Nuff

12 Jun 2013

1st TRY MASAK LEMAK KETAM CILI API

my 1st try.. Masak lemak ketam cili api

Alohaaaa.. heeee.. sorry.. lambat giler post entri.. hu3.. dah petang nak masuk malam baru nak publish entri.. apo punya blogger ntah yea.. hik3.. takpe.. entri wordless wednesday kan dah ada tadi kan.. heee.. ni ha.. teman nak citer.. malam tadi dinner teman n hubby Ketam Masak Lemak Cili Api.. en. suami asik request dah ngalahkan mcm org mengidam jea nk mkn ketam masak lemak cilipadi.. bila dia asik sebut jea.. teman kesian lea plak.. dah teringin sangat lea tu asik ulang2 ayat nak makan ketam.. hu2.. teman lak tak pernah masak ketam lagi seumur hidup ni.. so, taktau camne nak siang ketam, taktau nak pilih ketam, senang citer tak reti lansung nak masak ketam ni.. Almaklumlah.. dok ipoh dulu selalu kakak dan mak yang buatkan semua.. teman tengok pun tak.. sebab masak pun time teman koje.. mana nak nengoknya kann.. lagi satu kat ipoh pun jarang masak lemak ketam ni.. sebab bukan feberet kot.. ha2.. tp klu dah terhidang, licin periuk bebbb!! 
Rasa nak menjerit bila fikir camne nak masak ketam tu.. hu2.. bila dah tak pernah masak ketam, memang agak keberatan pada mulanya nak buat.. dan bila kita tak tahu nak buat sesuatu, tu yang tertangguh lamanya.. lagipun ketam kan bole tahan gak harganya.. teman fikir 10X nak membelinya.. tapi semalam masa teman beli, tak lea mahal sangat.. bole laaa.. tapi nak makan hari2 tak lea kot.. masak ketam ni pun sebab atas permintaan en suami.. kesian pulak dia macam terliur je nengok ketam masak lemak yang kakak dia buat tu (my kakak ipar post kat wall FB.. hi2.. terus terliur dia.. syiannn..) kakak ipar pun ada jemput makan kat umah dia, tapi disebabkan en. suami agak bz sikit.. so tak dapat lea memenuhi ajakan kakaknya itu.. 
 
so.. teman mulalea ke pasar keesokan harinya.. beli ketam, memandangkan teman xde pengalaman siang ketam, teman pun bercita2 lah kunun nak suruh orang yg jual ketam tu yang siangkan.. rupa2nya tak bole.. huk2.... "nyampah".. 

Akhirnya kenalah buat sendiri semua A-Z, hemm.. dah beli semua bahan teman pun dengan lajunya balik umah cepat2 sebab en suami nak balik dah.. kena masak cepat.. (memang en. hubby nak makan cepat pun malam tadi.. heee.. )

ketam2 yang bersedia untuk disiang.. gambo ehsan google.. teman x sempat nak snap smlm sebab menggeletar beb 1st time nak siang ketam.. hu2.. tp bila dah pegang ketam yang kedua, rasa macam ok lak.. dah tak geli.. mungkin sebab takut ketam tu kalau it still alive kot.. 2 yg menggeletar.. hik3

heee.. masa nak siang ketam tu kelakar giler.. teman buka getah yang jadi pengikat sepit2 ketam 2 sambil tangan terketar2.. sebab? sebab teman risau ketam tu idop lagi.. aiyakkk.. takot wooo.. ha2.. tapi ada caranya.. klu idop lagi, boh dlm peti sejuk dlm setengah jam atau 1 jam (letak tempat ais).. nanti mati lea dia.. erkk.. tapi teman nak pilih yang betui2 mati terus.. baru konfiden nak siang.. hi3..
macam ni lea lebih kurang ketam teman tu.. tapi ketam teman gemok2 lagi sepitnya tu.. 

so, teman pun memulakan operasi menyiang ketam.. ha2.. pasti yg tertanya2.. kata tak tau n tak pernah siang ketam? bestu pandai pulak siang ketam? heee.. kalau tak tahu, belajarlah.. bukan susah pun kan? semata2 untuk penuhi hasrat insan tersayang nak makan ketam, teman usaha gak cari resepi terhebat dan cara2 nak siang ketam dengan betul.. hemm.. cari kat mana? ha2.. dah tentu lea kat Youtube dan sumber2 media yang lain.. (cewah!) dan bila dah tengok video kat Utube tu lea teman jadi semakin berani n bersemangat nak cuba jugak buat masak lemak ketam cili api tu.. dalam hati risau jugak klu ketam tu idop lagi n berjalan lari terus ke bilik.. x ke naya? hak3..imagine jewwww..

