RESEPI 4 BISKUT COKLAT CHIP TANPA TELUR |
Haii.. sekarang ni nampak dah semua dok sibuk-sibuk mencari resepi untuk buat biskut raya kan.. macam teman ni tak tahu lah buat ke tidak.. maybe beli ja kot.. macam tak lalu je nak buat.. Actually masa raya pun family pun tak makan biskut sangat. Semua suka yang kudap-kudap macam keropok-keropok ubi dan kacang-kacang tu je kan.. So, nak membuat pun malas alkisahnya.. itu yang benarnya.. kih3.. Tapi kot tiba-tiba terajin la pulak.. teman tepek dulu resepinya kat sini.. heee.. nak juga buat biskut hasil dari air tangan sendiri kan.. walau sendiri tak makan, leh hidang untuk tamu ke.. atau leh bagi family ke kan.. dulu masa kat kg teman la yang rajin membuat biskut.. tapi la' ni sejak dah kahwin dan dok kl.. macam, dah tak rajin je nak buat biskut raya.. sebab kedai bahan kek pun jauh.. malasss!

Apa-apa pun.. jom tengok resepi mudah untuk 4 biskut ni haaa.. Tadi baru terjumpa sat ni haa resepi ni.. macam boleh cuba buat je ni.. senang je tengok.. cuma bahan-bahan kenalah cukupkan dulu.. huhuhu.. Resepi ni dari Facebook Kak Nor Izan Mustapa , Nama biskut-biskut ni Choc chip Stoberi, Choc Chip Pandan dan Choc Chip Biasa.. jom tengok resepi mudah ni.. thank you kepada Kak Nor Izan Mustapa  ni sebab sudi share Resepi Biskut simple ni..  

Bahan-Bahan diperlukan 

Bahan-Bahan yang diperlukan untuk membuat Adunan 4 biskut ni sama sahaja, Cuma perasa sahaja lain-lain


1/2 cwn butter
1/3 cwn gula halus
1 sudu kecik esen vanila/strawberi emulco/pandan emulco
1 cawan tepung gandum
1/4 sudu kecil baking powder
1/4 sudu kecil baking soda
1/3 cawan choc chip (guna yg kurang manis)
1/4 cawan badam cincang / kelapa parut (sangai sekejap)
Pewarna

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biskut Choc Chip Biasa

Cara-Caranya :

Mula-mula sebatikan butter dan gula...sampai gula hancur skit...
nak guna whisk boleh...senduk ke spatula pun boleh..
Masuk esen vanila, sebatikan lagi
Masuk tepung, baking powder dan baking soda. Gaul sebati
Masuk coklat chip...gaul rata
Simpan sekejap dalam peti ais sejuk biasa selama 15 minit
Scoop guna sudu kecik dalam loyang....bagi jarak skit...bakar 170° 20 minit 
(adjust ikut oven masing-masing yer)
Hasilnya selepas bakar
Cadangan : Bole jugak kalau nak campur badam cincang

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Biskut Choc Chip Perasa Stoberi 
Yang ni buat perasa stoberi pulak...Guna adunan yang sama gak tapi skip esen vanila
dan gantikan dengan stoberi emulco dan pewarna
Yang dah siap campur tepung, baking powder dan soda, choc chip dan badam cincang
Sebelum bakar
Sesudah bakar
Hasilnya

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Biskut Choc Chip Perasa Pandan
Yang ni perasa pandan... Guna Adunan yang sama jugak tapi campur pandan emulco...
dan badam pulak gantikan dengan kelapa parut
Sebelum dibakar
Sesudah dibakar

Nampak macam mudah je kan? boleh lah try buat ni.. kalau bahan-bahannya mudah dicari kat tempat teman ni.. boelh je try.. hemm.. kalau larat.. ngeeeeeee.. hahahaha.. Sekali lagi tq buat Kak Nor Izan Mustapa jom singgah FB Kak Kak Nor Izan Mustapa .. ada banyak lagi resepi hasil air tangan akak ni.. perghh kagummmmm!!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


KLIK SINI DAPAT DUIT!!

7 Ulasan

  1. wahhh apndai nyerrr dia...sy bab2 cookies ni mmg failed... ;-)

    BalasPadam
  2. Saya try. Jadi rasa lebih mampat.

    BalasPadam
  3. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  4. menarik bila dibuat dgn pelbagai color..

    BalasPadam
  5. anak dara sya baru bli oven.tahon ni nk buat biskut sndiri.pernah buat skali.tapi dohnya mcm cair.bila masak macam mnggelegak

    BalasPadam
  6. Assalamualaikum Wr Wb

    Apakah Anda memiliki masalah keuangan dan Anda sedang mencari bantuan Pinjaman asli, Kami di sini untuk membantu Anda dengan Pinjaman untuk meringankan bisnis Anda dan menyelesaikan semua hutang Anda, kami menyediakan semua jenis pinjaman, besar atau kecil, ini adalah peluang Anda untuk finansial kebebasan.Kami menawarkan yang berikut ini.

    √ Pinjaman Bisnis Besar

    √ Pinjaman Bisnis Kecil

    √ Pinjaman Rumah Baru

    √ Pinjaman mobil

    √ Pinjaman Pertanian Besar atau kecil

    √ Pinjaman untuk proyek jangka panjang atau pendek

    √ Mulai Pinjaman bisnis

    √ Koperasi Pinjaman

    √ Pinjaman untuk Proyek yang ada

    Mengapa Anda harus memilih kami.

    + Kami memberikan pinjaman dengan suku bunga yang sangat rendah

    + Tidak masalah dari negara mana Anda berasal, kami akan meminjamkan Anda.

    + Proses kami sangat mudah dan sederhana. sangat orang bisa memahaminya.

    + Kami adalah perusahaan yang sangat jujur dan dapat diandalkan.

    + Kami tidak memberikan informasi pribadi Anda kepada siapa pun,

    informasi Anda aman bersama kami.

    Tujuan utama kami adalah meminjamkan sebanyak mungkin yang Anda inginkan dan siap untuk mendapatkan pinjaman, Anda harus mengatakan pada diri sendiri cukup, Anda tidak dapat terus membiarkan kurangnya uang membatasi pertumbuhan bisnis Anda. hubungi kami dengan informasi kontak kami di bawah ini dan biarkan kami bergandengan tangan dengan memberikan Anda pinjaman yang akan membantu mengembangkan bisnis Anda. Anda tidak perlu khawatir, kami sangat dapat dipercaya dan Bersedia meminjamkan Anda.

    Hubungi kami dengan:
    Perusahaan:  Femi Otedola Loan Firm  
    Email: femiotedolaloanfirm@gmail.com
    Email: femiotedolaloanfirm1@Outlook.com
    WA: +1(469) 464-5833 (Chat only) 
    WA: +1(806) 395-2203 (Chat only) 

    atau kunjungi Situs web kami dan gunakan Kontak Kami dan kami akan membalasnya kepada Anda.

    Situs web: https://femiotedolaloanfirm.blogspot.com

    Hubungi kami hari ini dan mari bantu mengembangkan bisnis Anda.

    BalasPadam

Catat Komen

Terbaru Lebih lama

TB MOBILE

tengkubutang nity

GA New