Nuff

07 Disember 2012

Durian Crepe.. atau nama manjanya Doyan Krepe



RESEPI DURIAN CREPE
Assalammualaikum.. 
he2.. petang2 cenggini rasa mcm nk mengePOST resepi lea plak.. resepi makanan yg sedang FOFULAR sekarang ni.. tau apa dia? heh3.. memang lea fofular sgt makanan ni.. buka j Fesbuk ada jelah org Post/share gambo2 makanan ni.. nk terliur dh teman bila hari2 nmpk benda 2 dkat Fesbuk.. Last2 dpt jugak teman memakannya.. aumm! 4 biji terus masuk molot.. wahahaha.. kenyanggg n sendawa doyan... burpppp.. (erk.. busuknyeee molot aku.. ) ha3..
dulu kuning jea..sekarang udah ada mcm2 kaler lak..fuyoo..
klu beli n order kat org rege nya dalam RM12.00 4 ketul.. ada yg jual RM10 4 ketul.. n ada jugak yg jual RM8 4 ketul.. tengok jugaklea doyan apa yg diorg letak.. klu doyan spesis mahal 2.. maka mahal sikitlea doyan crepe 2 tau.. mcm cthnya durian D berapa yg sedap n mahe' 2? or doyan Musang k apa ntah (teman tau mkn j.. jenis2 type2 durian teman dok amik tau pun.. hu3..) so, jgn lea tertanya2 lak nti nape yg ni mahe' yg ni murah yea.. heee.. berpadanan lea dgn harga n kualiti doyannya.. ada paham?
he2.. kat bawah ni gambo cara doyan crepe dibuat.. klu nk tau cara buat lebih lanjut tgk kat Utube yea.. ni link nya....video cara buat durian crepe
Yang teman pernah rasa kaler kuning ni.. rasa diaa.. mabelesssss!!!!
Ok.. bg yg rasa rugi membeli n rasa nk makan lebih sikit dari 2.. leh jugak wat sendiri j.. (kalau rajin.. klu maleh.. kuo lea duik sikit, beli j yg org juai 2.. usah byk bunyikk.. ) Okeh2.. ini resepinya.. jom try!

Jom tengok RESEPI DURIAN CREPE

●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•.Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ●♥
Bahan2 utk crepe;-
●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•.Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ●♥
250g gandum
3 bj telur
500ml santan
1 sudu teh esen pandan
1 sudu teh pewarna hijau atau kuning

●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•.Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ●♥
Bahan2 filling:
●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•.Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ●♥
1 cawan Non dairy Whipping Cream
Isi durian secukupnya
Pukul Whipping Cream dalam mixer hingga kental
Pisahkan isi durian dari bijinya. Lumatkan sedikit

●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•.Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ●♥
Cara2 bungkus crepe:
●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•.Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ●♥
1. Satukan semua bahan dlm bekas dan kacau.
2. Masukkan dalam blender dan blend. Kemudia tapis.
3. Sediakan kuali leper non stick.
4. Panaskan kuali dan letak sdkt myk.
5. Tuang 1 senduk kecil dan msk crepe. X perlu di terbalikkan.
6. Buat sampai habis adunan.
Isi durian secukupnya
1 cawan non dairy whippg cream
1. Pukul whippg cream dlm mixer hingga kental.
2. Asingkan isi durian dgn biji. Lumatkan sidikit.
1. Bentangkan 1 keping crepe.
2. Letakkan whipping cream.
3. Letakkan isi durian.
4. Kemudian ttp semula dgn whipping cream.
5. Lipat crepe. Dan sejukkan dalam peti sejuk sekejap.


Related Posts

10 ulasan:

  1. senang rupernye nak buat...tinggal rajin n malas jer...kena tunggu hencik kerajinan dtg nie ^_^

    BalasPadam
  2. belogisam disini.. nak order crepee ni blh tak??

    BalasPadam
  3. Liza-->ha3.. betui2.. klu rajin n mmg suka mkn durian mmg puas giler klu buat seniri.. kkn lea byk mana pun yg kita nk.. heh3.. pastu g check drh naik k x.. kikiki..

    BalasPadam
  4. beloGisam-->alamak.. sy x jual.. sy just share cara nk buat j.. hu2.. klu sy nk mkn k.. sy pun order j.. sbb dlm umah ni sy sorg j ngap durian.. yg lain x suka.. he2.. tp sy ada kwn jual ni.. nk k?

    BalasPadam
  5. Selalu baca mengenai durian crepe ni..tapi tak pernah makan lagi..nampak macam sedap and color pun lain ya..selalu kuning kan..

    BalasPadam
  6. ho.. xpn mkn lg yea? sedap tau awk.. try lea beli n rasa.. teman ritu pun adik yg bwk kan.. 4 ketul rm12.. abes 4-4 teman sental sorg sebab yg lain x mkn doyan.. he3..

    ha a.. selalu kuning.. yg ni dia letak kaler hijau.. sedap gak.. tp yg kuning lg menyelerakan.. siyes.. mkn seketul x cukup.. tp kena mkn cpt klu x nti esoknya rasa dia dh lain.. durian mcm dh masam sikit..

    BalasPadam
  7. sedap ni...nanti aku suruh mak aku buat heheheh

    - Admins Blog 3 Dalam 1

    Berita Terkini Pencerobohan Lahad Datu, Perkembangan Militan Di Lahad Datu - Kisah Seluruh Dunia

    http://blog3dalam1.blogspot.com/

    BalasPadam
  8. - Admins Blog 3 Dalam 1

    Berita Terkini Pencerobohan Lahad Datu, Perkembangan Militan Di Lahad Datu - Kisah Seluruh Dunia

    http://blog3dalam1.blogspot.com/

    BalasPadam
  9. senang je upenye thank bgtau resepi ni lain kali klau rajin leh wat...:-)

    BalasPadam
  10. Monyet rimau--> dah buat ke? apa rasanya? he2..

    Hana Asran-->sama2.. teman pun teringin gak nak makan doyan crepe ni lagi.. sedappp..

    BalasPadam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

GA New

Innity Mobile

nuffy2

BV2019 - 2