatihah, sebagai isyarat untuk meneruskan lagi bacaan Al-Quran atau dengan kata lain berpusing kembali untuk memulakan bacaan. Ini penting sebagai isyarat yang tidak akan tinggal membaca Al-Quran. Setiap kali membaca Al-Quran, pemahaman seseorang akan bertambah.

Baca surah Fatihah, dan 5 ayat pertama surah Al-Baqarah. Kemudian baca doa (ada juga yang membaca ayat Kursi atau 2 ayat akhir surah Al-Quran).

Dalam satu hadis daripada Anas bin Malik r.a., bahawa Nabi SAW bersabda yang bermaksud: “Sebaik-baik amalan ialah membuka Al-Quran dan mengkhatamkannya”.

Maknanya selepas mengkhatam Al-Quran, buka semula dan, sambung dengan bacaan Fatihah.



8/11/2019 (Jumaat)
Khatam Quran 


KALKULATOR KEHAMILAN | CHECK USIA KEHAMILAN DAN BILA JANGKAAN BERSALIN


KALKULATOR KEHAMILAN |
CHECK USIA KEHAMILAN
DAN BILA JANGKAAN BERSALIN


Hai.. Assalammualaikum.. Petang-petang gini saja check entri yang dalam draft banyak sangat tu.. ternampaklah entri yang satu ni yang TB nak share sangat dulu time pregnant harraz tapi tak dapat nak share sebab mood ber blog kelaut sangat masa tu.. lagi pun TB tak cerita pun kat sape-sape TB pregnant kan harraz masa tu.. Bukan saja nak rahsiakan.. tapi sebab nak jaga hati kawan-kawan yang belum ada rezeki tu.. TB faham apa yang diorang rasa.. sebab TB pernah jadi macam diorang dulu.. So, better TB dan orang terdekat je yang tahu pasal pregnant ni kan.. 

Haaa... Ni dah alang-alang terjumpa balik entri ni.. Saja TB nak share untuk korang yang baru dapat tahu sedang pregnant dan belum jumpa doktor lagi tu.. Kalau nak Tahu usia kehamilan dah berapa week ke.. berapa bulan ke.. boleh la try kalkulator kehamilan ni ..

kot la saja nak check bila due date korang nak melahirkan tu, boleh lah try guna kalkulator kehamilan..

Yang penting korang ingat tarikh last period korang tau.. Tarikh last period tu bukan tarikh last hari period korang ye.. Tapi Tarikh Hari pertama period mai, dalam bulan last korang period.
Haa.. Masukkan tarikh bila.. dan tengok lah due korang bila.. hehehehehe.. 

Klik sini :

04 November 2019

KUSANGKAKAN BESAR.. RUPANYA... KECIKK.. HAHA


KUSANGKAKAN BESAR..
RUPANYA... KECIKK.. HAHA

Haha.. gelihati sampai ke hari ni bila teringat balik reaksi TB dan Harraz masa dapat block ni.. hahaha.. ku ingatkan besar.. rupanya kecik.. alahai.. rasa macam tertipu tapi sendiri yang salah sebab tak baca saiz dan tak baca review pembeli.. Hari tu TB malas nak fikir apa sebab date untuk cashback wallet lazada tu nak expired dah, so TB beli je apa nampak depan mata.. sekali tengok terbeli yang kecik.. Ingatkan besar macam anak adik main tu.. rupanya.. haha.. malas citer.. redha ajelah.. Nanti beli lain.. adik kata rm10 je kat Tesco.. nanti cari lah..



Hehehe.. boleh agak tak harraz kata apa tu.. hehehe.. agaknya harraz pun pelik awat kecik tak sama macam yang dia main masa kat umah atok dia ritu.. hahaha.. terkedu kawan tu.. 



Tapi sebab kaler warni warni.. boleh laaa.. harga pun padan la pun.. rm5 satu.. TB beli 2 jadi RM10.. nanti balik kampung cari kat Tesco lah.. rm10 je pun.. harraz suka ni.. dia suka susun-susun bagi tinggi dan suka sebut gambar apa yang dia nampak dekat block tu..


Besar gini lah saiz nya uiii.. boleh laaa.. hahahaha


Dalam terkejut tu.. main jugak la dia kan.. tapi udah jemu macam biasa.. di campak ke mana2-mana.. mamanya tengok terus kutip dan simpan dalam stor.. kih3.. 



PERKEMBANGAN JANIN PADA TRIMESTER KETIGA


PERKEMBANGAN JANIN
PADA TRIMESTER KETIGA


Perkembangan Janin memasuki usia 7 Bulan. Lemak mulai menumpuk, dan lapisan yang disebut Vernix Caseosa menutupi kulit janin, sehingga janin tidak basah di dalam cairan Amnionnya dan tubuhnya merasa hangat.

Fungsi otak janin pada periode ini sudah mulai berkembang dengan sangat pesat. Permukaan otak menjadi berkerut-kerut, yang berguna bagi perkembangan selanjutnya. Sekitar lima hari setelah proses pengerutan dimulai, sel-sel syaraf akan dilapisi oleh lapisan lemak yang membuat proses penyampaian rangsangan dari ujung-ujung sel syaraf menjadi lebih cepat, mudah, dan lebih efisien.

Perlu diketahui, otak manusia akan mengalami masa keemasan pada saat janin berusia 7 bulan dalam kandungan hingga berusia 5 tahun.

Berikut luvizhea.com ulas tahapan-tahapan perkembangan janin selanjutnya dari minggu keminggu pada trimester yang ke tiga:


Perkembangan Janin Minggu ke-25

Berat janin kini mencapai sekitar 700 gram dengan panjang dari puncak kepala sampai bokong kira-kira 22 cm. Sementara jarak dari puncak rahim ke Simfisis Pubis (Tulang kemaluan) sekitar 25 cm.

Apabila ada indikasi medis, umumnya akan dilakukan USG yang dilakukan seminggu 2 kali untuk melihat apakah perkembangan janin terganggu atau tidak. Yang termasuk indikasi medis di antaranya Hipertensi ataupun Pre-Eklampsia pada saat hamil.