Ok, bagi yang taktau.. teman share kan jugak link video tu kat sini.. moga leh belajo untnk yang tak tau.. dan tambah ilmu untuk yang dah sedia or expert tahu.. =P

HA2.. usaha tangga kejayaan.. maka jadilah masak lemak ketam cili api.. heeee..  bertambah en. hubby makan.. tapi.. dia kata kurang pedas.. aiyoo.. 12 biji cilipadi (yang Cili Akar tu..) masih x pedas? teman udah meleleh air hidung masa makan, yang dia still kata x pedas? alahai.. memang hubby teman kuat makan pedas, tapi teman idaklea nak buat pedas giler, nanti takut sakit perut kang.. dah lea perut my hubby x berapa tahan sekarang ni.. makan pedas sikit dah cirit.. aiyoo.. hu2.. takpelea.. yang penting hajat dia nak makan ketam masak lemak tercapai gak kan.. sedap tak sedap tu belakang kira.. heee.. tapi dia kata rasa dah cukup.. cuma kurang pedas.. aishhh.. x cukup lea namanya tu.. hu2.. actually my hubby tu pandai masak, so.. dia tau apa rasa yg betul2 dia mahukan.. masterchef lea katakan.. hik3.. ok lah.. jom tengok apa menu kami malam tadi.. 

ni ulam beli kelmarin.. tak buka lagi getahnya tu nak tunjukkan yang tu beli.. heee.. 
sambalnya takde coz teman takut cirit, takmo sambal2 ni.. makan ulam camtu pun sedap kan..
 
Menu dinner malam tadi.. cukuplea untuk dua orang kan.. ikan pun potong dua jea.. kang goreng banyak tak abes lak.. membazir.. ulam tu teman punya sebab en suami tak makan ulam.. rugi.. rugi..

sebelum.. 
selepas 
tinggal kulit jerkk.. burppp.. kenyang.. Alhamdulillah..

Apa? nak resepi? 



Psssstttt... 
errr.. nak tanya.. teman buat entri panjang2 ni.. korang baca sampai abes ke baca lompat2? ke baca hujung je? ke tengok gambo je? ke x tengok lansung terus komen je? hik3.. just nk survey.. pasni malas nak taip panjang2.. =P





Related Posts

29 ulasan:

  1. Balasan
    1. heeee.. tapi en suami kata kurang pedas.. huk2

      Padam
  2. Assalamualaikum kak tenku! sheila baca dari mula sampai habis tau! sheila suka makan ketam masak lemak ni. tapi suami sheila tak suka. hehehehe. bagus2, dimana ada kemahuan disitu ada highway. hahahaha. pandailah kak tenku cari dekat youtube!

    BalasPadam
    Balasan
    1. heee.. thanx sayang sebab sudi baca sampai abes.. he2.. ho.. sheila suka makan ketam masak lemak ni juga yea.. hubby lak x suka? hu3.. xpee.. lg best, makan xyah share.. =P kita sorg je mkn.. kui3..

      ha a.. memang usaha cari kat Utube pun.. untuk yg tersayang lea katakan..

      Padam
  3. HADOI SEDAPNYER... TAIM POSA2 GINI SUMA TERINGIN..

    BalasPadam
    Balasan
    1. alamak.. bila sebut posa.. teman baru teringat.. teman x ganti posa lagi.. alamak..

      Padam
  4. Hi
    Everyone,How are you.Excellent working Today Join your Platform got new information..My pray with you Dear Friend......Got more Success Blessings in the name of GLORY.
    Join our Platform Part our Work.
    Massasje Stavanger
    Rynkekrem
    Anti aldring
    Botox Stavanger
    Askorbinsyre
    Laserbehandling mot rynker
    Porer i huden
    Behandling mot rynker Stavanger
    Rynker
    Hudpleie Stavanger
    Hudpleie produkter
    Massasje Stavanger
    Elixir Cosmeceuticals

    STAY BLESSINGS!

    THANKS
    JOHNS

    BalasPadam
  5. sedapnye mkn cmtu ngn nasik panas2...

