Nuff

22 Januari 2015

BIODATA/PROFAIL VOKALIS CALIPH BUSKERS BAND & BACA KOMEN-KOMEN!

Gambar Anggota Caliph Buskers bersama Dj Radio HotFM 
ketika berada di Konti Penyiaran HotFM semalam.. |

BIODATA/PROFAIL  VOKALIS CALIPH BUSKERS  BAND & BACA KOMEN-KOMEN!

Haishhh.. Semalam dengar Caliph Buskers Band di interview On Air kat HotFM, aduh.. rendah diri je diorang kan.. Sedangkan bakat diorang telah membuka banyak mata insan-insan yang melihat, sehingga tersedar dari mimpi bahawa sememangnya Allah itu pemberi Anugerah yang tidak terhingga buat insan-insan yang cacat penglihatan ini.. 
Rezeki Caliph Buskers Band nampaknya apabila berjaya memukau mata penonton ketika mempersembahkan Lagu RomanCinta yang sepatutnya dibawakan oleh penyanyi asal Kumpulan Mojo iaitu Aweera (yang kini bergerak solo) pada AJL 29 Pada 18 Januari 2015, sehingga ada yang menitiskan air mata dengan persembahan mereka.. 

Tahniah Caliph Buskers Band! Teman tak sempat nak buat entri untuk korang hari tu.. hari ni baru dapat buat.. heee.. Nak jugak masuk citer pasal Caliph Buskers Band kat blog teman ni.. heeee..
Disebabkan AJL 29... habis video yang berkaitan CALIPH BUSKERS teman layannnn...Omputih pon diorang tapau.. 

Disebabkan CALIPH BUSKERS... teman yang dulu tak pernah dengar lagu RomanCinta ni dah jadi tahu dan mula suka lagu ni plak.. hahaha.. tapi yang CALIPH BUSKERS bawak la kan.. Sebab halwa telinga ni rasa macam sukakan Nada dan suara merdu Vokalis CALIPH BUSKERS lagi.. opssss.. 

hihihihi.. Opss.. yang atas tu gambo Vokalis Mojo yang lama.. nak letak gambo baru lak lah.. heee.. 
Haaa.. baru betul.. letak gambo Caliph Buskers Band teruss.. hehehehe.. Walauapapun.. Gandingan Caliph Buskers Band dan Kumpulan Mojo memang terbaekkk..! happening kottt.. 

Jom kita kenali Vokalis dan Ahli Kumpulan CALIPH BUSKERS BAND dan Baca Komen-Komen Membangun dari semua peminat mereka.. 

Sangat terharu bila Azmi dalam interviewnya bersama Stesen Radio HotFM semalam.. mereka lebih menganggap peminat itu sebagai SAHABAT, bukan peminat.. 

dan mereka juga menyatakan akan terus Busking (bermain muzik di jalanan) kerana mereka tahu ada sahabat2 diluar sana akan menantikan persembahan mereka seperti kebiasaan.. 

ho2.. teman pun nak tengok live kalau camni.. depan SOGO kan? kan? kan?

BIODATA VOKALIS CALIPH BUSKERS yang menyanyikan Lagu RomanCinta dari Kumpulan Mojo AJL29

Nama Ketua Vokalis: Azmi Saat
Asal: Johor Baharu
Umur: 28 Tahun
Pekerjaan: Vokalis Caliph Buskers dan penyanyi jalanan
Status: OKU (Kurang Penglihatan)
Lokasi: Bukit Bintang Kuala Lumpur
Kumpulan: Caliph Buskers

Ahli Caliph Buskers Band
Azmi Saat - Bassis/Vokalis
Nirwan - Guitaris
Zaki - Guitaris/Vocalis
Fendy Cajon /Vocalis,
Rubiana- Shaker/Vocalis

Punca Sertai Kumpulan Mojo: 
Haaaa.. yang ni teman nak tahu sangat ni.. heeee.. kornag [un mesti nak baca kan.. jom baca sama-sama..

Ketua Kumpulan Mojo iaitu Edry KRU telah menyingkirkan Aweera (Vokalis Mojo) kerana masalah peribadi dan mengambil Azmi Saat dari vokalis Caliph Buskers Band.