Perkembangan Janin Minggu ke -26

Pembuluh darah kapiler dibawah jaringan kulit janin mulai di aliri darah. Permukaan kulit yang tadinya keriput perlahan-lahan menjadi semakin halus dan licin. Mata telah terbentuk dengan sempurna. Begitu pula telinga yang telah mampu mendengarkan. Kepala janin menjadi lebih kecil ketimbang tubuhnya (kepala telah proporsional dengan ukuran tubuh).

Pada usia ini berat janin diperkirakan hampir mencapai 850 gram dengan panjang dari bokong dan puncak kepala sekitar 23 cm. Denyut jantung sudah jelas-jelas terdengar, normalnya 120-160 denyut per menit.


Sementara rasa tidak nyaman berupa keluhan nyeri pinggang, kram kaki dan sakit kepala akan lebih sering dirasakan Ibu pada periode ini. Begitu juga keluhan nyeri di bawah tulang rusuk dan perut bagian bawah, terutama saat janin bergerak. Sebab, rahim menjadi semakin besar dan akan memberi tekanan pada semua organ tubuh. Termasuk usus kecil, kantung kemih dan rektum. Dan ini yang tidak jarang membuat ibu hamil terpaksa bolak-balik ke kamar mandi karena “Beser” atau sering “Buang Air Kecil”.


Perkembangan Janin Minggu ke-27


Janin terlihat seperti bernafas tetapi sebenarnya janin mengambil air bukan udara. Ini merupakan latihan yang baik untuk paru-parunya. Janin kini beratnya melebihi 1000 gram. Panjang totalnya mencapai 34 cm dengan panjang bokong ke puncak kepala sekitar 24 cm.

Pada minggu ini kelopak mata mulai membuka. Matanya sudah terbuka dan melihat sekelilingnya untuk pertama kalinya. Sementara retina yang berada di bagian belakang mata, membentuk lapisan-lapisan yang berfungsi menerima cahaya dan informasi mengenai pencahayaan itu sekaligus meneruskannya ke otak.



Perkembangan Janin Minggu ke-28

Pada usia janin ke 28 minggu ini, Testis janin laki-laki akan turun ke kantung Skrotum. Puncak rahim berada kira-kira 8 cm di atas pusar. Gerakan janin makin kuat dengan intensitas yang makin sering, sementara denyut jantungnya pun kian mudah didengar.

Tubuhnya masih terlihat kurus meski mencapai berat sekitar 1100 gram dengan kisaran panjang 35 sampai 38 cm. Kendati demikian dibanding minggu-minggu sebelumnya, lebih berisi dengan bertambah jumlah lemak di bawah kulitnya yang terlihat kemerahan.

Jaringan otak berkembang dan meningkat pada usia kehamilan 28 minggu ini, serta sekarang janin Ibu dapat bermimpi. Begitu juga rambut kepalanya terus bertumbuh makin panjang. Alis dan kelopak matanya pun terbentuk, sementara selaput yang semula menutupi bola matanya sekarang sudah hilang.

Catatan:
Periksakan kehamilan minimal 1 kali dengan USG pada bulan ke 7 dengan tujuan untuk mengetahui posisi kepala janin apakah sudah benar atau tidak.
Memperhatikan asupan gizi dalam makanan sehingga Ibu dan janin mencapai berat badan yang Ideal.
Ibu mulai berlatih teknik pernapasan maupun teknik mengejan dengan benar.



Perkembangan Janin Minggu ke-29

Posisi janin pada saat ini mempersiapkan diri seperti posisi lahir dengan kepala ke arah bawah. Jaringan lemak terus terbentuk. Beratnya bertambah menjadi sekitar 1250 gram dengan panjang rata-rata 37 cm.

Kelahiran prematur mesti diwaspadai pada saat-saat ini karena umumnya dapat meningkatkan keterlambatan perkembangan fisik maupun mentalnya dikemudian hari. Apabila janin dilahirkan pada minggu ini, ia mampu bernapas meski dengan susah payah. Ia pun bisa menangis, walaupun masih terdengar lirih. Kemampuannya bertahan untuk hidup pun masih tipis karena perkembangan paru-parunya belum sempurna. Akan tetapi apabila dilakukan perawatan yang baik dan terkoordinasi dengan oleh para ahli medis yang terkait, kemungkinan hidup janin prematur pun akan cukup besar.



Perkembangan Janin Minggu ke-30

Pada usia janin ke 30 minggu, beratnya mencapai 1400 gram dengan kisaran panjang tubuh 38 cm. Puncak rahim yang berada sekitar 10 cm di atas pusar memperbesar rasa tidak nyaman yang dirasakan Ibu hamil, terutama pada panggul dan perut seiring bertambah besarnya kehamilan tersebut.

Saat ini suami juga sudah bisa ikut merasakan gerakan janin saat meraba dan mengelus perut Ibu. Mulai dari denyutan halus, sikutan, tendangan sampai gerak cepat meliuk-liuk dapat dirasakan dan memberi sensasi tersendiri sebagai calon Ibu dan ayah. Janin mengisi hampir seluruh ruang di rahim. Ketika janin menendang atau mendorong, maka Ibu dapat melihat kaki atau tangannya bergerak di bawah kulit perut Ibu.

Yang perlu diwaspadai, aktifnya gerakan ini dapat membentuk “simpul-simpul” pada tali pusat. Bila sampai membentuk “simpul mati” tentu sangat berbahaya karena suplai gizi dan oksigen dari ibu ke janin akan terhenti atau paling tidak bisa terhambat.



Perkembangan Janin Minggu ke-31

Pada usia janin ke 31 minggu ini, janin makin bertumbuh besar, berat janin sekitar 1600 gram dengan taksiran panjang tubuh 40 cm. Jadi ruangan rahim menjadi lebih sedikit, sehingga gerakan Janin berkurang saat Ibu memasuki masa hamil tua. Janin pada kondisi seperti ini kemungkinan dalam posisi melengkungkan badan dengan dengkul dilipat, dagu didadanya serta tangan dan kaki saling bersilang.

