=Bahan-bahan=
Santan rm1..
Serai 4 batang..
Daun Kunyit 3 helai..
Pucuk Ubi (celor dulu..) ikut suka lah banyak mana nak..
Sambal Tempoyak...3 sudu..
          Bawang Kecik 4 ulas        
Kunyit Hidup
Cili Api 15 biji..
(di blender)
=Cara Masak=
Masuk semua bahan tu dalam kuali..
Masak dalam api yang sederhana.sehingga kering..
makan dengan ikan kering sodappp...
nak pulak kena dengan nasi panas2.. perghhh
bak kata Blogger Ita, kalau motor ducati lalu pun aku tak layan..

Resepi dan Gambar Oleh : Ita / zitaomar.blogspot.com
Jom singgah blog ita, entri2 dia best jugak tauuu!

8 Ulasan

  1. tak suke bau serai. apatah lagi mkn serai tu :3 hihi ^^ selamat pagi :)

    BalasPadam
  2. mengancam nye warnaa..mkn ngn nasi pepanas pn sedap da ni

    BalasPadam
  3. tertelar dah air liur saya tengok nie.. dahlah tengah lapo nie :/

    BalasPadam
  4. Terbaek.. dah meleleh air liur ni.. hehe

    BalasPadam
  5. dh mkn..rasa lpr balik tgk pic ni..wuuuuu~

    BalasPadam
  6. respi macam NS ada, macam Perak pun ada. Pucuk kayu org NS yg selalu buat, tapi taruk serai ni, memang orang perak le...Apapun hubby akak memang suka tempoyak. Ate, kate org perak yeop!

    BalasPadam
  7. Meleleh air liur tengok sayur pucuk ubi masak lemak. Masakan kampung..memang sedap ni. Nanti akak nak cuba resepi tu. Akak dah share post ni kat blog akak >>http://safe-and-green.blogspot.com/2013/12/post-tangkap-leleh.html

    BalasPadam

Catat Komen

Terbaru Lebih lama

TB MOBILE

tengkubutang nity

GA New