Nity

Nuff

13 April 2015

Mr Jofarm Kit Cendawan Halal,Organik 100%

Dulu pek lama.. sekarang dah pek baru.. Pek baru, kualiti, mutu yang lebih baik. yang pasti product ini Halal,Organik 100%. Jommm belii.. Hoho.. kasi promote sikit.. produk orang melayu kita.. haaa.. ada sesiapa kat sini yang suka cendawan tak? tak kiralah cendawan goreng tepung ke, cendawan masak sup ke, sup cendawan ke, sayur campur cendawan ke.. apa-apa jelah.. Korang selalu beli yang dalam plastik tu kan? hehe.. teman pun..  tapi kali ni teman nak share dengan korang pasal produk orang melayu kita ni ha.. Mr Jofarm Kit Cendawan .

Mr.Jofarm kit cendawan yang dahulunya dikenali sebagai Mr.mushroom ialah sejenis produk yang menghasilkan sayuran cendawan tiram kelabu yang segar. 

Khasiat Cendawan
• Mengandungi protein, vitamin, karbohidrat dan rendah lemak
• Rendah kalori dan serat yang tinggi
• Zat-zat galian yang penting untuk kesihatan
• Kandungan protein dua kali ganda dari sayuran hijau
• Sesuai dimakan oleh pesakit diabetes dan obesiti kerana ia rendah lemak


Berminat? sila PM Facebook : Imah Razali
sila nyatakan tahu dari mana ( Blog Tengkubutang )
hahhhh....cer buat cengini...pangkah tak perlu besar sangat sebab cendawan nihh kuat boleh tumbuh tembus kat bhagian yang ada ruang udara...guna air mineral,air masak or filter.jangan guna air paip yew banyak KLORIN nanti mati benih cendawan.sebab nie 100% organic tiada sebarang chemical.

Berminat? sila PM Facebook : Imah Razali
sila nyatakan tahu dari mana ( Blog Tengkubutang )
Torehkan macam dalam gambo ni.. ini untuk bagi tujuan supaya cendawan dapat membesar melalui ruang yang ditoreh tu.. tapi jangan toreh beso sangat yea.. 

Jom share ilmu 
bila penutup kotak di buka proses siraman setiap hari bermula 2-3 kali sehari spray di bahagian plastik abgi memastikan suhu tidak panas apabila cendawan mula nampak tumbuh, siraman perlu lebih kerap sehingga cendawan matang sedia di petik. Cuaca sekarang dah mula panas jadi siraman harus kerap 4-6 kali. 

Tip penjagaan:

macam pokok bunga layu.sama la dengan cendawan, lihat kelopak cendawan nampak kering tandanya tak cukup air.. jadi spray sekerap yang mungkin.


Berminat? sila PM Facebook : Imah Razali
sila nyatakan tahu dari mana ( Blog Tengkubutang )
haa.. sembur sembur dengan air mineral.. spray ajee.. alakadar .. pastu dalam masa sehari kalau tak silap teman la..  dia akan jadi camni.. 

Berminat? sila PM Facebook : Imah Razali
sila nyatakan tahu dari mana ( Blog Tengkubutang )
 
 Tengok.. ada cendawan dah tumbuh kat celah-celah tempat yang kita dah pangkah tadi..
Berminat? sila PM Facebook : Imah Razali
sila nyatakan tahu dari mana ( Blog Tengkubutang )
Tudiaaaaa.. dia dah keluar cendawannya.. membesar bagai johan..
Berminat? sila PM Facebook : Imah Razali
sila nyatakan tahu dari mana ( Blog Tengkubutang )
Ni gambo lain.. nak tunjuk inilah hasilnya selepas beberapa hari.. dan akan menjadi lebih besar lagi.. pastu dah boleh makannn.. yeayy! Lupa nak cerita, satu kotak ni boleh tuai sebanyak 3 kali tauu.. haaaa.. untung ke tidakkk??? 

Berminat? sila PM Facebook : Imah Razali
sila nyatakan tahu dari mana ( Blog Tengkubutang )
Tip/cara penjagaan cendawan agar tumbuh dengan baik segar & berat. bermulanya dari putik cendawan sehingga cendawan matang. perhatikan kelopak hujung tidak menunjukkan tanda jalur kering Contoh gambar cendawan sihat hujung kelopak melengkung/leper tanpa ada tanda mengering di hujung kelopak.warna sekata tidak berkilat di bahagian atas kelopak & berat. sekiranya cendawan anda nampak kering tidak lembab siraman yg kerap perlu di lakukan
Berminat? sila PM Facebook : Imah Razali
sila nyatakan tahu dari mana ( Blog Tengkubutang )
Apa yang boleh dimasak dengan menggunakan Jofarm Kit Cendawan ini?