Waspadai apabila muncul gejala nyeri di bawah tulang iga sebelah kanan, sakit kepala maupun penglihatan yang berkunang-kunang. Terutama apabila disertai tekanan darah tinggi. Karena bisa jadi itu merupakan gejala dari Eklampsia. Maka dari itu pentingnya pemeriksaan tekanan darah yang rutin dilakukan pada setiap kunjungan ke Bidan atau Dokter.

Cermati pula gangguan aliran darah ke anggota tubuh bawah yang membuat kaki menjadi bengkak (Sembab). Pada gangguan ringan, anjuran untuk lebih banyak beristirahat dengan berbaring miring sekaligus mengurangi aktivitas, bisa membantu. Dan apabila Ibu mengalami kaki sembab, sebaiknya Ibu juga mengurangi makanan tinggi garam (asin).


Perkembangan Janin Minggu ke-32

Pada minggu ke 32 ini, janin berada dalam posisi kepala di bawah sampai nanti ia lahir. Janin akan tetap menendang, gerakannya rata-rata sehari meningkat hingga 375 kali per hari, tetapi Ibu tidak akan merasakan semuanya ini. Sepuluh gerakan yang Ibu rasakan dalam sehari sudah normal.

Pada usia ini berat janin harus berkisar 1800-2000 gram dengan panjang tubuh 42 cm. Mulai minggu ini biasanya kunjungan rutin lebih di intensifkan dari sebulan sekali menjadi 2 minggu sekali. Karena umumnya Hemodilusi atau pengenceran darah mengalami puncaknya pada minggu-minggu ini. Untuk itu Ibu hamil dengan kelainan jantung, Hipertensi dan Pre-Eklampsia, harus ekstra hati-hati. Sebab dengan jumlah darah yang makin banyak, beban kerja jantung pun meningkat. Pada mereka yang mengalami gangguan jantung dan tekanan darah, tentu makin besar pula peluang terjadi penyempitan pada pembuluh-pembuluh darah. Dampak lebih lanjut adalah tekanan darah meningkat.

Gangguan semacam ini tidak hanya berbahaya pada Ibu yang mengandung, akan tetapi juga berbahaya bagi janinnya. Apabila ini terjadi diluar kontrol, biasanya dipertimbangkan untuk janin segera dilahirkan. Terlebih saat terjadi perburukan kondisi, semisal tekanan darah tidak kunjung turun dan dapat menimbulkan komplikasi.


Perkembangan janin minggu ke-33

Pada perkembangan janin ke 33 minggu, jari jemari janin mulai terbentuk dengan sempurna. Ukuran panjang janin sekarang mencapai 43 cm dengan berat sekitar 2 kg.



Perkembangan janin minggu ke-34


Berat janin saat usia kehamilan 8 bulan dapat bertambah semakin pesat, yaitu mencapai 2,2 kg dengan panjang tubuh sekitar 44 cm. Dahi dan bulu matanya sudah berkembang sempurna dan matanya sudah pintar berkedip-kedip.

Apabila janin yang Ibu kandung berjenis kelamin laki-laki, testiskalnya mulai terbentuk dengan sempurna pada minggu ke-34 ini.



Perkembangan janin minggu ke-35

Janin terus bertumbuh dan menempati hampir seluruh ruang di rahim Ibu. Gerakannya semakin berkurang karena ruang gerak yang terbatas. Perkembangan berat badan janin 35 minggu mencapai sekitar 2.4 kg dengan panjang tubuh 45 cm. Pada periode ini fungsi paru-paru janin sudah matang. Sehingga apabila terjadi kelahiran pada minggu ini, janin sudah siap dan bisa bernafas dengan baik.


Perkembangan janin minggu ke-36

Pada usia kehamilan ke-36 minggu, berat badan janin dalam kandungan Ibu telah mencapai sekitar 2,5 kg dengan panjang sekitar 46 cm, dan ia mulai belajar mengisap dan menelan untuk mempersiapkan diri dalam proses menyusu setelah ia dilahirkan.

Ibu mungkin mulai merasakan kontraksi palsu sekarang. Apabila persalinan Ibu tepat waktu, janin mungkin akan berputar ke posisi persalinan normal “kepala di bawah” pada minggu ke-36 perkembangan janin ini. Apabila Ibu melahirkan dalam beberapa minggu ke depan, maka usia kehamilan Ibu termasuk kategori rata-rata.


Perkembangan janin minggu ke-37

Bulu pada tubuh janin usia 9 bulan dalam kandungan Ibu mulai berkurang. Janin mulai mengeluarkan hormon yang dinamakan Cortisone yang membantu mematangkan organ pernafasan. Panjang janin mencapai 47.5 cm dengan berat badan 3 kg. Pada periode ini janin sudah benar-benar siap lahir karena organ tubuhnya sudah matang dan bisa bekerja sendiri.





Perkembangan janin minggu ke-38

Pada minggu ke-38, apabila Ibu belum melahirkan, berat badan janin akan mencapai sekitar 3,1 kg dengan panjang 48 cm. Rambutnya semakin panjang mencapai 5 cm. Begitu juga kukunya. Kulitnya juga sudah mulai berwarna sedikit merah jambu.

Sekarang setelah janin berusia 9 bulan dalam kandungan, ia sudah menyimpan lemak yang cukup di tubuhnya, sehingga suhu tubuhnya akan bisa bertahan stabil pada saat ia dilahirkan. Dan antibodi yang ia terima melalui plasenta akan membantunya melewati beberapa bulan awal kehidupannya dalam kondisi kesehatan yang baik.


Perkembangan janin minggu ke-39

Pada minggu ini, pertumbuhan janin sudah sempurna. Berat badannya sekarang mencapai 3,2 kg dengan panjang tubuh 49 cm.

Pada minggu ke-39 dari perkembangan janin 9 bulan ini, ibu dan suami harus siap siaga karena setiap saat bisa melahirkan.


