GARAM SEBAGAI PENARIK TOKSI/ASID/RACUN DAN UNSUR NEGATIF DALAM DARAH/TUBUH

GARAM SEBAGAI  PENARIK TOKSI/ASID/RACUN 
DAN UNSUR NEGATIF DALAM DARAH/TUBUH
Buat Tukang Masak, Suri rumahtangga dan siapa saja yg suka masak ini cara betul mengunakan garam dan juga untuk rawatan mengikuti cara Rasulullah.

Kita disogok dgn fakta palsu; Ambil garam lebih boleh kena darah tinggi (Ini protokol yahudi...)

Back to cara hidup Nabi (SAW), Sebelum makan Nabi (SAW) letak secubit garam di lidah untuk elak santau dan tapis makanan yang akan dimakan. Sampai di tempat baru, Nabi (SAW) ambil garam dulu untuk sesuaikan hormon tubuh di tempat baru. Untuk ubat penyakit rohani, air perlu dicampur garam terutama sihir dan santau. Kenapa?

Allah dah cipta garam adalah penarik toksid/asid/racun dalam darah atau tubuh dan juga penarik unsur-unsur negatif, (pengamalan Pengamal Perubatan Islam untuk bersih rumah atau pagar rumah perlu tabur garam di sekeliling rumah. Garam juga unsur yg boleh balance balik sistem tubuh kita. ini sunnah kita.

Tapi garam boleh jadi rosak apabila dimasak atau bertindakbalas dengan suhu tinggi/panas. Maksudnya kalau nak masak, guna garam bukit dan jangan bubuh garam masa makanan menggelegak atas dapur. Tutup api dan biar suhu turun dulu. Baru letak garam. Kita panggil bubuh garam atas darat macam orang arab buat; Bubuh garam masa nak makan.

Sebab? 

Garam ada sodium dan potassium. Tubuh perlu potassium lebih. Kalau dalam suhu panas, garam hanya tinggal sodium. Potassium rosak dalam suhu panas. Sebab tu kena darah tinggi.

Seelok-eloknya di tempat makan sentiasa ada mangkuk kecil garam dan sunnah Rasulullah SAW mencalit secubit garam menggunakan jari kelingking kanan dan diletakkan ke lidah bahagian depan. Ianya akan mengaktifkan kelenjar enzim penghadaman. 

Wallahu'alam.


Taken from Ustazah Masjid KLIA.

9 Ulasan

 1. Wah...
  Saya pun ada menulis berkenaan kebaikan garam
  http://www.byrawlins.com/2012/12/my-review-on-salt.html

  BalasPadam
 2. assalamualaikum
  singgah pagi isnin

  BalasPadam
 3. wahh thanks for sharing..bgus sgt garam ni..baru ni tb ade pindah rumah baru..mmg satu uma tb tabur garam utk elakkan bnde yg berbisa..alhamdulillah

  BalasPadam
 4. saya pun sekarang sudah amalkan mengemam sekektul garam selepas bangun tidur .

  BalasPadam
 5. baru tau makan garam banyak tk menyebabkan darah tinggi..ciss tertipu ngn yahudi lg !!!

  BalasPadam
 6. Memang elok disebar-sebarkan info baik ini.

  BalasPadam
 7. Terima kasih atas info yg diberikan...mohon kebenaran utk share yer.

  BalasPadam

Catat Ulasan

Post a Comment

Terbaru Lebih lama