Penyanyi Azmi Saat ialah vokalis daripada kumpulan Caliph Buskers iaitu sekumpulan pemuzik jalanan busker yang dianggotai oleh insan-insan istimewa cacat penglihatan. 


Caliph Buskers membuat persembahan busking di beberapa tempat di sekitar Kuala Lumpur terutamanya di Jalan Tuanku Abdul Rahman.


Caliph Buskers berpeluang menyanyikan lagu Romancinta dari kumpulan Mojo di atas pentas AJL29. Persembahan Romancinta dari Caliph Buskers berjaya mendapat 'standing ovation' sekaligus meraih Persembahan Terbaik dalam Anugerah Juara Lagu 29.


Bukanlah sesuatu yang asing buat Azmi Saat dan Caliph Buskers kerana mereka pernah membawakan lagu ini di hadapan khalayak penonton di hadapan kawasan pusat beli-belah Sogo. 


Latar belakang Caliph Buskers

Caliph Buskers baru ditubuhkan setahun lalu terdiri daripada 6 anggota iaitu Fendy, 24; Mohd. Zaki Ismail, 36; Nirwan Zainal Abidin, 26; Khairul Azmi Saad, 28; Nor Nadira Rubiana, 24; dan Syahzmeen Abdul Rahman, 24.

Mereka adalah golongan orang kurang upaya (OKU) cacat penglihatan, yang masing-masing berkebolehan bermain alat muzik dan memiliki suara yang merdu.


Merupakan kumpulan muzik jalanan yang memilih lokasi yang dianggap cukup strategik, di hadapan pusat membeli belah SOGO, di Jalan Tunku Abdul Rahman, Kuala Lumpur


Bekerja enam hari seminggu dari Sabtu hingga Khamis, manakala Jumaat hari rehat , biasanya mereka hanya menghiburkan orang ramai selama tiga jam bermula pukul 12 tengah hari.


Mampu meraih pendapatan antara RM50 hingga RM60 dalam masa di atas dengan menyanyi lebih 30 lagu yang kebanyakan lagu popular masa kini


Bukan hanya mampu bermain alat muzik dengan baik, kesemua ahli kumpulan Caliph Buskers juga memiliki suara yang merdu.


Caliph Buskers mempunyai penyanyi utama, pemain gitar pertama dan kedua, pemain gitar bass, dan pemain temborin.


Dua daripada mereka bermain muzik secara sambilan kerana mempunyai pekerjaan tetap.
KOMEN-KOMEN DARI PEMINAT 
PERSEMBAHAN CALIPH BUSKERS BAND

Mojo menang persembahan Terbaik di AJL29 kerana Caliph Buskers (terutamanya, penyanyi) yang berjaya "membawa element of surprise" dengan cemerlang

Kerana elemen kejutan tadi serta kesedapan suara penyanyinya, aku yang memang tak pernah mendengar lagu ini (sorry!) tetiba meminati kagu Roman Cinta ini sekarang

Ak x pandang pd rupa paras. Ak hanya pandang pd bakat yg terpendam dlm diri seorg penyanyi. Setiap penyanyi ada jln crite tersendiri sebelum menempa kejayaan kt atas pentas. Spe sangka yg buruk itulah manis dan yg cantik itu adalah pahit. Spe tau kalo one day masterpiece dieorg boleh pecah rekod penyanyi2 yg lain. 

suara yg indah mantap.. tahniah memenangi persembahan terbaik AJL ke 29... semoga Edry memberi peluang dalam bidang seni... selamat berjaya!!

apapun vocal range dia memang tinggi jauh lebih baik dari Aweera. pitching steady, sebab control nafas. boleh setanding dengan Black, Azlan Typewriter, Hazama, brother Alen Castello Char Koey Teow & Shuib Nescafe. boleh tarik high note tanpa pergi jauh dari microphone. dan dia betul-betul tak ada tone deaf. Azmi Saat anda memang sangat-sangat berbakat. Thumbs up!

tapi apapun Aweera memang berbakat juga suara dia. harap dia tak sombong bila bernaung bawah Sony BMG dan mantapkan lagi vocal range. anda juga hebat! 

Allah tarik satu Pancaindera mereka, tetapi Allah beri satu kelebihan yg lain..tahniah Caliph Buskers di pentas AJL, semoga mereka sentiasa celik hati dan dimurahkan rezeki di bumi Allah ini.

