RESEPI SUP TULANG LEMBU SEDAP DAN MUDAH!

Hai.. ini cerita sup tulang lembu yang teman masak hari Isnin hari tu.. heee.. saja nak tepek kat sini resepi ni.. teman share dari blogger Lyana .. dan hasil dari resepi tersebut.. teman suka sangat rasa sup tu.. yang palign penting hubby pun suka, Alhamdulillah.. itu yang paling teman harapkan.. (almaklumlah.. hubby teman ni masterchef dalam rumah kami.. so, nak masak apa-apa kena ikut selera dan menepati citarasa dia kan.. )

Ok lah.. sebenarnya teman belum pernah masak sup tulang.. sebab memang tak terasa pun nak memasak sup tulang.. hehehehe.. kebetulan selepas kahwin pun memang tak buat sup kat rumah kami ni sebab hubby teman memang tak suka sup sebelum ni, Cuma.. sejak akhir-akhir ni je lah, entah kenapa dia suka sangat dengan sup.. hahahaha..

Teman dari suka, dah jadi kurang suka sangat pulak.. dah terbalik pulak.. hahahaha.. Hubby tiap-tiap kali asik sebut sup sedap.. teman pulak naik pelik.. asik sup.. sup sup.. start dari last bulan Mei 2016 ni lah sampailah ke hari ni.. dok cakap suka sup..

So, bermula lah kat rumah kami ada bau-bau sup, hahaha.. siap ada spare sup bunjut lagi tu.. standby untuk buat sup lagi.. hehehe..

Maybe lepas ni akan buat lagi sup tulang ni.. dah hubby suka.. Alhamdulillah.. leh buat lagi.. walaupun nak masak tulang tu macam lama giler.nak tunggu empuk. nak dekat 2 jam kottt.. liat beno.. hahaha.. baru teman tauuu.. tu tengah fikir kalau ada rezeki nanti nak beli pressure cooker lah.. senang nak rebus daging kan.. cepat empuk.. leh buat sup hari-hari.. haha

Oh ya.. termembebel ke lain la pulak yea.. entri asal nak share pasal RESEPI SUP TULANG LEMBU SEDAP DAN MUDAH!

haa.. apa lagi.. jom terjah !!! thank You buat blogger Lyana sebab resepi awak memang best!


RESEPI SUP TULANG LEMBU SEDAP DAN MUDAH!

Bahan-Bahan:
1 kilo tulang lembu
2 biji bawang besar (dihiris)
5 ulas bawang putih (diketuk)
2cm halia (dihiris)
Cili api (diketuk sikit supaya lebih pedas)
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 paket sup bunjut Adabi (khas untuk sup tulang)
Sebiji ubi kentang (dibelah empat)
Carrot (potong memanjang)
Tomato (potong dadu)
Daun sup + Daun bawang
dan.. tak lupa.. nin diaaaaa...

Ok.. dua benda ni MESTI ada tau!!

Perencah Sup Siam Adabi.. Yang ni memang khas untuk sup tulang..
Sedap tau.. Rasa macam makan sup versi Thailand.. Cubalah..


Cara-Cara Memasak :

1.) Tumiskan sebiji bawang besar, bawang putih, halia, bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis sehingga wangi. 

2.) Masukkan tulang lembu yang telah dibasuh bersih bersama air 

3.) Bila kuah telah mendidih, boleh masukkan ubi kentang dan carrot (yang ni kena masuk awal sebab lambat nak empuk) 

4.) Masukkan juga Perencah Sup Siam dan Sup Bunjut (Sup Tulang) Adabi 

5.) Masak sehingga daging empuk. Sebaiknya, masak hingga daging terlerai sedikit dari tulangnya. 

6.) Setelah daging empuk, bolehlah masukkan tomato, cili api, daun sup + daun bawang 

7.) Di kuali lain, tumiskan sebiji bawang besar yang telah dihiris. Setelah garing, masukkan ke dalam sup. Jangan lupa perasakan dengan garam + gula 

Ok, dah siap... Kalau sape yang suka masam-masam sikit, boleh perahkan air limau ke dalamnya. 

Sup tulang sedap dihidangkan dengan nasi panas-panas dan juga sambal kicap.. dibawah ni boleh tengok Resepi Sambal Kicap pedas dan Sedap!


