Nuff

04 Oktober 2013

ASMAUL HUSNA - 99 NAMA ALLAH YANG SANGAT INDAH

Asmaul Husna / 99 Nama Allah

Salam Jumaat semua.. teman baru singgah blog seorang blogger semalam, dan melihat satu video yang agak merdu je suara pengalunnya.. haaa.. sebab tu hari ni teman nak share video dari Sharifah Khasif yang mengalunkan dengan merdu nama2 Allah.. amat menyentuh kalbu bila mendengarnya..  jom tengok video ni.. dan hayati setiap yang dialunkan.. dan jangan lupa baca kat bawah ni sekali yea.. moga dapat mengingati nama2 Allah selamanya.. thanx kepada blogger darimataazyma.blogspot (jangan lupa singgah)


٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠· 
99 Nama Allah yang sangat indah..
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·

YA ALLAH

YA-RAHMAN-MAHA PEMURAH

YA-RAHIM-MAHA PENGASIH

YA-MALIK-MAHA AGUNG

YA-QUDDUS-MAHA SUCI

YA-SALAM-MAHA SELAMAT SEJAHTERA

YA-MUKMIN-MAHA MELIMPAHKAN KEAMANAN

YA-MUHAIMIN-MAHA PENGAWAL & PENGAWAS

YA-AZIZ-MAHA BERKUASA

YA-JABBAR-MAHA KUAT

YA-MUTAKABBIR-MAHA MEMILIKI KEBESARAN

YA-KHALIQ-MAHA PENCIPTA

YA-BARI'-MAHA MENJADIKAN

YA-MUSAWWIR-MAHA PEMBENTUK

YA-GHAFFAR-MAHA PENGAMPUN

YA-QAHHAR-MAHA MENENTUKAN

YA-WAHHAB-MAHA PEMBERI

YA-RAZZAQ-MAHA PEMBERI REZEKI

YA-FATTAH-MAHA PEMBUKA

YA-ALIM-MAHA MENGETAHUI

YA-QABIDH-MAHA PENGEKANG

YA-BASIT-MAHA MELIMPAHKAN NIKMAT

YA-HAFIDD-MAHA MERENDAHKAN

YA-RAFI’-MAHA MENINGGIKAN

YA-MU’IZ-MAHA MEMULIAKAN

YA-MUZIL-MAHA MENGHINAKAN

YA-SAMI’-MAHA MENDENGAR

YA-BASIR-MAHA MELIHAT

YA-HAKAM-MAHA PENGHUKUM

YA-‘ADL-MAHA ADIL

YA-LATIF-MAHA LEMBUT

YA-KHABIR-MAHA MENGETAHUI

YA-HALIM-MAHA PENYANTUN/SABAR

YA-‘AZIM-MAHA AGUNG

YA-GHAFUR-MAHA PENGAMPUN

YA-SYAKUR-MAHA BERSYUKUR

YA-‘ALIY-MAHA TINGGI

YA-KABIR-MAHA BESAR

YA-HAFIZ-MAHA PEMELIHARA

YA-MUQIT-MAHA PENJAGA

YA-HASIB-MAHA PENGHITUNG

YA-JALIL-MAHA SEMPURNA

YA-KARIM-MAHA PEMURAH

YA-RAQIB-MAHA MENGAWASI

YA-MUJIB-MAHA MENGABULKAN

YA-WASI’-MAHA LUAS

YA-HAKIM-MAHA BIJAKSANA

YA-WADUD-MAHA MENGASIHANI

YA-MAJID-MAHA MULIA

YA-BA’ITS-MAHA MEMBANGKITKAN

YA-SYAHID-MAHA MENYAKSIKAN

YA-HAQ-MAHA BENAR

YA-WAKIL-MAHA PENTADBIR

YA-QAWIY-MAHA KUAT

YA-MATIN-MAHA TEGUH

YA-WALIY-MAHA PELINDUNG

YA-HAMID-MAHA TERPUJI

YA-MUHSI-MAHA PENGHITUNG

YA-MUBDI-MAHA MEMULAI

YA-MU’ID-MAHA MENGEMBALIKAN

YA-MUHYI-MAHA MENGHIDUPKAN

YA-MUMIT-MAHA MEMATIKAN

YA-HAYY-MAHA HIDUP

YA-QAYYUM-MAHA BERDIRI SENDIRI

YA-WAJID-MAHA PENEMU

YA-MAJID-MAHA MULIA

YA-WAHID-MAHA ESA

YA-SAMAD-TEMPAT BERGANTUNG

YA-QADIR-MAHA BERUPAYA

YA-MUKTADIR-MAHA BERKUASA

YA-MUKADDIM-MAHA MENYEGERAKAN

YA-MUAKHIR-MAHA MENGAKHIRKAN

YA-AWWAL-YANG PERTAMA

YA-AKHIR-YANG AKHIR

YA-ZAHIR-YANG ZAHIR

YA-BATIN-YANG BATIN

YA-WALI-YANG MEMERINTAH

YA-MUTA’ALI-MAHA TINGGI & MULIA

YA-BARR-MAHA BAIK

YA-TAWWAB-MAHA PENERIMA TAUBAT

YA-MUNTAQIM-MAHA PENGHUKUM