Bagi yang terlepas nengok AJL 29 hari tu, Jom tengok
Video Persembahan Caliph Buskers AJL 29 

Pada 18 Januari 2015
Meremang bulu roma tak??? hahahaha.. kan dah kataaa.. Tahniah Caliph Buskers Band!!! 

Semoga Edry amik korang buat Band yang profesional lak.. korang memang layak..! teruskan mekar seperti bunga berkembang.. he..

LIKE/FOLLOW/SUBSCRIBED
Facebook Capilh Buskers Band (sila LIKE)
Youtube Caliph Buskers Band (sila subscribed)
Instagram : CaliphBuskersOfficial (cari sendiri)


Lain-Lain Entri yang berkaitan AJL 29
Senarai Lagu Masuk Final
Tonton Online AJL 29/2015
Keputusan Pemenang AJL 29



Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 



29 Oktober 2013

RESPEK RELAKS RESPON - 3R TV3

siapakah Hos terbaru 3R musim ini? heeee...
BACA SINI --> RELATED POST
Heeeee.. sape kat sini peminat Rancangan 3R suatu ketika dulu?? Haaa.. sape yang tak ingat tu memang tak nengok lea tu.. heee.. bagi yang tak pernah nengok meh teman citer serba sedikit.. heee.. Rancangan 3R ni ialah Rancangan wanita / gadis/ perempuan yang dulu selalu ditayang setiap 6.30 petang di TV3 hari Ahad. 

Teman suka giler nengok rancangan ni sebab cara penyampaian diorang berkesan sangat2.. rancangan berbeza dengan rancangan informasi yang dah biasa ada kat TV.  Informasi yang disampaikan dalam 3R adalah simple,  praktikal dan sangat berkesan.  Cara penyampaian pun sangat menarik kerana hos-hos itu sendiri yang akan melakonkan watak2 untuk meyampaikan mesej dengan lebih jelas.. ini membuatkan kita lebih faham isi kandungan yang ingin disampaikan. 

 Topik-topik yang disampaikan juga amat menarik. ada yang tentang persahabatan,  cinta,  perkahwinan dan macam-macam lagi isu yang terdengar disekeliling kita sebagai wanita / gadis / perempuan. 

Dan jangan tak tau yea.. LELAKI pun suka tengok 3R.  Rancangan ni dah dihentikan lebih kurang 4 tahun lamanya.. teman ingatkan dah takdelea sambungan untuk musim terbaru.. frust jugak lea kan.. sampailea dah tak seREMAJA dulu, masih nak nengok gak rancangan tu kannn.. heeeee.. tapi kan.. baru-baru ni teman dapat tau 3R nak bersiaran semula!!!! haaaa.. semuanya teman baca kat blog 3R.COM.MY

Lupa lak.. Program 3R musim ini lebih membincangkan isu-isu golongan remaja tapi kalau korang nak x remaja nak nengok pun apasalahnya kann.. xde had umo dan limitasi nak nengok TV puunnn.. huk2..
sebelum tu meh kita nengok gambo Hos 3R yang sebelum ni.. he2..
3R pernah membariskan Low Ngai Yuen (Yuen), Kartini Ariffin (Tini), 
Rafidah Abdullah (Rafidah), Azah Yasmin Yusof (Azah) 
dan sorang lagi yang xde dalam gambo.. Celina Khor (Celina) 
selepas 4 tahun senyap sunyi je, tengok2 ada announce 
Ujibakat sebagai Hos 3R yang lebih dikenali sebagai "PROJEK 3R"  
tapi DAH TAMAT PUN.. (teman pun x pasan pasal Ujibakat ni..)
just nengok kat website 3R.. iaitu entri bertajuk PROJEK 3R
syarat2 untuk menjadi Hos 3R... heeee.. teman out terus.. 
self confident rendah sikit..hik3..dah lepas pun, xyah citer hokeh...
Selepas ujibakat dan pemilihan dibuat..Nasib menyebelahi
 Amirah, Dayah dan Yvonne, haaaa.. mereka bertiga lah 
yang bertuah untuk meneraju musim terbaru 3R!!
syoknye demee kann.. heee.. hope deme punya stail mengacara 
best lea hendaknye yeaa..! lagi gambo deme.. nengok lea kat bawah ni yea.. 
Lawo-lawo kan hos nya.. heee... opss.. lelaki! 
Nampak macam berminat je.. hi3
 
Musim terbaru 3R yang menampilkan trio hos yang berjaya dalam pencarian hos 3R 2013 telah mula bersiaran selama 13 episod pada 20 Oktober 2013, setiap hari Ahad jam 7.30 malam.

