Nity

Nuff

13 Oktober 2013

JANGKA HAYAT SKINCARE & MAKE-UP


JANGKA HAYAT SKINCARE & MAKE-UP

Baru2 ni teman saja check barang2 makeup teman, memang banyak teman membeli masa teman koje dulu, sekarang dah jarang pakai sebab dok umah jea.. saja belek2 tarikh kot masih boleh pakai or harus dibuang masuk tong... ha2.. tiba2 teringat pulak nak tau jangka hayat sesuatu produk atau kosmetik yang kita pakai.. makanya gigih lea meng 'google' .. last2 jumpa gak info pasal ni.. hemm.. korang nak tau apa yang teman jumpa tu? meh baca sini yea.. hope sama2 lea kita kongsi ilmu mana yang kita x tahu.. okeh.. 
Jangka hayat Produk Penjagaan Kulit
Perlukah kita membuang produk kecantikan kita yang berusia lebih dari setahun? Jawapan : tidak semestinya produk itu perlu dibuang. Selalunya produk masih boleh digunakan selagi bahan didalam nya kelihatan tidak terpisah (air +kandungan), bertukar warna atau berbau busuk. Gunakan kebijaksanaan anda untuk menentukan sejauh produk masih boleh digunakan. Selagi ianya tidak mendatangkan kemudaratan ianya masih boleh digunakan. Sekiranya produk kecantikan kita dihasilkan dari bahan-bahan organik, jangka hayatnya mungkin singkat kerana kurangnya bahan-bahan pengawet. Produk yang tidak dibuka dan masih di ‘seal’ biasanya mempunyai ‘shelf life’antara 3-5 tahun atau lebih. Selagi ianya masih di ‘seal’ produk boleh bertahan lebih lama. Tempoh hayat sesuatu produk biasanya bermula dari tarikh ianya dibuka. (http://skincare.about.com/od/facialcleansers/f/productlife.htm)
Jangka hayat Produk kosmetik
Setiap wanita gemar membeli dan mengumpul koleksi make-up dan selalunya hanya dipakai kadang-kadang sahaja. Sebenarnya produk kosmetik mempunyai tempoh jangka hayat tertentu seperti produk kecantikan kulit. Tempoh jangka hayat ini bermula sebaik sahaja kita membuka penutup dan menggunakannya. Berikut adalah panduan tempoh jangka hayat produk kosmetik
· Concealer -
 sehingga 12 bln.
· Powder - 
2 tahun.
· Cream & gel cleansers - 
1 tahun.
· Pencil eye liner
perlu diasah kerap. Bertahan sehinggga 3 tahun.
· Eyeshadow 
bertahan sehinggga 3 tahun.
· Brushes
basuh setiap 2-3 bulan
· Sponges
basuh setiap minggu dan buang setiap bulan
· LipLiner - 
sehingga 3 tahun.
- Pemerah Pipi -
Sebaik-baiknya hanya boleh digunakan selama 180 bulan sahaja.

- Minyak Wangi -
Hanya 96 bulan sahaja bertahan wanginya dari tarikh dikilangkan 

lepas tu dah tak wangi kalau wangi lagi pon hanya boleh mendatangkan pelbagai 
kesan sampingan pada tubuh badan. 
Extra tip: 
Simpan Minyak wangi di tempat yang gelap iaitu yang tidak terdedah kepada cahaya matahari, 

ini untuk mengekalkan bau wanginya selama mungkin..

· Foundation - 
Periksa kandungan. Biasanya bedak asas berasaskan air (water-based foundation) mampu bertahan sehingga 12 bln, berasaskan minyak (oil-based) bertahan sehingga 18 bln. 
Extra tip: 
Sekiranya bedak asas berasaskan air anda kering sebelum tempoh 'expired', anda boleh menambah beberapa titis toner bebas alkohol dan goncang . Untuk yang berminyak, tidak perlu ditambah dengan minyak kerana ianya sudah berminyak; hanya perlu di goncang sahaja.

 ramai pakar mengatakan ianya boleh bertahan sehingga 1-2 tahun dan ada juga yang mengatakan 4 tahun. Namun begitu majoriti mengatakan bahawa lipstik tidak boleh digunakan lagi apabila ianya berbau busuk (bau macam benda dah lama) dan berpeluh (macam keluar air), 
Extra tip: 
Sekiranya anda menyimpan lipstik didalam peti ais, jangka hayatnya akan lebih panjang 
kerana pertumbuhan bakteria terencat.

paling cepat 'expired'. Buang selepas 4 bln. 
Extra tip: 
Sekiranya anda ingin mascara anda tahan lama, cuba untuk tidak 'pump' aplikator masuk dan keluar dengan kerap kerana udara yag ditolak ke dalam akan menyebabkan mascara cepat kering. Sekiranya kering juga sebelum masanya, cuba rendam didalam air panas, botol mascara untuk mencairkannya.

Haa.. itu antara yang teman dah baca dekat sebuah laman web tu.. ada link dia teman letakkan kat atas tu? sila klik yea untuk maklumat apa saja berkenaan skincare n kosmetik ni.. ok.. itu sahaja.. babaiiii...


Related Posts

10 ulasan:

  1. tak pernah tau pasal nie sebab jarang beli mak-up..apa pun thank;s sahring.boleh tambah ilmu

    BalasPadam
    Balasan
    1. he2,, teman biasa beli masa koje dulu.. tapi jarang pakai sebab rasa mcm x pandai nak makeup2.. lebih2 lagi eyeshadow.. macam beruang cola jea bila teman try pakai.. ekekekek

      Padam
  2. bagus utk wanita yg ada alat solek, walau x bnyak sedikit... yg guna utk touch up pun mmg patut tahu kan.. klu x dijaga, baik2 nk bersolek boleh jadi penyakit pulak...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu Khir.. kadang wanita jarang fikirkan tempoh penggunaan kosmetik diorang,termasuk lea teman.. hu3.. giler mengumpul jea.. kui3

      Padam
  3. owh seetiap ni ada jangka hayat rupanya ek?

    BalasPadam
  4. saya copy utk keperluan sendiri ... boleh yer ... sya mmg byk benar skin care yg jarang guna ...

    BalasPadam
  5. thx sharing
    maskara pun boleh guna cara yg sama mcm foundation tu =)

    BalasPadam
  6. bagus untuk mereka yang bermakeup ni. macam ika memang tak pernah langsung ada semua makeup etc etc

    nice sharing though :)

    BalasPadam
  7. tips yang bagus jugak ni, akak tak selalu pakai make up, jadi dia lambat habis

    BalasPadam
  8. khusyuk CP membacanya memandangkan CP sangat suke bermekap :P

    BalasPadam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

GA New

Innity Mobile

nuffy2

BV2019 - 2

nity 2