YA-‘AFUW-MAHA PEMAAF

YA-RAUF-MAHA BELAS KASIHAN

YA-AHAD-MAHA ESA (SATU)

YA-MALIKUL MULK-MAHA PEMILIK KERAJAAN

YA- DZUL JALALI-MAHA MEMILIKI KEAGUNGAN DAN KEMULIAAN

YA-MUQSIT-PEMILIK KEADILAN

YA-JAMI’-MAHA MENGUMPULKAN

YA-GHANIY-MAHA KAYA

YA-MUGHNI-YANG MAHA MEMAKMURKAN

YA-MANI’-MAHA PENCEGAH

YA-DARR-MAHA MENDATANGKAN

YA-NAFI’-YANG MEMBERI MANFAAT

YA-NUR-MAHA PEMBERI CAHAYA

YA-HADI-MAHA PEMBERI PETUNJUK

YA-BADI’-MAHA PENCIPTA KEINDAHAN

YA-BAQI-MAHA KEKAL

YA-WARITS-MAHA MEWARISI

YA-RASYID-MAHA PEMBERI PETUNJUK

YA-SABUR-MAHA PENYABAR

YA ALLAH YA RABBI..

YA ALLAH YA ALLAH YA ALLAH YA RABBI

YA ALLAH YA ALLAH YA ALLAH YA RABBI

YA ALLAH YA ALLAH YA ALLAH YA RABBI

YA ALLAH YA ALLAH YA ALLAH YA RABBI

YA ALLAH.....

03 Oktober 2013

KERANA KES AYAM MASAK MERAH, TAKUT NAK BERHADAPAN ORANG RAMAI


Keluarga pengantin minta masyarakat tidak pandang serong 

SUNGAI PETANI - Keluarga yang mengadakan kenduri kahwin di di Kampung Huma, Tanjung Dawai dekat sini yang berlaku kes keracunan makanan sehingga empat orang maut dan lebih 270 lagi menerima rawatan di hospital, berharap masyarakat tidak memandang serong kepada mereka berikutan kejadian itu.
Ibu pengantin perempuan, Fazliyaton Nawawi, 46, berkata peristiwa itu menyebabkan dia tidak berani keluar rumah walaupun jiran-jiran di sekeliling dilihat tidak menyalahkan mereka dalam kejadian itu. 

Katanya apa yang berlaku ketika ini, banyak pihak di media sosial, Facebook yang menyalahkan mereka berikutan kejadian itu sedangkan dia sendiri, serta anak sulung dan anak ketiganya turut keracunan makanan, dan menerima rawatan di Hospital Yan sejak Ahad hingga petang semalam.

"Takut nak berhadapan dengan orang ramai. Walaupun masa di wad saya lihat orang boleh terima apa yang berlaku, tapi rasa takut masih ada kerana rasa bersalah. Kepada tetamu saya mintak maaf banyak-banyak. 

"Apatah lagi yang meninggal tu adalah kawan-kawan dan anak saudara saya sendiri. Mintak tolong hentikan yang mengata di Facebook. Orang yang datang kenduri Sabtu lepas tak kata apa," katanya ketika ditemui di rumahnya di sini hari ini.

Katanya kesan kejadian itu, dia sendiri masih merasa takut untuk berkunjung ke rumah keluarga mangsa yang meninggal itu tetapi beliau tetap akan pergi mengunjungi keluarga mangsa.

Bapa pengantin perempuan, Yusof Ahmad, 52, berkata niatnya mengadakan kenduri itu hanya untuk meraikan majlis perkahwinan anak keduanya daripada tiga beradik, Hasliyana, 22, dengan pasangannya, Mohd Fauzan Zakaria, 26, 

"Tak sangka macam ni jadinya. Panggil kenduri ni untuk meriahkan majlis Ada juga yang dok kata bubuh racun. Takde niat macam tu," katanya. 

Katanya kerana fobia dengan kejadian itu, dia merancang untuk tidak mengadakan sebarang kenduri pada majlis perkahwinan anak sulungnya yang dijangka pada Mei tahun depan. 

