Nity

Nuff

24 Oktober 2019

RESEPI KEK MARBLE SEDAP DAN MUDAH!


RESEPI KEK MARBLE SEDAP DAN MUDAH!

Ini antara Kek yang TB nak sangat buat dari dulu tapi disebabkan peralatan tak cukup dan bahan-bahan pun  tak cukup.. TB tak buat pun lagi.. banyaknya alasan kan.. hahahha.. ok.. suatu hari pasti TB buat.. sebab dah ada kawan makan kek.. Anak-anak la sape lagi.. hubby  tka suka kek.. 

KEK MARBLE

BAHAN A :
♥200gm marjerin planta
♥50gm butter anchor
♥150gm gula castor
♥100gm gula aising

BAHAN B :
♥250gm telur
♥¼ sudu kecil esen vanilla

BAHAN C :
♥250gm tepung gandum bluekey - diayak
♥1 sudu kecil baking powder - diayak

BAHAN D :
♥Pewarna pilihan

CARA MEMBUAT :
★ Pukul bahan A sehingga berkrim dan putih.
★Masukkan telur dan esen, mix sebati.
★Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Putar sebati (jgn terlalu lama).
★Bahagikan adunan kepada 2 bahagian, satu bahagian dibiarkan dengan warna asal dan satu bahagian lagi dimasukkan pewarna dan esen pilihan.
★Masukkan adunan ke dalam loyang berselang seli atau ikut kreativiti.
★Gunakan loyang 8x8 inci. Bakar pada suhu 160°c selama 45 minit

RESEPI KEK SUSU SEDAP DAN MUDAH!


RESEPI KEK SUSU SEDAP DAN MUDAH!

Wah.. Macam-macam kek ada yea.. TB ni dah lama tak buat kek sejak kahwin ni.. sebabnya? hubby tak berapa suka kek.. dan TB pun bukan lah penggemar kek jugak.. Cuma sejak akhir-akhir ni terasa suka kek la pulak.. so, cari lah resepi kek kek yang boleh dimasak tanpa guna oven.. haaaa.. yang ni jenis kukus.. so boleh lah try.. bukan apaa.. TB tak beli oven lagiii.. haha.. 

KEK SUSU
BAHAN2 :

♥4 biji telur gred A@B
♥1 cawan gula
♥1 sdt esen vanilla
♥1 sdb ovelatte
♥1 cawan susu pekat
♥1½ cawan tepung gandum
♥Pewarna pilihan

CARA BUAT :
★Pukul telur, susu, gula, esen dan ovelatte sampai kembang (lbh kurang 3 minit).
★Masukkan ke dlm bekas dan masukkan tepung gandum.
★ Gaul sebati dan bahagikan adunan kpd 2@3 bahagian dan ltk pewarna ikut citarasa.
★Panaskan pengukus.
★Sapu majerin pada acuan dan masukkan adunan beselang warna mengikut citarasa.
★Kukus selama 40 minit.

** Pastikan air betul2 mendidih dan balut tutup periuk dengan kain..










RESEPI KEK CHEESE MUDAH DAN SEDAP!


RESEPI KEK CHEESE MUDAH DAN SEDAP!

TB pernah makan Kek Cheese ni.. MasyaAllahhh.. sedapnya alahai.. lembut.. gebusss.. lemak berkrim.. tapi nak buat sendiri peralatan pulak tak cukup.. TB takde oven.. huhu.. takpe.. tepek resepi sini dulu ek.. 

KEK CHEESE

BAHAN-BAHAN :

♥6 keping cheese
♥1 ½ can susu segar
♥100 gm gula kastor
♥½ cawan butter
♥1 cawan tepung gandum (diayak)
♥6 biji telur (asingkn putih dan kuning)

CARA BUAT :
-★Masukkan cheese Dan susu segar ke dalam periuk, masak sehingga cheese cair, masukkan butter kacau2 kan dan simpan tepi.

★Telur kuning dipukul sehingga kembang.

★Masukkan adunan cheese tadi ke dalam telur kuning. Musukkn tepung gandum, gaul hingga rata dan sebati.

