Nuff

12 Februari 2014

Segmen 12 Jam Bloglist #7 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan Mac dan April 2014 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 12 Februari 2014, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #7 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 28 Februari 2014.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

10 Februari 2014

MENANG LAGI.. SYUKUR ALHAMDULILLAH..

heee.. gambo atas ni teman print screen dari blog Blogger Mia Liana hari Jumaat hari tu.. heee.. nak share dengan kome tapi lupa nak publish.. hari ni baru ternampak draft entri ni.. 

ho2.. bila tau blog teman tersenarai dalam list pemenang tu.. MasyaAllah.. berkelip2 mata ni, siap tenyeh2.. betul ke teman punya blog yang kat atas tu? ha3.. tenyeh2 lagi mata ni.. last2 baru teman redha memang betul blog teman tersenarai sebagai pemenang Tugasan Review Selepas 10 hari Minum Ephyra.. Alhamdulillah.. rezeki hari Jumaat.. heee.. tQ Oceanlife2u yang sponsor hadiah tu, dan tQ juga buat  Blogger Mia Liana yang menganjurkan Giveaway tersebut..

Lupa lak.. kalau korang lum pernah baca lagi entri Review 10 hari minum Ephyra tu, 

Dan satu lagi entri penyertaan teman dalam Giveaway Ephyra sebelum ini, 

Dan tak lupa jugak entri kemenangan sebelum ni-->klik Menang Hadiah Ephyra

Apa2 pun teman nak ucapkan berbanyak2 terima kasih buat ke 100 kali.. heee.. 

Bagi yang berminat nak cuba Ephyra ni.. boleh lah contact detail kat bawah ni yea.. ! 
memang berbaloi tau minum Ephyra ni! 
Official Website : www.oceanlife2u.com
Instagram : ephyra2u
Telefon : 03 4141 7889
SMS : 019 3999 238
Emel : info@oceanlife2u.com

NANTIKAN MINI GIVEAWAY SEMPENA BIRTHDAY TENGKUBUTANG

Tak perlu LIKE, Tak Perlu SHARE, Tak Perlu Klik2.. Mudah jea!
Pengumuman!!
Hai semua.. 28 Febuari ni adalah Hari Lahir teman, so.. teman nak buat Mini Giveaway sikit buat kengkawan semua.. InsyaAllah esok teman akan publish kan entri Mini Giveaway teman, Hadiah Utama ialah Rantai Tangan Avon (seperti dalam Gambar diatas) dan 10 lagi hadiah sampingan akan diberikan kepada yang bertuah. Hope sangat2 Mini Giveaway teman ni mendapat sambutan kerana Semua peserta yang join punya peluang yang sama rata

dimana Pemenang Hadiah Utama (Rantai Tangan Avon ) akan ditentukan berdasarkan Random.org.. begitu juga Hadiah2 sampingan lain.. semua ditentukan dengan cara Random.org jea.. So, sape2 pun boleh menang tauu.. kira macam ikut nasib la kann.. teman malas nak buat Top Refferal sebab saja nak bagi adil untuk semua yang join.. kalau ada rezeki, dapatlea ke kome, kalau takde.. insyaAllah.. dalam Giveaway akan datang dapatle kot yea tak? heee.. yang penting.. jangan jemu atau serik join apa2 Giveaway pun yea..! So, join aje.. takyah fikir nak promote ke apa.. 

Sekali lagi diulangi -->Semua peserta yang join punya peluang yang sama rata!! So, Jom join ramei2.. tengok sape yang bertuah nanti.. maybe korang kot? sape yang tahu? heeee.. Good Luck semua!

09 Februari 2014

FOLLOWER KE 2014 DI TAHUN 2014

Alhamdulillah.. terima kasih buat yang follow blog teman ni yea.. teman terharu sangat2.. ekceli semalam masa belek2 blog Tengkubutang dekat Note teman tu, tiba2 ternampak angka menarik ni.. dimana follower teman dah cecah 2014 (sekarang dah 2018) dalam tahun 2014, yea.. satu angka yang teman sendiri tak sangka leh cecah seramai tu.. syukur Alhamdulillah.. 

Terima kasih buat rakan2 Blogger yang baik hati yang sudi singgah dan komen serta follow blog teman yang tak seberapa ni yea.. Hope kita akan saling keep in touch sampai bila2 yea.. 