So, jangan lupa yea nengok deme pada hari setiap Ahad pukul 7.30 malam di TV3.
Jangan lupa gak singgah FB 3R-->KLIK SINI
dan tengok 3R punya Youtube --> KLIK SINI

hE2.. Teman x sabo nak nengok Puteri Awani dalam episode ke-8 3R nanti.. heee..
tau sape Puteri Awani? KLIK SINI untuk baca.. =)

3R KEMBALI DENGAN HOS BARU


Wahh.. teman suka tengok 3R ni.. mesej yang diorang sampaikan amat berkesan n menarik untuk ditonton tau.. ha2.. walaupun sekarang dah x seRemaja dulu, tapi boleh jea nak nengoknya kannn! hu2.. bagi yang masih ingat rancangan ni,.jom baca apa citer terbaru Rancangan 3R musim terbaru ni...


PROGRAM 3R (Respek, Relaks, Respon) kini kembali lagi dengan musim baru dan wajah pengacara yang lebih segar selepas empat tahun tidak muncul di kaca televisyen.Penampilan Dayah, Amirah dan Yvonne yang meneruskan legasi 3R memberikan suntikan baharu buat penonton.
Mereka bertiga dipilih daripada program realiti, Projek 3R yang memaparkan persaingan 12 finalis menghadapi pelbagai cabaran dan latihan untuk layak digelar hos 3R.
Program 3R yang baru lebih membincangkan isu-isu golongan remaja dan disiarkan pada setiap Ahad pukul 7.30 malam di TV3.Menurut Pengurus Besar Kumpulan Pengurusan Jenama TV3, Siti Nurlisia Mohd. Nadzri, stesen itu sentiasa berusaha untuk menyajikan program TV yang terbaik untuk penonton.
“Program 3R sentiasa memberikan suntikan baru kepada kaum wanita khususnya remaja dalam berkongsi pelbagai isu yang relevan dan menarik minat mereka.“Kami juga teruja memperkenalkan barisan hos baharu 3R iaitu Dayah, Amirah dan Yvonne yang bakal meneruskan legasi 3R,” kata- nya.
Penerbit Eksekutif Red Communication Sdn. Bhd., Lina Tan, 47, pula memberitahu, lebih 1,000 peserta mengambil bahagian dalam program realiti, Projek 3R.Daripada jumlah itu, hanya 30 peserta sahaja terpilih dan kemudian dikecilkan menjadi 12 peserta.
“Kriteria yang saya pilih adalah mencari seseorang yang berbeza dan tidak sama seperti hos 3R sebelum ini.“Perkara kedua adalah bijak dalam memberikan idea dan penampilan pula satu bonus,” katanya.
Dayah yang merupakan salah seorang pengacara program 3R dan mempunyai pengalaman mengacarakan rancangan Hijabista sebelum ini berkata, dia berbangga kerana menjadi sebahagian daripada 3R.
“Memang benar saya pernah menjadi pengacara untuk rancangan Hijabista. Pengalaman yang saya ada merupakan pengalaman yang begitu berharga dan dikongsikan bersama rakan-rakan saya yang lain.
“Malah, hubungan yang rapat antara kami bertiga memudahkan kami bekerjasama serta turut serta dalam setiap isu yang dibincangkan,” katanya.

23 September 2013

FOUZIAH GOUS SELAMAT DIIJABKABULKAN


Fouziah Gous yang Cumey n Lawo..

Baca  entri yang lepas--->Fouziah Gous Bertunang

Pelakon dan model Fouziah Gous selamat diijab kabulkan dengan jejaka pilihannya, Md Zhafran Mohd Yusof dengan sekali lafaz, sekitar 9.43 malam tadi (21 September 2013, 8:09PM) .Pasangan yang mengenakan persalinan berwarna putih ini telah dinikahkan oleh Mohamad Khairi Abu Hassan yang merupakan bapa mertuanya sendiri dan disaksikan oleh Yg Bhg Ustaz Muhd Sujak Hj Mohd Dasuki yang merupakan Ketua Imam Masjid Tengku Ampuan Jemaah, Bukit Jelutong Selangor.Majlis pernikahan Fouziah Gous & Zhafran ini yang dihadiri seramai kira kira 200 orang tetamu itu telah dijalankan di Masjid Tengku Ampuan Jemaah, Bukit Jelutong Selangor.