Perkembangan janin Minggu ke-40

Pada usia janin 40 minggu, apabila Ibu belum melahirkan, berat badan janin dalam kandungan mungkin sudah mencapai sekitar 3,3 kg dengan panjang sekitar 50 cm. Jangan terlalu khawatir apabila Ibu melewati Hari Perkiraan Lahir. Hanya sekitar 5% dari wanita hamil yang melahirkan tepat pada HPL nya.

Dan biasanya Dokter yang menangani Ibu, kemungkinan belum akan merekomendasikan induksi atau caesar kedepan, kecuali apabila Ibu atau janin berada dalam kondisi yang berbahaya.


credit to:
LUVIZHEA



PERKEMBANGAN JANIN PADA TRIMESTER KEDUA


PERKEMBANGAN JANIN
PADA TRIMESTER KEDUA


Bagi ibu yang mengalami alahan seperti muntah-muntah dan alah pada bau-bauan atau alah-alah lain ketika Trimester pertama, jangan risau.. pada akhir trimester pertama kehamilan, keluhan diawal kehamilan seperti rasa mual dan lemas akan berangsur hilang apabila perut Ibu yang sudah mulai terlihat membesar saat memasuki kehamilan trimester kedua.

Pada tahap trimester kedua ini merupakan tahap paling nyaman di dalam 3 trisementer kehamilan. Keluhan-keluhan Ibu akan menghilang dan selera makan Ibu akan kembali normal. Yang paling menyenangkan pada trimester ini adalah Ibu sudah dapat merasakan gerakan janin. Berat badan Ibu juga akan mulai bertambah dan orang di sekitar Ibu akan menyedari bahawa Ibu sedang hamil.


Haa.. gerakan janin yang dimaksudkan tu mungkin yang TB rasa dulu tu, rasa macam ada kupu-kupu bergerak dalam perut dekat ari-ari tu.. hehehe.. just imagine aje kupu2 kat dalam tu.. haha

Pada trimester kedua ini, terutama saat usia janin memasuki 20 minggu keatas, janin sudah tidak bisa bergerak leluasa, karena seluruh ruangan dalam rahim telah terisi (penuh). Janin akan berada dalam posisi meringkuk, dengan tangan didepan dagu dan kaki di depan dada.

Walaupun sistem organ belum berfungsi sepenuhnya, namun janin mampu mendengarkan suara-suara dari luar, dan mampu merasakan apa yang dirasakan ibu. Bila ibu merasa stress, cemas, kesal sedih atau bahagia, janin akan merasakan hal yang sama. Kondisi ini disebabkan hormon adrenalin yang diproduksi ibu dapat menembus plasenta sehingga juga mempengaruhi kondisi emosi janin.

Ibu juga dapat merasakan bagian-bagian tubuh janin yang berlainan dengan menyentuh dinding perutnya. Otot rahim ibu meregang dan kadang ibu merasakan sakit pada bahagian perut. 

Berikut secara terperinci perkembangan janin dari minggu ke minggu pada trisemester kedua ini :



Perkembangan Janin Minggu ke-13

Pada minggu ke 13 ini, retina, kornea, iris (selaput pelangi), serta lensa mata sudah dapat berfungsi. Janin sesekali sudah bisa mengedipkan mata dan peka terhadap cahaya.

Pada minggu ini janin telah mampu merasakan detak jantung ibunya. Kulit, otot dan anggota tubuhnya telah terbentuk dan berada pada posisinya.

Panjang janin sekitar 7,5 cm dengan trakea, paru-paru, perut, hati, pankreas, dan usus berkembang ke fungsi terakhir.

Pita suara mulai terbentuk, dan tunas gigi muncul dengan 20 gigi janin. pada minggu ini jari tangan dan telapak kaki mulai terlihat jelas.


Perkembangan Janin Minggu ke-14

Pada usia janin 14 minggu, telinga janin telah menempati posisi normal di sisi kiri dan kanan kepala. Demikian pula mata mengarah ke posisi sebenarnya. Leher pun terus memanjang sementara dagu tak lagi menyatu dengan dada. Sedangkan alat-alat kelamin bagian luar juga berkembang lebih nyata, sehingga pada minggu ini organ seks janin sudah dapat di bedakan antara laki-laki dan perempuan.

Denyut jantung janin berdetak kuat hampir 2 kali lebih cepat daripada denyut normal Ibu. Dan Ibu dapat mendengarkan detak jantung janin saat Ibu melakukan pemeriksaan pada Bidan ataupun Dokter kandungan.

Selain itu, karena sudah memberi respons terhadap dunia di luar rahim ibu, janin mungkin akan bergerak saat Ibu mengusap perut, tetapi mungkin Ibu masih belum dapat merasakannya.



Perkembangan Janin Minggu ke-15

Memasuki usia janin 15 minggu, janin sudah mulai dapat Mendengar suara, mendengarkan denyut jantung, suara perut, dan juga suara Ibunya. Sekarang janin sudah mulai mempunyai rambut di kepalanya, juga bulu mata dan alis.

Ukurannya sekarang sekitar 114 gram dengan panjang sekitar 15 cm. Kehamilan makin terlihat, hingga demi kenyamanan si ibu maupun janinnya, amat dianjurkan mulai mengenakan baju hamil (Daster). Sebab, kulit dan otot-otot, terutama di sekitar perut akan melar dikarenakan mengalami peregangan luar biasa, Guna mengakomodasi pembesaran rahim. Garis-garis regangan yang disebut striae umumnya muncul pada daerah perut, payudara, bokong dan panggul.


Perkembangan Janin Minggu ke-16

Pada usia kehamilan 16 minggu, kulit janin mulai berkembang walaupun masih terlihat transparan. Hal ini membuat pembuluh darah masih terlihat jelas. Telinga sudah terbentuk sempurna dan berada pada posisi akhir.

Meski matanya terpejam, janin dapat menangkap cahaya yang terang. Pada periode ini bentuk rahim terlihat oval dan bukan membulat, dengan berat janin sekitar 120 gram. Akibatnya, rahim terdorong dari rongga panggul mengarah ke rongga perut. Otomatis usus ibu terdorong nyaris mencapai daerah hati, ini yang membuat Ibu hamil kerap mengalami kram perut terasa menusuk ulu hati.

