Nuff

13 Jun 2013

CARA NAK KENAL KETAM JANTAN ATAU BETINA

Haiii.. semalam teman buat entri Masak Lemak Ketam Cili Api, hari ni plak teman nak share dengan korang satu pengetahuan yakni ilmu yang baru teman dapat selepas kali pertama masak lemak ketam semalam.. hu2.. aippp.. kelihatan ada yang gelakkan teman sebab baru 1st time masak lemak ketam yea!! 

ha2.. ekceli teman memang jarang ke dapur masa anak dara dulu.. sebab dah ada kakak n mak kat dapur, memang diorang lea yang uruskan bab masak.. teman lak bab kemas umah dan sapu halaman rumah luar dan dalam umah.. tapi teman bukanlah x masak lansung tauu.. teman ada jugak memasak.. cuma x selalu.. sebab time tu teman koje.. heee.. opsss.. alasannn.. yg pasti time raya memang teman yg sediakan menu2nya.. time tu rajin lea.. mana xnya kawan2 teman yg paling ramai mai umah.. so, teman lea kena nyediakan semua.. hu2.. 

Ok lah.. sebelum termelalut entah ke mana, jom kita berbalik kepada topik n tajuk entri teman ni.. Macam mana nak kenal ketam jantan or ketam betina?? satu benda yang teman baru tau tentang ketam ni.. rupanya ketam jantan n betina ada bezanya dari segi isi.. hemm.. korang kalau nak beli ketam mesti nak yang banyak isi bukan? teman pun macam tu gak.. 

tapi semalam teman x pasti terbeli ketam jantan or betina.. coz masa tu xtau nak tengok camne.. teman just amik j yg mana gemuk2 tu.. hu2.. terkial2 memilih sebab takut ketam tu idop lagi n kang dia sepit kita.. (ha2.. ngada2.. bukan ke ketam2 tu dah diikat dgn getah tang sepit dia? lagi mau takut kaaa?? )

Ok lah, sebenarnya mungkin ada yg dah tau pasal ni, tapi teman buat gak entri ni untuk sesiapa yg xtau macam teman ni.. hu2.. kalau nak pilih ketam, pilihlea ketam betina, sebab ketam betina lebih banyak isi berbanding ketam jantan.. haaaa.. xtau cara nak tengok mana ketam jantan dan mana ketam betina? he3.. kalau tak tau jom tengok gambo bawah ni..

ni Ketam Jantan (tengok muka garang dia.. garang tak??) ha2
ni plak ketam betina.. nmpak tak kaler PINK tu.. haa..

ekekekekekekkk.. sorry2.. teman gurau jea.. gambo kat atas tu selingan aje.. jangan marah yewww.. teman gurau2 aje.. saja buat lawak di pagi hari.. hihihihi..

Ok leaaa.. meh kita tengok gambo yang sebenar teman nak share dengan korang ni.. (gambo amik kat google jerk.. ) .. pasni teman dah tau lea mana jantan mana betina.. (huh.. berlagak!)

CARA2 NAK PILIH/KENAL KETAM JANTAN @ BETINA
ok.. nampak x bezanya? leh kenal x jantan n betina? hu2.. lain kali pilih ketam betina tau! ketam betina banyak isi, macam manusia jugak la perempuan lebih banyak lemak/isi berbanding lelaki kat certain part.. kui3.. semoga ilmu ni dapat di share bersama... 
gambar2 :
google saja.. =)

Related Posts

17 ulasan:

  1. Assalamualaikum kak tenku! yeayyy sheila dah faham. yang ada tanda melonjong tu jantan. tembam sikit tu betina. yeayyyy walaupun sheila susah nak masak ketam. atleast dah tahu. hihi thanks kakak sayangggggggg >_________<

    BalasPadam
    Balasan
    1. haaa.. pandai2.. heee.. x susah kan nak kenalnya camne.. hihihi.. teman pun baru tauu.. sib baik masak ketam.. klu x, sampai sudah x tau kot.. ilmu ni kan.. =)

      Padam
  2. wahhh info yg sgt bagus.. mak pon dah tuo tuo ni baru tahu mcm mana nak tgk yg mana jantan yg mana betina ketam2 ni.. tenkiuuuuu

    BalasPadam
    Balasan
    1. heee.. teman pun baru tau ni akak.. maknanya ada hikmah nape kena masak ketam.. hi3

      Padam
  3. Hihi... betul-betul kakak memang baru tahu ini tau. Kakak ingat tadi nak pekena kitaorng yg membaca N3 bila tunjuk katun tadi hahaha.... dahlah kakak rasa macam terkena tapi tidak memang dah ada ilmu baru. Thanks a lot...

    BalasPadam
    Balasan
    1. hihihihi.. yang tu cuma selingan n iklan jea kak.. jangan mareee.. hihihi

      Padam
  4. betul tuh, akak pun tau psl nih masa rajin pg pasar ikan...
    akak paling suke amik ketam yg ada telur... bile msk lemak tlr2 tuh memekatkn kuah lemak tuh...sedap

    BalasPadam
    Balasan
    1. hooo? yg ada telur? alamak.. telur dia macam mana ye? hu2.. ada jugak yg teman belum abes qatam lagi nih.. hihihi

      Padam
  5. oh now i know hehehe tapi fae x makan crab. only crab stick, keropok ketam anything yang dah dproses lah. not its original form hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. yeke? nape x makan crab? sedap la yang.. nyum2.. heee...

      Padam
  6. yeyyy akhirnya iha tau gak.. hehe tenkiu2.. tapi memang klako la bab bezakan jantina ketam kat atas sekali tu.. jantan muka garang, betina lak kaler pink.. hahaha..

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahahaha.. sib baik iha x mengamok sebab teman main2 plak kat situ.. hi3..

      Padam
  7. hahaa...baru tahu ketam jantan betina..tapi 1st tu ingat dah terkena..iyala ketam jantan garang ek..yang betina lak pink gitu.. ;p

    BalasPadam
    Balasan
    1. hik hik hik.. teman gurau jea.. jangan amik ati yeaa.. hihihi

      Padam
  8. ok terbaik info ni...biasa teman ni makan je tak cek pulak jantina diorg...huhuhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehehe..teman pun sama.. tau ngap jeaa.. hik2

      Padam
  9. UDANG PULAK ADE TAK JANTAN OR BETINA ???

    BalasPadam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

nuffy2

GA New