Nuff

26 April 2013

SOYA TIDAK BAGUS UNTUK KESIHATAN!


Teman dah lama ragu2 nak minum soya tapi disebabkan itu antara minuman favourite teman, teman pekakkan telinga n butakan mata tentang apa saja yg negatif tentang soya ni.. tp selepas baca artikel ni teman rasa macam teman x boleh menafikan kebenaran disebalik artikel tu.. jangan percaya sekiranya ada orang mengatakn mengatakan bahawa soya sangat bagus untuk kesihatan. namun, apa yg sebenarnya ialah ;
Bukti Soya Memang Tak Bagus Untuk Kesihatan

Hakikatnya sebenarnya, soya adalah makanan yang sangat bertoksin dan sepatutnya kita lama sudah berhenti daripada meminumnya!

MONSANTO (syarikat multinasional pertanian bioteknologi) telah mengawal hampir 90% genetik-genetik semua biji benih tanaman. Dan hampir 95% biji benih soya sebenarnya telah menjalani proses ubahsuai genetik dan ianya merupakan salah satu daripada makanan yang sangat tinggi dengan bahan yang tercemar dengan pestisid (racun perosak).

Soya akan meningkat kandungan estrogen (hormon perempuan) sehingga 6-8 kali ganda kepada kaum lelaki, mencapai tahap kandungan estrogen normal bagi seorang perempuan!

Soya juga tinggi dengan kandungan asid phytic yang mampu menghalang penyerapan mineral perlu seperti, kalsium, magnesium, kuprum, besi, dan zink. Diet yang mengandungi kandungan asid phytic yang tinggi juga menjadi punca kepada kadar malnutrisi yang tinggi dalam kalangan penduduk negara dunia ketiga.

Selain daripada itu, phytate yang terkandung dalam makanan itu juga jenis yang susah untuk disingkirkan walaupun melalui teknik masakan yang sangat lama. Akan tetapi, teknik penapaian soya (seperti tempe) dilihat mampu mengurangkan paras phytate yang terkandung dalam soya.

Industri berkaitan soya sebenarnya telah lama membelanjakan wang yang banyak bagi melindungi rahsia besar mereka kerana pelaburan yang telah mereka lakukan. Jika anda terpaksa juga untuk memilih sumber soya, pastikan soya yang dipilih adalah jenis organik dan dari sumber yang ditapaikan. 

Namun oleh sebab tahap kebolehpercayaan yang rendah terhadap industri soya kini, kebarangkalian untuk kita mengambil makanan soya yang sudah diubahsuai secara genetik adalah SANGAT TINGGI!

JOM TUKAR MAKANAN! ;)

sumber : http://busuk.org/ping/view/523544

Related Posts

20 ulasan:

  1. huihhh!!!betol ker neh???kalau tempe pon same gak ker?gune soya kan??kan??naseb x brape minat minum soya...sekali sekala tuh adelah!!!hehehehe...thanx for da info!!!

    BalasPadam
  2. teknik penapaian soya (seperti tempe) dilihat mampu mengurangkan paras phytate yang terkandung dalam soya. huuu. so, Tempe ok lagi.. =)

    BalasPadam
  3. owhhh yer ke?cmner yer sb sy pn suke minum soya.susu baby skrang pon byk yg ade soya kan?mmm kecik2 lg dh bertoksin

    BalasPadam
    Balasan
    1. tu lea,0 nak buat cne.. dh baca artikel ni mcm risau jea nk minum soya dh.. my favourite gak tuu.. huuu.. =(

      Padam
  4. Sainstis barat je yg dok war2 kn kebaikan soya ni pdhal tk elok utk kesihatan.. Sian kita yg dh tertipu ni...

    BalasPadam
    Balasan
    1. huuu.. skrg dh kena sto minum soya dh.. kena jaga kesihatan.. badan nak akai lama kan.. hihihi

      Padam
  5. haaaA? baru pula tahu. tu pun febret sya jgk. sayang lah,,,

    BalasPadam
  6. nasib baik dah lama stop minum soya sejak dah amalkan minum jus rumpai laut ni..alhamdulillah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. waa.. jus rumpai laut ok ke? bole try ni.. sedap x? he2..

      Padam
  7. Balasan
    1. nak x nk kena percaya gak.. hu2.. aaark.. tpksa lupakan soya..

      Padam
  8. Ayooooo.......
    Aku tertipu rupanya...
    Nasib baik aku tak suka soya...

    Entri dapat baca sikit jer sebab background tulisan putih ler...huhuhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. huh.. rugi x suka soya.. sedap maaa.. nyum2.. tmbh2 klu bulan posa..opss.. xleh minum soya dh.. =(

      background tulisan putih?

      Padam
  9. kurang minat soya, selalu mak je yg suka minum.. pastu mak akan bukak balik cerita lama "korang sume ni kulit putih sebab aku minum soya masa mengandungkan korang tau tak.." xD
    xD

    BalasPadam
  10. pernah ta baca.tapi kt mana ye?

    BalasPadam
  11. Assalamualaikum. betul ke kak? sheila dah ler suka minum air soyaaa :(

    BalasPadam
  12. Hy guys, peluang nihhh=D>
    Yukkk mumpung gratis.
    Gratis US $20 , mau???
    Tanpa keluar uang sepeser pun, Biarkan sistem yang bekerja otomatis. Tugas anda hanya mendaftarkan email dan username, sebarkan link anda refferal yg akan di peroleh setelah anda register duduk manis tunggu cheque bila sdh mencapai US $ 300 dapat di CAIRKAN☺
    Jangan tunda sebelum posisi anda terlalu dibawah, jangan pernah takut untuk mncoba hal yg positif馃槅
    Action sekarang dan mulai register di http://parttimeduty.com/index.php?ref=19994

    BalasPadam
  13. Hy guys, peluang nihhh=D>
    Yukkk mumpung gratis.
    Gratis US $20 , mau???
    Tanpa keluar uang sepeser pun, Biarkan sistem yang bekerja otomatis. Tugas anda hanya mendaftarkan email dan username, sebarkan link anda refferal yg akan di peroleh setelah anda register duduk manis tunggu cheque bila sdh mencapai US $ 300 dapat di CAIRKAN☺
    Jangan tunda sebelum posisi anda terlalu dibawah, jangan pernah takut untuk mncoba hal yg positif馃槅
    Action sekarang dan mulai register di http://parttimeduty.com/index.php?ref=19994

    BalasPadam

贍•●♥ 聘̵̡訙̵̨̄品 ♥●•贍·˙˜”*°•.·贍•●♥ 聘̵̡訙̵̨̄品 ♥●•贍·˙贍•●♥ 聘̵̡訙̵̨̄品 ♥●•贍·˙˜”*°•.·贍•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
贍•●♥ 聘̵̡訙̵̨̄品 ♥●•贍·˙˜”*°•.·贍•●♥ 聘̵̡訙̵̨̄品 ♥●•贍·˙ 贍•●♥ 聘̵̡訙̵̨̄品 ♥●•贍·˙˜”*°•.·贍•●♥

nuffy2

GA New