★ Pukul putih telur bersama gula sehingga kembang menjadi meringue dan masukkan putih telur ke dlm adunan tadi.

★Masukkan adunan ke dlm loyang, dan bakar menggunakan kaedah water bath 160 selama 55 minit atau pun ikut suhu oven masing2








RESEPI APAM SEDAP DAN MUDAH!


RESEPI APAM SEDAP DAN MUDAH!

Tak pernah buat lagi resepi apam yang ni.. kalau yang guna nasi tu TB dah pernah buat.. Apam nasi.. Menjadi.. nak tengok resepi tengok kat sini --> RESEPI APAM NASI .

Haaa.. lepas ni nak try resepi ni pulak.. nak kumpul resepi banyak-banyak untuk harraz yang dah makin membesar dan berselera makan ni.. hehehe.. seronok kan kalau dapat maska untuk anak-anak.

BAHAN-BAHAN :
◐3 cawan tepung beras
◐1cawan tepung gandum
◐2 cawan gula pasir
◐1 peket mauripan
◐2 cawan nasi
◐3 cawan air
◐Pewarna ikut suka
◐Kelapa parut digaul dengan sedikit garam

CARA MEMBUAT :
◐Satukan nasi & air di dalam blender dan kisar sehingga betul² hancur
◐Satukan semua bahan lain & gaul sebati di dalam mangkuk
◐Tuang bahan kisar tadi dalam adunan tadi dan gaul sebati
◐Perap adunan selama 1 jam
◐Tuang adunan dalam acauan & kukus dalam pengukus yg telah di panaskan selama 20 minit
◐Setelah sejuk hidangkan dengan kelapa yg digauk dgn sedikit garam



RESEPI PES YANG MEMUDAHKAN KERJA-KERJA MEMASAK!


RESEPI PES YANG MEMUDAHKAN
KERJA-KERJA MEMASAK!


Hari ni TB mencari Resepi Pes yang boleh memudahkan kerja-kerja memasak. Saja TB tepek kat sini siap-siap kot nanti bila ada keperluan nak buat banyak-banyak, dah boleh cari kat sini je.. kalau tepek kat tempat lain sah-sah TB lupa punyalah.. Resepi ni TB jumpa kat website Rasa.my dan Resepi ini juga adalah asli dari Puan Sapina Shahabudin.. Hemm.. Kata orang memasak ni bukanlah susah sangat sebenarnya tetapi proses penyediaan bahannya tu yang mengambil masa sikit. 

Haaaaa.. menerusi perkongsian oleh Puan Sapina Shahabudin, beliau mengajar cara-cara untuk menghasilkan enam resipi pes yang pastinya memudahkan kerja-kerja memasak. Ada pes Nasi Goreng Ikan Bilis, pes Sambal Tumis/ Asam Pedas, pes Kari Ikan, pes Ikan Bakar dan Sos Lada Hitam.

Best kalau pandai jimatkan masa untuk memasak ni kan.. tapi yang paling penting bahan mesti cukup tau.. kalau tak cukup bahan.. buat apa pun tak menjadi.. kecuali air tangan magik seseorang yang masak simple macam mana pun sedapnya alahai.. terangkattt..

Haa.. jom tengok resepi pes yang TB ceritakan tu.. Semoga bermanfaat untuk kita semua.. Terima Kasih jugak buat Puan Sapina Shahabudin yang sudi share resepi pes ni untuk semua pembaca .

1. PES IKAN BAKAR

BAHAN-BAHAN:
Cili kering
Bawang besar
Bawang merah
Bawang putih
Serai – hiris nipis
Sedikit belacan
Kunyit hidup
Daun kunyit – hiris
Air asam jawa secukupnya
Gula dan garam secukup rasa
Minyak masak

CARA MEMASAK:
Kisar cili kering, bawang besar, bawang merah, bawang putih, serai, sedikit belacan dan kunyit hidup hingga halus. 
Panaskan kuali dan tumis bahan kisar tadi dengan sedikit minyak. 
Masukkan gula dan perahan air asam jawa. Masak sehingga naik minyak.
Masukkan garam dan hirisan daun kunyit. Kacau sebati dan tutup api.