Hasliyana pula berkata dia sendiri mahu majlis itu diadakan dan mengeluarkan belanjanya kerana ini kenduri kahwin yang pertama dalam keluarganya. 

Sumber
Bernama

MINYAK YANG DULU BUKAN LAH YANG SEKARANG

 MINYAK YANG DULU BUKAN LAH YANG SEKARANG


Minyak yang dulu bukan lah yang sekarang,
Dulu seringgit sembilan sekarang dua ringgit sekupang,
Dulu dulu dulu ku bahagia sekarang aku menderita,
Cita ciata ku nak pandu kereta mewah,
Dulu ku senang sekarangku jadi susah,
Terima Kasih lah pada perintah,
Membuat cita ciataku musnah,

Hidupku dulunya seorang bisnesman,
Pulang lewat selalu bawa wang berguni,
Bila minyak dah naik tak lagi begini,
semua habis bayar itu ini,
Sekolah dulu ku tak belajar tinggi,
Terpaksalah aku bekerja sendiri,
Bekerja siang malam cari rezeki,
Tak sangka pula jadi begini,

Hidupku dulunya seorang bisnesman,
Pulang lewat selalu bawa wang berguni,
Sejak minyak naik ku jadi begini,
Mungkinkah tahun ni dapat BR1M lagi?

lagu ni Blogger Jiwarosak.com suka.. nah ni untuk kamuu.. hak3!
jangan marah yea 
feroz ... dah asik lagu tu jea kamu nyanyi kat FB..
kikikiki.. (gelak bergulinggg).. 

KUNYIT RAWAT PSORIASIS

KUNYIT RAWAT PSORIASIS

Related Entri : APA ITU PSIORISIS?

Lagi citer pasal penyakit kulit Psiorisis  teman nak share dengan blogger yang ada anaknya hadapi Psiorisis  tapi teman tak ingat sape Blogger tu.. kalau lea teman ada terjumpa balik, nak jea teman backlink kan ke dia.. supaya leh sama2 kongsi info ni.. apa2 pun harap blogger tersebut jumpalah entri teman ni, sebab teman tahu blogger tersebut pasti akan terus mencari penawar untuk penyakit anaknya.. moga Allah bantu beliau..


Teman tahu ramai juga yang sedang mencari penawarnya. Hanya mereka yang mengalaminya penyakit ini sahaja yang tahu betapa sukarnya menghadapi hari-hari dalam hidup mereka. 

Kalau korang ada petua atau kaedah alternatif lain, boleh kongsikan kat sini, komen je bawah ni.. Teman lak pagi tadi terjumpa lak artikel ni, sebelum lupa teman pun gigih buat entri dan publish untuk tatapan mereka yang berkaitan.. korang yang tak berkaitan dengan sakit ni pun leh baca.. ilmu kan.. ne tau korang pun ada berhadapan dengan mereka yang menghidap Psiorisis ni.. Jangan takut dekati mereka sebab ia xkan berjangkit kat korang hokeh.. 

Artikel yang teman baca tu ialah merawat Psiorisis menggunakan KUNYIT. Selain itu apa saja masalah berkaitan kulit seperti gatal, panau, kurap, jerawat dan sebagainya, ia juga boleh diatasi dengan menggunakan kunyit. 

Caranya:
1. Dapatkan sepotong kunyit hidup. Tumbuk lumat dan tampalkan di tempat yang bermasalah. 
Pilihlah waktu yang sesuai seperti waktu malam atau hujung minggu. 

2. Lebihkan kunyit dalam masakan dan makanlah sekerap mungkin.

Ketahuilah bahawa di luar sana ramai yang amat memerlukan bantuan kita. 
Bantuan tidak semestinya dengan wang ringgit. Cukuplah sekadar SHARE maklumat ini. 


APA ITU PSORIASIS?

