Nuff

13 Jun 2013

UCAPAN SELAMAT HARI BAPA BUAT ABAH TERSAYANG...

  
Anak Bapak ke teman ni yeaaa? eheheheeee...

Hai semua.. right now teman rasa nak buat entri sempena Hari Bapa yang akan menyusul 16 JUN 2013 ni kan.. hari Ahad ni.. hu2.. kaLau lea teman leh balik ipoh.. kan best.. dapat sambut hari Bapa dengan my abah tersayang.. 

Actually teman ni bukanlea anak manja or anak kesayangan abah pun, tapi disebabkan teman dari kecik sampai beso x pernah dok luar dari umah tu.. so, hubungan teman dengan abah lagi rapat dari anak2 yang lain.. hu2.. perasan! tapi itulah kenyataannya.. hemm.. kalau dah dok lama kat umah tu takkan abah tak sayang teman kann.. bapa mana tak sayangkan anak weh.. 

Cerita pasal abah, abah teman ni seorang yang tegas dan garang sewaktu muda2 dulu.. kalau kami adik beradik nakal, memang dapatlea tali pinggang n rotan.. semua pakat merasa birat2 badan... masa tu memang nangis menjerit lea kitorang.. sakit tuuu.. 

hoh? apa? korang kata kami di dera? eh! bukan! kami bukan di dera.. tapi kami di ajar untuk lalui kehidupan yang betul pada masa akan datang.. mungkin itu cara abah mengajar kami.. dan cara itu memang berkesan pada kami.. sehingga kami membesar menjadi manusia yang berguna.. 

Teringat masa adik teman yg bongsu sorang tu, dia paling banyak kena rotan/tali pinggang.. sebab?? alahai.. budak lelaki lea katakan.. kalau tak nakal, bukan budak lelaki lea namanya kan.. si bongsu ni selalu jea terpengaruh dengan kawan2 dia, 

Macam2 lea dia ikut dari start mandi lombong, pancing ikan kat sungai tanpa pengetahuan abah, belajar hisap rokok, dan macam2 lagi.. tapi yang sebenarnya adik teman ni bukanlea kategori nakal pun.. ekceli dia terikut2 dengan kawan2 dia yang tak berapa nak nakal tu kannn.. hu2.. 

So, bila dapat tau jea adik bongsu 2 buat masalah.. apa lagi.. Abah panggil n tanya dia.. then dia mengaku.. so.. apa lagi.. TADAH TANGAN lea untuk dirotan.. perghh.. even rotan kat tangan pun bole terasa sampai ke kepala wehhh.. berdenyut je tangan.. teman tau lea.. teman pun selalu kena dulu...hik3..baru korang tau.. noti x noti teman ni dulu kann.. 
Wajah adik teman tahan geram lepas kena rotan.. hik3.. belakang je berani punn.. cer depan2 abah? berani wat muka camni? hak3.. 2X5 macam teman jugak lea.. kui3..

Selain tu.. kalau buat salah time mood abah x OK, bukan tapak tangan yang dituju.. satu badan weh.. sakittt.. arghhh.. xleh lupa dengan suasana di rotan ramai2.. sebab kami buat salah secara bundle 3 bradik.. hak3.. atas kesalahan? main beskal tanpa brek turun bukit yg curam! perghhh.. memang tak ingat mati masa tu.. kitorang kecik lagi tapi suka sukan extreme gitu.. ! sukan ke tu??? ha2.. mujur xde pepe kat kami.. kami stop main macam tu pun sebab ada sehari tu adik lelaki n adik popuan gi main beskal tanpa brek tu tanpa pengetahuan teman (ceh! main x ngajak!) pastu diorang jatuh terseret dari bukit yang tinggi tu.. berdarah2.
Gambaran dua beradik ni yang tengah leka naik beskal xde brek.. 
tapi realitinya diorang bukan naik beskal asing2 tau.. diorang naik 1 beskal, adik laki carry, adik popuan numpang belakang.. hu3..
Macam ni lea punya laju diorang turun 'gun' (bukit)
 
