Nuff

23 Julai 2015

RESEPI NUGGET AYAM BER CHEESE MUDAH DAN SEDAP!!

RESEPI NUGGET AYAM BER CHEESE MUDAH DAN SEDAP!! |
Hai.. ingat nak update pasal lain, last-last terupdate pasal lain lak.. hahaha.. gara-gara tadi lah.. saja buka FB dan jenguk-jenguk apa yang dah terlepas pandang ke apa kan.. sekali ternampak sesuatu yang menyelerakan.. masyaAllah.. Nyum-Nyum.. kebetulan tengah lapar ni.. memang perut rasa macam berkeroncong aje tauuu.. hahaha.. mana tak berkeroncong.. cuba korang tengok gambar atas ni haaa.. tak ke lapo kita dibuatnya???

Haa.. ok lah.. Resepi ni bukan resepi teman tau.. teman share dari FB, pastu takut terlupa, teman tepek kat sini... pastu teman singgah blog Owner resepi ni, MaiMaiMai namanya.. banyak resepi lain yang ada dalam blog MaiMaiMai  , sape2 nak singgah dan tengok resepi lain, meh la singgah blog   ni.. lagi satu, teman perasan di blog MaiMaiMai  ada mempromosi kan Homestay tapi teman tak pasti samada MaiMaiMai punya homestay sendiri atau just promote kan ke.. kot le korang tercari2 homestay berdekatan destinasi jengjalan korang, gi la survey kat blog MaiMaiMai  mana tau kot murah-murah dan berkenan dihati.. hehehehe..Opss.. bagi nak follow kat Fb sila klik -->SINI

Ok lah.. resepi yang teman nak try buat kali ni ialah NUGGET AYAM BER CHEESE MUDAH DAN SEDAP!! jom tengok Bahan-Bahan, dan gabar dibawah.. teman tepek kat sini semua sebijik dalam blog MaiMaiMai sebab nak try buat nanti.. takut terlupa kalau tak simpan sini.., haha.. tQ MaiMaiMai sebab sudi share kat FB dengan kami semua masakan simple dan sedap macam ni.. idea makan petang ni.. heee.. kalau nak tengok resepi lain.. leh jenguk dan follow blog MaiMaiMai yea..
 Bahan2nya:
Dada ayam
telur
garam
lada putih
origano
cheese
serbuk roti
tepung ubi
Sebenarnya bahan2 buat nugget ni tak semestinya kena ikut seperti di atas....boleh ditambah kentang atau tepung gandum atau lain2 ikut bahan apa yang ada di dapur. Perlu diingat jangan letak cecair selain telur sahaja. Telur berfungsi sebagai agen pelekat. Ops....paham ke?? kikikik...bahasa saya memang tuggang terbalik....orang teknikal memang fail kalau bab penulisan kan....kikikik.. satu lagi buat nugget ni tak perlu sukatan....bubuh apa aje yang anda rasa ingin bubuh.

okie...mula2 kisar dada ayam menggunakan food prosessor. Kalau tak ada FP ni pun tak apa....beli daging cincang di kedai.
lepas tu masukkan ayam cincang tadi ke dalam mangkuk. masukkan juga tepung ubi, serbuk roti, telur. lada sulah, garam dan origano. saya bubuh origano sebab saya suka aromanya.
 selepas ayam digaul sebati...potong dadu kecil2 cheese tadi.
 ambil sedikit doh ayam ....bulatkan tengah2 untuk isi cheese..untuk memudahkan proses mengentel ini..bubuh sedikit minyak di tangan agar doh tadi tidak melekat
 masukkan cheese
tutup balik
buat sampai habis
 untuk salut nugget....masukkan bebola tadi ke dalam telur
 kemudian masukkan pula ke dalam tepung ubi
 masukkan kembali ke dalam telur
 akhir sekali masukkan ke dalan serbuk roti
 yey!!! 1 siap! 
sila buat sampai habis
tadaaaaa siap! okie....perlu diingat nugget yang berbentuk bulat sebegini tidak sesuai buat dalam saiz yang agak besar kerana kemungkinan semasa menggoreng nanti isi nugget tidak masak...jadi kena buat comel2 ya
 masukkan dalam bekas. Ini stock nugget untuk seminggu atau 2 minggu
Salah satu sebab teman tertarik resepi ni, sebab boleh simpan dalam fridge, nak makan nanti goreng la, mudah sangat.. macam goring nugget biasa tu, tapi yang ni homemade punya.. best!
Yummy!!!!! napak tak cheese dia...ngeeeeee....serius memang sedap!!
selamat mencuba! 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 JOM CANTIK & KURUS DENGAN 
PANACEA BEAUTY

Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )
Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 


Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. Cepatt.. 
KLIK

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


Related Posts

22 ulasan:

  1. Balasan
    1. kan farah.. ni mesti Farah dah try buat untuk si kecik farah tu kann

      Padam
  2. BOLEH IKUT RESEPI SALLY JUGAK TAPI TAMBAH CHEESE JE...hihihi...sebab sally tgh malas nak copy resepi ni...kekeke...

    thanks share TB!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehe.. sama-sama.. syok plak nak membuat ni..

      Padam
  3. wahhh buat sdri..bestnya tgk org pandai masak2 ni..nk kena belajar jgk smpi pndai ni..

    BalasPadam
  4. wow buat saya tertarik nak cuba.
    dh bokmark sesiap hihi
    nti nk buat homemade aje khas buat rania

    tenkiu tk berkongsi..

    BalasPadam
    Balasan
    1. khas.. boleh buat banyak2 simpan dalam fridge

      Padam
  5. Bestnyer.. Xsbr nk buat sdiri. Tq ye..

    BalasPadam
  6. Bestnyer.. Xsbr nk buat sdiri. Tq ye..

    BalasPadam
  7. Telur guna berapa biji ye sis? Tepung berapa byk? Ke sume agak2 je 馃槄

    BalasPadam
    Balasan
    1. Agak agak je +Ummu Ammar .. sebab ia untuk bagi ayam tu melekat je.. macam ayam dua ketul.. telur pun dua ketul.. jangan cair sangat adunan.. nanti susah nak bulat kan

      Padam
  8. macam laddu pon ade..hahaa..tapi boleh tak kalau bancuh dulu pastu simpan dlm petia is

    BalasPadam
    Balasan
    1. teman dah cuba buat camtu.. bau dia macam basi bila ptg..

      Padam
    2. teman dah cuba buat camtu.. bau dia macam basi bila ptg..

      Padam
  9. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  10. Telur dua biji lah..apa ketul pulak..heheheh

    BalasPadam
  11. Syukran atas resepinya... Tp letak kt fridge bwh je ke freezer?

    BalasPadam
  12. Syukran atas resepinya... Tp letak kt fridge bwh je ke freezer?

    BalasPadam
  13. Wah nampak best jer.boleh try takyah beli buat jer kat umah dengan anak2 lagi diorang suke...kannn...

    Jemput ke blog saya
    http://mamavitashoppe.wordpress.com

    BalasPadam

贍•●♥ 聘̵̡訙̵̨̄品 ♥●•贍·˙˜”*°•.·贍•●♥ 聘̵̡訙̵̨̄品 ♥●•贍·˙贍•●♥ 聘̵̡訙̵̨̄品 ♥●•贍·˙˜”*°•.·贍•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
贍•●♥ 聘̵̡訙̵̨̄品 ♥●•贍·˙˜”*°•.·贍•●♥ 聘̵̡訙̵̨̄品 ♥●•贍·˙ 贍•●♥ 聘̵̡訙̵̨̄品 ♥●•贍·˙˜”*°•.·贍•●♥

Innity Mobile

adseng

GA New