2. PES SAMBAL TUMIS

BAHAN-BAHAN:
Cili kering
BAwang besar
Bawang merah
Bawang putih
Belacan
Gula melaka/ gula putih
Air asam jawa secukupnya
Garam dan perasa secukupnya
Minyak masak

CARA MEMASAK:
Kisar cili kering, bawang besar, bawang merah, bawang putih dan belacan. 
Tumis dalam minyak panas. Masukkan gula melaka/gula putih dan perahan air asam jawa. Kacau sehingga naik minyak. 
Masukkan garamdan perisa. Tutup api.



3. PES GULAI IKAN 

BAHAN-BAHAN:
Bawang merah – hiris halus
Bawang putih – hiris halus
Halba campur
Daun kari
Air asam jawa
Garam

BAHAN KISAR:
Rempah kari ikan
Bawang besar
Bawang merah
Bawang putih
Sedikit cili kering

CARA MEMASAK:
Tumis bawang merah, bawang putih, daun kari dan halba campur sehingga kekuningan. 
Masukkan bahan kisar. Kacau rata.
Masukkan perahan air asam jawa dan garam. Kacau sebati. Masak sehingga naik minyak. Tutup api. 
Untuk menggunakan pes ini cuma tambahkan santan, ikan bersama bendi/terung/timun dan sebagainya.



4. KUAH LADA HITAM @ BLACK PEPPER 

BAHAN-BAHAN:
Bawang besar
Ubi kentang
Mentega
Sos lada hitam
Sos tiram
Kicap
Serbuk lada putih
Gula dan garam secukup rasa
Sedikit tepung jagung – bancuh dengan air untuk pekatkan kuah.

CARA MEMASAK:
Rebus bawang besar dan ubi kentang sehingga lembut. Bila sejuk, kisar sehingga halus menggunakan air rebusan tersebut.
Panaskan kuali dan cairkan sedikit mentega. 
Masukkan ubi kentang dan bawang yang dikisar tadi. 
Masukkan sos black pepper, sos tiram dan kicap. 
Tambahkan sedikit serbuk lada putih, gula dan garam. 
Masukkan juga sedikit tepung jagung yang dibancuh dengan air untuk memekatkan kuah.
Masak hingga pekat dan naik bau.
Sos ini enak dimakan bersama kentang goreng, ayam goreng dan sebagainya.



5. PES NASI GORENG IKAN BILIS

BAHAN-BAHAN:
Ikan bilis – dibuang tulang
Bawang merah
Bawang putih
Segenggam cili padi
Kiub pati ikan bilis
Minyak untuk menumis

CARA MEMASAK:
Kisar ikan bilis, bawang merah, bawang putih dan cili padi hingga lumat.
Panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar tadi hingga pecah minyak.
Masukkan kiub pati ikan bilis. Kacau sebati hingga pes jadi agak pekat dan kering. Padamkan api.
Pes ini boleh digunakan untuk menggoreng nasi. Semasa memasak, boleh tambah bebola ikan, udang, sotong, isi ayam serta sayur-sayuran bagi menjadikan masakan anda lebih enak.



6. PES ASAM PEDAS TUMIS 

BAHAN-BAHAN:
Cili kering
Bawang besar
Bawang merah
Bawang putih
Kunyit hidup
1 biji tomato- dibuang biji
Sedikit belacan
Serai – diketuk
Gula, garam dan perasa secukupnya
Air asam jawa
Minyak masak

CARA MEMASAK:
Kisar cili kering, bawang besar, bawang merah, bawang putih, kunyit hidup, tomato dan sedikit belacanhingga halus.
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar.
Masukkan serai yang diketuk, gula dan perahan air asam jawa. Kacau sehingga naik minyak.
Tambahkan garam serta perasa dengan secukupnya.
Untuk menggunakan pes ini, hanya ambil mengikut jumlah yang diperlukan, tambah air dan masukkan daun kesum serta ikan. Boleh juga menambah sayur-sayuran seperti bendi dan timun. Biar hingga mendidih dan padamkan api. Bolehlah dinikmati.