Pihak lelaki menerima tujuh dulang hantaran berbalas sembilan dari pihak perempuan dengan mas kahwin berjumlah RM1,112 dan wang hantaran sebanyak RM50,000. Pihak lelaki menerima hantaran berupa sirih junjung, sebentuk cincin, seutas jam tangan, cufflink dan kaca mata, seutas pen dan clutch berjenama Mont Blanc, tali pinggang, satu set wangian berjenama Channel dan set kosmetik, manisan strawberry dan manisan kurma. Manakaka pihak perempuan menerima sirih junjung, set barangan kemas dan mas kahwin, set wangian berjenama Chanel, senaskhah Al-Quran dan telekung, cek hantaran, clutch dan kaca mata, dan yang terakhir manisan coklat.


Persalinan pengantin pada malam ini direka oleh Ailina Aimi yang berkonsepkan Arab Pakistan dan pengacara majlis pada malam ini ialah Adam Zainal.

menceritakan tentang bagaimana perkenalan mereka bermula, Fouziah Gous mula mengenali Zhafran masih baru lagi..  jom  kita baca.. heeee.. 

Kenal 4 hari , dah ajak kahwin
Siapa tidak terkejut, empat hari berkenalan sudah berani ajak kahwin. Kenyataan itu membuatkan Fouziah Gous, 30, menyangka lelaki yang dipertemukan dengannya atas urusan perniagaan, kurang siuman. "Ketika diperkenalkan, saya simpan nombor Zhafran di telefon yang tidak mungkin saya angkat. Iyalah, apabila dia terus ajak kahwin selepas empat hari kenal, saya jadi kurang selesa. Kalau berhubung pun atas dasar perniagaan. Kebetulan telefon bimbit utama yang memuatkan nombor penting hilang. Tinggal satu lagi telefon yang saya kenal Zhafran saja. Minggu itu memang macam-macam berlaku, termasuk tayar pancit, kereta rosak dan sebagainya.

"Ketika itu, saya nampak Zhafran saja. Dialah penyelamat setiap kali saya dalam kecemasan. Dari situ, saya sedar, dia bukan main-main. Malah Zhafran pernah menyuarakan dia mimpi menikahi saya," katanya selepas majlis pernikahan di Masjid Tengku Ampuan Jemaah Bukit Jelutong, malam kelmarin.


Berwakilkan abang sulungnya, aktres jelita itu sah bergelar isteri pada jam 9.40 malam pada majlis yang dihadiri kira-kira 200 tetamu. 

Menerima mas kahwin RM1,112 dan wang hantaran RM50,000, Fouziah turut menerima tujuh dulang hantaran berupa wangian, barang kemas, telekung dan manisan berbalas sembilan dulang. Walaupun menganggap luahan jejaka yang dikenali sebagai Md Zhafran Md Yusof, 30, sekadar gurauan, jodoh mereka seakan sudah tertulis apabila semakin dijauhi, kelibatnya pula yang sering datang membantu. 

bawah ni lak gambo masa diorang Bertunang hari tu..  

gambo2 extract from google aje..

20 September 2013

DJ RADIO KENA TIKAM PENYAMUN

Dj Radio Kena Tikam Penyamun

Ketua Polis Daerah Sri Aman, Deputi Superintendan Mat Jusoh Muhammad berkata, dalam kejadian itu seorang suspek yang bersenjata pisau telah memecah masuk kediaman mangsa yang terletak di tingkat satu rumah flat tersebut.


Hafiz Tercalon Untuk Anugerah Berprestij MTV Europe Music Awards!

Hafiz Tercalon Untuk Anugerah Berprestij MTV Europe Music Awards!
hafiz 
Hafiz Tercalon Untuk Anugerah Berprestij 
MTV Europe Music Awards! 
 