Bagi yang Follow blog teman dan teman masih tak follow korang balik, sila letak link blog korang kat bawah komen ni yea.. sebab teman dah jarang tengok chatbox tu, dan bercadang nak buang chatbox tu satu hari nanti.. so, kalau korang nak teman follow korang lik.. korang letak jea link korang kat komen bawah ni yea.. nanti teman follow balik yea.. 

Dan untuk melengkapkan entri special bagi teman ni, teman nak selitkan jugak blogger yang bertuah yang menjadi follower teman yang ke 2014 tu.. heee.. Blogger tersebut adalah pemilik Blog http://ainamallow.blogspot.com/ .. Jom Singgah dan follow blog kawan kita ni.. heeee... 

08 Februari 2014

Sepahtu JUARA MAHARAJALAWAK MEGA 2013 menang Rm 500.000.00

Sepahtu Menang Rm 500.000.00
Nape Sepahtu yang Menang? Nape Bukan Shiro ??
Sedih lea pulak, teman memang bajet SHIRO jadi Juara, tapi nak wat camne Sepahtu memang ramai peminatnya.. Sepahtu memang menang undi kalau join mana2 pertandingan lawak kot.. hu3.. frust.. Walauapapun, tahniah jugak lea buat mereka.. ekceli teman pun minat Sepahtu gak dulu, MINAT SANGAT2.. tapi cuma dalam Maharajalawak Mega 2013 ni diorang macam kurang menyengat lak, dan yang nampak berjaya teman nengok ialah Shiro dan Bocey.. tapi takpelah.. dah rezeki Sepahtu.. Tahniah la yea.. jom baca berita tentang kemenangan mereka .. 
Kumpulan Sepahtu (tengah) diumumkan sebagai juara Maharaja Lawak Mega 2013 sambil diraikan tempat kedua, kumpulan Shiro (kiri) dan ketiga, Bocey dalam pertandingan akhir di Stadium Malawati, Shah Alam, malam tadi..


SHAH ALAM 7 Feb. - Persembahan yang menarik dan bersahaja, melayakkan kumpulan Sepahtu dijulang sebagai juara Maharaja Lawak Mega 2013.

Kumpulan yang dianggotai Jepp, Rahim dan Shuib itu berjaya membawa pulang wang tunai berjumlah RM500,000 dan trofi dalam pertandingan akhir yang berlangsung di Stadium Malawati di sini malam ini.

Gelaran naib juara pula menjadi milik kumpulan Shiro yang turut memberikan persembahan mencuit hati sekali gus memenangi RM250,000 serta trofi.

Meskipun disebut-sebut akan memberikan saingan hebat dalam pertandingan akhir itu, Bocey hanya mampu berpuas hati dengan kedudukan tempat ketiga.

Bocey yang dianggotai oleh Fard, Acey dan Abam tidak pulang dengan tangan kosong apabila RM150,000 dan trofi menjadi hak mereka.
Sementara itu, tempat keempat dimenangi kumpulan Jambu yang memenangi RM50,000 serta trofi.

Nabil yang berada di tempat kelima pula menerima wang tunai RM15,000 dan trofi.
Kesemua persembahan bertemakan muzikal dan bebas itu diadili oleh empat juri tetap iaitu Datuk Yusof Haslam, Luna Maya, Sheikh Haikel dan Nora Danish yang mewakili 70 peratus pemarkahan manakala bakinya menerusi undian khidmat pesanan ringkas (SMS).

Maharaja Lawak Mega 2013 yang dihoskan oleh Datuk AC Mizal menghimpunkan pelawak veteran dan baharu dari Malaysia, Singapura dan Indonesia yang sebelum ini diberi kebebasan membentuk kumpulan sendiri atau beraksi secara solo.

Sebelas peserta lain yang tersingkir sebelum ini ialah Boboi, Saywho, Wala, Kucai, SYJ, Osama, Comey, Tulang, Mamu, Zero dan Gerak.
PESERTA MLM 2013 FINAL YANG BERTANDING DAN 
HADIAH YANG MEREKA MENANGI IALAH :
Tempat Pertama---> Sepahtu memenangi RM 500,000.00
       Tempat Kedua---> Shiro memenangi RM 250,000.00
Tempat Ketiga---> Bocey memenangi RM 150,000.00
Tempat Keempat---> Jambu memenangi RM 50,000.00
Tempat Kelima---> Nabil memenangi RM 15,000.00

Gambar dan info sumber dari Utusan.com.my

07 Februari 2014

KENAPA TIDAK BOLEH UPLOAD/SIAR GAMBAR BAYI???