NOTA: Bahan-bahan dalam penghasilan pes adalah bergantung kepada jumlah yang korang guna. Sesuaikan ikut citarasa masing-masing.



Kredit resipi & foto: 


SAFI BALQIS OXYWHITE WHITENING - HYDRATING LOTION | PENYEGAR & PELEMBAP 2 IN 1

                                                                          

SAFI BALQIS OXYWHITE
WHITENING - HYDRATING LOTION
| PENYEGAR & PELEMBAP 2 IN 1


Yeahh .. syoknya bila tengah asyik mencari produk yang sesuai dengan kulit wajah.. Akhirnya berjumpa juga dengan produk yang sesuai dengan kulit.. Almaklumlah..kulit TB ni ngada-ngada sikit.. sensitif.. kalau nak pakai apa-apa product mesti kena tengok sesuai ke tak time test sapu pada kulit.. kalau panas je rasa kat kulit tu, maknanya tak OK dan kalau rasa pedih-pedih je kat kulit sampai memerahkan kulit lagi la tak sesuai..

Ada sekali tu TB pernah pakai produk yang bila letak kat muka TB jadi merah muka dan ada rasa pening-pening tau lepas sapu krim tu.. haaa.. yang tu pun satu masalah gak.. tak sesuai dengan kulit wajah TB.. so TB kena tinggalkan produk tu walaupun baru sekali dua guna.. Sebab kalau teruskan guna.. tak ke naya je muka kau jadi macam udang kena bakar merahnya tuuu .. uiii.. jangan di bior kata orang perak.. hahahaha..

So, TB pun kena berhati-hati dalam memilih produk untuk wajah ni.. Haaa.. ni TB nak cerita.. baru-baru ni TB sajalah nak try produk terbaru dari Safi tu.. Sebut je Safi semua orang dah kenal kan.. Safi ni jenama yang dah lama bertapak di pasaran.. Dan dah bermacam-macam produk diorang keluarkan.. Ada je yang terbaru.. lagi terbaru.. lagii terbaru.. Dasyat kan..

Haa.. Tapi kali ni TB nak share tentang Penyegar dan Pelembap dua dalam satu ni.. SAFI BALQIS OXYWHITE WHITENING - HYDRATING LOTION namanya .. dibotolkan dalam packaging yang menarik dan berbentuk cecair yang mudah meresap ke dalam kulit.. tak melekit dan tak berminyak.. TB dah cuba.. serius best sangat guna.. muka rasa lembap je.. dan kulit rasa fresh..








Yeaaazaaa.. Nin diaa... Produk terbaru dari @safimalaysia iaitu : SAFI BALQIS OXYWHITE - HYDRATING LOTION Safi Balqis OxyWhite Whitening Hydrating Lotion ni adalah Gabungan formulasi penyegar & pelembap dalam satu langkah untuk penjagaan kulit kita yang ringkas tetapi beri kesan lembapan yang optimum. . . Safi Balqis OxyWhite Whitening Hydrating Lotion ni tugasnya: . ๐Ÿ’– Memberikan 2x penghidratan dan kesegaran hanya dengan satu penggunaan. . ๐Ÿ’– Meningkatkan rintangan perlindungan kulit untuk mengunci lembapan secara mendalam dan optimum sepanjang hari . . ๐Ÿ‘‰dengan 5 jenis Hyaluronic Acid : ๐Ÿ’– Macro Hyaluronic Acid ๐Ÿ’– Nano Hyaluronic Acid ๐Ÿ’– Bio-Hyaluronate ๐Ÿ’– Oligo-Hyaluronic Acid ๐Ÿ’– Super Nano Hyaluronic Acid . . ๐Ÿค—๐Ÿ’– Mudah meresap ke dalam kulit tanpa meninggalkan kesan melekit ๐Ÿค—๐Ÿ’– Mencegah kulit menjadi gelap akibat radiasi infrared (IR) dengan pelindung IR.OXYWHITE = NANO OXYGEN + NANO BIOWHITE . . ๐Ÿงš‍♀️Nano Oxygen membebaskan oksigen tambahan ke dalam epidermis kulit agar segar, bermaya dan berseri . . ๐Ÿงš‍♀️Manakala Nano BioWhite memperlahankan kesan pembentukan pigmentasi untuk tona kulit sekata dan cerah sempurna. . . Nak tahu story selanjutnya.. boleh baca di blog TB nanti yea.. www.tengkubutang com . . #SafiBalqis #SafiMy #safi #safihydrationlotion #SAFIBALQIS #OXYWHITE #HYDRATINGLOTION #SAFIBALQISOXYWHITEHYDRATINGLOTION #safiBALQISOXYWHITE
A post shared by TENGKUBUTANG (แƒฆ˘⌣˘แƒฆ) (@tengkubutang) on