    BalasPadam
    Balasan
    1. yup.. nasi panas2 buat dia lagi menyelerakan.. hik3

      Padam
  6. amboi...masak lemak ketam tu..hehe. teman tak penah buat sekali pun..kalo nak, minta mak je buatkan takpun gi restoran yang ada jual..heheh

    BalasPadam
    Balasan
    1. hu3.. sama lea.. dulu xpnh buat sekalipun.. ni dh tawen kena lea buat bila dh en suami request.. hi3.. xpelea.. demi deme teman rela.. =P

      Padam
  7. Sedapnyaaa! ;) Ketam memang favourite Arol walaupun nanti bibir gatal2 lepas makan. Dah bertambah 1 ilmu masakan akak. Lepas nie petik jari jelah kalau suami mintak lemak ketam lagi. Hehehe! :D

    P/S: Arol baca sampai habis sebab takut tersalah komen nanti. :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. ho.. suka gak yea? aikk.. awat plak bibir gatal2? ada elergik dgn makanan laut yea? hu3.. ekceli kita serupa tang situ.. teman pun elergik gak tp dh lama x mkn ketam, teman sental jugak lea.. hihihi

      thanx sudi baca sampei abes.. =)

      Padam
  8. wah terbaik sebab search kat youtube...hihihi barulah namanya manfaatkan kemudahan IT....apa2 pun mmg nampak menyelerakan gambar ketam masak lemak tu... :)

    PS: terasa juga panjangnya, tapi entri yg camni seronok utk dibaca...sedar2 je dah habis...

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahahaha.. nak buat cne timi.. nak tanya org yg expert siang ketam jauh bebeno (mak teman) bestu terpaksa lea google n search kat tenet.. x jumpa jugak.. last2 jumpa kat Utube.. hik3.. syukrannn!

      yeke timi? thanx sebab sudi baca sampai abes.. terharu rasanya.. he2.. =)

      Padam
  9. These look like such interesting dishes!

    BalasPadam
  10. memang perabis betul.....semut nak rasa sikit pun tak dapat....hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. hak3.. teman geli perut baca komen yg ni.. hihihi..

      thanx sudi singgah yea.. =)

      Padam
  11. semua yg komen disini teman dh bw balik ke blog masing2.. thanx sudi singgah n komen sini.. =)

    BalasPadam
  12. sedap nye...lapar nii,, btw agu apa ni?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Be Mine 4ever by Tasha Manshahar.. bole try search kat Utube.. skrg dh selalu main kat radio dan rentak pun dh fresh sikit.. gandingan Tasha Manshahar dan Syed Syamim.. =)

      Padam
  13. baca sampai habis....sebab nak mendalamai camana masak ketam tu, huh siap dari proses menyiang ketam lg tu...ok not bad !.. tambah terliyur dgn hidangan yg dah siap tu... meleleh !

    BalasPadam
    Balasan
    1. hik3.. segan pulak bila PCL komen camtu.. hihihi.. penat yea jalan jauh2 nak baca entri panjang berjela ni yeaaa.. hihihi..

      thanx sudi singgah sini n baca entri ni sampai abes.. =)

      Padam
  14. tak la, ok je baca entri ni sebab perut iha berkeroncong lagu dangdut masa nengok ketam tu tau.. haha.. iha suka giler kat ketam tapi takleh makan selalu sebab kulit sensitip bebeno..

    BalasPadam
  15. Assalamualaikum.

    Kalau entry ttg makanan, tambah buh gambo menyelerakan, insyaAllah, lana baca smpai habis.. sebab makanan :D hahaha

    Depends pada jenis entry tenku..kalau citer psl artis,gosip mmg tak layan sgt..

    BalasPadam
  16. baca lompat2 tapi gambo tengok semua..hehehe..takut terlebih terliur plak nanti bila baca lama2..huhu

    BalasPadam
  17. Sy baca habis..of course la nk timba ilmu kenala baca A to Z kan..haaa..i'm pregnant and than tgh ngidam nk mkn ketam..tu yg servy juga ape yg best untk msk ketam..lgpun nk try resipi u..nnt nk ajak hubby beli ketam la..anyway thankz for info n resipi..and one morething sedap lauk dinner u...tu pun kenyang,alhamdulillah..

    BalasPadam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

Innity Mobile

adseng

GA New