Nity

Nuff

23 April 2013

PANASSS! ISU BERPUKUNG



Ni dipanggil berpukung bukan penderaan tau. 
Hai.. apa kabo semua? hemm.. harap2 korang semua sihat2 lea yea.. teman j x berapa nk sihat.. sakit perut x tau nape.. angin kot.. nak tido pun x boleh ni.. hemm.. dh alang2 x leh tido 2 teman baru teringat nak share entri ni.. dh lama buat dah tapi lupa nak publish.. cerita nk kata lama x lama jugak lea.. awal April lepas x silap teman.. heeee.. ada lea sorang hamba Allah tu share gambo kat atas ini dan tulis yang budak dalam gambo tu kononnya di dera.. tapi sebenarnya beliau x tahu lansung bahwa yg ini adalah cara orang Banjar tidurkan anak... 

Opsss.. teman pun  nk mengaku jugak.. teman pun xtahu pasal ni.. and honestly teman baru 1st time dengar menda ni..  rasanya memang ada lagi rakan2 diluar sana yg xtau pasal ni kan.. hu2.. teman pun ada share jugak gambar kat atas ni tentang budak tu didera.. (hemm.. teman akui mmg teman salah sebab x buat research dulu seperti yg seorang blogger tu ckp kan..) huh.. kecik hati pun ada ditegur mcm tu.. ecececeh.. pirrraahhh.. kecik ati konon... hik3.. teman hati konkrit leaa.. mana tau kecik2 hati.. hehehehehehe... 

Baiklah.. jom kita baca apa kisahnyanya berpukung ni.. dlm gambar tu menunjukkan baby tu mcm kena ikat dileher tp yg sebenarnya bg teman teknik berpukung ni lebih selamat kalau mengikat dibahagian bahu baby bagi baby rasa seperti dipeluk.. ok2.. baca je kat bawah ni yea.. teman sakit perut nak gi ziarah umah kecik jap.. aduiiii

Berpukung ialah cara menidurkan bayi dalam buaian mengikut cara Orang Banjar
TEKNIK MEMUKUNG :
  • Buai yang digunakan mestilah bertali dua supaya kedudukan bayi dan ayunan buai stabil. Kain buai biasanya kain batik atau kain pelikat. 
  • Sehelai kain batik atau pelikat yang lain juga digunakan sebagai tali pengikat di bahagian leher atau bawah dagu.
  • Bayi yang ingin dipukung diletakkan di dalam buai secara duduk. Lebihan belakang kain buai dikemaskan ke bahagian tepi menjadikan bahagian belakang seolah-olah tempat bersandar bayi ketika dalam buaian.
  • Kain batik atau pelikat kedua digulung kemas sebelum dililit di bahagian bawah dagu bayi. Pastikan lilitan ini kemas dan selesa untuk bayi. (tidak terlalu ketat atau terlalu longgar serta ketinggian yang sesuai).
  • Kini bayi di dalam buaian seolah-olah dibedung atau dipeluk oleh kain buaian berkenaan.
KEBAIKAN BERPUKUNG :
  • Mudah untuk menidurkan bayi dengan cara menimang.
  • Biasanya bayi akan mudah tidur, tidur lama dan nyenyak.


Credit to : 

Related Posts

12 ulasan:

  1. Balasan
    1. welcome.. sama2 share apa yg tahu.. thanx singgah n komen.. jap lg teman bw sana yea.. =)

      Padam
  2. Akak keturunan banjar. Masa kecil2 memang abah n arwah emak akak pukung akak n adik2 macamni dan bedung. Memang bagus utk keselesaan bayi ms tidur. Nice sharing :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. he2.. teman tau bedung jea akak, xtau plak ada cara lain tido kan baby, tp Alahmdulillah tau menda nih.. kot lea satu hari nanti berguna kan.. =)

      Padam
  3. o.. kite kalo tgk gambo tp x baca info mesti salah sangka kan.. tq 4 sharing... :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. ha a.. betul.. klu tgk gamba mmg kita terus cop dera.. hih3.. mcm 2 lea jd kat org yg share gambar ni.. #termasuklea teman.. hu3

      Padam
  4. macam tu ehhh, lain jgk. Ingat kan kes dera juga. hehhe. Takpa, belajar dari kesilapan. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. 2 lea.. silap x buat research dulu.. tp teman x reti pun na start research camne sebab honestly ini 1st time tgk budak dipukung..hu3.. betul2.. pengalaman kan.. =)

      Padam
  5. Ada tgk kat FB. Tapi mcm kesian plak nengok baby tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. 2 lea sal.. mcm kesian tgk budak tu kan.. tp bila dengar pengalaman org2 banjar tiada masalah menidurkan anak dgn cara berpukung, xdelah merisaukan sebenarnya kan.. =)

      Padam
  6. Oh baru first time tahu juga, tapi bila dah ada anak nnti takut pula nak cuba, takut tak jadi karang =.="

    BalasPadam
    Balasan
    1. ha2.. begitu jugak teman.. risau klu tercekik jea.. mula hati x sedap j klu biar baby kat depan sorgang2 macam ni.. =)

      Padam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

GA New

Innity Mobile

nuffy2

BV2019 - 2

nity 2