Nuff

31 Julai 2016

Resepi Kuih Penyaram atau Cucur Jawa (kuih telinga Keling)


Resepi Kuih Penyaram atau Cucur Jawa
(kuih telinga keling)

Kalau teringin tu, mula la gatal tangan nak mencari mana ada jual.. tapi macam payah je nak mencari Kuih Penyaram a.k.a telinga keling ni.. So, terpaksa lah meng google Resepi nya.. nak try buat sendiri la konon.. tak tau la bila nak membuatnya.. tapi tengok bahan macam senang je nak buatnya.. cara buat pun nampak relaks je kome weh.. rasanya insyaAllah.. boleh try buat ni.. cuma masa je taktau bila yang sesuai buat.. kalau makan petang sambil tengok tv memang terabik ni.. heheheh.. 

Apa-apa pun, teman tepek dulu resepi nya kat sini.. kalau ada masa dan cukup bahan, boleh alh try buat.. tapi macam berminyak sikit kan kuih ni? macam mana nak buat yang tak berminyak sangat kan?? selalu kalau beli pun memang dah berminyak.. terpaksalah tekap dengan tisu bagi buang minyak tu.. kalau tak .. sendawa minyak tu yang tak lalu.. ewww.. sape ada tips nak bagi kuih ni tak bemrinyak lepas goreng boleh lah share kat bawah ni yea..

Jom tengok ...

Resepi Kuih Penyaram atau 
Cucur Jawa (kuih telinga Keling)


Bahan2nya :

2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
1 cawan air kelapa
1 cawan air biasa
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir
secubit garam


Cara2nya :

1. Semua bahan dicampurkan dan digaul sebati.
2. Perapkan lebih kurang 10 minit.
3. Goreng menggunakan minyak yg sedikit (seperti goreng telur mata..... )
4. Goreng satu2 dengan api perlahan.

Cara menggoreng:

Ambil adunan sebesar guli dan letakkan atas sekeping plastik, Leperkan sedikit.guna lidi atau chopstik untuk bulatkan di bahagian tengahnya. 


~ Selamat Mencuba ~ 

Kredit : resepibonda2010


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page



Related Posts

0 comments:

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

nuffy2

GA New