Pertumbuhan rahim yang pesat ini pun membuat ligamen-ligamen meregang, terutama apabila ada gerakan mendadak sehingga menyebabkan rasa nyeri atau rasa tidak nyaman yang disebut nyeri Ligamen Rotundum. Oleh karena itu, sangat disarankan untuk Ibu menjaga sikap tubuh dan tidak melakukan gerakan-gerakan mendadak atau derakan yang dapat menimbulkan peregangan.



Perkembangan Janin Minggu ke-17

Panjang janin bertambah dengan sangat cepat dan gerakan-gerakannya sekarang jauh lebih kuat. Ibu dapat merasakan gerakan-gerakan janinnya dengan meraba perut.

Rambut halus tumbuh diseluruh dipermukaan tubuh janin, yang disebut lanugo. Plasenta terbentuk dan berfungsi sepenuhnya, dan otot janin sudah berkembang dan menjadi kuat. Panjang janin saat ini 16 cm dengan berat 135 gram.

Gerakan janin semakin aktif, ia sudah mulai menghisap jempolnya, menguap, merenggangkan tubuhnya, sudah menelan kencing, dan cegukan. Pada minggu ini apabila sinar terang di letakkan pada perut Ibu, Janin akan menggerakan tangannya ke arah mata.

Tidak hanya itu saja, sistem pencernaan janin pun pada minggu ini mulai menjalankan fungsinya. Dalam waktu 24 jam janin menelan air ketuban sekitar 450-500 ml. Hati yang berfungsi membentuk darah, melakukan metabolisme Hemoglobin dan Hilirubin, lalu mengubahnya jadi Biliverdin yang disalurkan ke usus sebagai bahan sisa metabolisme.


Perkembangan Janin Minggu ke-18

Mulai usia ini hubungan interaktif antara ibu dan janinnya kian terjalin erat. Tak mengherankan setiap kali si ibu gembira, sedih, lapar atau merasakan hal lain, janin pun ikut merasakan hal sama.

Sekarang Janin sudah dapat mendengarkan suara dari luar tubuh Ibu. Janin akan bergerak atau melompat ketika mendengarkan suara keras.


Otot janin sudah dapat berkontraksi dan rileks. Dan janin sudah juga sudah dapat menendang, meninju dan bergerak sangat aktif. Dalam minggu ini mungkin Ibu sudah dapat merasakan gerakan putarannya untuk pertama kali.

Perkiraan berat janin saat ini sekitar 150 gram. Rahim dapat diraba tepat di bawah pusar, ukurannya kira-kira sebesar buah semangka. Pertumbuhan rahim ke depan akan mengubah keseimbangan tubuh ibu. Sementara peningkatan mobilitas persendian ikut mempengaruhi perubahaan postur tubuh sekaligus menyebabkan keluhan punggung. Keluhan ini makin bertambah apabila kenaikan berat badan Ibu hamil tidak terkendali.

Untuk mengatasinya, biasakan Ibu berbaring miring ke kiri, hindari berdiri terlalu lama dan jangan mengangkat beban berat. Selain itu, sempatkan sesering mungkin untuk Ibu mengistirahatkan kaki dengan mengangkat atau mengganjalnya pakai bantal.


Perkembangan Janin Minggu ke-19

Sekarang panjang janin sekitar 23 cm dengan berat 200 gr. Apabila belum juga merasakan gerakan janin sebelumnya, mungkin pada minggu ini Ibu akan mulai merasaka gerakannya. Otak janin telah mencapai jutaan saraf motorik karenanya ia mampu membuat gerakan sadar seperti menghisap jempol.

Sistem saraf janin yang terbentuk dari minggu ke-4, pada minggu ini makin sempurna perkembangannya. ini ditandai dengan diproduksinya cairan Serebrospinalis yang bersirkulasi pada otak dan saraf tulang belakang tanpa hambatan. Tetapi, apabila lubang yang ada tersumbat atau aliran cairan tersebut terhalang, kemungkinan besar akan terjadi Hidrosefalus atau penumpukan cairan di otak. Jumlah cairan yang terakumulasi biasanya sekitar 500-1500 ml. Namun, apabila cairan ini mencapai 5 liter, maka penumpukan ini jelas berdampak fatal mengingat betapa banyak jumlah jaringan otak janin yang tertekan oleh cairan tadi.



Perkembangan Janin Minggu ke-20

Pada usia janin 20 minggu, kulit yang menutupi tubuh janin mulai bisa dibedakan menjadi dua lapisan, yaitu lapisan Epidermis yang terletak di permukaan dan lapisan Dermis yang merupakan lapisan dalam. Epidermis selanjutnya akan membentuk pola-pola tertentu pada ujung jari, telapak tangan maupun telapak kaki. Sedangkan lapisan Dermis mengandung pembuluh-pembuluh darah kecil, saraf dan sejumlah besar lemak.

Seiring perkembangannya yang pesat, kebutuhan darah janin pun meningkat tajam. Agar Ibu tidak mengalami gejala Anemia, maka ibu harus mencukupi kebutuhan akan asupan zat besi, baik lewat konsumsi makanan bergizi seimbang maupun suplemen penambah darah yang dianjurkan dokter.

Otot Janin semakin kuat setiap minggu. Apabila kemarin-kemarin Ibu masih belum dapat merasakan gerakannya, Pada minggu ini pasti Ibu akan merasakan gerakannya sekarang. Mungkin saja Ibu mengartikan gerakannya pertama kali seperti angin, karena terasa seperti letupan gelembung-gelembung di dalam perut. Janin bergerak sekitar 200 kali sehari, tapi Ibu hanya merasakan sedikit dari semua gerakan ini.


Perkembangan Janin Minggu ke-21

Pada minggu ini, berbagai sistem organ tubuh mengalami pematangan fungsi dan berkembangan. Dengan perut yang kian membuncit dan keseimbangan tubuh yang terganggu, bukan saatnya lagi melakukan jenis olahraga yang kemungkinan terjatuhnya besar. Hindari pula olahraga peregangan ataupun yang bersikap kompetitif. Ibu akan merasakan lebih banyak gerakan janin sekarang karena janin makin aktif.