Bila kulit lembap.. wajah kita secara automatik akan nampak fresh dan nampak remaja sikit tau.. jangan taktau yang tu.. perhatikan kalau wajah korang kering dan nampak macam tak bermaya je.. pasti korang akan nampak kulit macam gelap sikit dan tak ceria.. kan?

Haaa.. TB pun baru tahu yang tu tau.. selama ni tak ambil berat pun pasal masalah kulit wajah.. TB biar je.. walhal kena pakai penyegar dan pelembap untuk rutin kecantikan harian kita sebagai wanita ni kan..

Haaa.. cakap pasal rutin kecantikan.. Selalu orang akan cuci muka kemudia letak toner/penyegar kemudian baru letak pelembap wajah kan? Haaa.. Tapi dengan Safi Balqis Oxywhite Hydrating Lotion ni koranggg.. Lepas cuci muka, sapu dengan lotion ni pun dah cukup korang wehh.. tak perlu lagi nak tempek toner/penyegar kat muka dah.. terus sapu je lotion ni kat wajah tu.. dah selesai rejim kecantikan untuk harian.. kann..

Ok lah.. jom baca info sama-sama tentang produk terbaru dari Safi Balqis ni..


SAFI BALQIS OXYWHITE - HYDRATING LOTION 100ML

Haa.. Kalau korang nak tahu Safi Balqis OxyWhite Whitening Hydrating Lotion ni adalah Gabungan formulasi penyegar & pelembap dalam satu langkah untuk penjagaan kulit yang ringkas namun memberikan kesan lembapan yang optimum. 

Safi Balqis OxyWhite Losyen Pencerah Menghidrat bertindak:

•  Memberikan 2x penghidratan dan kesegaran dengan satu penggunaan.
• Meningkatkan rintangan perlindungan kulit untuk mengunci lembapan secara mendalam dan optimum sepanjang hari dengan 5 jenis Hyaluronic Acid :

  • Macro Hyaluronic Acid
  • Nano Hyaluronic Acid
  • Bio-Hyaluronate
  • Oligo-Hyaluronic Acid
  • Super Nano Hyaluronic Acid

• Mudah meresap ke dalam kulit tanpa meninggalkan kesan melekit
• Mencegah kulit menjadi gelap akibat radiasi infrared (IR) dengan pelindung IR.OXYWHITE = NANO OXYGEN + NANO BIOWHITE


Nano Oxygen membebaskan oksigen tambahan ke dalam epidermis kulit agar segar, bermaya dan berseri manakala Nano BioWhite memperlahankan kesan pembentukan pigmentasi untuk tona kulit sekata dan cerah sempurna.

Haa.. Amacam.. tertarik tak baca tentang info kandungan dan effect dia? Haaa.. kalau korang nak try lotion ni boleh la beli kat mana-mana farmasi dan hypermarket yang berdekatan dengan korang ye...


