MENAIP HANYA MENGGUNAKAN SUARA SAHAJA
| GOOGLE DOCUMENT VOICE TYPING



Hai korang semua.. semalam TB ada ternampak cara mudah untuk menaip tanpa menggunakan jari.. hehehehe.. Mesti ada yang nak cuba cara ni kan.. hanya perlu bercakap sahaja.. Tak perlu ketuk Keyboard (menaip) sebab Google Docs yang akan tulis untuk korang.. Korang just perlu baca je apa yang korang rasa nak taip dan nak sampaikan.. 

Cara ni mungkin ramai dah tahu, tapi TB saja nak share kat sini untuk sesiapa yang belum tahu tu.. Sharing Is Caring kannn.. Jom tengok langkah-langkahnya.. kalau tak faham leh tengok urutan gambar step by step kat bawah ni ye.. Selamat mencuba.. 

Langkah2nya:
1. Buka Google Docs. Pilih Blank Document.
2. Di menu, pilih tools.
3. Pilih Voice Typing
4. Kemudian, akan muncul satu kotak microphone dgn pilihan bahasa.
5. Pilih bahasa Melayu, kalau anda nak guna bahasa Melayu.
6. Akhir sekali, klik simbol microphone dan warnya akan bertukar jadi merah bermaksud rakaman suara bermula.

Kan.. mudah sangat betul tak? Bacalah dokumen anda, google akan automatik type untuk anda. Selamat mencuba !

























4 Ulasan

  1. wah..best giler macam ni. malas taip, kita cakap je senang.

    BalasPadam
  2. Amboi makin senang la kerja kita2 ni. Haha.

    BalasPadam
  3. Bagus ni, kalau taip untuk translate kann...nanti nak cubalah hehehehe

    BalasPadam
  4. Wow canggih lah hehe..TQ sharing 😃

    BalasPadam

Catat Komen

Terbaru Lebih lama

TB MOBILE

tengkubutang nity

GA New