Nuff

27 November 2016

RESEPI MUSHROOM SUP HOMEMADE SEDAP & MUDAH!

  • RESEPI MUSHROOM SUP HOMEMADE SEDAP & MUDAH!

    Teringin nak makan Mushroom Soup? Tapi taknak yang versi instant di dalam tin tu? Kalau boleh nak guna cendawan segar dan bahan-bahan segar je? Haaa. Ni ada RESEPI MUSHROOM SUP HOMEMADE SEDAP & MUDAH!

    Memang terasa keenakan cendawan yang ditumis bersama mentega dikisar pula menjadi sup lemak berkrim. Nak cuba? Begini caranya:

  • Bahan-bahan:
    - 200g cendawan 
    - 2 sudu besar mentega
    - 1 biji bawang Holland
    - 2 ulas bawang putih 
    - 1 sudu besar tepung gandum 
    - 1 sudu besar daun thyme 
    - 2 cawan stok ayam 
    - ½ cawan krim 
    - Lada hitam 
    - Garam 

    Cara-cara:
    1. Cairkan mentega. Masukkan cendawan dan garam (½ sudu kecil), masak lebih kurang 10 minit. 
    2. Masukkan bawang Holland, bawang putih, 1 sudu kecil thyme, dan masak 5 minit. 
    3. Masukkan tepung gandum dan kacau selama 2 minit. 
    4. Masukkan stok ayam, biar masak lebih kurang 15 minit. 
    5. Blend sup hingga halus. 
    6. Masukkan sup kembali ke dalam periuk; masukkan krim. 
    7. Masukkan garam (½ sudu kecil) dan lada hitam (½ sudu kecil).
    8. Hidang

    Inginkan lebih banyak resipi menarik seperti ini? LIKE Facebook Seismik Makan
TB tepek kan kat sini Video nya sekali.. Heee.. Lagi cerah biji mata melihatnya.. Heeee.. Tengok video ninlagi bersemangat nak buat Mushroom Sup Homemade sendiri.. Heee..


    • Credit : 
    • Says Seismik Makan
    • ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page



Related Posts

2 ulasan:

  1. sedapnyaaa.. zara ni memang fav sngt kalau dgn mushroom sup ni..

    BalasPadam
  2. Salam kenal ye, saye mohon ijin share resepi yang ade kat blog nie untuk saye simpan. Tqs

    BalasPadam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

nuffy2

GA New