Perkembangan Janin Minggu ke-22

Janin mulai sadar akan lingkungannya dan janin akan merasa tenang ketika mendengarkan suara dan sentuhan Ibu pada area perut. Tubuh Janin mulai memproses sel darah putih. ini penting untuk janin dalam melawan penyakit dan infeksi.

Di usia ini pula kelopak mata mulai menjalankan fungsinya untuk melindungi mata dengan gerakan menutup dan membuka. Jantung janin yang terbentuk pada minggu ke-5 pun mengalami modifikasi sedemikian rupa dan mulai menjalankan fungsinya memompa darah sebagai persiapannya kelak saat lahir ke dunia.



Perkembangan Janin Minggu ke-23

Panjangnya sekitar 23 cm. Sekarang ukuran kepalanya sudah sesuai dengan tubuhnya. Saat ini janin terlihat sama seperti akan lahir, tetapi lebih kecil dan kurus.

Ibu dapat mendengarkan detak jantung janinnya dengan stetoskop. Pertumbuhan otak saat ini sangat cepat. Kulitnya masih tampak keriput karena kandungan lemak di bawah kulitnya belum sebanyak saat ia dilahirkan nantinya. Namun wajah dan tubuhnya secara keseluruhan sangat mirip dengan penampilannya sewaktu dilahirkan nanti. Hanya saja rambut lanugo yang menutup sekujur tubuhnya kadang berwarna lebih gelap pada usia kehamilan ini


Perkembangan Janin Minggu ke-24

Pendengaran Janin sudah terbentuk sempurna. Janin akan bergerak dengan suara musik dari luar. Begitu juga ia akan menunjukkan respon khas saat mendengar suara-suara bising atau teriakan yang tidak disukainya.

Pada periode ini, janin juga membentuk pola kapan saat tidur dan kapan saat bangun. Ibu akan merasakan saat janin bergerak terus, dan saat ia terdiam lama.

Selain itu pada minggu ini, kelopak-kelopak matanya kian sempurna dilengkapi bulu mata.


credit to:
LUVIZHEA





Kek Span Marble




Kek Span Marble


Bahan2nya...

3 biji telur*
½ cawan gula*
1 sb ovalete*
1 sk esen vanilla*
¾ cawan tepung gandum*
1 sk baking powder*
¼ cawan susu cair*
Secubit garam*
3 sb minyak masak
1 sb serbuk koko

Cara2nya...

1.Mix semua bahan2 bertanda* sehingga putih gebu... matikan mixer, masukkan minyak masak n gaul sampai rata

2.Bahagikan adunan menjadi 2 bahagian,satu bahagian dicampurkan dgn serbuk koko dan satu bahagian lagi warna asal...

3.Tuangkan adunan ke dlm loyang bersaiz5@6 yg telah disapu dgn butter atau dilapik dgn baking paper secara selang seli sehingga habis...

4.Bakar selama 35 hingga 40 minit dgn suhu 170°c@180°c,api atas bawah atau bergantung pd oven masing2..

30 Oktober 2019

PAPRIK DAGING



PAPRIK DAGING

Hari tu TB ada try buat, guna pes yang dari Thailand tu.. Sedap dan hubby kata macam kat kedai.. so.. ni TB share kat sini resepinya.. gambar masakan takde sebab hari tu memang masak-masak terus ngap je panas-panas.. tapi baru sekali tu je TB try. Tu pun sebab baru beli pes paprik tu.. hehehehe.. teruja nak try.. nanti TB buat lagi, TB amik gambo ye.. 

BAHAN-BAHAN :

●1/2 kilo daging(potong & rebus smpai empuk,simpan air rebusan)
●2 senduk besar cili blend(kurangkan kalau tak suka pedas)
●1 senduk besar cili sos
●1 senduk besar sos tiram
●3 ulas bawang putih(di ketuk)
●1 labu bawang besar(potong dadu)
●1 labu bawang besar(potong bulat utk hiasan)
●Sayur ikut citarasa sendiri
●Daun limau purut
●Tomato dibelah 6
●Cili api dan cili merah(untuk hiasan)
●Garam gula dn perasa secukupnya


CARA MASAK :
👉Tumis bawang hingga naik baunya, masukkan cili blend dan tumis seketika
👉Masukkan cili sos dan sos tiram
👉Masukkan daging dan air rebusan daging
👉Masukkan sayur dan bahan2 yg lain
👉Perasakan secukup rasa












25 Oktober 2019

RESEPI NASI AYAM HAINAN IPOH MALI



RESEPI NASI AYAM HAINAN IPOH MALI 


Utk nasi...
4 pot Beras (cuci bersih)
5 ulas bwang putih (tumbuk)
3 kiub ayam knor (ramas hancur)
2 hlai daun pndan (dsimpul)
1 sup bonjot
2 bunga cengkeh
1 kayu manis
2 sdm mentega
1 btg serai (dtitik)
Halia (tumbuk)
Air scukupnye

~basuh beras sperti biasa...tos...ktepikan dulu

~pnaskan kuali...masukan mentega..tunggu
cair...masukan bahan tumbuk, sup bonjot, serai, bunga cengkeh dan kayu manis....tumis semua sampai naik bau...

~masukan beras...gaul rata dlm kuali slama lbih kurang 8 mnit...alihkn ke dlm periuk nasi...

~tuangkan air scukupnye (mgikut sukatan beras yg
dgunakan)..masukn daun pndan dan kiub ayam
knor...gaul sebati...masak nasi sperti biasa...

Utk ayam...
1/2 ekor ayam (dcuci bersih)
5 ulas bwng putih (tumbuk)
Halia (tumbuk)
1 kiub ayam knor
Garam
Air scukupnye
Minyak bijan (utk mmerap)
'Air masak scukupnye
'Ais (Utk proses mlembut dan mlembapkn ayam)

~satukan air, bhan tumbuk, kiub ayam dan garam dlm periuk...didihkn dia

~bila dh mdidih...masukan ayam...tutup...tunggu smpai ayam masak (dlm 30-40 mnit...ikut saiz ayam)...