Last2 masing2 terbalik berguling2 agaknya.. aishh..
Seram teman tengok dua beradik tu masa tu.. Berdarah.. !! diorang punya takot sampai tahap sanggup menyorok dalam jamban luar.. sebab takut abah tahu punya pasal.. kalau abah tau, gerenti dua2 siap lea kena rotan.. last2 teman yang bagi tahu abah sebab risau adik2 dah berdarah2.. abah pun buka pintu jamban luar (jamban luar kami beso tau.. muat 10 orang dalam tu..) lepas nampak muka abah.. diorng punya terkejuttt.. pucat xde darah muka diorang nengoknya.. pastu diorang tengok teman.. aduh.. gerenti diorang bengang dengan teman sebab repot kat abah.. hemm.. ekceli teman risaukan diorang.. dah sampai berdarah2 takkan nak diamkan aje kan.. tapi teman risau gak kalau bagi tau abah nanti abah tambah lak sakit diorang dengan tali pinggang lak.. arghh.. memang serba salah time tu.. 
Muka tak puas hati diorang bila dapat tau teman repot kat abah .. hih3.. 

tapi nasib baik keputusan yang teman pilih time tu tepat, abah teman tak rotan diorang tapi bawak diorang masuk umah.. cuci luka, sapu iodin.. hu2.. biru2 jadinya lutut n siku diorang.. hak2.. kan dah burukk.. aku gelakkan aje diorang.. hi3.. nakal sangat mana x nya.. pastu sambil sapu ubat abah cakap, kan dah cakap jangan main, bahaya main beskal xde brek tu.. sekarang dah tau camne rasa? nak main lagi? hihihi.. geleng kepala kiri kanan jea bebudak dua org tu.. alahai.. kelakor lea plak.. memang pastu diorang serik dah nak main beskal xde break tu.. ha2.. 

itu kisah diorang, kisah teman lak.. teman ni kan membesar dekat umah tu, x seperti adik2 lain.. yang bila dah beso diorang sambung belajo, dok jauh dari family.. adik laki lak kawen muda.. dh dok umah lain.. so, teman n kakak no. 2 lea yang masih dok kat umah tu.. teman ni dikawal rapi sentiasa berbanding anak2 lain.. entahlea.. tak tahu nape diorang macam susah sgt nak lepaskan teman ni.. kalau keluar dengan kawan2.. limit time kul 7.30 dah ada kat umah.. jangan lebih.. kalau lebih memang siap lea kena marah KAW2 punya.. kalau koje office banyak n balik lewat malam.. siap abah n mak datang office time balik koje tu, escort teman balik sampai umah.. hu3.. masa tu memang teman pun takut nak lik lewat malam camtu, elok pun diorang mai escort.. x lea teman risau sgt.. sebab kawasan tu PANAS sikit bila time 10.00 malam ke atas..

Pastu masa teman koje part time kat Jaya Jusco pun, mula2 jea dia bagi.. pastu bila tengok balik pun nak dekat 12 malam.. terus dia Tulis Nota Cinta pas kat mak dan suruh mak bagi kat teman baca, dia tulis Abah risau lea kamu balik lewat malam, kamu tak payah lea kerja situ lagi, berhenti lea.. jangan risau.. abah boleh tanggung kamu lagi" lepas baca nota pendek tu.. teman mula naik marah dan tak puas hati.. tapi hanya diamkan diri coz taknak melawan cakap orang tua kan.. hu2.. masa tu paham2 jelea kan.. darah muda remaja.. taknak fikir matang, tau nak marah n tak puas hati jea.. tapi sekarang bila ingat balik.. teman memang bertuah ada abah yang macam tu kan! bertuah sangat2! abah memang cuba protect teman dari berlaku perkara yang tak diingini.. 

Menangis melalak lepas dapat Nota Cinta dari Abah masa tu.. huk3.. 
bila teringat balik citer2 lama dulu.. memang teman rasa sebak, dulu waktu tak memahami situasi, teman n adik2 masing2 marah dan geram dengan abah yang suka merotan kami bila kami buat salah, tapi bila kami dah dewasa kini, baru kami faham tujuan abah buat macam tu.. 

Kalau abah tak tegas macam tu, tak tahu lea kami jadi apa sekarang.. apa yang teman tahu, kalau abah tak rotan adik bongsu masa dia start cuba merokok dulu, maybe adik pun dah terikut kawan2 dia yang kini ketagih hidu gam.. kesian sangat.. mujur abah cepat ambil tindakan, kalau tak.. tak tahulea teman nak kata apa jadi pada adik teman tu.. 

Sekarang adik teman pun dah berjaya dalam hidupnya.. murah rezeki, dah ada rumah sendiri, dah pakai keta impian, dah lengkap hidupnya bersama anak2 dan isteri.. syukur Alhamdulillah.. maybe adik pun bersyukur dapat abah yang jadikan dia seorang MANUSIA.. begitu juga dengan adik dan kakak yang lain termasuk lea teman sekali..