Mushroom Roll


Maruku Cendawan

Serunding Cendawan

Hi!...!!! Kitsssss......
easy to take care
easy to harvest
easy to cook...



Berminat? sila PM Facebook : Imah Razali
sila nyatakan tahu dari mana ( Blog Tengkubutang )



Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )
Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 


Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. Cepatt.. 
KLIK

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page




10 April 2015

Ayat AlQuran Penyembuh Sakit Kulit

Saja nak letak sini.. Biasalah.. Asik terlupa je.. Kalau dah tepek kat blog gerenti tak lupa dah kan.. Hemm.. 

Disebabkan kita yakin dan percaya setiap penyakit ada ubatnya.. Rasa ingin kembali sihat sepertu dulu tu masih berkobar2.. 

Untuk korang yang menghadapi masalah kulit seperti gatal2, ekzema, atau psoriasis.. Dah banyak berubat itu ini tapi tak mujarab dan tiada kesan? 

Bolehlah ikhtiar dengan cara amalkan doa dibawah ni lak yea.. Allah memberi penyakit..dan yakinlah bahawa Allah jugalah yang menyembuhkannya..
Surah Al-Anbiya'  Ayat 83
Surah Az-Zumar Ayat 23

Kalau tak pandai baca.. meh tengok Video kat bawah ni.. dengar betul-betul dan hafal yea.. cuba baca maknanya sekali lebih afdal.. semoga korang cepat sembuh.. Aaamiinnn... doakan teman sekali yea..

Video Bacaan Surah penyembuh sakit Kulit..


Yang ni teman share gak.. Cubalah tengok..


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )
Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. Cepatt.. 
KLIK
klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page




06 April 2015

De'Xandra Perfume Wangi Berpanjangan | Produk Review

De'Xandra Perfume Wangi Berpanjangan |
Masa mula-mula dapat bungkusan tu.. siap buka terus.. kelihatan perfume tu dibalut rapi dengan plastik bubble.. Tapi kan kalau korang nak tau.. MasyaAllah.. walau belum buka plastik tu.. Mak aiiii.. Bau dia.. Belum sembur lagi tu.. Masih dok dalam bungkusan lagi tu .. Tapi bau diaaa.. Walaweh.. Sampai keluar kottt... Bila dah buka usah kata lah.. memang bau wangi lagi kuat la.. hahaha.. teman ingatkan minyak wangi tu tumpah.. Nasib baik bukan.. huhuhu..

Haa.. nak tau haruman apa yang teman dok sebut-sebut kat Facebook sebelum ni? ehem.. inilah dia.. Haruman yang sangat-sangat wangi dan tahan lama.. 
Ehemmm.. Malam tadi sebelum tidur teman dah try minyak wangi haruman be Delicios dari D'Xandra ni.. Alohhh.. Wangi macam haruman Be Delicios DKNY tu kome wehhh.. teman saja try pakai waktu nak tidur malam.. memang suka wangi-wangi time tidur sebab ia memberikan terapi aroma untuk buat teman tidur nyenyak.. dan selalunya wangian sebelum ni tidak le bertahan lama..


Tapi.... pakai yang De'Xandra Perfume ni, terkejut teman.. Wangi sampai pagi.. Tidur lena giler dengan wangiannya yang lembut sangat.. Tak sakit hidung teman pun baunya.. huhu.. Rugi korang tak try tau.. Haa.. sape nak order? boleh je jenguk2 link bawah ni yea.. ada bermacam-macam.. haruman, Jenifer Lopez? DKNY? CK? hoho.. semua ado..



 


Fanpage : facebook.com/chettakiomey
Instagram : instagram.com/chettakiomey
Website : www.chettakiomey.com
Phone No : 013-2644310 (LIA)


Sedikit ciri-ciri De'Xandra Perfume :

(Sila Scroll ke bawah)



- Inspirasi jenama antarabangsa (Top Perfume)
- Setanding produk antarabangsa
- Produk Halal
- Pati original , 
-boleh di bawa solat
- EDP , 
-tahan lama (more than 8 hours)
- Travel Perfumes
- 35 ML (tidak terlalu kecil/besar)
- Packaging yang menarik & cantik
- Mengikut citarasa Malaysia






Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )
Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 


Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. Cepatt.. 
KLIK

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page

05 April 2015

BEDAK SEPARUH... BOTOL


Harga sama.. Tapi kandungannya tak sama.. Pernah tak korang perasan menda ni? Hemm.. Teman sebelum ni tak memilih pun masa beli barang2 macam bedak ke atau sabun cecair dalam botol ke.. 

