Nity

Nuff

21 Oktober 2019

MENAIP HANYA MENGGUNAKAN SUARA SAHAJA | GOOGLE DOCUMENT VOICE TYPING



MENAIP HANYA MENGGUNAKAN SUARA SAHAJA
| GOOGLE DOCUMENT VOICE TYPING



Hai korang semua.. semalam TB ada ternampak cara mudah untuk menaip tanpa menggunakan jari.. hehehehe.. Mesti ada yang nak cuba cara ni kan.. hanya perlu bercakap sahaja.. Tak perlu ketuk Keyboard (menaip) sebab Google Docs yang akan tulis untuk korang.. Korang just perlu baca je apa yang korang rasa nak taip dan nak sampaikan.. 

Cara ni mungkin ramai dah tahu, tapi TB saja nak share kat sini untuk sesiapa yang belum tahu tu.. Sharing Is Caring kannn.. Jom tengok langkah-langkahnya.. kalau tak faham leh tengok urutan gambar step by step kat bawah ni ye.. Selamat mencuba.. 

Langkah2nya:
1. Buka Google Docs. Pilih Blank Document.
2. Di menu, pilih tools.
3. Pilih Voice Typing
4. Kemudian, akan muncul satu kotak microphone dgn pilihan bahasa.
5. Pilih bahasa Melayu, kalau anda nak guna bahasa Melayu.
6. Akhir sekali, klik simbol microphone dan warnya akan bertukar jadi merah bermaksud rakaman suara bermula.

Kan.. mudah sangat betul tak? Bacalah dokumen anda, google akan automatik type untuk anda. Selamat mencuba !


























Related Posts

4 ulasan:

  1. wah..best giler macam ni. malas taip, kita cakap je senang.

    BalasPadam
  2. Amboi makin senang la kerja kita2 ni. Haha.

    BalasPadam
  3. Bagus ni, kalau taip untuk translate kann...nanti nak cubalah hehehehe

    BalasPadam
  4. Wow canggih lah hehe..TQ sharing 馃槂

    BalasPadam

贍•●♥ 聘̵̡訙̵̨̄品 ♥●•贍·˙˜”*°•.·贍•●♥ 聘̵̡訙̵̨̄品 ♥●•贍·˙贍•●♥ 聘̵̡訙̵̨̄品 ♥●•贍·˙˜”*°•.·贍•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
贍•●♥ 聘̵̡訙̵̨̄品 ♥●•贍·˙˜”*°•.·贍•●♥ 聘̵̡訙̵̨̄品 ♥●•贍·˙ 贍•●♥ 聘̵̡訙̵̨̄品 ♥●•贍·˙˜”*°•.·贍•●♥

GA New

Innity Mobile

nuffy2

BV2019 - 2

nity 2