Nuff

06 November 2014

RESEPI KUAH ROJAK PASEMBOQ SEDAP NEKCIK

Haish.. semalam tercari2 resepi kuah rojak Nekcik ni.. tapi tak jumpa.. hanya jumpa gambo ni aje.. resepinya tak jumpa.. hu3.. memang ada Nekcik tag teman hari tu, tapi udah tenggelam dengan post2 dan tag2 yang lain.. tu yang semalam rasa nak cari sebab rasa macam nak try buat sekali.. macam sedap je teman nengoknya.. sekali tengok gambo akan terliur.. kalau berkali2 tengok gambo.. mau banjir meja koje teman ni haa.. hahahaha.. 

Oleh itu.. disebabkan takmau lagi menggagau  cari Resepi Kuah Rojak ni.. dan takmau lah kacau Nekcik sampai susahkan beliau lak nak cari bali post tu.. kesian Nekcik.. sorry yea Nekcik.. heee.. apa2 pun.. teman mintak izin share sini lah resepi kuah rojak tu yea.. nanti time nak masak je teman search aje kat google RESEPI KUAH ROJAK PASEMBOQ NEKCIK.. ehehehehe.. ni teman tepek kan sekali link blog dan FB Nekcik.. sebagai tanda terima kasih sebab sudi share resepi Kuah Rojak ni dengan teman.. i lap u Nekcik.. heee...... JOM singgah dan Follow Blog dan FB Nekcik, ada macam2 story lagi kat blog Nekcik.. haa.. Nekcik pun suka kucen tau.. banyaaaakk kucen Nekcik tauu... siap ada kandang dan taman untuk kucen kucen Nekcik bermain2.. jom singgah cepat... heee!



RESEPI KUAH ROJAK PASEMBOQ SEDAP NEKCIK
Kuah Rojak
500gm keledek putih...buang kulit...potong cube sedang. .rebus hingga empuk..campurkn sedikit air dan blend halus
1/2 cawan cili blend...+ 5 ulas bawang kecil blend sekali
1/2 ketul gula melaka..diricik
5 ulas bawang kecil. .dibuat bawang goreng diblend bersama 1 sudu makan kismis
1 sudu makan bijan..disangai
3 sudu makan gula pasir
1 sudu makan sos tomato
2 sudu makan kacang tanah..digoreng.blend halus
garam secukup rasa
Tumis cili dengan 1 senduk minyak
Biarkan garing...masukkan gula pasir
masukkan 2 cawan air.
Kacau rata
Masukkan keledek blend...kacau
Adjust air...boleh tambah air kalau pekat sangat
Masukkan semua bahan bahan
Masak hingga mendidih dengan api perlahan
Sentiasa kacau sebab mudah hangus
Rasalah ikut cita rasa sendiri.
Siap..hidangkan bersama timun..sengkuang...kentang goreng..telur rebus..daun salad..dan bahan bahan lain sesuka hati...tempe..dan
jemput jemput udang kering...
cucur udang kering...sama macam nak buat jemput jemput bilis jer....ya ampun. ....lupa nak sukat....
blend sedikit udang kering
gaulkan ke dalam tepung.
masukkan air
1 sudu makan yis kering...mauripan
sedikit garam.
gaul rata dan biarkan 30 minit
ambil sesudu goreng macam jemput jemput...api sederhana ye
Sekali lagi.. terima kasih buat Nekcik.. hee.. kalau ada resepi lagi.. jangan lupa share yea.. 



Related Posts

1 ulasan:

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

nuffy2

GA New