Kenali apa itu psoriasis
Hai.. Salam petang buat semua, tadi masa nak godeh2 FB, teman ternampak satu info tentang Psoriasis .. Rasa tergerak hati lak nak simpan dalam entri teman ni.. bukan untuk siapa tapi untuk diri teman sendiri.. 2 tahun lepas teman pernah jugak hadapi simpstom2 macam dalam artikel ni, tapi x seteruk mereka.. dan apa yang pasti teman sendiri confiuse yang teman ni sakit kulit ke apa.. bila jumpa doktor, doktor kata Psiorisis, dan bila jumpa doktor lain lak dia kata Ekzema.. teman pun xtau mana satu.. malas nak fikir sebab gejala kulit kering tu x berlaku selalu dan kini dah hilang sedikit demi sedikit.. maybe start makan vit C kot.. 
wallahualam.. apa2 pun teman nak jugak buat entri ni just untuk korang Kenali apa itu psoriasis. Supaya korang dapat menilai dan tahu punca2 serta cara untuk elakkan.. entri ini juga teman buatkan untuk seorang blogger ( x ingat nama blog dia) yang juga menghadapi masalah yang sama yang berlaku pada anaknya.. moga blogger tersebut jumpa jalan penyelesaian dan ubat yang sesuai untuk anaknya.. sama2 kita doakan yea.. hemm.. tak mau citer panjang.. jom baca ni.. BACA SAMPAI HABIS YEA.. ILMU nii..
Kenali apa itu psoriasis
Seseorang yang mempunyai penyakit psoriasis biasanya akan mengalami keadaan di mana terdapat di bahagian-bahagian tertentu pada kulit mereka yang bertompok-tompok dan bersisik.
Ia biasanya terdapat pada siku, lutut, kulit kepala, dada dan bahagian bawah belakang badan. Walau bagaimanapun, ianya boleh timbul di mana-mana permukaan kulit termasuk di bahagian sulit. Psoriasis juga boleh melibatkan kuku yang menjadi rapuh dan kekuningan dan ada juga yang mengalami masalah sendi-sendi (arthiritis).
Psoriasis sering disalah anggap sebagai penyakit kulit yang berjangkit seperti kurap tetapi ia sebenarnya tidak berjangkit. Anda tidak akan menghidap penyakit ini walaupun bersentuhan dengan pesakit psoriasis. Walau bagaimanapun, ramai beranggapan begitu oleh kerana keadaan fizikalnya yang mencacatkan rupa bentuk kulit seseorang pesakit itu.
Contoh keadaan kulit psoriasis yang jelas dipermukaan kulit
Pesakit yang mengalami Psoriasis memerlukan rawatan berpanjangan untuk mengawal penyakitnya itu tetapi mereka juga memerlukan pemahaman yang baik tentang penyakit tersebut agar tidak menjejaskan keyakinan diri mereka.
Penyelidikan terhadap penyakit ini hanya menunjukkan bahawa ianya ada kaitan dengan faktor genetik. Namun apa yang menyebabkan ianya datang, pergi dan kembali semula mungkin disebabkan oleh faktor-faktor lain seperti:
*Infeksi
*Reaksi terhadap sesetengah ubat-ubatan
*Kecederaan pada kulit
*Tekanan
*Cuaca
*Lain-lain faktor seperti merokok dan pengambilan alkohol

Faktor-faktor di atas juga boleh mempengaruhi kondisi psoriasis seseorang pesakit itu menjadi semakin teruk jika tidak mendapat rawatan.

Di Malaysia, lebih kurang 2% penduduk mengalami penyakit ini dan kebanyakannya muncul di peringkat dewasa walaupun terdapat kes-kes yang melibatkan kanak-kanak dan bayi.

Psoriasis sebenarnya adalah kondisi di mana sel-sel kulit mengalami proses matang yang lebih cepat dari biasa. Jika sel-sel biasa mengambil proses kitaran selama 28 sehingga 30 hari, sel-sel kulit psoriasis pula mengambil masa 3 sehingga 6 hari sahaja.

Akibatnya sel-sel ini bergerak ke atas menuju ke permukaan dengan cepat lalu menghasilkan sisik-sisik tebal yang jelas kelihatan. ianya juga mengakibatkan saluran darah di bawah kulit menjadi lebih lebar dan meningkatkan aliran darah.

Peningkatan bekalan darah ini menjelaskan kehadiran tompok-tompok bersisik ini dan menjadi merah apabila digaru dan mudah berdarah.

