Nuff

19 Julai 2017

Ukuran Foto 4R, 3R, 2R, 10R dalam cm, inci, dan pixel

Ukuran Foto 4R, 3R, 2R, 10R dalam cm, inci, dan pixel

Haii.. tadi TB tengah nak print gambar atas ni, tapi nak setting saiz tu susah pulak sebab dekat setting printer tu tak ada pun tulis 3R, 4R ke.. sebab TB tahu saiz macam tu je.. Sebab semua orang pun akan guna saiz tu utnuk menyatakan saiz gambar diorang. Saiz dalam R tu adalah saiz yang telah ditetapkan oleh standard antarabangsa ISO untuk melambangkan saiz foto atau saiz yang berkaitan dengan cetakan foto.

Namun ramai jugak yang belum mengetahui ukuran tepat untuk jenis saiz R ini termasuklah TB, kerana memang jarang sekali digunakan kecuali hanya untuk saiz kertas foto. Haa.. sebab tu juga TB nak tepek entri Ukuran Foto 4R, 3R, 2R, 10R dalam cm, inci, dan pixel ni kat sini.. Nanti senang TB nak cari balik saiz-saiz nya.. Jom kita tengok saiz gambar yang TB maksudkan tu.. 


Saiz Gambar 4R, 3R, 2R, 10R dalam cm

2R -> 6 cm x 9 cm

3R -> 8.9 cm x 12.7 cm

4R -> 10.2 cm x 15.2 cm

5R -> 12.7 cm x 17.8 cm

6R -> 15.2 cm x 20.3 cm

8R -> 20.3 cm x 25.4 cm

8R (+) -> 20.3 cm x 30.5 cm

10R -> 25.4 cm x 30.5 cm

10R (+) -> 25.4 cm x 38.1 cm

12R -> 30,48 cm x 39.37 cm

16R -> 40,64 cm x 50.8 cm

20R -> 50.8 cm x 60,96 cm

24R -> 60,96 cm x 80 cm

30R -> 75 cm x 100 cm


Saiz Gambar 4R, 3R, 2R, 10R dalam inci

3R = 3.5 inci x 5 inci

4R = 4 inci x 6 inci

5R = 5 inci x 7 inci

8R = 8 inci x 10 inci

10R = 10 inci x 12 inci

12R = 12 inci x 15.5 inci

16R = 16 inci x 20 inci

20R = 20 inci x 24 inci

24R = 24 inci x 31.5 inci

30R = 30 inci x 40 inci

Untuk print gambar sebaiknya resolusi yang digunakan adalah sesuai dengan standard cetak foto iaitu 300 dpi. Namun jika kamera yang digunakan menggunakan saiz yang lebih kecil dari standard print foto maka sebaiknya saiz cetak pun perlu disesuaikan agar boleh menghasilkan cetakan yang maksimum.

Saiz maksimum KERTAS GAMBAR UNTUK KAMERA

Kamera 0.1 mega pixel (352 × 228), maksimum saiz cetakan foto = 2 × 3 cm

Kamera 0.3 mega pixel (640 × 480), maksimum saiz cetakan foto = 4 × 6 cm

Kamera 1.0, 1.2, 1.3 mega pixel, maksimum saiz cetakan foto = 2R

3R = 1051 pixel × 1500 pixel

4R = 1205 pixel × 1795 pixel

5R = 1500 pixel × 2102 pixel

6R = 1795 pixel × 2551 pixel

8R = 2398 pixel × 3000 pixel

8R Plus = 2398 pixel × 3602 pixel

10R = 3000 pixel × 3602 pixel

10R Plus = 3000 pixel x 4500 pixel

Haa.. lepas ni dah tak pening-pening nak ingat saiz Foto/Gambar yang nak di print.. itu kalau print sendiri la kan.. kalau hantar kedai suruh print sebut ajelah saiz 3R, 4R tu semua yea! Ok.. sekian.. semoga bermanfaat buat semua yang membaca.. 



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Daftar--> Jawab Survey--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik YOUGOV dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

Shoping dan dapat Cashback balik? Bestnya.. jom daftar SHOPBACK Percuma sahaja. Lepas ni shopping apa-apa je dapat pulangan duit balik.. untung kan??

Shopping barang paling murah di website online! tak percaya? daftar SGSHOP dan start intai barang2 yang murah giler kat sini!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page




Related Posts

3 ulasan:

  1. Kiraan inci ni mmng org jrang nk ambik tahu kn.

    BalasPadam
  2. Wow thanks for the explanation, actually I always get confused haha kena google setiap kali.

    BalasPadam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

nuffy2

GA New