Nuff

03 Mei 2017

RESEPI KACANG POOL MUDAH DAN SEDAP!

RESEPI KACANG POOL MUDAH DAN SEDAP!

Haii.. hari ni nak share Resepi Kacang Pool yang hubby TB dah try hari Ahad (30.4.2017) hari tu. Kacang Pool ni makanan kegemaran orang Johor ek? TB pun baru 1st time dengar tapi baru-baru ni asyiklah tengok orang dok sebut-sebut kat FB so, hubby TB mulalah teringin nak membuatnya..

Haaa.. Macam biasa, even hubby baru 1st time masak resepi tu, dia memang ada tangan ajaib.. sebab menjadi sesaja apa-apa masakan dia.. sedap dan lazat pulak tu.. terbaikk.. Untung TB dapat makan macam-macam masakan dari hubby.. cekap dan pantas pulak tu.. TB pun kalah tau.. hehehehe.. Apa-apa pun meh tengok resepi yang hubby TB gunakan untuk masak Kacang Pool ni, tak tahu la versi hubby ni sedap bagi korang ke tak kan.. tapi bagi teman.. mabelessss!! TB akan up lagi satu entri gambar masakan dari hubby TB.. Yang ni TB up dulu resepi yang TB ambil dari internet..


Ni bukan gambar TB yea.. Gambar dari Internet, Tapi TB memang ada ambil gambar sendiri cuma nak masukkan gambar tu TB tak jumpa kabel kamera TB tu.. nanti lah.. TB update gambar TB sendiri yea! Alaa.. yang hubby TB buat tu serupa je macam dalam gambar ni, cuma rotinya je kami tak tahu nak cari kat mana, terpaksa pakai roti hot dog tu.. huhuhu.. apa-apa pun jom tengok resepi nya dulu ek.. kot korang nak buat untuk menu berbuka puasa nanti.. mana tau kan.. 

RESEPI KACANG POOL

Bahan-bahan :
- 1 tin kacang panggang dalam tin
- 400gm daging kisar = 2 keping daging burger
- 2 sudu minyak sapi atau butter
- 1 sudu serbuk kari daging
- 1 biji bawang holland (dipotong dadu)
- 2 ulas bawang putih (dicincang)
- garam, gula dan air secukupnya

Bahan hiasan :
- 1 batang cili merah atau hijau
- daun sup hiris
- telur mata separuh masak

Cara-cara :
- hancurkan kacang panggang yang telah dibuang air
- panaskan minyak sapi atau butter hingga cair
- tumis bawang holland dan bawang putih sehingga naik bau
- masukkan rempah kari dan kacau
- gaulkan bersama daging kisar dan kacau sehingga daging masak
- masukkan kacang panggang bersama garam dan gula
- masukkan air secukupnya jikalau nak berkuah lebihkan air
- tunggu sehingga masak
- seterusnya, pecahkan telur dan masak telur sehingga menjadi separuh masak

Haa.. Ni video yang sempat TB ambil sebelum menu ini lesap dalam perut.. hahahaha.. 


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page



Related Posts

38 ulasan:

  1. Such a nice recipe to try it out!!!

    BalasPadam
  2. Nanti nak cuba buat.. terima kasih share resepi ni kak.. ena memang teringin sangat nak makan kacang pool ni macam mana...

    BalasPadam
    Balasan
    1. oyeke? Kak TB tak pernah makan gak.. tu hubby buat baru dapat rasa macam mana kacang pool tu.. hee.. pastikan roti macam dalam gambar tu tau.. baru nyum2.. heee

      Padam
  3. mcm best je... nk try jgk lah 1 hari nnti hhehehhe
    sbb selalunya tau mkn je

    BalasPadam
    Balasan
    1. haha.. teman pun selalu macam tu gak.. tau makan jee..

      Padam
  4. I don't really like baked bean but your recipe looks good. Shall try them out. Thanks!

    BalasPadam
    Balasan
    1. me too.. dont like baked bean, but when u eat this combination of beans, apparently it was delicious

      Padam
  5. Nampak sedap! Terus rasa lapaaaaar

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehe.. memang sedap tapi hubby plak kata belum memenuhi citarasa dia..

      Padam
  6. Sedapnye. Mak ika suka makan kacang ni dengan roti.

    BalasPadam
    Balasan
    1. oyeke.. rajin mak ika.. huhu.. TB tak pernah makan lagi macam ni.. ni 1st time

      Padam
  7. Thanks for the recipe. Will cook for my children to try it out.

    BalasPadam
  8. TB tau tak...akk ni orang johor tau tapi tak pernah makan ni...sedap tak?haisss... teringin pulak nak rasa...meh semangkuk hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. haaaa.. ? heeee.. yeke tak pernah makan.. laa.. bukan yg ni makanan popular orang johor ke kak.. heee.. takpe.. nanti merasa jugaklah tu.. nak semangkuk meh mai sini.. hihi

      Padam
  9. I still prefer ayam brand. the only trust brand that i will buy.

    BalasPadam
  10. Adk kita dlu rajin buat. Tapi kita tak berapa suka. Tak kena sngt dgn tekak. Kembang tekak semacam.

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaha.. sama macam hubby cakap laaa.. dia pun rasa tak kena dengan tekak dia.. tapi kita makan ok je..

      Padam
  11. Not sure what's the different between Kacang Pool and baked beans. I always just eat the baked beans directly from the can.

    BalasPadam
    Balasan
    1. ok.. baked bean we can eat directly from the can, but Kacang Pool, we have to mix all the ingredients and cook,, and aet with roti.. heee..

      Padam
  12. Recipe looks good. Want to try soon.

    BalasPadam
  13. My husband like beans... I dont like beans so much leh... Hahaha

    BalasPadam
  14. Dulu masa zaman sekoolah, bila mak masak, dia letak satu tin tu dengan bawang, then sos sikit. Macam tu je makan. haha

    BalasPadam
  15. wow love to try this. now I am hungry too shall shop before try this recipe

    BalasPadam
  16. I will try this recipe to my parents. I loved it!

    BalasPadam
  17. So interesting! X terus fikir plak nak buat mcm tu..

    BalasPadam
  18. i always use baked bean with egg only!!Now got new resepi!!

    BalasPadam
  19. Nyum nyum sedapnya. Suami yaya suka makan ni boleh cuba resepi ni nanti hee tq sharing!

    BalasPadam
  20. Memang sedap dan mudah dimasak. Thanks for the recipe, hope you can share more.

    BalasPadam
  21. Wow another reminder to go get something to prepare for myself nice recipe

    BalasPadam
  22. I usually just cook it with sardine fish but yg ni macam best je! Next time boleh cuba :D

    BalasPadam
  23. thanks for sharing this simple recipe, gonna try to cook it as well soon

    BalasPadam
  24. You know what,, i tak pernah makan kacang pool. Jakun pulak rasa. Serious tak pwrnah try. Tahu la pasal kacang pool ni, tp memang belum pernah cuba.

    BalasPadam
  25. The recipe seems easy and nice to eat, saya pun mau cuba lah :)

    BalasPadam
  26. Thanks for all the useful recipes! Lazy person like me... always eat canned food.. now i have more variety of cooking to try..

    BalasPadam
  27. I love baked beans, will give this recipe a go.

    BalasPadam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

nuffy2

GA New