KENAPA TIDAK BOLEH UPLOAD/SIAR GAMBAR BAYI???
(Untuk dikongsikan dan dibincangkan bersama)


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ



SEKADAR PERKONGSIAN

Al Ain Bukan Perkara Main-main.


Perlu kita fahami, bayi yang berumur kurang dari 40 hari berisiko kepada 4 keadaan, 2 keadaan permasalahan rohani, 2 keadaan permasalahan fizikal.


Bagi permasalahan rohani, melibatkan Ain dan Ummu Sibyan.


Sang faqir garis tebalkan pada posting kali ini adalah permasalahan rohani, iaitu Ain dan Ummu Sibyan.


Ummu Sibyan adalah dari kalangan kaum jin yang gemar mendengar tangisan anak-anak kecil terutamanya bayi, maka bagi mengelakkan gangguan ummu sibyan ini, maka Sayyiduna RasulILLAHi SallALLAHu Alaihi Wassalam telah memberi panduan , antaranya: 
"Sesiapa yang mendapat cahaya mata maka diazankan pada telinga kanannya dan diiqamahkan pada telinga kirinya maka akan dijauhkan dari gangguan Ummu Sibyan (sejenis jin yang membawa penyakit)- (Riwayat al-Baihaqi). "

Selain dari itu, boleh jua diikhtiarkan diazankan secara perlahan di telinga kanan bayi tersebut setiap kali masuk waktu solat 5 waktu, hikmah bagi ikhtiar ini sangat bermanfaat, ini antara amalan yang dilakukan oleh Syeikh Wan Abdullah lakukan kepada anakandanya iaitu Al-Alim Allamah al-Arif ar-Rabbani Syeikh Wan Daud bin Syeikh Wan Abdullah sewaktu Tok Syeikh Daud Patani (gelaran kepada Syeikh Daud Al Fatani) masih bayi.


Cuma, berkaitan dengan gambar atau bayi muda (1hari-40hari), ianya lebih kepada Al Ain. Permasalahan Al-Ain ini luas perbincangannya, kerana ia juga terkenal sebagai sihir tanpa jin, malahan masalah ini sebenarnya dilihat lebih serius berbanding permainan sihir lain.


Al Ain ini seperti yang dimaktubkan di dalam hadith :


عَنْ ابْنِ عَبَّاسٍ عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ الْعَيْنُ حَقٌّ وَلَوْ كَانَ شَيْءٌ سَابَقَ الْقَدَرَ سَبَقَتْهُ الْعَيْنُ وَإِذَا اسْتُغْسِلْتُمْ فَاغْسِلُوا


Maksudnya : Dari Ibnu Abbas RodhiyALLAHu Anhu, Nabi SallALLAHu Alaihi Wasallam bersabda : “Ain (mata jahat) itu benar-benar adanya, jika seandainya ada sesuatu yang mendahului qadar,maka akan didahului oleh ain. Apabila kamu diminta untuk mandi maka mandilah." (hadith riwayat Muslim)


عَنْ عَائِشَةَ قَالَتْ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ اسْتَعِيذُوا بِاللَّهِ فَإِنَّ الْعَيْنَ حَقٌّ


Maksudnya : Dari Aisyah RodhiyALLAHu Anha,RasulULLAH SallALLAHu Alaihi Wasallam bersabda :" Mintalah kalian perlindungan kepada ALLAH dari ain (mata jahat) kerana sesungguhnya ain itu haq (benar)" (HR ibnu Majah).


Ain adalah penyakit atau masalah yang disebabkan oleh pengaruh buruk pandangan mata, iaitu pandangan mata yang disertai rasa takjub atau bahkan iri dan dengki terhadap apa yang dilihatnya.


Terdapat dua jenis ain, iaitu : 
ain insi (‘ain berunsur manusia) dan
‘ain jinni (‘ain berunsur jin).

Malahan ain sering berlaku kepada bayi-bayi kecil, yang mengakibatkan:

1. Tangisan yang tidak munasabah atau tidak bersebab (kecuali masalah cholic atau hernia) yang tidak berhenti, tubuh terkejut-kejut tanpa sebab yang jelas, tidak mahu menyusu kepada ibunya tanpa sebab yang jelas.