Waaaahh.. yang ni memang teman suka nak buat entri.. hu3.. sebab? sebab teman minat sangat suara Hafiz ni.. sedap meh.. dia nyanyi lea lagu apa pun.. sedap je telinga mendengonya.. he2.. korang x minat? x minat xpelea.. teman just nak share jea artist yang bersuara sedap yang teman minat.. tapi bukanlea minat macam peminat fanatik tu yea.. just minat gitu2 jea.. he2.. dah memang sora dia sedap kann.. apa2pun teman ucapkan moga Hafiz sukses dalam kerjayanya dan moga Hafiz menang kategori 'Best Southeast Asia Act' ni yeaaa.. Go! Go! Hafiz! Cayo! Cayo!
 
Story seterusnya? jom baca jom..
Pelantun lagu 'Bahagiamu Deritaku', Hafiz telah dicalonkan untuk anugerah berprestij MTV Europe Music Awards bagi kategori 'Best Southeast Asia Act' untuk tahun ini yang akan berlangsung pada 10 November depan di Amsterdam, Belanda.
 
Hafiz dijangka menerima saingan sengit daripada artis-artis hebat rantau ini seperti NOAH (Indonesia), Olivia Ong (Singapura), Sarah Geronimo (Filipina). Slot Machine (Thailand) dan May Tam (Vietnam).
 
Peminat negara ini boleh memainkan peranan dengan mengundi Hafiz di laman web rasmi asia.mtvema.com di bawah kategori 'Best Southeast Asia Act'. Lebih menarik anda boleh mengundi sebanyak mungkin untuk memastikan kemenangan hafiz kelak. 
 
 

08 September 2013

ADI PUTRA KANTOI BERHUBUNG DENGAN ISTERI ORANG??


Rasanya tiada berita paling hangat dihebohkan di laman sosial sekarang ini selain dari berita tentang pelakon kacak, Adi Putra yang didakwa ada skandal dengan isteri orangAdi Putra dikhabarkan telah disiasat polis setelah aduan dibuat oleh seorang ahli perniagaan dari Johor berusia 56 tahun yang mendakwa aktor yang berasal dari Singapura itu berbalas mesej dan bertukar gambar lucah dengan isterinya yang juga peminat Adi Putra setelah seminggu berkenalan. Ya, seminggu, satu tempoh yang sangat singkat.
Isteri bisnesman ini kantoi setelah suaminya terbaca mesej mereka ketika berada di sebuah restoran makanan segera di Jalan Skudai-Pontian, awal Ogos lalu. Pihak wartawan Berita Harian telah berusaha untuk mendapatkan reaksi dari Adi Putra tapi telefon dan SMS yang dihantar tidak mendapat respon.

Ekoran dari itu, pasangan ini telah mengalami keretakan rumahtangga dan tekanan perasaan serta mereka kerap bergaduh. Adi Putra dilaporkan berkenalan dengan wanita itu melalui laman sosial Instagram sebelum hubungan menjadi erat sehingga mereka kerap berbalas mesej melalui aplikasi Whatsapp sejak 29 Julai lalu.
Menurut sumber lagi, perbuatan wanita itu dikesan suaminya 10 hari kemudian selepas ternampak gambar pelakon lelaki berkenaan dalam telefon bimbit isterinya ketika sedang bersahur. 

Selepas meneliti isi kandungan telafon bimbit isterinya, lelaki terbabit terkejut menemui mesej dan gambar lucah antara pelakon dengan isterinya. Kemudian, lelaki itu telah buat laporan di Balai Polis Skudai, Johor Bahru sebab mengalami tekanan perasaan. Paling mengejutkan, Adi Putra dan wanita itu mengaku berbalas mesej selain bertukar gambar lucah sejak 29 Julai hingga 5 Ogos lalu dengan alasan hanya untuk suka-suka walaupun mereka tak pernah berjumpa sebelum ini.

Difahamkan polis merampas telefon bimbit milik mereka untuk dihantar ke makmal bagi dianalisa untuk tindakan selanjutnya. Kes ini sedang disiasat mengikut Seksyen 509 Kanun Keseksaan. Pelakon terkenal ini dipanggil memberi keterangan kira-kira jam 8 malam, Ahad lalu atas dakwaan mengaibkan kehormatan seorang wanita. Jika bersalah, boleh membawa hukuman penjara lima tahun atau denda atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan. Apa-apa pun, orang ramai diminta untuk tidak buat sebarang spekulasi berhubung kes itu kerana pihak polis masih menjalankan siasatan. Di sebalik skandal Adi Putra
Aritkel ini pula dipetik dari Sinar Harian yang disiarkan pada 7 September 2013. 