Pesakit psoriasis dan kehidupan seharian
Psoriasis boleh terdapat di mana-mana permukaan kulit
Tidak seperti penyakit kronik yang lain, pemakanan pesakit yang mengalami psoriasis tidak berkait antara satu sama lain. Psoriasis dialami oleh semua kaum di Malaysia, contohnya, walaupun juadah makan setiap kaum amat berbeza.
Ianya juga tidak sepatutnya menjejaskan perhubungan seks sekiranya pasangan itu memahami penyakit ini.
Psoriasis juga tidak akan menjejaskan kehamilan dan proses kehamilan. Kadangkala, keadaan Psoriasis mungkin akan bertambah baik sewaktu kehamilan atau sebaliknya bertambah buruk.
Walaupun terdapat kaitan genetik di dalam penyakit ini, adalah sukar untuk membuat ramalan samada anak yang dilahirkan itu akan menghidap Psoriasis atau tidak. Terdapat keadaan di mana beberapa ahli keluarga menghidapi Psoriasis pada masa yang sama tetapi ada juga pesakit-pesakit yang tidak mempunyai sejarah keluarga seperti itu.
Rawatan dan Sokongan
Walaupun tidak ada rawatan yang boleh menyembuhkan Psoriasis namun ada banyak cara untuk meredakan penyakit ini. Pelbagai ubat-ubatan seperti krim dan salap boleh didapati untuk mengawal tanda-tanda penyakit ini. Rujuklah kepada pakar kulit jika mengalami tanda-tanda Psoriasis.
Jangan mengambil ubat-ubatan tanpa pengawasan doktor kerana ia boleh menyebabkan kesan sampingan yang buruk seperti kerosakan hati, buah pinggang dan sum-sum tulang.
Persatuan Dermatologi Malaysia baru-baru ini melancarkan KULIT – Kempen PDM 2007 Hidup bersama Psoriasis bagi memberi penerangan dan informasi tentang penyakit ini kepada orang ramai.
KULIT membawa makna yang lebih mendalam iaitu:
K - knowledge ataupun pengetahuan yang amat penting tentang penyakit ini
U - singkatan you atau anda yang mengalami psoriasis
L - living atau hidup dengan penyakit ini dan menghadapi cabaran seharian
I - Interaction atau interaksi dengan orang lain 
T - treatment atau rawatan adalah perlu.

Pesakit-pesakit psoriasis juga boleh mendapat bantuan sokongan daripada Persatuan Psoriasis Selangor dan Wilayah Persekutuan. Hubungi Eugene Cross di 03 - 8948 4335 untuk keterangan lanjut.
Rujukan:  

Segmen: bloglist istimewa ayuinsyirah tahun 2013

Segmen: bloglist istimewa ayuinsyirah tahun 2013
Haiiii.. tengah watpe tu?? korang dah lunch ke? teman dah lunch tadi.. makan roti jea sebab masih kekenyangan dimana semalam teman dah makan nasi goreng satu kuali kann..
 hak3.. logik ke tidaaaakkk?Sekarang teman xde buat apa, so, nak ngajak kome join segmen ni.. nak takk?? kalau nak tekan banner atas ni.. owner segmen ni suka bunga ros.. hemm.. nama dia sedap lea.. Ayuinsyirah.. hemm.. kan.. sedap nama dia..  apa2 pun, jom join jomm!

CARA NAK LETAK ICON COMEL PADA URL BLOG

How to Add Your Favicon to Blogger / Cara nak letak icon comel pada URL Blog
Oklah, sebelum teman teruskan mengajak kome baca step2 cara nak buat icon cumey kat URL korang, teman nak citer sikit apa itu Favicon.. oklah.. pada mana2 yang belum tahu, di awal URL blog kita hanya akan ada simbol  B  dengan background oren kan.. cer korang tengok gambo kat atas ni.. nampak tak ada blogger2 yang guna icon lain yg cumey disitu? haaa.. pasti korang pun pernah nampak kan? korang nak tau tak cara2 camne nak buat? sekarang dah x susah, xyah main coding2 dah..senang sangat2.. 

ni pun teman google tadi.. dah buat pun..cumey jea tauu.. malas teman nak translate, korang baca n faham2 sendiri lah yea.. rasanya blogger2 kita paham english kot kan.. mudah je! tapi xpelah, teman letak jugak lea yang bahasa Melayu gak.. teman main hantam jea translate ni, harap faham la yea! hu2! sama2 boleh baca kan.. 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
TUTORIAL IN ENGLISH
To add your favicon to your blog is now a simple three step process.
Step 1: 
Go to your layout 
Step 2: 
Click Edit on the box that show words Favicon. A new window will open.
Step 3: 
In the new window that opened up select your image for your favicon and click save
Upload your image and use it as your favicon.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
TUTORIAL IN BAHASA
Cara nak letak icon comel pada URL Blog
Untuk menambah icon cumey ke blog URL korang kini hanya tiga langkah yang mudah.
Langkah 1:
pergi kat Layout/Susun atur
Langkah 2:
Klik Edit pada kotak tertulis Favicon. Akan keluar Satu tetingkap baru (popup)
Langkah 3:
Di tetingkap baru, pilih imej yang korang nak letak kat Favicon tu.. dan klik simpan.
Upload image tu dan dah bolehlah digunakan sebagai favicon korang.. senang tak?? selamat mencuba!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Note : dari sumber yang teman baca.. 
Blogger has improved considerably and those code or instructions are no longer needed.
Nice to see how Blogger has improved adding their own custom favicon to their sites. 
No need to edit code anymore.