عَنْ عَائِشَةَ قَالَتْ دَخَلَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَسَمِعَ صَوْتَ صَبِيٍّ يَبْكِي فَقَالَ مَا لِصَبِيِّكُمْ هَذَا يَبْكِي فَهَلَّا اسْتَرْقَيْتُمْ لَهُ مِنْ الْعَيْنِ

Aisyah RodhiyALLAHu Anha berkata : “Suatu ketika Nabi (SallALLAHu Alaihi Wasallam) masuk (rumahnya) kemudian mendengar bayi sedang menangis. Baginda (SallALLAHu Alaihi Wasallam) berkata,”Mengapa bayi kalian menangis? Mengapa tidak kalian bacakan ruqyah-ruqyah (supaya sembuh) dari penyakit ‘ain?) (Shahihul jami’ 988 n0.5662)

2. Keadaan tubuh yang sangat kurus kering (seperti kurang zat)

عَنْ جَابِرَ بْنَ عَبْدِ اللَّهِ رَخَّصَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ لِآلِ حَزْمٍ فِي رُقْيَةِ الْحَيَّةِ وَقَالَ لِأَسْمَاءَ بِنْتِ عُمَيْسٍ مَا لِي أَرَى أَجْسَامَ بَنِي أَخِي ضَارِعَةً تُصِيبُهُمْ الْحَاجَةُ قَالَتْ لَا وَلَكِنْ الْعَيْنُ تُسْرِعُ إِلَيْهِمْ قَالَ ارْقِيهِمْ

Dari Jabir RodhiyALLAHu Anhu bahawa RasulULLAHi sallALLAHu Alaihi Wasallam memberi rukhsah (keringanan) bagi anak-anak Ja’far menggunakan bacaan ruqyah dari sengatan ular. Baginda (SallALLAHu Alaihi Wasallam) bersabda kepada Asma’ binti Umais,”Mengapa Aku lihat badan anak-anak saudaraku ini kurus kering? Apakah mereka kelaparan?” Asma’ menjawab : “tidak, akan tetapi mereka tertimpa ‘Ain.” Kata Baginda (SallALLAHu Alaihi Wasallam) ,”Kalau begitu bacakan ruqyah bagi mereka! (HR Muslim, Ahmad dan Baihaqi)

3. Penyakit kulit yang tidak atau sukar sembuh,contohnya ekzema dan seangkatan dengannya.

Dari hadith dan permasalahan di atas, cukup untuk menghuraikan apakah Ain dan bagaimanakah ianya terjadi?

Permasalahan ain ini bukan sahaja berlaku akibat rasa iri hati atau takjub (tanpa kembalikan semula takjub tersebut kepada ALLAH), tetapi juga berlaku apabila pemuji memuji bayi tersebut setelah melakukan dosa-dosa mulut, contohnya mengumpat atau memaki hamun orang lain, maka tarikan dari perbuatan tersebut menjadi warid kepada kalamnya, iaitu apabila dia memuji seseorang itu cantik, maka warid dari keburukan kalam sebelum itu diterbalikkan dari apa yang dipuji sebelum itu(cantik lawannya hodoh), ini berikutan fitrah bayi atau kanak-kanak yang bersih, begitu juga keadaannya jika mata si pemuji sebelum melihat bayi atau kanak-kanak tersebut ada melihat perkara-perkara maksiat, maka ianya akan terjadi hal yang serupa. NauzubILLAHi min Zalik.

Kebanyakan kes yang sang faqir terima di TIAF yang melibatkan bayi menangis tidak berhenti, selain dari masalah cholic(kembung perut) dan hernia(angin pasang), ianya kebanyakan melibatkan Ain, yang sering didakwa oleh perawat-perawat sebelum itu dengan saka, sihir, pedamping dan sebagainya, yang meleret sehingga timbul dakwaan yang pelik wal aneh, padahal ianya Ain semata-mata. (Sabo je le)

Permasalahan dengan Al Ain ini, ada dua cara dalam menghadapinya, sama ada MENGELAK darinya atau merawatnya.

Berkaitan dengan merawat, ianya melibatkan banyak kaedah. Cuma sang faqir kongsikan salah satu darinya di sini, yang paling ringkas.
Iaitu diberi mandi dengan air bekasan wudhuk ibu kepada bayi tersebut (bertabaruk)
Bersabit dengan hadith :