~bila ayam dh masak...angkat..masukan dlm air yg
bercampur ais...rendam dlm 20 minit (air tu air tapis or air masak...proses ni utk mlembapkn dan mlembutkn ayam)....

~stelah itu...angkat ayam...sapukn dan perap ayam dgn minyak bijan scukupnye....

~angkat dan potong2 ayam...smasa waktu hendak
mhidang nanti..

Utk sos hitam...
4 sdm kicap cair
1 sdm kicap pekat
1 sdm madu
1/2 cwn air rebusan ayam
2 sdm mnyak bijan
~campur semua bahan2 di atas...gaul sebati...siap

Utk sos merah...
5 cili api (merah-tumbuk)
3 lada besar (merah-tumbuk)
Halia (dtumbuk)
Garam
Gula
Air masak
Ajinamoto (abaikn jika tdak perlu)
~satukan semua bahan..didihkn skejap di atas api yg
sderhana sambil dikacau2...siap

Utk sup...
3 bwng merah (dtumbuk)
2 bwang ptih (dtumbuk)
1 sup bonjot
3 rempah skwan
Halia (dtumbuk)
Garam
Air rebusan ayam
Ajinamoto (abaikn jika tdak perlu)
Sdikit mnyak (utk mnumis)
#saya bubuh fishball...saja2 suka2 je...hihii

~pnaskan mnyak...masukan bahan tumbuk bersama
rempah 3 skawan dan sup bonjot...tumis smpai naik
bau...masukan air rebusan ayam...tunggu
didih...masukn fishball..perisakn dgn garam dan
ajinamoto...taburankn bwang goreng n daun sup
semasa mhidang...siap

TAMPIL KULIT MUDA DENGAN BIO LIFE ASTAXANTHIN 6MG

TAMPIL KULIT MUDA DENGAN BIO LIFE ASTAXANTHIN 6MG 


Hai semuaa.. tengah buat apa tu? haa.. hari ni TB nak share dengan korang semua tentang satu produk untuk mengawal kulit dan memulihkan kulit muda dari dalam.. Nak tahu apa dia?


Ini dia Astaxanthin 6mg yang dikeluarkan oleh Bio Life. Astaxanthin ni sebelum ini didatangkan dalam bentuk softgels yang mengandungi 4mg tapi kini ia telah dinaiktaraf dengan formula terbaru dan didatangkan dalam bentuk Vegetarian Capsule.



Sebelum ni TB asyik share tentang bagaimana nak kulit putih dan cerah kan? haa.. kali ni meh TB share pulak tentang produk dari BioLife iaitu Astaxanthin iaitu produk suplemen yang paling wanita yang inginkan untuk penampilan lebih muda dan anggun..


Haaa.. sebelum tu TB nak korang baca dulu serba sedikit info tentang Astaxanthin ni ye... Supaya dapatlah korang tahu samada kulit korang perlu atau tidak suplemen yang terbaik dari BioLife ni..

APA ITU ASTAXANTHIN

Astaxanthin merupakan pigmen merah-jingga (karotenoid) semulajadi yang boleh didapati dalam organisma laut (diekstrak daripada mikroalga, Haematococcus pluvialis). Sifat antioksidan Astaxanthin yang kuat di mana ia boleh bertindak sebagai pelindung anti-penuaan kulit dengan menghasilkan lapisan perlindungan dalaman kulit untuk mencegah foto-penuaan, juga menyingkirkan radikal bebas dan melindungi sel-sel kulit dari kerosakan oksidatif. BiO-LiFE Astaxanthin 6mg telah diuji secara klinikal dapat memberikan manfaat kosmetik kepada individu yang mengalami penuaan kulit seperti kulit berkedut, kulit kendur dan sebagainya.



APA KELEBIHAN DAN KEBAIKAN ASTAXANTHIN 6MG

  • Kandungan Astaxanthin yang tinggi  memberikan hasil yang optimum.
  • Antioksidan untuk mencegah penuaan kulit.
  • Diuji secara klinikal untuk memperbaiki keadaan kulit dalam tempoh selama 2 bulan
  • Teknologi pengekstraksian bebas larutan untuk mengekalkan kualiti premium Astaxanthin.
  • Tiada GMO and gluten free.
  • Dalam bentuk kapsul sayuran. Sesuai untuk vegeterian.
  • Dos seharian untuk kegunaan harian (30 Vegetarian Capsule untuk sebulan).

ASTAXANTHIN 6MG SESUAI UNTUK INDIVIDU YANG MEMPUNYAI MASALAH :

  • Penuaan kulit
  • Mengalami kulit kering
  • Kulit berkedut
  • Kulit kendur atau kulit longgar






Nak Gorgeous? Nak Kulit Cantik? Nak Kembalikan Keserian Wajah Muda Dari Dalam? Haaa... hehehe.. tunggu kisah Astaxanthin dekat blog tengkubutang.com nanti yea.. . . Sebelum tu.. Korang Nak tahu Tak Apa fungsi Astaxanthin ni? . . Astaxanthin ni adalah pigmen berwarna merah yang boleh ditemui pada organisma laut. Disebabkan potensi antioksidan yang tinggi dalam Astaxanthin ini, ianya boleh menjadi perisai yang memberi perlindungan dalaman kepada kulit untuk melambatkan proses penuaan. . . Haaa.. so korang rasa siapa yang perlu amalkan Astaxanthin 6mg ini? Jom tengok list bawah ni: . ♥️ korang yang mengalami masalah penuaan ♥️ masalah kulit kering ♥️ masalah kulit berkedut ♥️ masalah kulit tidak tegang . . So kat mana nak dapat supplement astaxanthin 6mg ni? haaa.. Korang boleh dapatkan dekat Guardian atau Caring Pharmacy yang berhampiran. @biolifemy #biolife #vitamin #astaxanthinbiolife #astaxanthin6mg #astaxanthin#healthsupplement #biolifemalaysia #biolife
A post shared by TENGKUBUTANG (ღ˘⌣˘ღ) (@tengkubutang) on

= Soalan lazim mengenai suplemen astaxanthin =

Bagaimana bahan aktif astaxanthin diekstrak?