 #SafiBalqis #safiMY #safihydrationlotion







21 Oktober 2019

RENDANG AYAM HIJAU




RENDANG AYAM HIJAU


BAHAN2 :
➡1 ekor ayam (potong 12 bahagian)
➡250 ml santan
➡2 sudu besar kerisik
➡Garam dan gula secukup rasa
➡2 keping asam gelugor
➡2 helai daun kunyit(buang urat dan hiris halus2)
➡1/2 cawan minyak


BAHAN KISAR :
➡4 batang serai
➡1 inci halia
➡1 inci kunyit hidup
➡1 inci lengkuas
➡30 biji cili padi hijau
➡10 biji bawang merah
➡1 labu bawang besar
➡5 ulas bawang putih


CARA MASAK :
➡Panaskan minyak, tumis bahan² yg di kisar sehingga garing

➡Masukkan ayam,kacau rata kemudian masukkan santan,kerisik,asam gelugor,gula dan garam

➡Masak hingga kering dan akhir sekali masukkan daun kunyit















RENDANG TOK




RENDANG TOK


BAHAN-BAHAN :
●1 kg daging
●1 kg santan pekat
●50 gm gula melaka
●3 sudu makan kerisik
●2 helai daun kunyit (hiris halus)
●15 ml air asam jawa
●Garam gula secukup rasa


BAHAN DIKISAR HALUS :
●10 ulas bawang merah
●5 ulas bawang putih
●3 inci halia
●3 inci lengkuas
●3 inci kunyit hidup
●5 batang serai
●10 tangkai cili kering


BAHAN DISANGAI DAN DIKISAR HALUS :
●1 sudu makan ketumbar
●1 sudu makan jintan manis
●1 sudu makan jintan putih


BAHAN TUMIS :
●2 batang kulit kayu manis
●4 kuntum bunga lawang
●5 kuntum bunga cengkih
●6 biji buah pelaga


CARA MEMASAK :

●Gaulkan daging dengan ketumbar,jintan manis dan jintan putih yg telah di kisar..perap semalaman

●Setelah di perap,masukkan daging yg diperap ke dalam kuali,masukkan air dan masak dengan api perlahan hingga daging empuk... Angkat dan ketepikan

●Panaskan minyak, tumis bahan yg di kisar bersama bahan tumis hingga naik Bau dan pecah minyak

●Masukkan daging dan gaul rata,masukkan santan dan kerisik...kacau tanpa henti dgn api kecil

●Masukkan air asam jawa,gula melaka dan daun kunyit,kacau hingga kering

●Bila dah kering tambahkan garam dan gula secukup rasa...












KERUTUK DAGING KELANTAN




KERUTUK DAGING KELANTAN


BAHAN-BAHAN :
●Daging secukupnya
●6 ulas bawang merah - hiris
●3 ulas bawang putih - hiris
●Sedikit halia - hiris
●3 sudu besar rempah kerutuk
●Gula Melaka
●Garam
●Asam keping
●Kulit kayu manis dan bunga lawang
●1 sudu besar kerisik
●1 kotak santan kotak

CARA MASAK :
๐Ÿ‘‰Panaskan minyak dan tumis semua bahan hiris bersama kayu manis, bunga lawang sehingga kekuningan. Masukkan rempah kerutuk yang tidak dibancuh dengan air dan goreng rempah kerutuk dengan pantas. Masukkan sedikit air dan masak sehingga rempah benar benar garing dan keluar minyak.

๐Ÿ‘‰Masukkan daging dan kacau rata sebelum masukkan sedikit air dan masak sehingga daging empuk. Saya masak dahulu daging dengan pressure cooker bagi mempercepatkan ianya empuk.

๐Ÿ‘‰Setelah daging masak, barulah dimasukkan santan dan masak sehingga mendidih. Masukkan pula gula melaka, kerisik, garam dan asam keping.

๐Ÿ‘‰Masak sehingga kuah pekat dan pecah minyak. Sesuaikan rasa dan sedia untuk dihidangkan dengan nasi putih, cicah roti atau dimakan dengan apa sahaja.