Kesan Air putih Selepas Tidur

Khasiat air putih bukan sekadar untuk membersihkan tubuh, malahan juga sebagai zat yang sangat diperlukan tubuh. 
Salah satu waktu yang paling baik untuk minum air putih adalah pada waktu pagi setelah bangun dari tidur.  Oleh itu tiap pagi kita perlu 'paksa diri' untuk minum air putih. Ini adalah sebab-sebabnya:
  
Seimbangkan sistem buah pinggang 
Tubuh memiliki air yang cukup dan terhidrasi akan memaksimumkan fungsi tubuh, seimbangkan cairan dan mencegah jangkitan.
  
Kulit lebih berseri 
Minum air putih boleh membantu kita menyingkirkan racun di dalam tubuh seterusnya menjadikan kulit lebih berseri.  Bahkan, ia dapat membantu membersihkan racun dalam darah.
  
Langsingkan tubuh
Cuba minum dua gelas air setiap bangun tidur.  Rajin-rajinlah minum air pada pagi hari dan boleh meningkatkan metabolisme tubuh sebanyak 24 peratus.

Tambah darah
Ketika anda berasa lesu, pening dan anemia, minumlah air dengan jumlah yang mencukupi.  Ia membantu tubuh membentuk sel darah yang baru dan membantu pembentukan sel otot.
  
Membersihkan usus
Minum air ketika perut kosong membantu membersihkan usus dan membuatnya lebih mudah menyerap nutrisi makanan yang masuk kem

02 Oktober 2013

MAKAN NASI GORENG SATU KUALI

haha.. tajukkk.. dasyat kann.. percaya ke tidakkk? apasal tak percaya lak?? memang teman makan nasi goreng satu kuali pun hari ni.. jangan tak percaya yea.. hu3.. Opssssss.. sape mulut cumey yang cakap teman membela' tu??? ha2.. gurau jerkk.. ekceli teman hari ni terbangun lewat weh.. hubby teman pun gi koje lambat hari ni.. semua gara2 teman tido lewat malam tadi, bukan saja2 tido lewat tapi xleh nak tido pasai hidung ni selsema, asyik melehleh jea air hidung ni.. pastu tengah malam tersumbat plak.. bernafas ikut mulut lea teman malam tadi.. adehh.. cuaca agak panas sekarang ni kan.. teman demam sebab tu kot.. hemm..
Celik2 mata tengok hari dah cerah, terdengar plak sora cina kat pasar tu sebut "satu barang 2 ringgit, 3 barang 5 ringgit.. selalunya kalau dengar jea sora tu maknanya jam dah pukul 8 lebih camtu.. Pastu teman terkejut dan kelam kabut bangun dari katil.. masyaAllah.. udah kul 8.10 minit!!! aduii.. hubby teman pun terlajak tido gak.. sebab malam tadi dia bz dengan koje ofis yang dia bawak lik umah.. Apa lagi.. teman pun gerak my miaw tu soh bangun mandi n siap gi koje.. masuk kul 8.30 patutnya.. ni nak gerak lagi.. nak start motor lagi tempuh jam lagi.. alahai.. kesian dia, kelam kabut dia hari ni.. 
Teman lak dah kalut xtau nak buat apa, nak masak takut x sempat dah.. (memang x sempat pun!) goreng telur sebiji sempat lea kot.. huk2..(telor nak buat apeee??) ekceli plan malam tadi sebelum tido memang nak buatkan hubby nasi goreng pagi ni.. buat bekal makan kat ofis.. tapi udah terlajak ni kesian hari ni x bawak bekal apa2 pun dia.. nak wat cne.. kalau masak pun x sempat kan.. nak potong2 lagi, nak macam2 lagi..
Last2.. nasi yang satu periuk tu teman buat nasi goreng gak sebab risau lak basi kalau bio sampai petang kang, malam tadi teman tenggek nasi tu.. opss..(tenggek tu maksudnya masak nasi okeh!) mak teman suka sebut tenggek.. ha3.. xtau nape.. teman pun terikut gak.. hemm.. lepas dah masak nasi goreng yang SATU KUALI tuuu.. teman dengan gigih menghabiskannya.. dah rupa PANDA kat atas ni teman makan tadi tauu.. sib baik teman suka nasi goreng..nasi goreng kali ni teman buat kering n x berminyak lansung.. teringat kat emak n abah kat kg yg suka nasi goreng teman stail kering ni.. bila makan teringat kat diorang.. kalau kat KL ni teman selalu masak nasi goreng yang ala2 basah sikit.. hubby teman suka stail tu.. selera dia kat situ lak.. heee.. lain org lain citarasa kan!
Burppppp.. Opsss.. Alhamdulillah.. Rezeki Allah.. sib baik larat abeskan semua nasik.. x mo membazir, Allah marah.. nanti menangis nasi tu..Pulak tu beras makin mahal sekarang, beras siam lak tu.. (opssssss.. ) 
Hihihi.. dah makan Nasi Goreng Satu Kuali terasa kekenyangan melampau lea pulok.. 
(maunya x kenyang?? satu kuali kottt..) hihihi.. nape bantal tu macam menari2 jea panggil teman yea? korang tau x nape? cer citer... cer citer... cer citer.. cer citer.. cer citer.. cer citer.. Kroh.. Kroh.. Kroh.. Zzzzzz

