Nity

Nuff

10 Januari 2016

CARA UNTUK DAFTAR/MOHON GANTIAN KAD MESRA PETRONAS

CARA UNTUK DAFTAR/MOHON GANTIAN KAD MESRA PETRONAS |

Hai.. Assalammualaikum semua.. Hari ni teman nak share dengan korang tentang CARA UNTUK DAFTAR/MOHON GANTIAN KAD MESRA PETRONAS . Cara keduanya-duanya sama je.. cuma time isi form kat website mesra.com.my korang kena pilih untuk REGISTER atau REPLACEMENT CARD .. 

Teman punya card dah terbelah dua masa isi minyak hari tu.. tapi macam terasa lain kad teman tu.. pelik.. macam mana boleh patah sedangkan kad teman tak pernah patah.. walau apa-apa kad sekalipun.. teman memang jaga elok-elok.. kalau hilang tu teman takleh nak elakkan.. memang ada.. tapi kalau patah.. hemmm.. macam bukan kad teman je.. hari tu terasa macam dah tertukar kad dengan kad orang lain.. tapi,, rasa malas nak pi tukar.. nak pulak kelam kabut banyak urusan hari tu.. dalam nak cari masa free untuk tukar kad tu balik, akhirnya kad tu pun patah lah sudah.. sebab memang dah tunggu masa pun nak terbelah dua.. dahsyattt kan.. 

So, teman pun pergi lah ke Petronas, sambil isi minyak tu.. gi kaunter tanya camne nak buat replacement card.. orang tu pun bagi kad baru.. dan dia pesan, teman kena login kat website mesra.com.my untuk aktifkan kad baru tu..

Tapi teman tak pernah login kat mesra.com.my tu.. so, teman takde la id dan password.. camno nak login kan?? haaa.. caranya? teman kena call la PETRONAS MESRALINK di no. 1 300 22 8888 ni untuk mendapatkan Login dan Kata Laluan tadi.

Teman dah call dan semuanya dah dibereskan oleh pegawai khidmat pelanggan Petronas Mesralink. Oh yea.. masa call tadi, kita diminta bagi nombor Kad Mesra baru kita, dan Full Name kita.. diorang akan check dan kalau ok, akaun kita terus diaktifkan, dan diorang akan minta email kita.. so, bagi email yang aktif yang selalu korang guna ok, sebab diorang akan hantar LINK PENGAKTIFAN kat email korang nanti..

pastu just klik aje kat link tu.. tengok step2 bawah dalam gambar ni kalau still tak faham..

Hee.. untung tau pakai Kad Mesra Petronas ni.. jeles tengok ada pengguna yang merasa point tukar kepada isian petrol dalam RM45 lebih. Ada juga yang tebus barangan seperti payung, tisu, beg dan macam-macam lagii..

Opss.. lupa lak.. Sekarang ni memang Petronas dah keluarkan kad baru menggantikan kad lama.. Kad lama menggunakan no kad yang dicetak pada kad dan plastiknya mudah koyak, Namun menariknya kad baru ini ialah nombor kad timbul di kad, jadi.. tiada masalah nombor kad terpadam lagi..

Kalau tak faham cara nak daftar, boleh telefon talian hotline Mesra ni bila-bila. pegawai bertugas pasti melayan korang.. Apapun jom tengok dulu step by step cara teman kat bawah ni ye..  mana tahu korang faham lepas nengok gambo? hehehe..