Sebab tak terfikirpun kandungan dalamnya ada yang banyak, ada yang sikit.. Ingatkan serata serupa je semua kan.. 

So.. Teman main ambil je.. Tapi satu je teman akan check.. Tarikh expirednya.. Haa.. Yang tu memang teman akan check.. Hohoho.. Takmo beli barang yang dah expired.. Tamau.. Tamau.. 

Haaa.  Pasni kalau nak beli barang macam bedak ke apa-apa yang dalam botol macam dalam gambo atas ni.. Perhatikan dulu kandungannya banyak mana yea.. 

Gambo :
Google

Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )
Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 


Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. Cepatt.. 
KLIK

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page



RESEPI SOTONG KICAP MUDAH!!


RESEPI SOTONG KICAP MUDAH ! |



Wah wah.. mentang-mentang lagi berapa bulan nak puasa.. siap tepek macam-macam resepi ko yeee.. Tapi apasalahnya.. persediaan kan.. nak masak sekarang pun boleh.. tapi bahan-bahannya pasttikan cukup yea.. paling frust kalau bahan tak cukup.. nak masak pun jadi alakad aje kang.. ok lah.. jom jengok resepi ni lak..

Bahan-bahan: 


500++ gram sotong - siang dan buang pundi2 hitamnya 

1 biji bawang besar - hiris bulat 

3 biji cili merah - hiris serong 

2 biji cili hijau - hiris serong 

Sedikit air asam jawa 

Sedikit garam 

Sedikit serbuk kunyit 

1/2 sk serbuk cukup rasa Knorr 

Kicap masin secukupnya 

Gula secukup rasa 



Cara: 

1. Gaul sotong bersama sedikit garam, serbuk cukup rasa Knorr dan serbuk kunyit secara merata. 


2. Panaskan sedikit minyak dan tumis sotong tadi. 

3. Tutup kuali dan biarkan air sotong kering. Hati-hati jangan sampai kering hangus pula. 

4. Bila air sotong sudah kering, masukkan air asam jawa. Kacau sebati, diikuti gula dan kicap masin secukupnya. Kacau sebati. 

5. Masukkan hirisan lada hijau dan lada merah dan bawang besar (kalau guna bawang holland lagi nyaman). Kacau lagi. 

6. Perlahankan api, tutup semula kuali dan bila lada dan bawang mula layu barulah boleh dihidangkan




Credit to : Rahsia Hawa



Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )
Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 


Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. Cepatt.. 
KLIK

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page



04 April 2015

AISYAH - MIMPI - KUCING

Disebabkan teman suka lagu ni.. teman nak abadikan lagu ni dalam satu video yang featuring nya bebudak Tiga ekor ni ha.. iaitu Butang, Oyen dan Adik (Shiro).. hehehe.. dan motip sebenarnya video ini dihasilkan ialah untuk share dengan korang bagaimana kualiti kamera Sony RX100 yang kami gunakan untuk video ini..

Opss.. lupa lak.. videografernya ialah hubby miaw2 teman yang rajin melayan karenah sibulus 3 ekor ni ha.. ehehehehe.. jom la tengok jap video ni.. kot korang lum kenal mana satu Butang, Oyen dan Adik.. ehehehe.. Ok.. itu sahaja.. dengar lagu tu juga tauu.. tataaaaa..


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )
Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 



Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 
Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. Cepatt.. 
KLIK

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page

GST (Versi Kucing Hidung Hitam)

Adik layan lagu GST.. Kalau buka je lagu ni.. dia mesti nak dok depan PC, bila tutup je.. dia terus bising ngiau-ngiau suruh pasang balik.. Aishhh.. sampai tertido depan PC dia dengor lagu GST ni.. dah macam lagu dia lak.. so, kami pun buatlah video ni.. huhuhu.. memang kelakar adik ni.. sambil nguap-nguap dia nengok video ni.. Kalau dah puas nengok.. dia pun turun lah.. takyah disiruh2 dah.. Haa.. jom kita tengok video GST (Versi Kucen Hidung Hitam A.K.A  Adik ni.. hahahaha) . comey je  Adik tu kepala toleh kiri kanan kan..
GST (Versi Kucing Hidung Hitam)


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )
Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 


Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 
Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. Cepatt.. 
KLIK

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


03 April 2015

Flying Mio - Gadis Yang Sangat-Sangat Kreatif!

