Nuff

03 Oktober 2013

Kesan Air putih Selepas Tidur

Khasiat air putih bukan sekadar untuk membersihkan tubuh, malahan juga sebagai zat yang sangat diperlukan tubuh. 
Salah satu waktu yang paling baik untuk minum air putih adalah pada waktu pagi setelah bangun dari tidur.  Oleh itu tiap pagi kita perlu 'paksa diri' untuk minum air putih. Ini adalah sebab-sebabnya:
  
Seimbangkan sistem buah pinggang 
Tubuh memiliki air yang cukup dan terhidrasi akan memaksimumkan fungsi tubuh, seimbangkan cairan dan mencegah jangkitan.
  
Kulit lebih berseri 
Minum air putih boleh membantu kita menyingkirkan racun di dalam tubuh seterusnya menjadikan kulit lebih berseri.  Bahkan, ia dapat membantu membersihkan racun dalam darah.
  
Langsingkan tubuh
Cuba minum dua gelas air setiap bangun tidur.  Rajin-rajinlah minum air pada pagi hari dan boleh meningkatkan metabolisme tubuh sebanyak 24 peratus.

Tambah darah
Ketika anda berasa lesu, pening dan anemia, minumlah air dengan jumlah yang mencukupi.  Ia membantu tubuh membentuk sel darah yang baru dan membantu pembentukan sel otot.
  
Membersihkan usus
Minum air ketika perut kosong membantu membersihkan usus dan membuatnya lebih mudah menyerap nutrisi makanan yang masuk kem

Related Posts

23 ulasan:

  1. Perkongsian yg menyihatkan.. T kasih ye :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama2.. he2.. teman pun dah mula balik minum air putih ni, sebelum ni memang suka air putih.. tapi lepas dah kawen asik minum air bergula je.. adoii..

      Padam
  2. yer bagus utk di amalkan minum air putih ni tambahan pulak cuace yg berjerebu dan takmenentu ni....

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu.. time jerebu lagi kena minum banyak air kan..

      Padam
  3. Hmm..memang kena minum banyak2lah lepas ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang pun anim.. teman minum gak.. heee.. tapi asyik ke toilet je lah.. adoii

      Padam
  4. ustaz masa zaman sek. dulu pun pesan, lepas bangun tidur, minum air masak..hehe..nice sharing.,.

    BalasPadam
    Balasan
    1. yup.. teman skrg buat camtu.. siap baca doa lagi ikut petua awet muda cara islam ( tp x nmpk lagi awet muda nye.. kui3)

      Padam
  5. alhamdulilah..sentiasa amal..bangun tidp je maseti cari air suam...

    BalasPadam
  6. alhamdulilah mmg menjadi amalan bkn saja early morning b4 gosok gigi but sebelum tidur. semoga ALLAH jauhi dr penyakit2 merbahaya. amin

    BalasPadam
  7. dulu kini dan selamanya air putih menjadi pilihan saya... minum air manis dkt kedai jer.. itu pon separuh gelas.. x pernah habis.. hehe....

    BalasPadam
  8. awet muda minum air putih setiap kali bgn tdo..

    BalasPadam
  9. Memang elok kalau selalu minum air suam ni. Tak boleh nak pertikaikan dah,.

    BalasPadam
  10. hai lama tak jumpa :D

    Khasiat air putih, air masak, air kosong atau apa sekali pun nama nya.. mmg di ketahui ramai.. tapi tak ramai yg nak amal kan nyer.. moga kita selalu minum air putih ini :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. teman nak amalkan tapi kadang kalau makan kat luar ada je nafsu nk minum air bergula.. kih3

      Padam
  11. Salam Tenku butang,

    Mak Aji dah lama jugalah minum air putih sebelum dan selepas bangun dari tidur, memang stand-by je kat night table. Mula2 tu berasa pelik gak minum pagi2 sekali ngan air liur basi tapi bila dah biasa takda apa.

    BalasPadam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

GA New

Innity Mobile

nuffy2

BV2019 - 2