SIAPA pun tidak menyangka kisah seorang pelakon lelaki kacak didakwa mempunyai hubungan sulit dengan isteri orang. Menerusi laporan media, pelakon berusia 32 tahun itu dikhabarkan sedang dalam siasatan polis apabila seorang ahli perniagaan dari Johor mendakwa pelakon itu mempunyai skandal dengan isterinya.Adi Putra turut didakwa saling berbalas mesej dan bertukar gambar lucah dengan isteri ahli perniagaan terbabit. Skandal ini dipercayai dikesan oleh suami wanita terbabit di Johor sekitar awal Ogos lalu. Adi Putra juga membuat laporan polis kerana menerima ugutan dari ahli perniagaan tersebut. 

Melalui salinan laporan polis itu, Adi Putra mengadu bahawa lelaki tersebut telah menghina dan menjatuhkan
maruahnya serta menyuruh dia menceraikan isterinya. Lelaki berkenaan turut mengatakan bahawa dia akan memastikan kerjaya Adi Putra hancur. Pelakon KL Gangster ini dalam kenyataannya mengaku ketika dihubungi lelaki tersebut pada 7 Ogos lalu, dia telah memasang loudspeaker sambil perbualan mereka didengari isterinya, Aida. Sinar Harian cuba mendapatkan pelakon kelahiran Singapura itu namun beliau mengelak untuk ditemui media. 

Bagaimanapun Sinar Harian berjaya mendapatkan penjelasan daripada ahli perniagaan tersebut yang dikenali sebagai Amiruddin Osman. Kami juga berjaya mendapatkan isteri Adi Putra, Aida Yusof. Ikuti temubual eksklusif ini. ‘Saya mahu dia keluar Malaysia!’

Boleh anda jelaskan situasi yang berlaku?
AMIRUDDIN: Sebenarnya, isteri saya merupakan peminat fanatik pelakon itu. Malah, isteri saya turut memaklumkan kepada saya bahawa mereka turut berhubung melalui aplikasi sosial, WhatsApp dan Instagram. Pada 1 Ramadan ketika sedang bersahur ketika pelakon itu berada di Kota Suci, saya terbaca kandungan perbualan di WhatsApp yang berbaur lucah yang disertakan gambar. Saya sangat terkejut melihat tindakan keterlaluan mereka dan terus bertanya kepada isteri mengenai perkara itu. Isteri saya memberitahu bahawa pelakon itu yang memulakan terlebih dahulu dan mereka saling berkongsi gambar.

Adakah anda pasti, gambar itu dihantar pelakon terbabit?
AMIRUDDIN: Sudah pasti, kerana perkara ini turut diakui oleh isteri saya. Malah, gambar yang dihantar pelakon itu kepada isteri saya adalah di lokasi penginapannya di Kota Suci ketika mengerjakan umrah.
Lokasi gambar itu turut disahkan rakannya yang turut berada di sana. Walaupun mereka tidak pernah berjumpa, namun selepas kes itu, hubungan saya dan isteri mula renggang dan sering bergaduh.

Kenapa baru sekarang anda mahu ambil tindakan?
AMIRUDDIN: Saya cuba mendapatkan kerjasama daripada pelakon itu untuk berbincang mengenai perkara ini, namun dia tidak mahu. Saya tidak pasti, adakah dia ego ataupun malu untuk berjumpa. Apabila niat saya untuk berbincang secara baik tidak dihiraukan, saya tampil membuat laporan polis kerana tertekan dengan perkara ini.

Anda seperti menyalahkan pelakon itu sahaja….
AMIRUDDIN: Tidak, dua-dua salah. Saya tak kata dia saja yang salah, orang rumah saya pun salah juga. Namun, dalam hal ini, dia perlu bertanggungjawab dan sebagai selebriti, dia tidak sepatutnya berbuat demikian apatah lagi kepada isteri orang.
Tetapi, melihat kepada kandungan perbualan mereka, pelakon itu yang memulakannya dahulu. Sebagai peminat fanatik, isteri saya terus termakan pujukan dan kata-katanya sehingga bertindak ‘melayan’ permintaan pelakon itu. Saya sendiri tidak sangka dia sanggup berkelakuan seperti itu apatah lagi ketika itu dia sedang mengerjakan umrah. Sebelum perkara ini diketahui umum, saya sudah memberi peringatan kepadanya menerusi gambar yang dimuat naik isterinya di Instagram ketika dia dimasukkan ke wad. Namun, ketika itu saya dihambur kata-kata kesat oleh peminat fanatiknya di laman sosial.