عَنْ أَبِي أُمَامَةَ بْنِ سَهْلِ بْنِ حُنَيْفٍ أَنَّهُ قَالَ رَأَى عَامِرُ بْنُ رَبِيعَةَ سَهْلَ بْنَ حُنَيْفٍ يَغْتَسِلُ فَقَالَ مَا رَأَيْتُ كَالْيَوْمِ وَلَا جِلْدَ مُخْبَأَةٍ فَلُبِطَ سَهْلٌ فَأُتِيَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَامِرًا فَتَغَيَّظَ عَلَيْهِ وَقَالَ عَلَامَ يَقْتُلُ أَحَدُكُمْ أَخَاهُ أَلَّا بَرَّكْتَ اغْتَسِلْ لَهُ فَغَسَلَ عَامِرٌ وَجْهَهُ وَيَدَيْهِ وَمِرْفَقَيْهِ وَرُكْبَتَيْهِ وَأَطْرَافَ رِجْلَيْهِ وَدَاخِلَةَ إِزَارِهِ فِي قَدَحٍ ثُمَّ صُبَّ عَلَيْهِ فَرَاحَ مَعَ النَّاسِ

Dari Abu Umamah bin Sahl bin Hunaif, dia berkata bahawa Amir bin Robi’ah melihat Sahl bin Hunaif sedang mandi, lalu berkatalah Amir : "Aku tidak pernah melihat (pemandangan) seperti hari ini, dan tidak pernah kulihat kulit yang tersimpan sebagus ini” Maka terpelantinglah Sahl(pengsan). Kemudian RasulULLAH sallALLAHu Alaihi Wasallam mendatangi Amir. Dengan tegas Baginda bersabda :”Atas sebab apa kamu hendak membunuh saudaranya? Mengapa kamu tidak memohonkan keberkahan (kepada hal yang kamu lihat)? Mandilah untuknya!Maka Amir mandi dengan menggunakan suatu bekas air, dia mencuci wajahnya, dua tangan, kedua siku, kedua lutut,hujung-hujung kakinya, dan bahagian dalam sarungnya. Kemudian air bekas mandinya itu dituangkan kepada Sahl, lantas dia (Sahl) sedar dan berlalulah bersama manusia.
(HR Malik dalam Al-Muwaththo 2/938, Ibnu Majah 3509, disohihkan oleh Ibnu Hibban 1424. Sanadnya sohih, para perawinya tsiqah : Zadul Ma’ad tahqiq Syu’aib al-Arnauth dan Abdul Qodir al-Arnauth 4/150 cetakan tahun 1424 H).

Merujuk kepada hadith tersebut, tentu menjadi kesukaran untuk mencari siapa yang memberi Ain, malahan jika tahu siapa yang mengAinkan anak kita, bagaimana mungkin untuk kita jelaskan kepadanya, maka diqiaskan dengan tabaruk air wudhuk ibu(berserta doa), ditadahkan di dalam bekas atau besen, seterusnya, diberi mandi kepada bayi atau anak yang terkena ain. Untuk kaedah ini, tidak tertakluk kepada Ain sahaja, boleh juga ikhtiar bagi permasalahan anak yang degil atau bermasalah dengan pelajaran.

Antara kaedah mengelakkan Ain dari berlaku:
Setiap kali anak menerima pujian dari sesiapa sahaja, letakkan tangan kanan di atas kepalanya, dan ucapkan Taawudz (di dalam hati, kemudian mohon perlindungan ALLAH dari segala mara bahaya).

Pada malam hari sebelum ibubapa tidur, bacakan Al Ikhlas 3x, dan tiupkan di ubun-ubun bayi perlahan-lahan(sambil dalam hati berdoa mohon perlindungan ALLAH) sehingga habis nafas, nafas yang akhir ditiup sehingga ke kaki dengan kadar menghembus.

Kepada ibubapa, terpulang di atas perkiraan kalian untuk ikhtiar perlindungan anak-anak kalian, terutama yang memperolehi 'new baby' atau yang anak mereka sedang sakit, pertimbangkanlah keputusan untuk upload gambar anak-anak anda.

Kebanyakan kes Ain yang sang faqir terima di klinik TIAF, 98% daripadanya adalah asbab meng'upload' gambar bayi mereka di facebook atau laman sosial yang lain, tambahan pula bayi mereka sedang bermasalah sewaktu itu. NauzubILLAHi min zalik.

Semoga perlindungan ALLAH beserta sekalian yang ikhlas dan faham dengan setiap amal perbuatan mereka.

Wassalam.
Sumber : FB Wan Asrul Al-Aydrus

06 Februari 2014

Cara Usir Jin Yg Tinggal Dalam Rumah...