GARA-GARA AYAM MASAK MERAH, 3 MAUT ..

klik untuk tumbesaran

GARA-GARA AYAM MASAK MERAH, 3 MAUT 

59 mangsa termasuk tiga kritikal dirawat di Hospital Yan dan HSAH. Ni berita hari Ahad ritu, teman baru terbaca tadi.. terkejut jugak baca berita ni.. takut pulak nak makan kenduri.. JOM BACA
ALOR SETAR, 30 SEPT – Tiga orang dipercayai keracunan makanan selepas menghadiri satu majlis kenduri kahwin di Tanjung Dawai, Merbok, Sabtu lepas meninggal dunia pada Isnin.Mereka ialah pelajar Universiti Islam Antarabangsa (UIA) Gombak, Nurshazana Mohd Rashid, 24, dari Kampung Tempoyak, Bedong, meninggal dunia kira-kira pukul 12.45 tengah hari; Mohammad Norraahmad Yusof, 11, dari Kampung Singkir Laut, Yan meninggal dunia 15 minit selepas itu.

Seorang lagi dikenali sebagai Ibrahim Mohamad, 62, berasal dari Alor Jejawi, Kuala Besut, Terengganu, meninggal dunia di Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH)Sungai Petani kira-kira pukul 6.30 petang Isnin.
Nurshazana yang baru tamat latihan amali disahkan meninggal dunia di HSAH manakala Mohammad Norraahmad di Hospital Yan.

Pihak Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) Alor Setar memberitahu wartawan yang menunggu di hospital itu, jenazah Nurshazana dan Mohammad Norraahmad dihantar ke HSB petang ini untuk bedah siasat.
Menurut Hairul Azahar Harun, 33, Nurshazana yang merupakan sepupunya mengadu sakit perut selepas pulang makan kenduri di rumah sepupu mereka di Tanjung Dawai tiga hari lepas.

Beliau yang ditemui di HSB berkata ibu tiri Nurshazana serta dua adiknya, lelaki berumur 8 tahun dan perempuan berumur 10 tahun juga keracunan tetapi tidak serius.

“Nurshazana ditemui anggota keluarganya tertiarap dalam bilik tidurnya pagi ini lalu terus dibawa ke HSAH untuk mendapatkan rawatan. Bagaimanapun dia disahkan meninggal dunia di hospital itu,” katanya.
Hairul Azahar berkata Nurshazana anak ketiga dari tujuh beradik berada dua hari lebih awal di rumah sepupu mereka sebelum kenduri berlangsung. Jenazahnya akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Tempoyak malam tadi.

Ibu Mohammad Norrahmad, Norma Khalid, 45, yang ditemui di HSB berkata anak bongsu dari lima beradik itu mengikuti suaminya, Yusof Arifin, 50 ke majlis kenduri tersebut Sabtu lepas.

“Mereka makan ayam masak merah di rumah kenduri.
” Malamnya mereka mengadu sakit perut. Apabila keadaan anak saya semakin teruk hari ini, kami bawa dia ke Hospital Yan. Dia tidak sedarkan diri sebaik tiba dan disahkan meninggal dunia kira-kira pukul 1 tengah hari ini,” kata Norma.

Beliau berkata jenazah anaknya akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Singkir, pada Selasa. Sementara itu Bernama difahamkan keluarga Allahyarham Ibrahim membawa balik jenazahnya ke Besut petang ini untuk dikebumikan. 

hemm..  Takziah diucapkan kepada keluarga mangsa yang maut dalam kes keracunan makanan di majlis kenduri kahwin sabtu lalu. Al-fatihah.