DAGING BLACKPEPPER




DAGING BLACKPEPPER


BAHAN-BAHAN :
500 gm daging batang pinang
2 sb serbuk lada hitam - ditumbuk kasar
1 biji lada benggala hijau
1 biji lada merah
1 sb kicap manis
2 sb sos tiram
1 cawan air
1 sb tepung jagung yg di bancuh dgn 2 sb air
½ sb garam halus
1 sb gula
Minyak untuk menggoreng


CARA MEMBUAT :
-Potong daging nipis² dengan cara melawan urat supaya daging tidak liat

-Bersihkan dan toskan selama 1 jam atau lebih supaya daging tidak mengeluarkan air yg banyak ketika menggoreng

-Potong panjang kedua2 lada,sebelum itu buang dlu biji lada

-Panaskan minyak,sebolehnya guna minyak yang banyak dan gunakan api yg kuat supaya daging itu x perlu di goreng lama

-Goreng daging lebih kurang 3-4 minit sambil di kacau supaya rata masaknya dan angkat

-Keluarkan minayk dan tinggalkan 3 sudu besar sahaja
Masukkan serbuk ada hitam dan kacau hingga berbau wangia,masukkan lada merah

-Masukkan kicap manis,sos tiram,garam dan gula,gaul sebati

-Masukkan daging dan kacau sebati,masukkan sedikit air

-Biarkan mendidih,masukkan lada benggala dan bancuhan air tepung jagung

-Biarkan mendidih,bila dah Agak pekat bolehlah di padamkan api dan sedia utk di hidagkan












APAM VIRAL 3 BAHAN




APAM VIRAL 3 BAHAN :


1 cawan tepung gandum
1 cawan gula
3 biji telur (letak esen skit x nk bg bau telur)

๐Ÿ‘‰Pukul telur dgn gula sampai kembang dlm 15min..pastu masukkn tepung... nk bg jd colour tu tmbh serbuk koko ikut kreativiti..nk boh colour lain pun terpulang...kukus 30 minit..

KEK CHEESE LELEH




KEK CHEESE LELEH

Dah pindah rumah baru.. harap lengkap dengan semua alat untuk mem "baking" haha.. nak buat macam-macam kek sendiri.. macam sebelum kahwin dulu.. haha.. nampak sangat lepoas kahwin memang tak pernah buat kek kan.. memang punnn.. hahaha.. sebab alat tak cukup dah TB pun macam malas betul nak renyah-renyah kat dapur yang sempit tu.. hehehe.. Alasannn.. 

Nanti dapat dapur baru boleh la try Kek Cheese Leleh ni kan.. 

BAHAN-BAHAN :
♥2 biji telur gred A*
♥1 cawan tepung gandum
♥½ cawan gula*
♥2 sudu susu pekat*
♥1 sb ovalate*
♥2 sb susu tepung
♥1 sk baking powder
♥1 sk soda birkabonat
♥1 sk esen vanilla*
♥¼cawan minyak masak

CARA MEMBUAT :
★Blender bahan bertanda * hingga putih gebu.
-★Ayak tepung, baking powder dan soda birkabonat.
★Satukan adunan yg dah diblander gebu tadi bersama bahan ayak. Masukkan susu tepung.
★Last skali letak minyak masak dan gaul sebati.
★Tuang adunan dalam aluminium foil atau loyang. Guna bekas aluminium kecil tu kukus dlm 20@25 minit je. Guna acuan plastik pun bole jg. masa kukus sama.
★Guna loyang 30 atau 40 minit atau hingga masak

๐ŸฏTOPPING :
๐Ÿ‘‰150g cream cheese
๐Ÿ‘‰1 cawan whipping cream
๐Ÿ‘‰½ cawan susu pekat
๐Ÿ‘‰Cheddar cheese - diparut secukupnya

CARA BUAT TOPPING :
๐Ÿ‘‰Blender sampai sebati je. Jangan lama2 ok.
๐Ÿ‘‰Bila kek dah sejuk, belah kek kepada 2 bahagian.
๐Ÿ‘‰ Letak topping sedikit di tengah pastu tutup balik baru tuang habis topping tadi.
๐Ÿ‘‰Last skali boleh tabur cheddar cheese banyak mana korang nak.
๐Ÿ‘‰Simpan kejap dalam 1 jam di peti sejuk pastu dah boleh makan












GA New

Innity Mobile

nuffy2

BV2019 - 2

nity 2