Artikel tanda-tanda ada jin di dalam rumah dan cara mengusir jin keluar dari rumah ini teman dapat melalui perkongsian di Facebook. Mungkin berguna untuk perkongsian bersama.
Apakah tanda ada jin di dalam rumah?
  • Masakan selalu/cepat basi ( rosak )
  • Selalu kedengaran seperti bunyi guli jatuh di lantai
  • Kedengaran seperti ada orang mengemas atau menarik perabot di tengah malam
  • Sering nampak kelibat atau lembaga hitam di dalam rumah
  • Penghuni rumah sering merasa seram dan takut apabila berada di dalam rumah.
CARA MENGUSIR JIN – ( Tahap Pertama )
Cara Mengusir Jin yang tinggal di dalam rumah
Jika kita benar-benar yakin bahawa di dalam rumah kita ada jin, maka ada dua ( 2 ) perkara yang harus kita lakukan untuk cara usir jin tersebut keluar dari rumah:-
1) Hendaklah ada dua orang yang menyertai kita untuk pergi ke rumah tersebut, setelah sampai di rumah itu bacalah ayat tersebut :
“Aku ingatkan kepada kamu dengan sumpah yang pernah diucapkan oleh Nabi Sulaiman; keluarlah dan pergilah kamu dari rumah kami. Aku sumpah kamu dengan nama Allah, keluarlah kamu dan janganlah kamu menyakiti seseorangpun.”
***Bacaan di atas hendaklah diulang sebanyak tiga kali.
Setelah itu jika kita masih merasakan bahawa masih ada sesuatu di rumah, maka ambillah bejana (tempat) yang berisi air, setelah itu letakkanlah jari kita didalamnya dan dekatkanlah mulut kita dengan air tersebut sambil membaca ayat-ayat berikut :
  • Al-Fatihah
  • Ayat Kursi
  • At-Takathur
  • Az-Zalzalah
  • Al-Ikhlas
  • Al-Falaq
  • An-Naas
Kemudian renjiskan/semburkan air tersebut ke seluruh rumah ( ikut putaran Kaabah ) dan di larang merenjis/sembur di dalam kamar mandi dan tandas. Lakukan cara ini dengan niat ikhlas ketika membaca ayat di atas dan mohonlah pertolongan dan bantuan dari Allah, Tuhan semesta alam.
2.) Atau membacakan ayat ini ke dalam air.
Dengan nama Allah, kami berada di petang hari ini dengan nama Allah Yang tidak ada satupun yang dapat menghalangi-Nya, dan dengan keagungan Allah Yang Maha Pencegah, kami berlindung, dan dengan semua nama-nama-Nya yang baik kami berlindung dari kejahatan syaitan-syaitan, baik dari golongan manusia mahupun dari golongan jin. Kami berlindung kepada Allah dari kejahatan segala sesuatu yang menampakkan diri dan yang menyembunyikan diri; dari kejahatan segala sesuatu yang keluar pada waktu malam hari dan yang bersembunyi pada waktu siang hari, dari kejahatan segala sesuatu yang menampakkan dirinya pada waktu siang hari dan menyembunyikan dirinya pada waktu malam hari, 

dan dari kejahatan segala sesuatu yang diciptakan-Nya, yang kotor dan yang bersih. Kami berlindung dari kejahatan iblis dan pengikut-pengikutnya, dan dari kejahatan segala makhluk yang berada dalam kekuasaan-Mu. Sesungguhnya Tuhanku berada di atas jalan yang lurus. Aku berlindung kepada Allah dengan perlindungan yang pernah dimohon oleh Ibrahim, Musa dan Isa, dari kejahatan segala sesuatu yang diciptakan-Nya, yang kotor dan yang bersih, dan dari kejahatan iblis dan pengikut-pengikutnya, dan dari kejahatan segala sesuatu yang derhaka.
Aku berlindung kepada Allah Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui dari syaitan yang direjam. Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. “Demi (kumpulan) yang bersaf-saf dengan sebenarnya, dan demi (kumpulan) yang melarang dengan sebenarnya, dan demi (kumpulan) yang membacakan peringatan. Sesungguhnya Tuhanku benar-benar Esa. Tuhan langit dan bumi dan apa yang ada di antara keduanya, dan Tuhan tempat terbit matahari. Sesungguhnya Kami telah menghias langit yang dekat dengan hiasan, iaitu bintang-bintang, 