Terima kasih Abah.. kerana abah kami jadi MANUSIA, kerana abah kami masih yang dulu, kami amat menyayangi Abah.. Semoga Abah akan sentiasa dibekalkan kesihatan yang sihat oleh Allah S.W.T. .. Aminnn.. 
yang ni lak ditujukan buat my Miaw.. he2..  walau belum jadi BAPA lagi.. =P

 # tak tau lea korang nak baca entri ni sampai abes ke tak, sebab panjang bebeno kan.. xpelea.. ekceli entri ini sekadar luahan penghargaan buat abah teman yang dikasihi untuk teman share dengan rakan blogger semua.. kalau korang tak baca abes pun takpe.. tapi kalau baca abes, kredit to korang sebab sudi luang masa singgah dan baca entri ni sampai abes.. hihihi.. 

Related Posts

42 ulasan:

  1. Assalamualaikum kak tenku! 16 Jun ni birthday papa sheilaaaa. huwaaaaa. sedih pula membacanya. hehehe.

    BalasPadam
    Balasan
    1. waaaa.. besday papa sama tarikh la dengan hari bapa tahun ni yea? waaaa.. happy beesday in advance buat papa sheila.. sampaikan salam buat papa sheila yea.. moga dipnjangkan umo n dimurahkan rezeki kesihatan yg sempurna.. aminn..

      Padam
  2. As salam..baca entri awak ni, teringat kat arwah abah saya. Pejam celik dah 8 tahun abah pergi buat selama-lamanya. Rindu kat abah. Selamat hari bapa utk abah awak ya

    BalasPadam
    Balasan
    1. hukkk.. awak buat teman sebak.. tentu awak rindu sangat abah awak kan.. sorry kalau entri ni buat awak sedih kan.. sorry dear.. semoga roh abah awak tenang disana.. Allah lebih menyayanginya kan..

      thanx atas ucapan hari bapa tu..

      Padam
  3. teman terharu membacanya kak.. huhu kebetulan memang plan nak buat entri pasal abah jugak ni.. tapikan, didikan abah akak mmg sama la macam abah iha, hehe.. bak kata orang, dengan mak dapat kasih sayang, dengan ayah dapat didikan jadi 'manusia'.. bukan bak kata orang, bak kata iha benonye.. :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. hu2.. betui iha.. denagn mak leh lea nak manja2.. tp dengan abah.. jangan buat pasai.. kalau salah rotan lea jawabnya.. bukan mendera tapi nmangajar kita jadi manusia... alhamdulillah.. syukur dapat abah yang begitu kan iha.. =)

      Padam
  4. Balasan
    1. yup.. kita semua sayang bapa kita kann.. selamat hari bapa buat semua.. =)

      Padam
  5. he3..nakal je bca kisah ni :) biasa la 2 time kcil2 kn..kalau xkena rotan mmg xsah..ape pun sma2 lah hrgai org tua kita jika masih ada :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu S.K.A .. hargai diorang semasa diorang masih ada.. sebab orang tua kita tiada ganti

      Padam
  6. Bapak ni pun baru faham perasaan seorang ayah apabila sudah ada anak... Ayah ni biasa susah nak tunjuk emosi dalaman, tu pasal kekadang tindakan boleh sebabkan anak2 salah faham...

    BalasPadam
    Balasan
    1. hoo.. kira sekarang dh tau yea bagaimana perasaan ayah dulu? heee.. betul.. anak2 yg kurang matang akan berfikir lain dari apa yg cuba bapa sampaikan.. tujuan bapa nak mengajar anak, tapai anak mempunyai pandangan lain pulak.. kan..

      Padam
  7. besar tanggungjawab seorang bapa ni.. terima kasih bapa.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul.. memang besar tanggungjawab bapa kan.. termasuk ibu pun..

      Padam
  8. selamat hari bapa....bertuah siapa ada ayah lagi tu...mesti bapa nak yang terbaik utk anak...

    BalasPadam
    Balasan
    1. yup.. bapa mana yang nak anaknya susah kan.. pasti mereka akan didika anak mereka supaya menjadi orang yang berguna kelak..

