Nuff

14 Ogos 2013

RESEPI SAMOSA


Assalammualaikum semua.. he2.. teman rasa teman nak publish semua entri2 yg dok bersawang dalam draft ni, semua entri ni teman buat masa bulan puasa hari tu.. almaklumlah, bila tiba bulan puasa rasa macam malehh jea nak update entri.. walhal idea or bahan2 byk je dalam draft ni ha... tapi kalau dah penyakit "M" menyerang usah cakap apa dah lea.. redha jea lea entri tu tak berupdate kannn.. heeee..

Ok lah, teman dapat resepi ni dari my hubby miaw2, biasalah masterchef.. dia memang suka jea mencuba masak macam2 ni.. heee.. yg pelik tuu.. jadi pulak tu.. ha2.. tapi bab samosa ni teman LULUS sebab jadi bentuknya..rasa daging n kentang semua tip top.. hehehe.. cuma.. agak berminyak sikit lepas dah masak.. dono why.. mula2 makan sebijik, perghhh.. terangkattt.. sedappp (lapo lea katakan) tiba bijik yang ke 4.. terasa macam lemau tekak sebab minyak tu.. so, kalau nak goreng.. pastikan goreng kejap jea yea.. sebab bahan yg kat dalam tu dah masak.. so, xyah lea goreng lama sgt kulit samosa tu yea.. nanti serap minyak lak.. x sedapp.. x suka minyak2 ni.. hu2..

Ok..  jom kita mulakan.. tengok bahan2nya dulu..

>> BAHAN-BAHAN ( untuk 5 orang ) <<
Kulit popia saiz beso secukupnya
Minyak untuk menggoreng
>> INTI <<
1 cawan daging kisar
500g ubi kentang-potong dadu
1 labu bawang besar-potong dadu
2 ulas bawang putih-cincang
1 sudu besar rempah kari
garam secukupnya
gula secukupnya
1 tangkai daun kari (optional)
sedikit minyak untuk menumis
>> CARA-CARA << 
Panaskan minyak dan tumis bawang dan daun kari sehingga wangi
Masukkan rempah kari biar sehingga garing
Masukkan daging. Kacau sehingga daging tak berketul.
Kemudian masukkan kentang, garam, gula dan sedikit air
Masak sehingga kering dan kentang empuk. 
Padamkan api. *** Kentang kalau nak cepat empuk bolehlah direbus dulu - 2/3 masak.
Ambik kulit popia. Potong 3. ( 1 keping kulit popia akan jadi 3 keping)
Ambik satu keping kecil kulit popia. Masukkan inti. Lipat-lipatkan biar jadi bentuk segitiga. 
Pada hujungnya boleh lekatkan dengan air atau telur putih. Buat sampai habis
Goreng dalam minyak penuh dengan api sederhana panas
Sorry la yea.. untuk inti teman lupa nak amik gambo.. dah pertengahan masak baru teringat nak amik gambo..tapi rasanya berpandukan Bahan2 n Cara2 nak masak ni korang pun tau kot..

Okeh, kalau dah sudah buat INTI, kasi taruk kat dalam..
kasi goreng sama dia...
kalau boleh boh minyak sikit jea.. sebab kalau banyak takot samosa ni terendam dalam minyak tu 
dan minyak tu diserap lak.. tu yg makan rasa berminyak jea.. hu2.. 
yg ni antara yg terserap minyak tu.. hu2.. tp bila dh lapo, ngap ajooo.. ha2
yang ni hasil lipatan teman.. tiba2 yg last tu teman maleh teman buat jea 
macam popia tu.. ha2..

sedap wehhhh.. cubalah!!

Opsss.. lupa nak gitau.. teman selalu gak makan samosa ni.. tapi kan.. teman xtau nama dia.. hik3.. masa buat menda ni lah teman baru dapat tau namanya Samosa.. klu tak sebelum ni teman x tau..  tau makannn ajeee.. ha3.. 

Related Posts

5 ulasan:

  1. hmm.. bleh try lepas nih...

    BalasPadam
  2. Heee.. try lea pha is.. sedap tauuu..

    BalasPadam
  3. maleh nak buat tapi nak request buat untuk teman boleh ke? hehehe

    BalasPadam
  4. X pernah rasa benda samosa ni tapi selalu je ada kat rumah hehe

    BalasPadam
  5. ahhh tiba2 teringin nak makan samosa.. ahhh

    BalasPadam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

nuffy2

GA New