dan telah memeliharanya sebenar-benarnya dari setiap syaitan yang sangat derhaka. Syaitan-syaitan itu tidak dapat mendengar-dengarkan (pembicaraan) para malaikat dan mereka dilempari dari segala penjuru. Untuk menghalau mereka dan bagi mereka seksa yang kekal. Akan tetapi barangsiapa (diantara mereka) yang mencuri-curi (pembicaraan); maka ia dikejar oleh suluh api yang cemerlang.
Selepas itu bawalah air tersebut ke seluruh penjuru rumah, dan letakkanlah sebahagian air itu di setiap penjuru rumah, maka dengan izin Allah, jin tersebut akan segera keluar. Kerjakanlah cara ini dengan niat yang ikhlas ketika membaca doa di atas dan mohonlah kepada Tuhan yang telah menciptakan langit dan bumi.
Janganlah kita meninggalkan petunjuk ini, kemudian lalu mencari kesesatan para tukang sihir dan tukang ramal yang akan membawa kepada kesengsaraan dan bencana. Bermohonlah kepada Allah semoga Allah memasukkan kita kepada golongan orang-orang yang sentiasa memohon pertolongan kepada-Nya, dan sentiasa bertawakal dan mohon perlindungan dengan kekuasaan-Nya.
Semoga bermanfaat!

POKOK HIASAN BERACUN?

Siapa antara korang yang suka tanam pokok2 hiasan ni? hemm.. mungkin info ni penting buat korang.. Teman dapat info ni dari Facebook.. tak tahu lah kesahihannya.. tapi sementara sempat ni, elok teman share jugak kat sini untuk korang yang suka tanam pokok hiasan agar berhati2.. kot lea menda ni benar-benar punya effect  beracun seperti yang diperkatakan kan? apa-apa pun jom baca jom...

Sila perhatikan pokok hiasan ini betul-betul. Jika anda sayangkan anak-anak dan keluarga anda, musnahkan pokok hiasan ini segera. Sekiranya anda menanam di kawasan rumah, meletak diruang tamu atau di tempat letak kereta. Pastikan selepas membaca posting ini segera pindahkan pokok ini ke tempat yang jauh dari anak-anak anda.

Pokok hiasan ini adalah yang sangat beracun boleh mengakibatkan kematian sekiranya anak anda mengigit daunnya. Kandungan racun yang kuat boleh membunuh kanak-kanak dalam masa kurang dari 1 minit. Bagi orang dewasa pula boleh membawa maut kurang dari 15 minit. Bayangkan betapa kuatnya racun yang terdapat pada daun pokok ini. Racun atau getahnya yang masuk ke dalam mata boleh menyebabkan buta.

Kanak-kanak yang suka mengunyah terutama yang berumur 1 tahun ke 3 tahun yang tidak tahu apa-apa mungkin terkunyah daun pokok hiasan ini yang anda letak diruang tamu atau ditempat letak kereta, membawa padah.

Kesan apabila mengigit daun beracun. Lidah akan terus membengkak dengan serta merta dan menghalangkan penafasan. Ini akan menyebabkan kematian kerana tidak dapat bernafas. Sila sampaikan kepada jiran-jiran dan saudara mara yang menanam pokok hiasan ini supaya memusnahkan pokok ini segera.

Pokok ini sering terdapat di pejabat-pejabat dan sekolah-sekolah sebagai pokok hiasan kerana senang dijaga. Ia berasal dari Kenya , Rwanda dan Uganda . Senang tumbuh di iklim negara ini. Daun yang besar dan hijau selalu diletak di kawasan taman awam. Berhati-hati ok.

Sumber : medlineplus

05 Februari 2014

MAKEUP DAN PAKEJ PERKAHWINAN YANG DABOOM DARI GALERI PENGANTIN SHAZURA

Silalah jenguk dan LIKE Fanpage ni yea-->Galeri Pengantin Shazura
Buat kengkawan atau rakan Blogger yang sedang tercari2 pakej perkahwinan yang berbaloi untuk hari bahagia korang, boleh lea try jenguk2 Galeri ni yea.. masa teman kawen tahun 2012 ritu, teman di sponsor oleh Galeri Pengantin Shazura ni, Galeri ni milik anak sedara hubby teman, apa yang teman boleh katakan, servis diorang memang Tip Top, baju cantik2.. Pelamin cantik2.. Pakej2 lain terbaek sangat2.. Puas hati rasanya dengan servis yang diorang berikan.. mantoppp! heee...
Makeup dan persalinan by Galeri Pengantin Shazura
Yang paling teman suka.. makeup pun cantikk.. tak selopoh macam opera cina tu tauu.. memang cun sangat.. sentuhan makeupnya memang buat pengantin bertambah2 serinya tauu.. tak tipuuu.. betoii.. tapi tu lah, bukan semua yang boleh gi Galeri Pengantin Shazura ni sebab, Galeri ni terletak di kepala Batas, Pulau Pinang.. hu2.. teman pun hari tu fitting baju pun jenuh lea fikir camne gayanya kan.. last2 sampai jugak teman ke Pineng.. Apa2 pun.. teman memang suka dengan pelamin serta dekorasi semua2 lah yang ada masa kenduri kawen teman tu.. okeh.. sape2 yang buntu nak cari mana Butik2 atau galeri pengantin yang sesuai dan berpatutan serta cantik daboomm.. boleh lea try tengok FB Galeri Pengantin Shazura