Ok.. Mula-mula call dulu 1 300 22 8888 (PETRONAS MESRALINK).. Nanti Operator tu akan set kan pendaftaran korang, then selepas tu korang kena buka email korang, 

Check tengok ada tak email dari mesra@petronas.com.my .. dia punya title subject --->Welcome to PETRONAS Mesra Loyalty Programme. Activate Your Web Account. 

haa.. klik kat situ.. akan keluar macam gambar kat atas ni... MASUK kan Card No Card (boleh tengok kat bahagian depan Card Petronas Mesra korang tu.. yang 17 digit timbul tu.. lepas tu klik submit... 

then akan keluar macam gambar atas ni.. dia bagi kita password sementara, korang klik je dekat here tu (tulisan kaler biru kat bawah tu..) .. then dia akan terus pergi ke akaun korang.. macam kat bawah ni..
kalau korang nak tukar password, klik je kat My Account tu.. Pastu klik Change Password.. then masukkan password lama yang sistem petronas bagi tadi, pastu masukkan password baru korang.. mudah kan..

Point korang yang dalam kad Mesra yang lama tu diorang akan automatik creditkan dalam kad mesra yang baru.. namun point kita sebanyak 100/150 akan di tolak dari kad lama kita sebagai cas penggantian Kad Mesra baru... 

Point tersebut akan di transfer dalam tempoh 24 jam dari tarikh kad mesra kita diaktifkan.. haaa.. lepas ni boleh la kumpul point balik.. heeee.... pastu boleh redeem macam-macam barang tauu! jom register jom! isi minyak sambil kumpul point.. 
Klik Gambar untuk daftar.. atau klik SINI


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page





Related Posts

42 ulasan:

  1. tak pernah ada memana member card station petrol pump lg.. nak try lah..:)

    BalasPadam
  2. thks for share ya...salam perkenalan...blogwalking here..jom singgah..

    BalasPadam
  3. dah lama tak singgah blog awakk..
    jadi ain singgah sini :)

    BalasPadam
  4. Terima Kasih sudi kongsikan tentang penggantian kad Mesra Petronas. :)

    BalasPadam
  5. Aslmkum..... nk tnya nih..... apa beza KAD MESRA dengan KAD PETRONAS GIFT CARD... den kompius nih, yg mana lebih untung@bagus?????

    BalasPadam
    Balasan
    1. Gift card tu boleh dikatakan sebagai PREPAID CARD MINYAK. Nak guna kena RELOAD dan kalau dah habis kredit kena RELOAD.

      Mesra Card pulak, kumpul mata je lepas tu tebus barang-barang..

      Padam
  6. Aslmkum..... nk tnya nih..... apa beza KAD MESRA dengan KAD PETRONAS GIFT CARD... den kompius nih, yg mana lebih untung@bagus?????

    BalasPadam
    Balasan
    1. Gift card tu boleh dikatakan sebagai PREPAID CARD MINYAK. Nak guna kena RELOAD dan kalau dah habis kredit kena RELOAD.

      Mesra Card pulak, kumpul mata je lepas tu tebus barang-barang..

      Padam
  7. Nasib baik jumpa blog awak. Selesai masalah. Tak sampai 5 minit pun.

    BalasPadam
  8. Nasib baik jumpa blog awak. Selesai masalah. Tak sampai 5 minit pun.

    BalasPadam
  9. Caj yang dikenakan untuk transfer point kepada kad ganti adalah RM1.50

    BalasPadam
  10. Sudah buat kad petronas, tapi tak daftar guna email (masa sign up dekat internet tu daftar biasa ja sebab takda email, hanya letak nama,ic,no fon) boleh semak point tak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sudah ada kad,Tp tak daftar emel,belum pernah latar web petronas,setiap isi minyak kt petronas mmg bg kad mesra tapi adakah point itu masuk...
      Hri ni baru cuba buka link Tp tidak jumpa yg boleh membantu

      Padam
  11. mohon minta ganti kad sbb kad saya hilang

    BalasPadam
    Balasan
    1. kena pi Petronas, mintak Kad baru.. nanti dia bagi kad baru, pastu dia akan suruh awak call nombor pada card tu dan bercakap dengan khidmat pelanggan untuk aktifkan card tu.. dan boleh guna seperti biasa

      Padam
    2. kad mesra petronas yg baru 70838155198119821

      Padam
  12. kad mesra lama ( hilang )... minta pindah masuk mata point ke kad mesra baru nombor
    7083815 51981 19821
    alamat 102 LRNG ZAABA TMN TUN DR 60000 KL

    BalasPadam
  13. Pendaftaran kad mesra petronas

    BalasPadam
  14. Isi minyak rm10 ja pun ada point ka??