Kandungan aktif bagi suplemen astaxanthin ini merupakan karotenoid semulajadi yang diekstrak dari mikroalga Haematococcus pluvialis yang ditanam dalam persekitaran terkawal dan bersih di bawah aplikasi sistem photobioreactor.

Apa kegunaan & manfaat astaxanthin?

Sebagai antioksida yang sangat poten

"Research found that carotenoids have an antioxidant activity that is 100 times that of α-tocopherol and that carotenoids protect membrane lipid from peroxidation." (Miki, W. 1991. Biological functions and activities of carotenoids. Pure Appl. Chem. 63:141-146)

Kesihatan kulit

Hasil kajian menunjukkan astaxanthin dapat reduce wrinkles, mengurangkan kesan selaran matahari dan memelihara keanjalan kulit serta beberapa lagi cosmetic benefits yang lain. Astaxanthin ni membantu melindungi kulit daripada mendapat kesan radikal bebas oleh pancaran UV matahari dimana ia merupakan punca utama penuaan awal.


Astaxanthin melindungi setiap lapisan sel, hingga ke lapisan paling dalam kulit. 


Kesihatan mata

Carotenoid astaxanthin dikatakan dapat merendahkan kadar AMD (age-related vision loss) di kalangan warga emas. Astaxanthin telah ditemui pada konsentrasi tinggi di sekitar makula mata dan retina yang bertindak sebagai antioksidan dan mengurangkan kerosakan sel mata.

Kesihatan kardiovaskular

Melalui percubaan terhadap tikus, astaxanthin didapati dapat menurunkan tekanan darah sekaligus merendahkan risiko masalah jantung / aterosklerosis. Selain itu, terdapat juga kajian awal mengatakan astaxanthin dapat meningkatkan paras HDL (kolesterol baik) dalam darah.

Alzheimer & Parkinson

Banyak kajian dah dijalankan, dan astaxanthin didapati boleh membantu melambatkan proses degenarasi neuro akibat faktor usia. Bagaimanapun penggunaannya sekadar untuk langkah prevention sahaja lah sebab once seseorang tu mula menunjukkan tanda alzheimer, (seperti pelupa, masalah bertutur) haa ketika tu kau telan berkilo-kilo astaxanthin pun can never stop or reverse them.

Ketahanan otot dan stamina

Hanya sedikit kajian tentang ni. Tapi ia dikatakan dapat membantu meningkatkan stamina para olahraga serta merendahkan severity of muscle soreness pasca senaman.




View this post on Instagram

Nak Kulit Muda Bermula Dari Dalam? Jom Cuba Biolife Astaxanthin Ni... baca info tentang Astaxanthin ni kat bawah, atau boleh baca info penuh di blog tengkubutang.com nanti yea! . . APA ITU ASTAXANTHIN? Astaxanthin ni adalah pigmen berwarna merah yang boleh ditemui pada organisma laut. Disebabkan potensi antioksidan yang tinggi dalam Astaxanthin ini, ianya boleh menjadi perisai yang memberi perlindungan dalaman kepada kulit untuk melambatkan proses penuaan. . . Haaa.. so korang rasa siapa yang perlu amalkan Astaxanthin 6mg ini? Jom tengok list bawah ni: . ♥️ korang yang mengalami masalah penuaan ♥️ masalah kulit kering ♥️ masalah kulit berkedut ♥️ masalah kulit tidak tegang . . So kat mana nak dapat supplement astaxanthin 6mg ni? haaa.. Korang boleh dapatkan dekat Guardian atau Caring Pharmacy yang berhampiran. @biolifemy #biolife #vitamin #astaxanthinbiolife#astaxanthin6mg #astaxanthin#healthsupplement #chtptzen #biolifemalaysia #biolife
A post shared by TENGKUBUTANG (ღ˘⌣˘ღ) (@tengkubutang) on


Bagaimana cara pengambilan astaxanthin?

Disebabkan ia merupakan komposisi larut lemak yang perlu dimetabolis melalui hati sebelum ia sedia dibuang dari badan. So adalah amat tak digalakkan untuk start astaxanthin dengan dos yang tinggi. Formulasi astaxanthin terdapat dalam sediaan 4mg dan 6mg. Walaupun masih belum ada rekod side effect, namun tak disarankan ambil astaxanthin melebihi 12mg sehari. Kapsul 6mg astaxanthin ini elok diambil bersama makanan (iaitu selepas makan) untuk meningkatkan penyerapan agar badan mendapat manfaat yang optimum.

Langkah berjaga-jaga & kesan sampingan astaxanthin?

Masih belum ada cukup data tentang kesan sampingan, tapi astaxanthin tak sesuai diambil oleh ibu hamil/menyusu dan juga kanak-kanak.

Bagaimana saya memilih produk astaxanthin yang baik?

Banyak pilihan sediaan carotenoid-astaxanthin yang terdapat di pasaran namun jadilah pengguna bijak dengan memilih produk yang lulus KKM. Setiap produk yang melepasi ujian saringan kementerian, pasti tercatat nombor MAL berserta pelekat hologram meditag pada packaging produk tersebut.

Produk yang memperoleh kelulusan KKM adalah lebih terjamin selamat dari campuran bahan terlarang atau risiko overdose. Korang boleh semak dekat website NPRA dan dapati BiO-LiFE Astaxanthin 6mg sudahpun berdaftar dengan KKM dengan nombor MAL15105003NC .

Untuk mereka yang berminat nak mencuba dan merasai perbezaan kulit muda dari dalam.. bolehlah mencuba  ASTAXANTHIN 6MG  dan cara nak dapatkannya? Korang boleh dapatkan di CARiNG Pharmacy atau Guardian.  Korang juga boleh buat belian secara online di website dibawah ini  :





GA New

Innity Mobile

nuffy2

BV2019 - 2

nity 2