Menyediakan Perkhidmatan Pakej Perkahwinan Dengan Harga Yang Berpatutan.
Contact Number : 017-479 5903 (Zura)
No 23 Jalan Jasa Taman Haji Ahmad Badawi Kepala Batas, 
13200 Pulau Pinang

MASAK APA AGAKNYA...

Agak-Agak Bahan2 ni untuk Masak Apa yea..
Assalammualaikum my sahabat blogger semua.. sorry sebab baru nak update blog.. lepas balik dari kampung macam2 nak settle kan.. umah pun macam tongkang pecah dibuat oleh Butang n Oyen, dan jujur Teman katakan, sekarang ni teman  tak berapa free nak taip panjang2.. nak blogwalking ke apa.. sebab nak standby umah.. mak mertua nak mai esok.. banyak beno koje nak buat.. nanti ada masa baru leh blogwalking korang yang singgah sini yea.. InsyaAllah.. 

walauapapun nak citer gak, hari tu cuti Tahun Baru cina teman lik kampung belah hubby teman, macam biasalah..setiap kali balik kampung, teman n hubby akan masakkan sesuatu kegemaran adik beradik belah hubby, diorang memang suka masakan dari air tangan hubby.. heee... tapi bukan masak tradisonal lah yea.. yang simple2 yang lelaki boleh masak lea maksud teman.. 

Kali ni diorang request Cucur Udang dan..... dan apa yea? hee.. bahan2 nya seperti diatas tu.. agak2 kome apa yea? huk2.. 

04 Februari 2014

Giveaway 5K Dunia Sebenar Shida


http://www.duniashida.com/2014/02/giveaway-5k-dunia-sebenar-shida.html
Dijemput semua memeriahkan lagi Giveaway 5K Dunia sebenar Shida (klik banner untuk join) dengan hadiah yang cukup banyak dan lumayan serta syarat sangat mudah. Terima kasih juga kepada para Penaja yang sudi menaja untuk giveaway kali ini dan mereka adalah :
Kategori Blogger : 
Kategori Onlineshop :

Segmen: My Best Entry Bubblynotes.Com

http://www.bubblynotes.com/2014/02/segmen-my-best-entry-bubblynotescom.html
Dah lama sangat kot Bubblynotes.Com tak melancarkan segmen...dan kini Tora datang lagi... ooopsss... salah pula... dan kini dengan ini saya lancarkan segmen ini khas buat rakan2 blogger di luar sana. *_^

Segmen: My Best Entry Bubblynotes.Com pernah dilakukan dulu sekali di SINI dan hari ini...segmen ini bermula dari, 4/2/2014 SEHINGGA 5/2/2014, jam 1.00 petang... Semua blogger tak kira yang baru atau lama, femes atau tak, retis atau tak dijemput untuk memeriahkan segmen ini... Tujuan? Nak rapatkan lagi silaturahim sesama kita, follow memfollow dan juga review entri2 terbaik dari blogger2 yang menyertai segmen ini yang dipilih oleh Pakcik Random.Org... 

Hanya 4 Langkah Mudah Diperlukan:
1. FOLLOW blog Bubblynotes.Com 
2. Buat entri bertajuk Segmen: My Best Entry Bubblynotes.Com
3. Copy coding yang telah disediakan ke dalam ruangan HTML dan Publish entry. Untuk copy coding di bawah ini, sila HIGHLIGHT semua coding dan tekan CTRL + C secara serentak.

4. Tinggalkan URL entry uols ke dalam ruangan komen entri ini.

PEMILIHAN PEMENANG:
1. 10 blog akan dipilih melalui Pakcik Random. (random.org) 
2. Pemenang akan diumumkan pada 7/2/2014.
3. Para pemenang akan diminta untuk memberikan link satu entri terbaik mereka untuk direview oleh Cik Puan Bubbly dalam tempoh 3 hari dari tarikh pengumuman pemenang. If not... Pakcik Random akan roll the dice once again... ^_^

GA New

Innity Mobile

nuffy2

BV2019 - 2