Sumber :bernama

CARA NAK ELAK EMAIL PENUH DENGAN NOTIFICATION DARI BLOG

CARA NAK ELAK EMAIL PENUH DENGAN NOTIFICATION DARI BLOG

thanx buat blogger Azman Ismail iaitu tuan punya blog http://www.azmanisma.com/ kerana sudi luang masa settle kan masalah teman.. Apa masalahnya? he2.. masalah email teman yang sarat merendat dengan notification macam2 yang datang dari comment2 blog n G+ .. bila inbox dah cecah 50k agak runsing lak nengok banyak2 notification tu.. sampaikan nak cari email2 penting pun payah.. makanya terpaksa cari jalaun ntuk stop kan notification tu semua.. tapi x reti lea pulok.. last2 post kat FB mintak rakan2 FB yang tahu tolong ajor kan.. heee.. maka berduyun2 lah insan baik hati komen n try bagi solution..KLIK SINI thanx yea kepada blogger2 tersebut yang baik hati bagi cara2 n solution untuk di cuba.. teman hargai sangat masa2 yang korang luangkan untuk bantu teman.. =) .. haaa.. lastly dapat gak solution dari blogger Azman Ismail ... bagi kawan2 yang hadapi masalah yang sama, jom tengok..
Mula-mula gi kat Design, klik settings, then klik Mobile and Email
pastu nampak tak anak panah kaler merah kat atas ni? kalau ada tertulis situ email address korang, korang delete email korang tu.. bio kosong.. 
Ha.. macam kat gambar atas ni.. dah kosong kan? selesai satu masalah.. 

Opsss... tapi jangan lupa tekan SAVE SETTING lak yea..  pastu try buka email, tengok ada tak notification baru? heeee.. xde kan? haa.. sekarang bole lea nak kasi cuci email yang penuh tu.. heee..

01 Oktober 2013

HEHEHE.. BEST KENA MARAH...

Heee.. selamat petang semua.. saja update entri petang2 sikit.. bagi kome baca citer antu teman semalam.. heee.. takot takkk?? pastu teman dah tak larat nak nengok gambo antu yang teman tepek kat entri HANTU tu.. teman pun publish lea entri yang ni pulok.. ingat nak publish pagi tadi.. tapi penyakit M tiba2 hinggap kat badan.. tapi x ngapelah yea.. asalkan entri ber hupdate sudah.. kan! kali ni nak citer apa lak eh.. 

hihihi.. xde idea lea nak citer apa, tapi pagi tadi ada lea insiden kena marah.. hihihi.. citernya begini.. tiap2 hari bila hubby teman nak gi koje, macam biasa lea salam n cium tangan hubby.. pastu hubby pun cium pipi kanan,kiri n dahi teman (macam husband n wife lain buat lea kan) dan lagi satu kebiasaan yang teman selalu buat ialah melambai tangan kat hubby bila time hubby nak kuo kat pintu guard tu.. tapi pagi tadi hubby x muncul2 kat pintu guard tu.. teman lak x pasan lansung kelibat hubby teman lalu.. last2 teman mesej tanya kat mana? motor x leh start ke? dia x jawab... teman pun call henfon dia.. then dia jawab.. kat atas motor ni.. kat jalan.. tadi tak tengok ke? pastu teman takot kena marah.. teman terus cakap.. x pasan, ok babaii.. terus cancel call.. hik3.. takottttt.. Kawan tu dah lea lambat masuk koje hari ni.. teman lak leh calling2 dia lak.. kikiki.. punya lea takot dia marah kita, laju jea letak.. hihihi.. jangan marah miaw.. 

Ekceli lea kann.. tiap2 pagi masa nak gi koje memang teman MESTI nak lambai kat hubby teman, dan teman MESTI nak pandang kelibat hubby teman sampai hilang dari pandangan.. tau pasal apa.. sebab setiap kali teman pandang hubby teman sampai hilang kelibat dia, teman berdoa agar Allah pelihara keselamatan hubby teman, pergi dan balik koje, dan kemana saja dia pergi, dimana saja dia berada.. moga Allah pelihara keselamatannya.. teman tahu Allah dengar doa teman tu.. maka tiap2 harilah teman berdiri kat balconi sambil lambai tangan kat hubby.. heee.. yang terharunya hubby kalau marah camne pun dia still lambai kat teman sebab dia xnk teman susah hati.. dia tahu teman memang xleh tengok dia x lambai teman.. huk3.. ngada2 kan! sila muntah hokeh! saja je nak citer kes pagi tadi.. x best pun kan! wekkkk..

opss.. lupa lak.. lepas sampai ofis, hubby teman pun sms teman..dia text "dia yang tengok teman lain tadi.." pastu teman gelakkk.. hihihihi.. x perasan lea cyg oitt.. x tahu apa benda yang teman nengok sampai x pasan hubby teman lalu depan balconi tadi.. hik3.. aishhh.. berangan kuat!

nuffy2

adseng

Innity Mobile

GA New