Ololoh.. comey giler kan Lion tuuu.. huhuhu.. kreatifnya jari jemari owner Channel Youtube yang dikenali Mio ni.. sangat-sangat menarik perhatian teman untuk melihat semua video yang di post oleh Mio.. 
Pada bahagian about Flying Mio ni teman ada terbaca tentang Channel Youtube Flying Mio difokuskan untuk publish dan share Tutorial berkenaan kraf yang dihasilkan oleh Mio.. jom baca.. 
Kata Mio, 
"My channel focuses on creating things that make me squeal with joy. It varies from cute drawings, nails, clay creations and sewing crafts. Since crafting is part of my way to enjoy my time off from my crazy work schedule, I wanted to share with you a few of my favorite things..! So get your hands dirty and get ready to create a smile in your life with me!"

Huhu. takmau cakap banyaklah.. bagi korang yang meminati kerjaseni halus camni.. yang memerlukan tahap kesabaran yang tinggi.. bolehlah tengok video-video dari Flying Mio ni.. 

Sangat-sangat cantik dan kemas hasil tangan Mio.. I like.. dan teman dah falling in Love tengok video gadis ini hari-hari.. hahaha.. bahaya ni.. nanti addict lak.. hihihihi.. apa-apa pun.. jom kita tengok video bawah ni dulu.. pastu korang nak subscribed ke.. klik ajelah situ yea.. OK.. enjoy the video.. 
DIY Lion Camera Plush Needle Felt
Germanya tengokkk.. Mio .. help meeee.. im inlove with Lion Camera Mini Plush ni.. adoii.. Korang dah tengok video nya kan? video lain pun.. kemas dan sangat cantik kan?? kreatif giler.. tangan pun lembut je boleh hasilkan kertangan yang so.. kemass! 
Nak tengok banyak Plush Needle atau Kraft lain dari hasil tangan Flying Mio? meh tengok kat Instagram Flying Mio.. sila KLIK SINI ---> FLYINGMIO INSTAGRAM
Nak tengok Tutorial kat Utube??
KLIK SINI-->Utube flyingmiomio
Personal Channel Youtube
KLIK SINI-->Mio Mango
Nak Add Friend untuk kenal lebih dekat?
KLIK SINI--> FB mio.mango
Nak Follow Tweeter si gadis kreatif dan awesome ni?
KLIK SINI---> FlyingMiomio Tweeter
Nak Follow G+ Gadis Comel ni..
KLIK SINI--> FlyingMio

02 April 2015

Resepi Kuih Kasturi




Resepi Kuih Kasturi


Inti Kacang Hijau:
Bahan bahan:
250 gm kacang hijau - rendam
1 keping gula Melaka
1/2 cawan gula pasir - ikut manis disukai
Sedikit tepung gandum
Sedikit garam

Bahan Salut:
1/2 cawan tepung gandum
1/3 sudu besar marjerin
1 sudu kecil garam
Secubit gula
1/2 cawan air
Sedikit pewarna kuning telur

Cara buat inti:

1.Masak kacang hijau bersama air secukupnya hingga kembang, biarkan sehingga airnya hampir kering dan kacang hancur.
2.Masukkan gula melaka, garam dan gula dan tepung gandum,kacau rata dan biarkan hingga kering.
3.Angkat dan sejukkan. Bila sudah sejuk kepal inti bulat bulat sebesar ping pong dan kemudian dileperkan

Cara cara salutan:

1.Dalam bekas, campurkan tepung, marjerin, garam, gula. Masukkan air dan kacau menggunakan hand whisk supaya adunan cepat sebati. Tambahkan sedikit pewarna kuning.

2.Panaskan minyak dalam kuali sehingga benar benar panas, celupkan inti yang sudah dibentuk tadi ke dalam adunan tepung dan goreng sehingga keemasan.
3.Goreng sehingga rangup.Angkat dan sedia untuk dihidangkan.

Nota;
Boleh masukkan kelapa parut jika suka

GA New

Innity Mobile

nuffy2

BV2019 - 2

nity 2