Nuff

26 Januari 2015

TIPS DAN CARA KELUARKAN KAHAK BAYI

TIPS HILANGKAN KAHAK BAYI |
Teman teringat dulu pernah ketika teman di Kg, adik teman hadapi kerisauan bila anaknya banyak kahak seperti tersumbat hidungnya.. kesiann.. tau la kan.. baby mana leh bercakap.. kesian tengok baby bernafas pun berbunyi-bunyi.. adik dan teman masa tu tak tahu nak buat apa.. dah cuba sedut hingus dan kahak guna cara petua orang tua-tua.. tak boleh jugak.. guna pum kecik untuk sedut hingus pun tak boleh gak.. lagi risau bila anak tu anak yang first, adik pu  takut-takut nak buat.. akhirnya bawa ke hospital.. sedut kahak guna mesin... 
Ya Allah.. punya lea risau masa tu.. Risau ada effect lain lak sebab guna mesin tu.. Alhamdulillah doktor tersebut pandai kendalikan dengan cermat.. Anak sedar teman tu sihat walafiat hingga kini.. Alhamdulillah.. tapi kalau boleh.. tak digalkkan lah guna mesin tu untuk sedut kahak or hingus baby.. kalau boleh try cara tradisional gak yea.. haa. ni tema  terjumpa petua ni dekat Page Legacy Secret.. jom kita baca sama-sama..
1) Air kelapa
Minum air kelapa yang pure, yang tanpa gula.
Nanti kahak keluar melalui hingus atau najis.

2) Madu
Guna madu asli.
Cara : 1sudu madu + 1biji limau nipis + air
Kalau baby, madu + air
Guna air zam-zam ( ada molekul penyembuhan ) atau air musoffa

3) Teknik tepuk @ percussion

4) Gas nebulizer
Untuk cairkan kahak.
Kahak akan keluar melalui najis atau muntah

5) Rawatan makanan tambahan yang mengandungi Omega - ia membantu mencairkan kahak

6) 2 ulas bawang putih + minyak masak
Cara :
-bawang putih dibakar hingga lembut
-lenyekkan + cikit minyak masak
-lulur ke leher, dada, belakang baby

7) Daun kaduk + kapur + air
Cara :
- daun kaduk + kapur + air di ramas-ramas
- lulur ke dada, leher, belakang baby

8) Kunyit hidup
Cara:
- bakar kunyit hidup
- gesek pada lesung batu
- ambil air pada lesung dan sapu pada hidung dan dada baby
Thermal steam therapy - duduk dekat air humidifier beberapa minit atau letak muka over mangkuk air panas

** Jika bayi hidung tersumbat boleh ambil ibu kunyit, sapu di batang hidung sampai ke dahi secara menegak.

Credit to : Page Legacy Secret



Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )
Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 



Related Posts

7 ulasan:

  1. AKAK SELALU AMALKAN YG MADU TU.. SO FAR MUJARAB ..

    BalasPadam
  2. owhhh bagus ni.ade jgak petue2 yg sy pernah buat n xpernah tau pun hehehe ;p

    BalasPadam
  3. bagus tips ni. memang berguna untuk yang ada baby kann. :)
    jemput join segmen saya :D

    BalasPadam
  4. Tips yg bgus.. Bru tau.. Risau jgk if gne mesin..

    BalasPadam
  5. skrg musim batuk. sampai muntah2 anak :( tkasih berkongsi

    BalasPadam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

Innity Mobile

adseng

GA New