Nity

Nuff

07 November 2019

Lemang Periuk Kera


Lemang Periuk Kera

Hari raya tahun lepas (2018) Kak Ipar (kak intan namanya) ada buat Lemang Periuk Kera... Lemaknya nampak unik sebab ia dimasak dalam kelongsong periuk kera.. bukan guna buluh lemang macam mak mak kita buat tu yea.. 

Lemang periuk kera ni lain dari segi segi bentuknya. Cara pembuatannya pun berbeza dari lemang biasa.

Lemang periuk kera sebenarnya menggunakan kelongsong periuk kera, lalu dimasukkan beras pulut dan santan. Ia menggunakan proses mengukus untuk memasaknya.

Imej via facebook

Kalau nak tau, hidangan lemang periuk kera memang rare lah kalau ada time raya sebab bukan semua orang akan buat ni.. salah satu sebab ialah sebab kelongsong periuk kera ni boleh tahan mahal harganya jugak kata kak ipar yang buat Lemang Periuk Kera ni..

Pada mulanya TB macam takut-takut nak rasa lemang ni tau.. hehehe.. tapi lepas share separuh-separuh dengan anak sedara hubby (ita jae) TB pun rasa macam sedap la pulak.. hahaha.. terus ambil lagi satu.. hehehehe.. Tu laa.. tak cuma maka tak tahu.. dah cuba.. baru tahuu.. hihihi..

Kalau korang nak tahu.. Sebenarnya penggunaan kelongsong periuk kera ini memberi rasa yang agak unik, maka tak hairanlah kalau ramai yang ingin menikmatinya.



Makan dengan Petai sedap jugak ni.. hahaha..







Related Posts

0 comments:

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

GA New

Innity Mobile

nuffy2

BV2019 - 2

nity 2