Menerusi laporan polis yang dibuat, pelakon itu mendakwa anda mengugut untuk menghancurkan karier dan memastikannya keluar dari Malaysia. Benarkah? AMIRUDDIN: Memang saya mahu dia keluar dari Malaysia kerana dia tidak menghormati undang-undang negara kita.
Sebagai rakyat Singapura, dia perlu peka mengenai perkara ini dan tidak membuat masalah yang boleh mencabar undang-undang. Saya minta agar masyarakat dan peminat yang terlalu obses dgn nya ‘celik mata’
.
Setelah dua bulan perkara ini berlaku, bagaimana pula hubungan anda dengan isteri?
AMIRUDDIN: Kami masih tidak seperti dulu. Namun, hubungan ini diharapkan dapat dipulihkan walaupun mengambil sedikit masa. Saya tahu, setiap orang pasti melakukan kesilapan. Lagipun, dia sudah menginsafi kesalahan itu dan berjanji tidak akan mengulanginya lagi.

Saya ada semua bukti: Aida
Isteri mana yang tidak melatah sekiranya suami dikaitkan mempunyai skandal dengan wanita lain, apatah lagi wanita yang dimaksudkan adalah isteri orang. Namun, sikap profesional yang ada pada isteri Adi Putra, Aida Yusof, wajar diberi pujian. Bukan sahaja menasihati suaminya untuk tidak membuat sebarang kenyataan, malah Aida juga tenang menghadapi dugaan yang mampu menduga kesabarannya itu.

“Tak apa, biar dia (pengadu) tampil memberikan segala bukti yang ada. Memang media ada menghubungi saya dan Adi, namun saya nasihatkan Adi untuk tidak memberikan sebarang penjelasan yang boleh mengganggu siasatan polis. Beri kami sedikit masa dan kami juga akan tampil dengan bukti yang kami ada. Saya tidak berniat untuk menyebelahi Adi kerana yang salah tetap salah. Namun, sebagai suami dia tidak sepatutnya mendedahkan aib isteri,” katanya.

Menurut Aida, dia tetap berpegang kepada pendiriannya untuk berfikir secara rasional tanpa terburu-buru.
“Kenapa saya tidak melenting? Kerana saya tahu perkara sebenar yang berlaku. Saya ada kesemua bukti. Jadi, kenapa pula dia terlalu menyalahkan Adi dalam hal ini sedangkan isterinya sendiri tidak tahu menjaga adab seorang isteri. Sebenarnya, ini bukanlah isu besar pun sehingga membabitkan media. Dia tak ubah seperti menegakkan benang yang basah. Saya takut, selepas saya kemukakan semua bukti, dia yang akan malu kerana dia fikir saya tak tahu apa yang terjadi,” kata Aida yang mengakui akan mengadakan sidang media secepat mungkin untuk membersihkan nama suaminya.

Tambah Aida lagi, walaupun isu ini lebih kepada serangan peribadi, namun dia berharap agar peminat dan masyarakat tidak terus menghukum sebelum menilai. “Saya tak rasa, perkara ini boleh menjejaskan karier Adi kerana peminat lebih mengenalinya. Peminat dan masyarakat tidak perlu membuat sebarang spekulasi kerana kami belum mengeluarkan kenyataan lagi. Kalau Adi salah, sebagai isteri, saya yang sepatutnya melenting. Namun, saya tidak nampak kesalahan itu pada Adi kerana sebagai lelaki, dia ada tiga kuota untuk diisi sekiranya saya izinkan. “Saya percaya, usaha lelaki itu untuk ‘menghalau’ Adi dari Malaysia tidak akan berhasil malah pendedahan kami akan membuktikan siapa isterinya dan apa yang pasti, ini bukanlah kali pertama isterinya bertindak seberani itu,” katanya.

sumber : Budiey

GA New

Innity Mobile

nuffy2

BV2019 - 2