KEK CHEESE LELEH

Dah pindah rumah baru.. harap lengkap dengan semua alat untuk mem "baking" haha.. nak buat macam-macam kek sendiri.. macam sebelum kahwin dulu.. haha.. nampak sangat lepoas kahwin memang tak pernah buat kek kan.. memang punnn.. hahaha.. sebab alat tak cukup dah TB pun macam malas betul nak renyah-renyah kat dapur yang sempit tu.. hehehe.. Alasannn.. 

Nanti dapat dapur baru boleh la try Kek Cheese Leleh ni kan.. 

BAHAN-BAHAN :
♥2 biji telur gred A*
♥1 cawan tepung gandum
♥½ cawan gula*
♥2 sudu susu pekat*
♥1 sb ovalate*
♥2 sb susu tepung
♥1 sk baking powder
♥1 sk soda birkabonat
♥1 sk esen vanilla*
♥¼cawan minyak masak

CARA MEMBUAT :
★Blender bahan bertanda * hingga putih gebu.
-★Ayak tepung, baking powder dan soda birkabonat.
★Satukan adunan yg dah diblander gebu tadi bersama bahan ayak. Masukkan susu tepung.
★Last skali letak minyak masak dan gaul sebati.
★Tuang adunan dalam aluminium foil atau loyang. Guna bekas aluminium kecil tu kukus dlm 20@25 minit je. Guna acuan plastik pun bole jg. masa kukus sama.
★Guna loyang 30 atau 40 minit atau hingga masak

🍯TOPPING :
👉150g cream cheese
👉1 cawan whipping cream
👉½ cawan susu pekat
👉Cheddar cheese - diparut secukupnya

CARA BUAT TOPPING :
👉Blender sampai sebati je. Jangan lama2 ok.
👉Bila kek dah sejuk, belah kek kepada 2 bahagian.
👉 Letak topping sedikit di tengah pastu tutup balik baru tuang habis topping tadi.
👉Last skali boleh tabur cheddar cheese banyak mana korang nak.
👉Simpan kejap dalam 1 jam di peti sejuk pastu dah boleh makan












Post a Comment

Lebih baharu Lebih lama

TB MOBILE

tengkubutang nity

GA New