Bahan-bahan utnuk sambal kicap

Bahan-Bahan Untuk Sambal Kicap
6 ulas cili api (kalau nak lagi pedas, boleh tambahkan)
1 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit belacan
Kicap manis
Gula

Cara-caranya:
1. Tumbuk cili api, bawang merah, bwang putih dan belacan
2. Masukkan kicap ke dalam bahan yang ditumbuk tadi
3. Masukkan gula dan gaul rata
4. SIAP!!
Ni ha dia rupa sambal kicap teman.. hehehehe.. sedap gak!

Lupa pulak.. bagi sesiapa yang nak tambah meatball or kentang ke.. boleh je.. lagi sedap woo.. Tapi teman rebus asing2, tak campur dengan tulang tu, sebab taknak kacau tulang tu .. sebab nanti lambat empuk lak.. hehehehe... 

Teman makan dengan Kuehteow Sup yang benonya.. hehehe... Hubby yang request!


 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


KLIK SINI DAPAT DUIT!!

6 Ulasan

  1. Lama dah tak buat sup tulang.. Dulu pernah buat sekali je.. Tu pon sebab dapat tulang orang bagi masa raya korban.. Hehe.. Tetiba teringin pulak..
    RosmizaAli.Com

    BalasPadam
    Balasan
    1. Huih. Klu dapat tulang time raya korban tentu lagi terangkat sup nya kann.. Manis jee baru lagi.. Heee

      Padam
  2. Kalau raya haji ni syok la masak. Emmm dapnya sup tulangg

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ha a.. Raya haji daging n tulang fresh giler

      Padam
  3. Sy dah try resipi ni.. mmg betul sedap n menjadi.. tqvm..

    BalasPadam
  4. Assalamualaikum Wr Wb

    Apakah Anda memiliki masalah keuangan dan Anda sedang mencari bantuan Pinjaman asli, Kami di sini untuk membantu Anda dengan Pinjaman untuk meringankan bisnis Anda dan menyelesaikan semua hutang Anda, kami menyediakan semua jenis pinjaman, besar atau kecil, ini adalah peluang Anda untuk finansial kebebasan.Kami menawarkan yang berikut ini.

    √ Pinjaman Bisnis Besar

    √ Pinjaman Bisnis Kecil

    √ Pinjaman Rumah Baru

    √ Pinjaman mobil

    √ Pinjaman Pertanian Besar atau kecil

    √ Pinjaman untuk proyek jangka panjang atau pendek

    √ Mulai Pinjaman bisnis

    √ Koperasi Pinjaman

    √ Pinjaman untuk Proyek yang ada

    Mengapa Anda harus memilih kami.

    + Kami memberikan pinjaman dengan suku bunga yang sangat rendah

    + Tidak masalah dari negara mana Anda berasal, kami akan meminjamkan Anda.

    + Proses kami sangat mudah dan sederhana. sangat orang bisa memahaminya.

    + Kami adalah perusahaan yang sangat jujur dan dapat diandalkan.

    + Kami tidak memberikan informasi pribadi Anda kepada siapa pun,

    informasi Anda aman bersama kami.

    Tujuan utama kami adalah meminjamkan sebanyak mungkin yang Anda inginkan dan siap untuk mendapatkan pinjaman, Anda harus mengatakan pada diri sendiri cukup, Anda tidak dapat terus membiarkan kurangnya uang membatasi pertumbuhan bisnis Anda. hubungi kami dengan informasi kontak kami di bawah ini dan biarkan kami bergandengan tangan dengan memberikan Anda pinjaman yang akan membantu mengembangkan bisnis Anda. Anda tidak perlu khawatir, kami sangat dapat dipercaya dan Bersedia meminjamkan Anda.

    Hubungi kami dengan:
    Perusahaan:  Femi Otedola Loan Firm  
    Email: femiotedolaloanfirm@gmail.com
    Email: femiotedolaloanfirm1@Outlook.com
    WA: +1(469) 464-5833 (Chat only) 
    WA: +1(806) 395-2203 (Chat only) 

    atau kunjungi Situs web kami dan gunakan Kontak Kami dan kami akan membalasnya kepada Anda.

    Situs web: https://femiotedolaloanfirm.blogspot.com

    Hubungi kami hari ini dan mari bantu mengembangkan bisnis Anda.

    BalasPadam

Catat Komen

Lebih baharu Lebih lama

TB MOBILE

tengkubutang nity

GA New