Nity

Nuff

21 Oktober 2019

KEK CHEESE LELEH




KEK CHEESE LELEH

Dah pindah rumah baru.. harap lengkap dengan semua alat untuk mem "baking" haha.. nak buat macam-macam kek sendiri.. macam sebelum kahwin dulu.. haha.. nampak sangat lepoas kahwin memang tak pernah buat kek kan.. memang punnn.. hahaha.. sebab alat tak cukup dah TB pun macam malas betul nak renyah-renyah kat dapur yang sempit tu.. hehehe.. Alasannn.. 

Nanti dapat dapur baru boleh la try Kek Cheese Leleh ni kan.. 

BAHAN-BAHAN :
♥2 biji telur gred A*
♥1 cawan tepung gandum
♥½ cawan gula*
♥2 sudu susu pekat*
♥1 sb ovalate*
♥2 sb susu tepung
♥1 sk baking powder
♥1 sk soda birkabonat
♥1 sk esen vanilla*
♥¼cawan minyak masak

CARA MEMBUAT :
★Blender bahan bertanda * hingga putih gebu.
-★Ayak tepung, baking powder dan soda birkabonat.
★Satukan adunan yg dah diblander gebu tadi bersama bahan ayak. Masukkan susu tepung.
★Last skali letak minyak masak dan gaul sebati.
★Tuang adunan dalam aluminium foil atau loyang. Guna bekas aluminium kecil tu kukus dlm 20@25 minit je. Guna acuan plastik pun bole jg. masa kukus sama.
★Guna loyang 30 atau 40 minit atau hingga masak

馃嵂TOPPING :
馃憠150g cream cheese
馃憠1 cawan whipping cream
馃憠½ cawan susu pekat
馃憠Cheddar cheese - diparut secukupnya

CARA BUAT TOPPING :
馃憠Blender sampai sebati je. Jangan lama2 ok.
馃憠Bila kek dah sejuk, belah kek kepada 2 bahagian.
馃憠 Letak topping sedikit di tengah pastu tutup balik baru tuang habis topping tadi.
馃憠Last skali boleh tabur cheddar cheese banyak mana korang nak.
馃憠Simpan kejap dalam 1 jam di peti sejuk pastu dah boleh makan













Related Posts

0 comments:

贍•●♥ 聘̵̡訙̵̨̄品 ♥●•贍·˙˜”*°•.·贍•●♥ 聘̵̡訙̵̨̄品 ♥●•贍·˙贍•●♥ 聘̵̡訙̵̨̄品 ♥●•贍·˙˜”*°•.·贍•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
贍•●♥ 聘̵̡訙̵̨̄品 ♥●•贍·˙˜”*°•.·贍•●♥ 聘̵̡訙̵̨̄品 ♥●•贍·˙ 贍•●♥ 聘̵̡訙̵̨̄品 ♥●•贍·˙˜”*°•.·贍•●♥

GA New

Innity Mobile

nuffy2

BV2019 - 2

nity 2