    BalasPadam
    Balasan
    1. Isi RM1 pun dah dpt point... kalau motor isi kurang dari RM10 x kan x dpt apa2.... mesti x pernah guna motor ke?

      Padam
    2. mesti la dapat... rm 2.30 seliter utk ron95.. confirm la dapat.. rugi klu x swipe sbb skrg 3x points.. klu kt shll tu susah nauuu nak dpt point.. i pun penah pakai cltx jgak.. penah points x msuk.. rugi..

      Padam
  15. kalau baru nak buat kad, kena bayar jgak ke??? teringin jugak nak try petronas punye minyak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. ehh best tau pakai petronas mesra ni.. petrol dia pun x mkn byk sgt minyak.. tapi depends on kete yg kau pkai laa.. kad baru ni dulu ak buat free je.. nak renew dari lama ke baru, baru kena byar.. tapi xsure berapa.. tnye je laa kt staff petronas nye nnti

      Padam
    2. dira23: kad baru xpayah bayar.. sy dulu apply, beli minyak rm 50 xsilap, staff tu promote petronas mesra kad tu.. sy pun suke2 je apply sy isi minyak2 byk dpt point kdg2 dorg ade buat lucky draw dulu2.. boleh menang.. skrg contest dorg buat..

      Padam
  16. Renew? Kad tu blh expire ke?? X perasaan pun.. Semalam ada tengok kat theSun ada cakap tentang kad mesra blh dpt x3 points...

    BalasPadam
    Balasan
    1. oooo, i nak tanya i baru beli kereta dah brapa bln tapi mmg kuat isi minyak sbb byk out station .i selalu isi minyak tapi tak check points ..mcm mana check points utk petronas kad ni ???

      Padam
    2. keta baru... dah byk out staion.. gila tu.. hahaaha.. Pg kat online search kad mesra patronas. mesti ada punya... register dulu.. blh check... x kan x tau...

      Padam
    3. TheSun yg free tu.. hahaha.. jarang baca... biasanya tengok online je.. x ada baca dah... blh dpt 3x point... maksud 1L dpt 3x point ke?? Byk juga...

      Padam
    4. Hafizx: maksud dia skrg petronas dah ade kad mesra yg baru.. so yg lama rasenye kena tukar yg baru.. kad mesra baru ni la yg dapat 3x points tu..

      Padam
    5. MerrieSedap: Biar betul... semalam baru je isi minyak.. org dia x cakap apa pun... ish susah kalau mcm in.

      Padam
    6. dpt kad baru utk dpt lebih byk point.. biasa la.. nk lebih point kena buat benda juga.. dah lama isi dengan petronas ke? X kan x pernah join campaign mrk?

      Padam
  17. Kadang2 kena tengok juga apa yg blh bagi kita lebih byk benda juga... yg penting kita skrg kena jimat juga. petronas blh dpt x3 point blh save byk juga.

    BalasPadam
  18. terima kasih kongsi, da lame terpikir camne nk tebus point kad mesra. tau collect je

    BalasPadam
  19. Sy dah SMS 17digit no kad baru. Point lamapun tak masuk. Isi minyak pakai kad baru ni pun tak masuk. Mengapa mcm ni. Sy SMS ke 36732,sekurang nye beritahu kad tak aktif lagi. SilA perbetulkn. Mohd wastarly bin yusof. Ic, 741007105605.0104241969

    BalasPadam
  20. Sy da ikut arahan untuk Kad gantian, tapi ini balasan selepas send Sms 'RM0.00. Sorry, this service is not available'...

    BalasPadam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

GA New

Innity Mobile

nuffy2

BV2019 - 2

nity 2