      Padam
  9. pernah jugak lalui zaman kena rotan (guna tali pinggang) dari abah. sbb kenakalan time kecik2 mmg terserlah. nak2 pulak berkawan baik dgn adik lelaki sorg tu, lg la bertambah nakal. hehehe

    happy father's day buat semua bapa termasuk incik hubby saya. jasa dan pengorbananmu akan dikenang sampai bila2 :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. hihihi.. sama lea jugak yea? kena rotan dengan tali pinggang.. hik3.. tapi yang pelik pastu x serik2 lagi kann.. pening abah kita dibuatnya..

      Padam
  10. banyak kenangan bersama abah ya.. deno pun sama... pengorbanan abah banyak mengajar deno erti kesabaran dan ketabahan :')

    p/s: nak kenal deno? dalam entri kawein part1, tengok gambar bawah sekali, deno bersama abang ipar deno... then, tengok gambar di tab menu "Owner" :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. kenangan dengan abah memang banyak.. almaklumlah.. x pernah dok jauh sebeblum ni.. cuma lepas kawen jea terpaksa berjauhan.. n rindu sgt2 abah n mak..

      heee.. lupa.. tab about me kan ada.. apsal lea teman x klik situ kan.. heee.. ho.. ada gambar jugak yea.. ok.. thanx deno.. nti teman jenguk2 n skodeng yea.. =)

      Padam
  11. eh tab menu "About Me".. hehe

    BalasPadam
  12. Balasan
    1. salam kenal.. terima kasih sudi follow sini lik.. =)

      Padam
  13. byk kan kenangan dgn parents...sgt priceless!!selamat hari bapa!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul.. memang sangat priceless mimie.. mana nak cari kenangan dgn diorang kann.. hemm.. rindu plak rasanya..

      Padam
  14. jasa bapa tidak akan aku lupakan...

    Tonton Online Drama Teduhan Kasih Full Episode
    http://blog3dalam1.blogspot.com/2013/06/tonton-online-drama-teduhan-kasih-full.html

    BalasPadam
    Balasan
    1. jangan sesekali lupakan.. ingat tu.. he2.. thanx singgah sini.. =)

      Padam
  15. untong le ade ayah lagi...sementaghe ade ayah ni..sayangi ayah..kasihi mak...... kalo dapat baleh jase deme lagi bagoih...tapi jase deme mmg tak dapat kite balehhhh

    BalasPadam
    Balasan
    1. huk2.. jasa diorang mmg x dpt dibalas sampai akhir hayat kann.. i love my abah! =)

      Padam
  16. (_ _) selamat hari bapa juga untuk ayah Chenta!

    BalasPadam
  17. pada hari bapa ni abe kie n anak2 nak makan di Kenny Roger Roaster...selalunya makan di KFC n McDee je..

    BalasPadam
    Balasan
    1. waaaaaaaaa.. mesti anak2 Abe Kie happy sgt nanti kannn.. bapa yang baik ati n penyayang nii.. selamat hari bapa yea! =)

      Padam
  18. ok selamat hari bapa kepada beliau dan juga bapa2 lain di seluruh dunia...

    PS: mmg panjang entri ni nasib ada gambar...hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. heeee.. teman mcm ni lea timi, bila dh bercerita n menaip kat sini.. tangan xmo berhenti menaip.. 2 yg jd panjang camni.. hu2..

      saja letak gambo kot korang malas nak baca, tengok gambo maybe paham gak kot apa yg teman cuba sampaikan kan.. =)

      Padam
  19. kompemkan hari ahad nih? hehehe... fyna kompius~ tapi adik beradik fyna dah sambut awal. sebab masing2 sibuk kan. ^_^
    sayang ayah fyna sangat2 <3

    BalasPadam
    Balasan
    1. ha a.. kalau ikut tarikh kat media bagi, hari ahad ni.. =)

      Padam
  20. assalamualaikum..tenku butang :)

    garangnya seorg bapa kpd anaknya...sbb sayang...

    slmt hari bapa utk semua bapa2..weeeee

    BalasPadam
    Balasan
    1. heeeee.. betuii.. rasa menyesal lak dulu marah2 n geram dengan abah teman yg pukul kami dgn adik2 dulu.. hi3.. rupa2nya ada sebab abah kena garang n tegas camtu.. =)

      Padam
  21. tabik pada ayah akak.. ;) tegas2 sebab dia tak mahu anaknya tersilap langkah..bravo..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. haa.. tu lea.. skrg baru nak hargai pun.. dulu asyik geram n marah j dgn abah teman tu tau.. ha2..

      Padam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

Innity Mobile

adseng

GA New